Válasz Devyd #5869. hozzászólásáraNálunk 1 gazda szórta el.
Nemnagyon kapkodunk.
Évekóta dam30 megy elsőre.
Március 1-2.hetétől hamarabb nemszoktuk.
22ben volt az emult évek leggyengébb búzája, 7.6t.
Most a saját 24-12 ns szórok majd, de szerintem csak jövőhéten. Vagy utána.
Felénk Zala megye már lassan mindenki kiszórta az első adag fejtrágyát.
Legtöbben Genezis Pétisót.
Első körben 200 kg ment ki.
Elég ennyi?
Eső,csapadék holnaptól talán.
Válasz Radocz #5867. hozzászólásáraAhogy írta. Gabonát direkt veti a tarloba. Ha pocok kár van, akkor gruberol vetés alá.
Vetest minek huzna meg gruberral?!
Mélységet majd megirja. Ha művel, akkor nyilván nem no-till.
Esetemben ki teszek 4q NS az most 60eFt
Tehát 2t val kell emelkednie a termésnek.
Ami persze nem igaz mert ennek a műtrágyának nagy része talajépítésre megy el NOTill ben.
Válasz MrPoke #5862. hozzászólásáraHa duplát termel,a költsége is több lesz.Szervestrágya van két éve.Nem sok,de a semmitől több.Meg még fejleszteni akarom a trágyagyárat.
Ha egyszer megfordul az időjárás és nem 2-3t ra elegendő csapadék lesz hamar meg fogod látni, hogy a falu dupla annyit fog termelni aki szór műtrágyát.
Az elmúlt 3 évben a víz volt a meghatározó. Sajnos jelenleg már most aszály van, öntözni kell lassan a repcét...
Válasz Sk Laci #5858. hozzászólásáraNincs harag,de a termésátlagaimat,a falu átlagához hasonlítom.Ahhoz képest,nem jelentős az elmaradás.Érdekességképpen,nemrég mondták,hogy itt egy nagy gazda,az idén nem szór egy szem műtrágyát.
Válasz Sk Laci #5858. hozzászólásáraTermelőként neked adok igazat. Két nagyon fontos dolog a kalászos növényeknél: a fejlődés és a nitrogén. Kell egy kisebb adag nitrogén hogy vetés után kibujjon a földből, megerősödjön kb 8-10 cm, majd a faggyal, hideggel leáll növekedés. Megfelelő talajhőmérsékleten újra megindul a fejlődés február végén, a fejlődéshez nitrogén nagyon jó és nagyon kell. Ezért is szórtuk régen is február 20-28 körül meg. Az a 150-170 kg hatóanyag/ha két részletben amit írsz, korrekt szerintem.
Válasz barazdabetyar. #5855. hozzászólásáraBocsi, hogy beleszóllok...
Írod , hogy négy éve nem szórsz mütrágyát. Lapozz vissza az aratás utánni hozzászóllásaidhoz a multból, milyen alacsony terméseid vannak, rosszak nálatok a földek.
"Ha nem adsz semmit, ne várj semmit"........ akár a mai korrupt világban.
Remélem nincsen harag
Válasz Gandhy #5852. hozzászólásáraEgy alkalommal történő szórás esetében. A vegetációra vonatkozó maximális N dózis, a mi éghajlatunkra vonatkozóan meg 220 kg-ban volt meghatározva, ha jól emlékszem. Ennél többel már nem volt semmi pozitív reakció terméstöbbletben.
Válasz R Sándor #5844. hozzászólásáraEgyszer, már nem mostanában, olvastam egy tanulmányt, ami azt fejtegette, hogy kifejezetten a búzáknál minimum 40 kg N hatóanyag kijuttatása indokolt, 100 kg N hatóanyag felett meg teljesen felesleges.
Válasz Bárány #5838. hozzászólásáraAhogy az időjárás alakul, ebből március eleje lesz és akkor be fogjuk tudni keverni úgy, hogy nem fog látszani a műtrágya. Egész februárra nem mutat esőt, bár tudom, hogy max 2 hétre látnak előre a szakemberek. De ha esne, akkor nyílván "repülőstartot veszünk", amúgy meg készülünk a fentebb vázolt B tervvel.
Válasz Bzs2 #5837. hozzászólásáraNyilván talaja is válogatja, de te be tudod keverni rendesen gyomfésűvel a műtrágyát? Nem csak karcolgatja a talajt? A februári viszonyokra gondolok, természetesen.
Válasz Gatti #5813. hozzászólásáraElgondolkodva azon, amit írtál, ma kerültem egyet a határban és azt láttam, hogy a földutak egészen jól járhatóak és csak pár, kisebb belvízfolt van a földeken. Mi nem szórunk addig, amíg nem jön egy eső, illetve, ha nem jön eső, de majd rá lehet menni a földekre, akkor megvárom, hogy lehessen gyomfésűzni és egy nap alatt csak annyi műtrágyát teszünk ki, amit "az agronómiailag indokolt időn belül" (1 nap...) be tudunk dolgozni gyomfésűvel.
Válasz ..,-:) #5827. hozzászólásáraIlyen száraz időben tök mindegy, hogy mikor van kiszórva, nincs ami bemossa bárhova/akárhova. Én kivárom, a talajon most nem hasznosul.
Válasz cimbike. #5811. hozzászólásáraNem kötekedésből kérdezem, de felétek csak csupa jószándékú emberek laknak? Felénk többen is lennének, akik feljelentenék a másikat, hogy február 1. előtt kiszórta a műtrágyát. Sokan a másik földjére ácsingóznak, menjen tönkre, majd én átveszem. Kaptunk már ellenőrzést Redentines pocokírtás miatt, munkavédelmi szabályok miatt, vártak minket a KPM-esek a bekötőutunkon, jelentettek fel, mert legallyaltuk a földút szélén a fasort (amit mi ültettünk...), néztek ránk fura szemmel, mert bagolyodúkat szereltünk fel a földek melletti fákra a pocok ellen. Majd pont a tiltott időszakban történő műtrágyaszórást hagynák ki?!
Február 1től nitrátos területen is lehetne,de ha a hosszútávú előrejelzést nézem, nagyon elkeserítő az hogy nulla csapadék 30napra előre
ez még a folyékony mütrágyánál is necces a szilárdaknál meg teljesen kockázatos
Azt hiszem csapadék előrejelzás esetén azonnal szórni kell,addig meg marad a zsákban,tartályban.
6125 hozzászólás
Válasz Devyd #5869. hozzászólásáraNálunk 1 gazda szórta el.
Nemnagyon kapkodunk.
Évekóta dam30 megy elsőre.
Március 1-2.hetétől hamarabb nemszoktuk.
22ben volt az emult évek leggyengébb búzája, 7.6t.
Most a saját 24-12 ns szórok majd, de szerintem csak jövőhéten. Vagy utána.
Válasz Rabó001 #5868. hozzászólásáraMindenki másképp csinálja.

Egy külföldi professzor előadáson azt mondta:
Kísérletben a búzát 60 000 szemmel vetik. Nem tévedés, mert rákérdeztünk, hogy jól fordított a tolmács?
Válasz Bárány #5872. hozzászólásáraFordítsd le magyarra.
Válasz barazdabetyar. #5870. hozzászólásáraHa beledöglök, se szántok,
Ha nem szántok, bele is döglök...
Válasz Bárány #5865. hozzászólásáraTudom.
Válasz Radocz #5867. hozzászólásáraEgyértelmű,hogy vetés előtt.Kb.20 cm.mélyen,4 cm széles kapákkal.Nem no-till.Mindegy minek nevezzük,a körülményekhez igazítsuk a munkaműveleteket.
Felénk Zala megye már lassan mindenki kiszórta az első adag fejtrágyát.
Legtöbben Genezis Pétisót.
Első körben 200 kg ment ki.
Elég ennyi?
Eső,csapadék holnaptól talán.
Válasz Radocz #5867. hozzászólásáraAhogy írta. Gabonát direkt veti a tarloba. Ha pocok kár van, akkor gruberol vetés alá.
Vetest minek huzna meg gruberral?!
Mélységet majd megirja. Ha művel, akkor nyilván nem no-till.
Válasz barazdabetyar. #5863. hozzászólásáraHogy értsem:

A vetés van meghúzva gruberrel?
Vagy a tarló?
Milyen mélyen?
Akkor ez innentől no notill?
Válasz barazdabetyar. #5864. hozzászólásáraÉn úgy vagyok vele, 1 egységnyi költség hozzon 2 egységnyi plusszt.
Esetemben ki teszek 4q NS az most 60eFt
Tehát 2t val kell emelkednie a termésnek.
Ami persze nem igaz mert ennek a műtrágyának nagy része talajépítésre megy el NOTill ben.
Válasz barazdabetyar. #5864. hozzászólásáraAzért amit a nitrogén utánpótlásról (kizsigerelésről) írt, azt nem hülyeség.
Válasz MrPoke #5862. hozzászólásáraHa duplát termel,a költsége is több lesz.Szervestrágya van két éve.Nem sok,de a semmitől több.Meg még fejleszteni akarom a trágyagyárat.
Válasz Radocz #5861. hozzászólásáraGabona direkt,ha pocok kár van,megy grúber.Kapás,grúber 14 éve.
Válasz barazdabetyar. #5860. hozzászólásáraNitrogént valamilyen formában pótolni kell. Ezért vetek sok pillangóst, és a gabonában a műtrágyát sem sajnálom.
Ha egyszer megfordul az időjárás és nem 2-3t ra elegendő csapadék lesz hamar meg fogod látni, hogy a falu dupla annyit fog termelni aki szór műtrágyát.
Az elmúlt 3 évben a víz volt a meghatározó. Sajnos jelenleg már most aszály van, öntözni kell lassan a repcét...
Válasz barazdabetyar. #5860. hozzászólásáraHány éves átállás előzte meg, ezt az eredményt?

Még mindig csak gruber, vagy már direkt vetés?
Válasz Sk Laci #5858. hozzászólásáraNincs harag,de a termésátlagaimat,a falu átlagához hasonlítom.Ahhoz képest,nem jelentős az elmaradás.Érdekességképpen,nemrég mondták,hogy itt egy nagy gazda,az idén nem szór egy szem műtrágyát.
Válasz Sk Laci #5858. hozzászólásáraTermelőként neked adok igazat. Két nagyon fontos dolog a kalászos növényeknél: a fejlődés és a nitrogén. Kell egy kisebb adag nitrogén hogy vetés után kibujjon a földből, megerősödjön kb 8-10 cm, majd a faggyal, hideggel leáll növekedés. Megfelelő talajhőmérsékleten újra megindul a fejlődés február végén, a fejlődéshez nitrogén nagyon jó és nagyon kell. Ezért is szórtuk régen is február 20-28 körül meg. Az a 150-170 kg hatóanyag/ha két részletben amit írsz, korrekt szerintem.
Válasz barazdabetyar. #5855. hozzászólásáraBocsi, hogy beleszóllok...
Írod , hogy négy éve nem szórsz mütrágyát. Lapozz vissza az aratás utánni hozzászóllásaidhoz a multból, milyen alacsony terméseid vannak, rosszak nálatok a földek.
"Ha nem adsz semmit, ne várj semmit"........ akár a mai korrupt világban.
Remélem nincsen harag
Válasz barazdabetyar. #5855. hozzászólásáraBluN-t vagy VIxeránt használsz?
Válasz R Sándor #5844. hozzászólásáraFebruárban már késő. Én már kitettem ősszel 2q NS-t, most kap még 2q-át a többit pedig lombon át
NP-t nem kap.
Válasz R Sándor #5850. hozzászólásáraNégy éve nem szórtam műtrágyát.
Válasz Gandhy #5852. hozzászólásáraEgy alkalommal történő szórás esetében. A vegetációra vonatkozó maximális N dózis, a mi éghajlatunkra vonatkozóan meg 220 kg-ban volt meghatározva, ha jól emlékszem. Ennél többel már nem volt semmi pozitív reakció terméstöbbletben.
Válasz mocsencsi1 #5845. hozzászólásáraAzért annyira nem vagyok gazdag hogy 600 kg tegyek ki alaptragyanak ( meg hülye se) remélem
Válasz t.romsics #5846. hozzászólásáraEgyszeri, vagy a teljes vegetáció?
Válasz t.romsics #5846. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz barazdabetyar. #5847. hozzászólásáraAkkor te nitrogén nélkül termeled a búzát? Vagy nitrosolt használsz??
Válasz Sk Laci #5848. hozzászólásáraÉvi N-re gondoltam.
Válasz t.romsics #5846. hozzászólásáraNagyon is észrevenni a búzán, ha kap 150-170 kg N mütrágyát.
Válasz R Sándor #5844. hozzászólására0 kg/ha.
Válasz R Sándor #5844. hozzászólásáraEgyszer, már nem mostanában, olvastam egy tanulmányt, ami azt fejtegette, hogy kifejezetten a búzáknál minimum 40 kg N hatóanyag kijuttatása indokolt, 100 kg N hatóanyag felett meg teljesen felesleges.
Csak a pénztárca szab határt, meg a 170 kg/ha N limit /630 kg N27%/

Üdv , mennyi az a maximális mütrágya / pétisó/mennyiség amit érdemes kitenni februárban alaptrágyaként buzára?
Válasz szikszaipeter72 #5840. hozzászólásáraIgen, ez a terv!
Igen, ez a terv!
Indul a szezon!
https://vm.tiktok.com/ZNeETFtwJ/
Válasz Bzs2 #5839. hozzászólásáraGyomfésű után meg hengerezed az nem rontsa el.
Válasz Bárány #5838. hozzászólásáraAhogy az időjárás alakul, ebből március eleje lesz és akkor be fogjuk tudni keverni úgy, hogy nem fog látszani a műtrágya. Egész februárra nem mutat esőt, bár tudom, hogy max 2 hétre látnak előre a szakemberek. De ha esne, akkor nyílván "repülőstartot veszünk", amúgy meg készülünk a fentebb vázolt B tervvel.
Válasz Bzs2 #5837. hozzászólásáraNyilván talaja is válogatja, de te be tudod keverni rendesen gyomfésűvel a műtrágyát? Nem csak karcolgatja a talajt? A februári viszonyokra gondolok, természetesen.
Válasz Gatti #5813. hozzászólásáraElgondolkodva azon, amit írtál, ma kerültem egyet a határban és azt láttam, hogy a földutak egészen jól járhatóak és csak pár, kisebb belvízfolt van a földeken. Mi nem szórunk addig, amíg nem jön egy eső, illetve, ha nem jön eső, de majd rá lehet menni a földekre, akkor megvárom, hogy lehessen gyomfésűzni és egy nap alatt csak annyi műtrágyát teszünk ki, amit "az agronómiailag indokolt időn belül" (1 nap...) be tudunk dolgozni gyomfésűvel.
Válasz boldizsár1988 #5835. hozzászólásáraAmoniumSzulfát
ki mit szór búza alá és tritikálé alá?
Válasz Gandhy #5832. hozzászólásáraAz Ídőkép 11-ére mutat havas esőt,hátha sikerül elkapni.
Válasz Bzs2 #5829. hozzászólásáraSzerintem ő sem az anyaországból való. És meg ne haragudj felénk is dög a magyar, de az anyaországban 100x dögebb.
Válasz ..,-:) #5827. hozzászólásáraIlyen száraz időben tök mindegy, hogy mikor van kiszórva, nincs ami bemossa bárhova/akárhova. Én kivárom, a talajon most nem hasznosul.
Válasz Bzs2 #5829. hozzászólásáraEz a magyar valóság!
Válasz Bzs2 #5829. hozzászólásáraOtt a pont!
Válasz cimbike. #5811. hozzászólásáraNem kötekedésből kérdezem, de felétek csak csupa jószándékú emberek laknak? Felénk többen is lennének, akik feljelentenék a másikat, hogy február 1. előtt kiszórta a műtrágyát. Sokan a másik földjére ácsingóznak, menjen tönkre, majd én átveszem. Kaptunk már ellenőrzést Redentines pocokírtás miatt, munkavédelmi szabályok miatt, vártak minket a KPM-esek a bekötőutunkon, jelentettek fel, mert legallyaltuk a földút szélén a fasort (amit mi ültettünk...), néztek ránk fura szemmel, mert bagolyodúkat szereltünk fel a földek melletti fákra a pocok ellen. Majd pont a tiltott időszakban történő műtrágyaszórást hagynák ki?!
Válasz ..,-:) #5827. hozzászólásáraPálya mellett is sikerült jól szitbaxni az utakat
Válasz Erdőjaro #5826. hozzászólásáraJanuárban elszórva, szarni a sötétzöldekre !
Február 1től nitrátos területen is lehetne,de ha a hosszútávú előrejelzést nézem, nagyon elkeserítő az hogy nulla csapadék 30napra előre

ez még a folyékony mütrágyánál is necces a szilárdaknál meg teljesen kockázatos
Azt hiszem csapadék előrejelzás esetén azonnal szórni kell,addig meg marad a zsákban,tartályban.