Válasz #8458. hozzászólásra
Szerintem az őszigyomírtás ( mivel legtöbbet kalászos után van vetve ezért) az egyszikű.
Mi a mélységgel nem szoktunk variálni.
Ja a kétszikűek általában ki fagynak.
Repcében ősszel kártevők ellen mi lenne a jobb, Mospilan vagy Actara? Hatástartamra melyik hosszabb? Ebből a kettőből van itthon elegendő a területre. Esetleg valami más?
Gyomírtásnak Command mennyire jó? Homokos a terület.
Ez lesz az első repcénk, nem is figyeltem annyira milyen gyomok jöhetnek elő ilyenkor, de mintha a netes képek alapján pipitér, kamillafajok. Ezeket fogja a Command? Ha nem akkor tavasszal mivel lehet ellenük menni? Vagy jobb lenne Butistan mellé még?
Homokon mélyebbre vagy sekélyebbre szoktátok vetni, állítani a vetőgépet? Volt már ebből is bajunk, hogy a napra túl mélyre került mert süppedt a vetőgép...
Sziasztok érdeklődni szeretnék, hogy kinek milyen ötlet pattan kit a fejéből a repce bolha ellen mivel ugye rovarölő szeres csávázás nincs? Nálam a vetésterületet nagyban fogja befolyásolni, hogy mit sikerül kitalálni mert ha nem lesz valami biztosnak látszó megoldás komolyan el kell gondolkodni, hogy az olajosok közül a napraforgó nem éri-e meg jobban.
Mi minden éveben vetünk vissza búzát.. semmivel sem rosszabb mint a fémzárolt, sőt... tavaly is, idén is a legjobbak saját magból voltak.. 8t.
tisztítjuk, csávázzuk, kicsivel többet vetünk belőle, és meg nem mondod, h saját, vagy fémzárolt...
ismerek embereket, akik magbúzát termelnek... akkor inkább a saját meghagyott magomat vetem el... semmivel se biztosabb a fémzárolt.. ezek fajták, nem szabad hogy baj legyen abból ha visszaveted.. persze ha jó minőségű volt amit betakarítottál, tisztítod, és rendesen csávázod.
Itt 5,5 mázsa péti a fejtrágya a helyi cégnél, két adagban kijuttatva, mégis 5- nagyon max 6 tonnát aratnak ( idén nincsenek gabonából rekord termések itt, inkább még a jobbak is 5 tonnához közelítenek. ) Jó évben szokott lenni talán a 6 tonna... Igaz nem sirtaki, olyat itt nem lehet nagy felületen vetni sajnos.
Jó kérdés... mindent megkapott amit általában szoktunk adni neki.... 1q péti maradt ki a tervezett adagból... de ennek sem szabadott volna ennyire szembetűnően meglátszania sztem. Alap 2,5q 8-24-24; fejtrágya 2q ; lombtrágya 2x+gombaölő 2x ... április elején szerettünk volna még adni neki 1q fejként még pétit... de akkor olyan volt az idő h féltünk hogy égetné... uh nem kapott.. aztán meg nem bejött az esős idő...
Sztem nem volt olyan gyenge a technológia hogy csak ennyit adjon... tavaly lombot egyáltalán nem adtunk neki és több lett! Na sebaj... a lényeg hogy lent van... haszot hozott... mindíg mindenből le kell vonni a tapasztalatokat és a konzekvenciát! :)
Válasz #8436. hozzászólásra
A mulan is majdnem olyan volt mint a sirtaki, Lehet hogy a mulan egy kicsit gyengébb földbe volt ezért lett kevesebb rajta pár mázsával. Viszont a sirtaki abszolút nem feküdt el.
Kaptak 80kg p és k- meg 140 kg n hatóanyagot.
Továbbá 3 gombaölőt abból 2 strobi volt, meg 3 lombtrágyát és egy cycocelt.
Napraforgó után voltak vetve,a talajelőkészítés nehéztárcsa volt.
Válasz #8433. hozzászólásra
A visszavetett mag hogyan lehetett ennyivel gyengébb?
Nem lehet hogy a rozsda támadta meg vagy valamilyen agrotechnikai hiba volt?
Az idén nálunk 9 tonna lett a sirtakin, egy kicsit jobb lett mint a mulan.
Én tervezek belőle visszavetni.
Ugye anno írtam e-mailben, hogy először vetettük vissza a tavalyi Sirtaki fajtát lecsávázva... Az eredmény azt mutatja hogy a fémzárolt joobban teljesít... Tavalyi aszályos évben 7t/ha sikán lejött a Sirtakiból! Jövőre csak fémzárolt Sirtaki lesz és GK Békés kb 20 ha területen.
Sziasztok!Valaki közületek vetett hibrid búzát?Mik a tapasztalatok?Nekünk Hybery hibrid volt 20 ha-on nettó 9t/ha jött le...Sajna a minősége pont nem hozta a malmit amit állítólag tud...De azért nem panaszkodunk!Ellenben egy másik gazdának 10t/ha lett egy másik fajta búzából...Szemre sem a minékre sem a másik gazdáéra nem mondtam volna többet 6-7 t/ha nál. Az átlagok felénk 5-6t/ha (lupus,antonius,szaturnus,astardo)és nem hozzák a javító minőséget...
Termesztéstechnológiát megosztanád? Érdekelne minden elérhető és megosztható infó, a kettő közül egyet vetnék idén, plusz az Isterra Farmer fajtáját.
Érdekelne a búzák minőségi paraméterei is, fehérje, sikér, esésszám?
Mekkora területen és milyen földben lettek ezek az eredmények?
Válasz #8428. hozzászólásra
A nehéz grubber lehet hogy jobb ellenük mint a szántás.
Gyorsabban megy mint az eke és a sok kapa előbb eltalálja a pockot. A nehéz henger meg visszanyomja a földet és amelyik élve marad az is nehezebben tudja magát kiásni.
Én 2x megtárcsáznám egy nehéztárcsa+ hengerrel utána meg 2 grubber.
Ha feketén van tartva a tarló akkor nem marad meg benne az egér mert nem jut folyadékhoz.
Szia Agrákopó . A z Antónius malmi minöségü lett,de Én homokra inkább a Jubilennaja-50 -et javasolnám , föleg ha egykicsit kedvezel neki tud még55q is.
Volt fémzárolt Sirtaki
=> új földben (amit most használok először) ,
- 2x tárcsázott kukorica tarlóban, október végén vetve - 6 tonna körülit tudott
- vetés tetejére ment ki az alaptrágya
- 1x gombaölőzve
- 2x műtrágya
- gyomirtás
=> Jó földben, szántott talajon 6,5 tonna körüli (vetésidő u.a.)
- 1x gombázva
- 1x műtrágyázva
Egyik táblának sem tudom a teljesen pontos területét, ezért nem tudok pontosabb termést.
Annyi baja volt, hogy volt benne némi Triticale is, ezért picit csúnyát mutatott a tábla.
traktor én meg mondom őszintén Antónius szeretnék jövőre milyen minőségű volt a pócok kár mellet? Vagy valaki tud mondani a MUlan magról jellemzőket homokos gyenge földbe vetném!
Szevastok. Nekem 37,5q lett a buza,de óriási apocok kár Antónius ésKunhalom fajtát vetettem nem bokrosodtak elléggé 20 ak-s földeken j.n.k. Szolnok megye T.miklós
Szevasztok itt Tolnába átlag MV Békés 60/ha MV kollo 62-65/ha Mv tallér 60-70/ha de nagyon meg feküt mindegyik, és 3*gombázva is elkapta a rozsda !!A legjobb QUEBON 75-80/ha egyáltalán nem dőlt meg és 2*gombázva egyáltalán nem fogta a rozsda!
Hat heki volt csak, nem ugyan az a hibrid, már látom én is a különbséget a rendes mag meg az között, de mondom, gyenge adottságú földekre jó , mert nem kockáztatsz annyit, van a közelbe ahonnan 8 mázsák jönnek le hektáronként , mert a szarvasok lerágják télen , na mondjuk oda jó ez a megoldás.
26397 hozzászólás
Válasz #8458. hozzászólásra
Szerintem az őszigyomírtás ( mivel legtöbbet kalászos után van vetve ezért) az egyszikű.
Mi a mélységgel nem szoktunk variálni.
Ja a kétszikűek általában ki fagynak.
Repcében ősszel kártevők ellen mi lenne a jobb, Mospilan vagy Actara? Hatástartamra melyik hosszabb? Ebből a kettőből van itthon elegendő a területre. Esetleg valami más?
Gyomírtásnak Command mennyire jó? Homokos a terület.
Ez lesz az első repcénk, nem is figyeltem annyira milyen gyomok jöhetnek elő ilyenkor, de mintha a netes képek alapján pipitér, kamillafajok. Ezeket fogja a Command? Ha nem akkor tavasszal mivel lehet ellenük menni? Vagy jobb lenne Butistan mellé még?
Homokon mélyebbre vagy sekélyebbre szoktátok vetni, állítani a vetőgépet? Volt már ebből is bajunk, hogy a napra túl mélyre került mert süppedt a vetőgép...
Válasz #8456. hozzászólásra

rovarölöt tudsz belefújni ősszel
Sziasztok érdeklődni szeretnék, hogy kinek milyen ötlet pattan kit a fejéből a repce bolha ellen mivel ugye rovarölő szeres csávázás nincs? Nálam a vetésterületet nagyban fogja befolyásolni, hogy mit sikerül kitalálni mert ha nem lesz valami biztosnak látszó megoldás komolyan el kell gondolkodni, hogy az olajosok közül a napraforgó nem éri-e meg jobban.
Válasz #8454. hozzászólásra
Szerintem semmi extrára nem kell gondolni sima csávázó szereket használunk
Válasz #8453. hozzászólásra

Milyen szerrel kezelitek a magot csávázáskor??
Válasz #8445. hozzászólásra
Mi minden éveben vetünk vissza búzát.. semmivel sem rosszabb mint a fémzárolt, sőt... tavaly is, idén is a legjobbak saját magból voltak.. 8t.
tisztítjuk, csávázzuk, kicsivel többet vetünk belőle, és meg nem mondod, h saját, vagy fémzárolt...
ismerek embereket, akik magbúzát termelnek... akkor inkább a saját meghagyott magomat vetem el... semmivel se biztosabb a fémzárolt.. ezek fajták, nem szabad hogy baj legyen abból ha visszaveted.. persze ha jó minőségű volt amit betakarítottál, tisztítod, és rendesen csávázod.
Válasz #8448. hozzászólásra
Itt 5,5 mázsa péti a fejtrágya a helyi cégnél, két adagban kijuttatva, mégis 5- nagyon max 6 tonnát aratnak ( idén nincsenek gabonából rekord termések itt, inkább még a jobbak is 5 tonnához közelítenek. ) Jó évben szokott lenni talán a 6 tonna... Igaz nem sirtaki, olyat itt nem lehet nagy felületen vetni sajnos.
Válasz #8447. hozzászólásra
akkor rendes gabona sortávra vetetted 
jó az
Válasz #8449. hozzászólásra
Igen, Péti-t értettem.
Válasz #8448. hozzászólásra
A fejtrágya 2g alatt pétit értesz? De tök mindegy ha AN is ennyi N hatóanyagtól nem rossz az 5-t.
Válasz #8435. hozzászólásra
Jó kérdés... mindent megkapott amit általában szoktunk adni neki.... 1q péti maradt ki a tervezett adagból... de ennek sem szabadott volna ennyire szembetűnően meglátszania sztem. Alap 2,5q 8-24-24; fejtrágya 2q ; lombtrágya 2x+gombaölő 2x ... április elején szerettünk volna még adni neki 1q fejként még pétit... de akkor olyan volt az idő h féltünk hogy égetné... uh nem kapott.. aztán meg nem bejött az esős idő...
Sztem nem volt olyan gyenge a technológia hogy csak ennyit adjon... tavaly lombot egyáltalán nem adtunk neki és több lett! Na sebaj... a lényeg hogy lent van... haszot hozott... mindíg mindenből le kell vonni a tapasztalatokat és a konzekvenciát! :)
Válasz #8446. hozzászólásra

12 cm , csúcstechnikával
Válasz #8443. hozzászólásra

milyen sortávolságra vetetted?
Te vetették már vissza Sirtakit?
Én is hagytam most elsőnek de félek hogy sokkal gyengébb lesz mint a fémzárolt...
Válasz #8436. hozzászólásra
A mulan is majdnem olyan volt mint a sirtaki, Lehet hogy a mulan egy kicsit gyengébb földbe volt ezért lett kevesebb rajta pár mázsával. Viszont a sirtaki abszolút nem feküdt el.
Kaptak 80kg p és k- meg 140 kg n hatóanyagot.
Továbbá 3 gombaölőt abból 2 strobi volt, meg 3 lombtrágyát és egy cycocelt.
Napraforgó után voltak vetve,a talajelőkészítés nehéztárcsa volt.
Válasz #8441. hozzászólásra
igen.
kollégák hogy haladtok a földmunkákkal a repcének?
Válasz #8411. hozzászólásra

Az a repce amit visszavetettél az hibrid volt?
Válasz #8411. hozzászólásra
Sziasztok! Basmati v. Farinelli volt valakinek gyengébb területen?
Válasz #8437. hozzászólásra
Sirtaki fajta
Egyébként ez a KWS Sirtaki most hibrid vagy fajta búza?
Mulan mennyi lett, és miket kapott???
Válasz #8433. hozzászólásra
A visszavetett mag hogyan lehetett ennyivel gyengébb?
Nem lehet hogy a rozsda támadta meg vagy valamilyen agrotechnikai hiba volt?
Az idén nálunk 9 tonna lett a sirtakin, egy kicsit jobb lett mint a mulan.
Én tervezek belőle visszavetni.
Válasz #8432. hozzászólásra
És mit kapott a hibrid??
Válasz #8419. hozzászólásra
Ugye anno írtam e-mailben, hogy először vetettük vissza a tavalyi Sirtaki fajtát lecsávázva... Az eredmény azt mutatja hogy a fémzárolt joobban teljesít... Tavalyi aszályos évben 7t/ha sikán lejött a Sirtakiból! Jövőre csak fémzárolt Sirtaki lesz és GK Békés kb 20 ha területen.
Sziasztok!Valaki közületek vetett hibrid búzát?Mik a tapasztalatok?Nekünk Hybery hibrid volt 20 ha-on nettó 9t/ha jött le...Sajna a minősége pont nem hozta a malmit amit állítólag tud...De azért nem panaszkodunk!Ellenben egy másik gazdának 10t/ha lett egy másik fajta búzából...Szemre sem a minékre sem a másik gazdáéra nem mondtam volna többet 6-7 t/ha nál. Az átlagok felénk 5-6t/ha (lupus,antonius,szaturnus,astardo)és nem hozzák a javító minőséget...
Válasz #8422. hozzászólásra
kb 91000 minden nap esik minden
Válasz #8427. hozzászólásra

Gratulálok, nagyon szép eredmény!
Termesztéstechnológiát megosztanád? Érdekelne minden elérhető és megosztható infó, a kettő közül egyet vetnék idén, plusz az Isterra Farmer fajtáját.
Érdekelne a búzák minőségi paraméterei is, fehérje, sikér, esésszám?
Mekkora területen és milyen földben lettek ezek az eredmények?
Előre is kösz a válaszokat!
Válasz #8428. hozzászólásra
A nehéz grubber lehet hogy jobb ellenük mint a szántás.
Gyorsabban megy mint az eke és a sok kapa előbb eltalálja a pockot. A nehéz henger meg visszanyomja a földet és amelyik élve marad az is nehezebben tudja magát kiásni.
Én 2x megtárcsáznám egy nehéztárcsa+ hengerrel utána meg 2 grubber.
Ha feketén van tartva a tarló akkor nem marad meg benne az egér mert nem jut folyadékhoz.
Válasz #8423. hozzászólásra
szántani szántani buza alá is minden alá mert a vetésben még több gondot fognak okozni ha ne mcsinál nekik valami t az ember
Válasz #8343. hozzászólásra
Euclide Vas-megyében 9,2 t/ha
Cellule Bősárkányban 8,8 t/ha
Szia Agrákopó . A z Antónius malmi minöségü lett,de Én homokra inkább a Jubilennaja-50 -et javasolnám , föleg ha egykicsit kedvezel neki tud még55q is.
Válasz #8424. hozzászólásra
Illetve gondolom kevesebbet, de hogy mennyivel, magyarul hogy érdemesebb-e inkább venni minden évbe új magot?
Válasz #8421. hozzászólásra
Nekem is volt, 8-9 t/ha terméseredményeket produkált!
Arra lettem volna kíváncsi hogy egy földbe, ugyanolyan technikával a visszavetett mag kevesebbet terem-e mint a fémzárolt?
Ki mit tervez tenni tenni a pocok károsított táblákon/táblákkal, hogy a dögök ne érezzék olyan jól magukat?
Repce árat tud valaki frisset? Mert én felháborítóan alacsonyat hallottam

Válasz #8419. hozzászólásra
Volt fémzárolt Sirtaki
=> új földben (amit most használok először) ,
- 2x tárcsázott kukorica tarlóban, október végén vetve - 6 tonna körülit tudott
- vetés tetejére ment ki az alaptrágya
- 1x gombaölőzve
- 2x műtrágya
- gyomirtás
=> Jó földben, szántott talajon 6,5 tonna körüli (vetésidő u.a.)
- 1x gombázva
- 1x műtrágyázva
Egyik táblának sem tudom a teljesen pontos területét, ezért nem tudok pontosabb termést.
Annyi baja volt, hogy volt benne némi Triticale is, ezért picit csúnyát mutatott a tábla.
Igen bocs igazad van Gk békés!!

Válasz #8417 hozzászólás
Új Sirtaki nem volt vetve?
Vajon az is csak ennyit adott volna?
Válasz #8412. hozzászólásra
Csak egy kis helyreigazítás GK Békés van, Vagy MV Béres. MV Békés nincs
Sziasztok!
A hétvégén befejeztük a gabona aratását... Az alábbi eredmények születtek.
A GK Békés amit korábban jócskán fogott a rozsda... képeket is posztoltam anno.. hektáronként 4,5 t/ha malmi minőséget produkált.
A visszavetett (csávázott) Sirtaki, csalódáskeltően 5 t/ha -os eredménnyel lett betakarítva.
traktor én meg mondom őszintén Antónius szeretnék jövőre milyen minőségű volt a pócok kár mellet? Vagy valaki tud mondani a MUlan magról jellemzőket homokos gyenge földbe vetném!
MV kollo Javító minőség sikér 36 süllyedés nem tudom Tallér sikér 31-32malmi süllyedést nem tudom, mv békés sikér 29-30malmi! Quebon sikér 33 SÜLYÉ DÉS 310 és min 12 -15 vizel jött le
!
Szevastok. Nekem 37,5q lett a buza,de óriási apocok kár Antónius ésKunhalom fajtát vetettem nem bokrosodtak elléggé 20 ak-s földeken j.n.k. Szolnok megye T.miklós
Válasz #8406. hozzászólásra
Hat heki volt csak, nem ugyan az a hibrid, már látom én is a különbséget a rendes mag meg az között, de mondom, gyenge adottságú földekre jó , mert nem kockáztatsz annyit, van a közelbe ahonnan 8 mázsák jönnek le hektáronként , mert a szarvasok lerágják télen , na mondjuk oda jó ez a megoldás.
Válasz #8409. hozzászólásra
Abba mondjuk ráfizetés beleküldeni a kombájnt.