Hat heki volt csak, nem ugyan az a hibrid, már látom én is a különbséget a rendes mag meg az között, de mondom, gyenge adottságú földekre jó , mert nem kockáztatsz annyit, van a közelbe ahonnan 8 mázsák jönnek le hektáronként , mert a szarvasok lerágják télen , na mondjuk oda jó ez a megoldás.
Nekünk sajnos a búza nagy részét megette a pocok , még sose láttam ilyen nagy pusztítást. Genius volt a búza 4 hektárról 2,8 t jött le viszont a minőség nagyon jó lett , malmi búza lett belőle.
De itt a környéken mások is megjárták haverék is 1 hektárról 3 tonnát szedtek le. De volt olyan nagy vállalkozó is aki 200 hektárról szedett le 30 tonnát. Sajnos ez megint egy ilyen szar év lett.....
a képen látható mennyit megevett , ez még aratás előtt készült a kombájnra várva. pedig szépnek indult tavasszal.
Hibrid volt. Hát leforgattuk a gépet ( egy mezei csúszócsoroszlyás 3 méteres gép) de valahogy mégse találtuk el ( pedig fűre meg lucernára eltaláltuk eddig na mindegy, siettünk....) így olyan 6 kg ment ki, vagy még kicsit több is, veszett sűrű volt, egy 5-el kéne maximum vetni szerintem. Akinek jó adottságú területe van az azért szerintem ne próbálkozzon vele, de mi féltünk hogy lerágják a szarvasok, így spóroltunk a vetésen meg a magon. Tápanyagba, kapott 2q 8-20-30-ast , tavasszal pedig csak 2,5 mázsa pétisót ( mikor rá akartuk szórni a második adagot nagyon megnyúlott és nem lett volna értelme , nem szórta volna el a szóró) Így lett 3 tonna. De ez olyan föld hogy gabonából 2-4 tonna körül adja tehát elég gyenge adottságú....
Na le lett kapva a repce, a kombájn tiszta magból vetett 29 q nettó súly, bruttóba 30 fölött lehet kicsivel. Ismerősnek ugyan tíz mázsával többet termett, de ő kb annyit még rá is költött!
Válasz #8373. hozzászólásra
Még időben megállt az eső nem indult meg a szem csirázásnak nem tudom a csira képesség romlott-e majd irja meg valaki aki ért hozzá.
Dőlt búzákkal itt baj lesz, a nagyja már lelett desszikálva mert elkezdett újrahajtani, plussz ez az eső se használt neki, érdekes lesz az aratás, mi már szerencsére leszedtük, itt felénk még nemsokan arattak búzát, inkább csak a repcét nyomatják, ma kezdték újra.
Ha még két három napig csepergős borult idő lett volna akkor kicsirázott volna a kalászba a szem akkor nincs fajsuly és van egy értéktelen termés de remélem most ettől megmenekültünk
Reggel enyém is ilyen volt, viszont délutánra egészen, kiszáradt valamennyire vissza is sárgult! de lehet csak azért mert reggel nem sütött a nap..és másképpen láttam..
2x10mm eső után
sok sok eső után 95-110mm kb egyébként reggel sokkal roszabbúl nézett ki
Válasz #8368. hozzászólásra
Ne rijá könnyebb lesz aratni és jobban fogja inni a kaki levét a szalma kicsit törekesebb lesz ennyi, kit érdekel a kakiba hogy milyen színű a szalma!!
Ha atnezed, a költségek kb. hasonlóak, max kicsit emelkedtek, viszont a termenyarak szépen javultak, igy ugyanaz a költség mar alacsonyabban, úgy 4-4,5 tonnánál megtérülnek, ráadásul azóta megjelentek a hibridek, szoval...
Régebben ott körül volt de azóta eltelt pár év..........
Ugrás a témához .Feco. küldte be 2009-06-18 08:00:53-kor
Hét, ha gondolod számoljunk:
1: talajtípus - a mi talajaink a csernozjom és a réti agyag között változnak (kevéssé hozzáértőknek AK 15 - 32)
műveletek:
2. alapműtrágya kiszórása: 1,5 l üa. vagy 3000 Ft szolg. tar.
műtrágya: AN 1q: 9000 Ft
3. mélyművelés: topdown 25 cm mélyen 15 l üa vagy 18000 Ft
vetés: Rapid 8 l üa. vagy 9500 Ft
vetőmag (együk fel hogy vesszük és nem termeljük) 11500 Ft
tavasszal:
4. műtrágyaszórás: 1,5 l/ha vagy 3000 Ft
műtrágya: 2,5 q 22500 Ft
5. 2. műtrágyaszórás: 1,5 l /ha vagy 3000 Ft
műtrágya 2,5 q 22500 Ft
6. gyomirtás: 1,5 l/ha vagy 4000 Ft
sekator: 0,3 l/ha 6200 ft
moddus 0,3 l/ha 3600 Ft
7. 3. műtrágyázás: 1,5 l/ha vagy 3000 Ft
műtrágya: 1 q 9000 Ft
8. gombaölő perm.: 1,5 l/ha vagy 4000 Ft
Nativo 1 l/ha 8500 Ft
9. második gombaölés: 1,5 l/ha vagy 4000 Ft
Alert S: 6200 Ft
10. Betakarítás + szecsk.: 15 l vagy 16000 Ft
11. szállítás 10 l üa. vagy 90q @ 110 Ft, összesen: 9900 Ft
12. tisztítás 90q@70 Ft összesen 6300 Ft
levonás 3%
tiszta súly: 8,73 to
összes anyagfelhasználás: 99000 Ft vagy az összes ktg. 54,1 %-a
művelés szolgáltatási tarifákon: 83700 Ft, vagy 45,9 %
(művelés üa. igénye: 58,5 l @ 285 Ft: 16672 Ft)
teljest ktg: 182.700 Ft
A bérleti díjat és a támogatást vegyük hozzávetőlegesen azonosnak.
A mai tőzsdei EURO búza áron a hozam: 8,73 to @ 34000 Ft. 296000 Ft
a költségek 5,37 to termésnél térülnek meg
Nyílván amennyiben az év olyan mint a mostani, akkor a technológiát az ember hozzáigazítja a várható hozamokhoz.
egyébként én 850 ha-on gazdálkodom, a tavalyi évben a búza átlagom 8,7 to lett, (7,2 és 11,2 to tartományban) a kukorica 13,1 (9,8 és 16,7 között), a napra pedig 4,3 to (3,1 és 5,7 között), de a tavalyi tényleg jó év volt. amúgy meg az egész beszélgetés az öntözésből indult el, ami azt is determinálja, hogy nincs időjárási kockázat...
26349 hozzászólás
Válasz #8406. hozzászólásra
Hat heki volt csak, nem ugyan az a hibrid, már látom én is a különbséget a rendes mag meg az között, de mondom, gyenge adottságú földekre jó , mert nem kockáztatsz annyit, van a közelbe ahonnan 8 mázsák jönnek le hektáronként , mert a szarvasok lerágják télen , na mondjuk oda jó ez a megoldás.
Válasz #8409. hozzászólásra
Abba mondjuk ráfizetés beleküldeni a kombájnt.
Válasz #8407. hozzászólásra
lemaradt egy nulla , haveréknak 10 hektár volt
http://kepfeltoltes.hu/140720/2014-05-09-462_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140720/2014-07-05-463_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Nekünk sajnos a búza nagy részét megette a pocok , még sose láttam ilyen nagy pusztítást. Genius volt a búza 4 hektárról 2,8 t jött le viszont a minőség nagyon jó lett , malmi búza lett belőle.
De itt a környéken mások is megjárták haverék is 1 hektárról 3 tonnát szedtek le. De volt olyan nagy vállalkozó is aki 200 hektárról szedett le 30 tonnát. Sajnos ez megint egy ilyen szar év lett.....
a képen látható mennyit megevett , ez még aratás előtt készült a kombájnra várva. pedig szépnek indult tavasszal.
Válasz #8403. hozzászólásra

vagyis nem is az a lényeg hogy mennyi volt hanem hogy ugyan az a fajta volt a rendes vetőmag is mint a fogott mag?
Válasz #8404. hozzászólásra

Nem akarok bele szólni de semmilyen növénynél nem célszerű hybridet vissza vetni
Válasz #8403. hozzászólásra

neked sok volt ilyen visszavetett?
Válasz #8402. hozzászólásra
Szerintem igen,4-5 között lenne optimális .
Válasz #8401. hozzászólásra

én max 3kg-ra gondoltam, de akkor ez kevés?
Válasz #8400. hozzászólásra
Hibrid volt. Hát leforgattuk a gépet ( egy mezei csúszócsoroszlyás 3 méteres gép) de valahogy mégse találtuk el ( pedig fűre meg lucernára eltaláltuk eddig na mindegy, siettünk....) így olyan 6 kg ment ki, vagy még kicsit több is, veszett sűrű volt, egy 5-el kéne maximum vetni szerintem. Akinek jó adottságú területe van az azért szerintem ne próbálkozzon vele, de mi féltünk hogy lerágják a szarvasok, így spóroltunk a vetésen meg a magon. Tápanyagba, kapott 2q 8-20-30-ast , tavasszal pedig csak 2,5 mázsa pétisót ( mikor rá akartuk szórni a második adagot nagyon megnyúlott és nem lett volna értelme , nem szórta volna el a szóró) Így lett 3 tonna. De ez olyan föld hogy gabonából 2-4 tonna körül adja tehát elég gyenge adottságú....
Válasz #8399. hozzászólásra
Fajta vagy hibrid repce volt? Mennyivel volt vetve? Mennyivel érdemes többet vetni így hekinként?
Válasz #8398. hozzászólásra

Mintha valami köcsög egy hozzászólással alattad valami ilyesmiről irogatott volna....
Válasz #8397. hozzászólásra
de nem tudom hogy milyen lenne 
Nem fajta lenne hanem hibrid
Válasz #8396. hozzászólásra
Fajta repcét igen, minden gond nélkül. Egyik fórumtárs már hibridet is vetett vissza, de nem emlékszem pontosan ki is volt az, de nem volt csalódott.
Kollégák ti csináltatok már olyat hogy a learatott repcét visszavetettétek?

tapasztalat vélemény?
Válasz #8394. hozzászólásra

Na le lett kapva a repce, a kombájn tiszta magból vetett
29 q nettó súly, bruttóba 30 fölött lehet kicsivel. Ismerősnek ugyan tíz mázsával többet termett, de ő kb annyit még rá is költött!
Egyáltalán nem minta -tudom-, de legalább nem bukott vele az ember...
Mai nap:
GK Csillag
4 ha -> 55 q / ha
Minőség: Takarmány (22-es sikér)
Műtrágya
3 mázsa nitro, 2 mázsa kevert / ha
2x gombaölőzés
Föld: tavaly vízállásos, most némi sás bezavar kb. 1 ha-on + cigánymogyoró az egész területen.
Sárgarozsa nyírta a zázlóslevelet/állományt. Max. 30-40q/ha tippeltük.
Ár: 4000 HUF/q
Válasz #8388. hozzászólásra
Milyen fajta?
Válasz #8390. hozzászólásra
Megprobáltuk mi is, de nem vágta a kombájn, szedi fel mint a répát, gyökerestől lul!! szalmája nedves....
Válasz #8389. hozzászólásra
Dehogy! 1 kocsival vágtunk délután és elkezdett esni.
Válasz #8388. hozzászólásra
végeztél öszessel?
Ha ez eső után ilyen minőségű milyen volt előtte?Az alsó kép jobb
oldalán egy mélyebb rész van ott nedvesebb volt a talaj egész évben.
Válasz #8386. hozzászólásra
Farmos.
Válasz #8385. hozzászólásra
miért te hol vagy?
Válasz #8384. hozzászólásra

Akkor nekem is szinte szomszéd vagy
Válasz #8383. hozzászólásra
Ceglédbercel, bocs csak pálinkázgatok, már melléütök:DD
Válasz #8378. hozzászólásra
Pontosabban Celgédbercel!
Válasz #8381. hozzászólásra

Elég szép kalászok vannak azon!!!
Válasz #8380. hozzászólásra
Ilyesmi volt eső előtt. A kalászok méretén is igazíthatnál.
Válasz #8374. hozzászólásra
Ne szecskázd le, megcsináltam! ;)
Cegléd melyik részén gazdálkodsz?
Még időben megállt az eső nem indult meg a szem csirázásnak nem tudom a csira képesség romlott-e majd irja meg valaki aki ért hozzá.
Válasz #8374. hozzászólásra
Oké!
Válasz #8372. hozzászólásra
Dőlt búzákkal itt baj lesz, a nagyja már lelett desszikálva mert elkezdett újrahajtani, plussz ez az eső se használt neki, érdekes lesz az aratás, mi már szerencsére leszedtük, itt felénk még nemsokan arattak búzát, inkább csak a repcét nyomatják, ma kezdték újra.
Válasz #8370. hozzászólásra
Ismerhetnél már.Nem szoktam ríni,csak úgy érdekesség képen
tettem fel.Egyébként le lesz szecskázva.
Válasz #8372. hozzászólásra
, szeretnék belőle visszavetni..Netegyem? 
előfurdulhat olyan? ilyeztegetsz!
Ha még két három napig csepergős borult idő lett volna akkor kicsirázott volna a kalászba a szem akkor nincs fajsuly és van egy értéktelen termés de remélem most ettől megmenekültünk

Reggel enyém is ilyen volt, viszont délutánra egészen, kiszáradt valamennyire vissza is sárgult! de lehet csak azért mert reggel nem sütött a nap..és másképpen láttam..
2x10mm eső után
sok sok eső után 95-110mm kb egyébként reggel sokkal roszabbúl nézett ki
Ne rijá könnyebb lesz aratni és jobban fogja inni a kaki levét a szalma kicsit törekesebb lesz ennyi, kit érdekel a kakiba hogy milyen színű a szalma!!

Nálam a szalma még sárga, csak a szemek kifehéredtek és dohos rodhadt szaga van
Oda az aranysárga szalma.
Válasz #8365. hozzászólásra

az idén hogy alakulnak az átlagaid?
Akkora terméshez azért p és k is kellene egy kevés. Továbbá legalább 3 lombtrágya meg két rovarölő.
Ez még legalább további ötvenezer ft.
Válasz #8364. hozzászólásra

Ha atnezed, a költségek kb. hasonlóak, max kicsit emelkedtek, viszont a termenyarak szépen javultak, igy ugyanaz a költség mar alacsonyabban, úgy 4-4,5 tonnánál megtérülnek, ráadásul azóta megjelentek a hibridek, szoval...
Válasz #8363. hozzászólásra
Régebben ott körül volt de azóta eltelt pár év..........
Ugrás a témához .Feco. küldte be 2009-06-18 08:00:53-kor
Hét, ha gondolod számoljunk:
1: talajtípus - a mi talajaink a csernozjom és a réti agyag között változnak (kevéssé hozzáértőknek AK 15 - 32)
műveletek:
2. alapműtrágya kiszórása: 1,5 l üa. vagy 3000 Ft szolg. tar.
műtrágya: AN 1q: 9000 Ft
3. mélyművelés: topdown 25 cm mélyen 15 l üa vagy 18000 Ft
vetés: Rapid 8 l üa. vagy 9500 Ft
vetőmag (együk fel hogy vesszük és nem termeljük) 11500 Ft
tavasszal:
4. műtrágyaszórás: 1,5 l/ha vagy 3000 Ft
műtrágya: 2,5 q 22500 Ft
5. 2. műtrágyaszórás: 1,5 l /ha vagy 3000 Ft
műtrágya 2,5 q 22500 Ft
6. gyomirtás: 1,5 l/ha vagy 4000 Ft
sekator: 0,3 l/ha 6200 ft
moddus 0,3 l/ha 3600 Ft
7. 3. műtrágyázás: 1,5 l/ha vagy 3000 Ft
műtrágya: 1 q 9000 Ft
8. gombaölő perm.: 1,5 l/ha vagy 4000 Ft
Nativo 1 l/ha 8500 Ft
9. második gombaölés: 1,5 l/ha vagy 4000 Ft
Alert S: 6200 Ft
10. Betakarítás + szecsk.: 15 l vagy 16000 Ft
11. szállítás 10 l üa. vagy 90q @ 110 Ft, összesen: 9900 Ft
12. tisztítás 90q@70 Ft összesen 6300 Ft
levonás 3%
tiszta súly: 8,73 to
összes anyagfelhasználás: 99000 Ft vagy az összes ktg. 54,1 %-a
művelés szolgáltatási tarifákon: 83700 Ft, vagy 45,9 %
(művelés üa. igénye: 58,5 l @ 285 Ft: 16672 Ft)
teljest ktg: 182.700 Ft
A bérleti díjat és a támogatást vegyük hozzávetőlegesen azonosnak.
A mai tőzsdei EURO búza áron a hozam: 8,73 to @ 34000 Ft. 296000 Ft
a költségek 5,37 to termésnél térülnek meg
Nyílván amennyiben az év olyan mint a mostani, akkor a technológiát az ember hozzáigazítja a várható hozamokhoz.
egyébként én 850 ha-on gazdálkodom, a tavalyi évben a búza átlagom 8,7 to lett, (7,2 és 11,2 to tartományban) a kukorica 13,1 (9,8 és 16,7 között), a napra pedig 4,3 to (3,1 és 5,7 között), de a tavalyi tényleg jó év volt. amúgy meg az egész beszélgetés az öntözésből indult el, ami azt is determinálja, hogy nincs időjárási kockázat...
Válasz #8362. hozzászólásra
Azt mondod?Én nem versenyezni akarok hanem minél nagyobb profitot.
Válasz #8358. hozzászólásra

Számíts rá,hogy 6 t. fölött lesz az önköltség