Válasz Gyurkesz1 #25913. hozzászólásáraNálam is ugyanez,de semmilyen betegséget nem látok rajta.nem tudom mi lehet.olyan mintha valami megszúrta,megsérült volna és a feletti rész elhalt
Válasz boldizsár1988 #25914. hozzászólásáraKeserüsót 3-4 kg/ha ment búzára eddig kezelésenként, most utolsó kezelésnél nem megy, mert Auronik megy Aöp miatt, de növényvédős szerint érdemes még kalászvédelemnél is adni neki lombtrágyát, minőségen dobhat, meg sztem szemek telitődésének sem árt
a chat gpt azt mondja mikor már a búza kalászt kidobja nem érdemes lombtrágyazni mert nem sok mindent tud hasznosítani, igaz ez?másik ki mennyi karbamidot ad lombtrágyának és mennyi keserúsót és mit még és hányszor?
Válasz ZZ.ZZ #25907. hozzászólásáraValahol volt 1 táblázat a neten, hogy a különböző azolok között mi a különbség de most nem találom. Valami eltérő helyen hatnak ezért keverik őket...
Válasz rtamas1976 #25906. hozzászólásáraÉn mindenbe leutánzom a gyári keverékeket, ugyanazt állítom össze, csak olcsóbban.....ennyi fáradság meg bele fér hogy nem 1 kannából kell önteni X mennyiséget hanem, 2 kannából X mennyiséget, csak jóval olcsóbban
Válasz ZZ.ZZ #25905. hozzászólásáraVan értelme 2 azolnak?
Én sima tebusával fogom, és törölje meg a száját!
Az elsőt gyomirtással kapta
1l tebusa+1l legado.
Válasz Devyd #25897. hozzászólásáraSzia.ez kws umberto hát hogy mit várok az jó kérdés első repcém ma hogy belementem van ahol az államig ér van ahol a fejem felett!.173cm vagyok.becő már sok van rajta de még virág is és a közepe táján magaságba sok a most megjelenő bimbo.nem volt repcém ugy hogy nincs tapasztalat.
Buzám isterra ampleur van majd arrol is csinálok képet.ez másfél hete készült
Válasz ZZ.ZZ #25896. hozzászólásáratebuconazol 125g/ha + prothiokonazol 125g/ha /megkeverve Prosaro/.
Azoxistrobint hagyjad meg a napraforgóra, ha nincsen jó lessz jövőre a gabonában, repcében.
Válasz lakatos gabesz #25895. hozzászólásáraSzép a repce!
Mit vársz tőle? Milyen fajta?
Felénk nagy része elvirágzott.
PT 314, KWS Umberto, DK Excited van itt a környékben.
Egész jók.
Búza nagyon heterogén MV Nádor van sok. Cameleon, Generalis, Celebrity, GK Március...
Sok fajtára van rálátásom. Artimus.
Több helyen jön már a kalász, a héten lesz eső, hidegebb idő, kicsit lassítja, ami nem baj.
Válasz szanberg #25889. hozzászólásáraAz említett vidéken lehetetlen kukoricát vagy napraforgót termelni.
Próbáltak szóját, de az is totál csőd lett. Alig aratott valamit a kombájn. 65-70%-ban letárcsázták.
A szomszédos parcellát ahová cirokot vetnek, nekem is kínálták bérbe. Mondom, még ingyen se kell. 70 km-ről találtak gazdát, aki bevállalta. Szerintem az se tudta, hol vesz ki bérletbe földet müvelni.
99,99% én is visszaadom ősszel. Búza napról napra fogy. 40 ha-ból már a fele hiányzik a szarvasrágás miatt. Tavaly 100% volt a kár. Az nem normális, hogy még májusban is 100-200 csordák legyenek.
Válasz Sk Laci #25887. hozzászólásáraFőleg ha nincsen más, szereti azt is, disznó is, szarvas is!
Ha van kukorica közelben, azt jobban vágja, azt tapasztaltam.
Itt nálunk repcét nem lehet termelni, mert egész télen százával járja a szarvas, és tavaszra eltűnnek a gyönyörű őszi állományok nullára. Ezért kell nekem tavaszi vetésű kultúra.
Válasz szanberg #25885. hozzászólásáraCirokot bántsa, vagy békén hagyja a szarvas?
Vadkáros helyen új szomszédom van kb 70 km-ről jött ide földet bérelni /53Ha-t/.
Cirokot megy vetni.
Nem tudom mi fog belőle maradni, ha a környéken búza, árpa és repce van vetve. Minden lemegy aratáskor, akkor a vad belemegy az egyetlen álló cirokba /szerintem/.
Te hogyan látod, mi várható?
Válasz szanberg #25885. hozzászólásáraNemvagyunk egymástól távol.
A ti mikroklímátok sokkaljobb mint a miénk.
A szójának!
Itt sem rossz de nem a szójának való!
Megvettem a legjobb magot, + oltóanyag, mütrágya, szervestrágya, lombtrágya, tisztántartva. 2.2t/ha
Akkor 100e volt tonnája
A napraforgó117e/t
És nálunk a 4tonna napraforgót nemnagy művészet összehozni!
Nemvéletlenül nemcsinálja itt senki.
Válasz rtamas1976 #25882. hozzászólásáraAz a baj, hogy a 4 tonnás repce eredménye kevesebb mint a 2 tonnás szójáé!!!!
Igazából semmi sem jobb kihozatalú mint a szójabab. 2009-óta vetettem, akkor még senki nem foglalkozott vele északon, engemet hülyének is néztek... Egyik integrátor sem vette, egyik nagy cég sem termelte. Aztán bele csaptam jobban a lecsoba, volt amikor 1000 tonna szójabab volt itt raktáron. Egykét éve abba kellett hagynom, sajnos a parlagfű nyomás alatt nem tartható. Nincsen rá gyomirtási technológia. Viballát vártam, hogy majd az, de sajnos nem bírja a szója...
Így visszajött a napraforgó és cirok e helyett.
Válasz kajszi_71823 #25883. hozzászólásáraOlyan jó, hogy nálunk nagyítóvalkell keresni, mert szinte senki nemvet!
Egy-két elvetemült megpróbálja aztán elfelejti örökre!
Nekem is 1x volt, és utoljára.
Arra ezeket a földeket nemszabad elpocsékolni!
Válasz rtamas1976 #25879. hozzászólásáraRepcében nem probáltam viszont buzába egy 8 hekis táblába 1 hektárt csak vianasszal fujtam.nem látok különbséget .
Ha jó lesz a kisérlet akkor jövőre csak 100liter nitrosol és 200 vinasz megy
Válasz rtamas1976 #25877. hozzászólásáraÉn is kiváncsi leszek virágzása szép már 2 centis becők is vannak rajta meg még mindig van ahol látok oldalágat jönni bimboval alul.majd aratáskor kiderül!
Én szerintem az éven is fogok vetni.
Ez március 26án kapta az első tápanyagot 150liter nitrosol 150 vinasz aztán meg április elején a másodikat ugyaz ezzel a dózissal.
Válasz lakatos gabesz #25876. hozzászólásáraKíváncsi leszek a tiédre is!
Mindenki aztmondja felétek nemlehet igazán jó repcéket csinálni.
Te ahogy látom megteszel mindent érte.
Fajta jó, állomány szép.
A végeredmény nagyon érdekel majd!
Kajszit akarom rábeszélni próbálja meg, a körülmények hasonlók mint nálatok.
A táblám egyik vége egy völgyfelé lejt, ott nagyon visszavágta a fagy.
Kb20centivel kissebb.
Ez a terület 25%a.
Válasz adam1229ac #25871. hozzászólásáraÚjabb típusú hatóanyaggal próbálkozz! Ezeket, amit Te is fújtál, már tíz éve nem használjuk felénk fénybogár ellen, csak híznak tőle, rezisztensek rá. Nem akarok reklámozni, mert nem is csodaszer, de jól gyéríti a Corteva Sherpája.
Válasz Sk Laci #25866. hozzászólásáraAz az igazság néhol az oldalhajtásai is hasonlóan virágoznak . Lehet , hogy a fénybogár kártétele miatt .
5 napja fújtuk piretroid plusz Mospilan kombóval. Meglátjuk …
Novenyorvos szerint , bogárkártétel meg a fagy miatt lett ilyen .
Pedig bimbós állapotban is fújtam.
26117 hozzászólás
Válasz Gyurkesz1 #25913. hozzászólásáraNálam is ugyanez,de semmilyen betegséget nem látok rajta.nem tudom mi lehet.olyan mintha valami megszúrta,megsérült volna és a feletti rész elhalt
Erre én is kíváncsi lennék:nálam is ilyen tünetek vannak.
Rozsdát,egyéb betegséget nem látok rajta,de egy picit aggaszt
Válasz boldizsár1988 #25914. hozzászólásáraKeserüsót 3-4 kg/ha ment búzára eddig kezelésenként, most utolsó kezelésnél nem megy, mert Auronik megy Aöp miatt, de növényvédős szerint érdemes még kalászvédelemnél is adni neki lombtrágyát, minőségen dobhat, meg sztem szemek telitődésének sem árt
a chat gpt azt mondja mikor már a búza kalászt kidobja nem érdemes lombtrágyazni mert nem sok mindent tud hasznosítani, igaz ez?másik ki mennyi karbamidot ad lombtrágyának és mennyi keserúsót és mit még és hányszor?
Sziasztok, buzámban néhol látok ilyen zaslóslevelet. Ez valami kártevő vagy nyomelem hiánya. Kép nem a legjobb de csinálok jobbat.

Köszónöm.
Válasz lakatos gabesz #25900. hozzászólásáraampleurt mennyivel vetetted? szép állomány, nekünk elöször van,de nagyon kevés volt az eső ugyhogy majd meglátjuk...
Válasz termelo #25910. hozzászólásáraha megtalálod engem is érdekelne
Válasz ZZ.ZZ #25907. hozzászólásáraValahol volt 1 táblázat a neten, hogy a különböző azolok között mi a különbség de most nem találom. Valami eltérő helyen hatnak ezért keverik őket...
Azt hiszem növénykultúránként volt fent.
Válasz mtz1221 #25902. hozzászólására
Válasz ZZ.ZZ #25907. hozzászólásáraSzoktam énis!
De mindkettő hatóanyag azol így sok értelmét nemlátom.
Válasz rtamas1976 #25906. hozzászólásáraÉn mindenbe leutánzom a gyári keverékeket, ugyanazt állítom össze, csak olcsóbban.....ennyi fáradság meg bele fér hogy nem 1 kannából kell önteni X mennyiséget hanem, 2 kannából X mennyiséget, csak jóval olcsóbban
Válasz ZZ.ZZ #25905. hozzászólásáraVan értelme 2 azolnak?
Én sima tebusával fogom, és törölje meg a száját!
Az elsőt gyomirtással kapta
1l tebusa+1l legado.
Válasz rtamas1976 #25903. hozzászólásáraKöszi, akkor marad jövőre..
protikonazol+ tebukanazol lesz felesben
Válasz lakatos gabesz #25900. hozzászólásáraAz első 1-2repce mindég jó.
Olyan anyagokat megtalál amit utána már nem. Erre mondjuk szűz a kultúrában.
De tényleg jólnéz ki!
Válasz ZZ.ZZ #25896. hozzászólásáraA strobin a kalászvédelemre nemjó, felesleges kirakni.
Sima tebukonazol.
Válasz lakatos gabesz #25900. hozzászólásáraNe paráz, első repce mindenkinek sikerülni szokott.
Válasz lakatos gabesz #25900. hozzászólásáraSzép ez is!
Válasz Devyd #25897. hozzászólásáraSzia.ez kws umberto hát hogy mit várok az jó kérdés első repcém ma hogy belementem van ahol az államig ér van ahol a fejem felett!.173cm vagyok.becő már sok van rajta de még virág is és a közepe táján magaságba sok a most megjelenő bimbo.nem volt repcém ugy hogy nincs tapasztalat.

Buzám isterra ampleur van majd arrol is csinálok képet.ez másfél hete készült
Válasz ZZ.ZZ #25896. hozzászólásáratebuconazol 125g/ha + prothiokonazol 125g/ha /megkeverve Prosaro/.
Azoxistrobint hagyjad meg a napraforgóra, ha nincsen jó lessz jövőre a gabonában, repcében.
Válasz ZZ.ZZ #25896. hozzászólásáraFuzárium ellen egy sima Tebukonazol is jó.
Mit enged a pénztárca.
Régen Cherokke szoktunk, de ugye már nincs.
Válasz lakatos gabesz #25895. hozzászólásáraSzép a repce!
Mit vársz tőle? Milyen fajta?
Felénk nagy része elvirágzott.
PT 314, KWS Umberto, DK Excited van itt a környékben.
Egész jók.
Búza nagyon heterogén MV Nádor van sok. Cameleon, Generalis, Celebrity, GK Március...
Sok fajtára van rálátásom. Artimus.
Több helyen jön már a kalász, a héten lesz eső, hidegebb idő, kicsit lassítja, ami nem baj.
Őszi búza kalászvédelemre melyik-milyen gombaölő hatóanyagokbam érdemes gondolkodni??
Maradt ki tebukanazol+azoxistrobin....ezek mellé gondoltam még venni-rakni valmait
Még szépen virágzik a repce

Válasz blsjela #25893. hozzászólásáraAz igen!
Nálunk a szár középsőrészén jár a kalász.
Alig kitapintható.
Igy állunk . Fallado .okt 8 vetés

Válasz szanberg #25889. hozzászólásáraAz említett vidéken lehetetlen kukoricát vagy napraforgót termelni.
Próbáltak szóját, de az is totál csőd lett. Alig aratott valamit a kombájn. 65-70%-ban letárcsázták.
A szomszédos parcellát ahová cirokot vetnek, nekem is kínálták bérbe. Mondom, még ingyen se kell. 70 km-ről találtak gazdát, aki bevállalta. Szerintem az se tudta, hol vesz ki bérletbe földet müvelni.
99,99% én is visszaadom ősszel. Búza napról napra fogy. 40 ha-ból már a fele hiányzik a szarvasrágás miatt. Tavaly 100% volt a kár. Az nem normális, hogy még májusban is 100-200 csordák legyenek.
Válasz boldizsár1988 #25890. hozzászólásárabúza amúgy
nekem megfakult itt ott,lombtragyazni hányszor szoktátok?van hatás? pl keserűsó,kis nitrogen kis gombaőlő ki mennyit szór?
Válasz Sk Laci #25887. hozzászólásáraFőleg ha nincsen más, szereti azt is, disznó is, szarvas is!
Ha van kukorica közelben, azt jobban vágja, azt tapasztaltam.
Itt nálunk repcét nem lehet termelni, mert egész télen százával járja a szarvas, és tavaszra eltűnnek a gyönyörű őszi állományok nullára. Ezért kell nekem tavaszi vetésű kultúra.
Nagyon kéne az eső.

Válasz szanberg #25885. hozzászólásáraCirokot bántsa, vagy békén hagyja a szarvas?
Vadkáros helyen új szomszédom van kb 70 km-ről jött ide földet bérelni /53Ha-t/.
Cirokot megy vetni.
Nem tudom mi fog belőle maradni, ha a környéken búza, árpa és repce van vetve. Minden lemegy aratáskor, akkor a vad belemegy az egyetlen álló cirokba /szerintem/.
Te hogyan látod, mi várható?
Válasz szanberg #25885. hozzászólásáraNemvagyunk egymástól távol.
A ti mikroklímátok sokkaljobb mint a miénk.
A szójának!
Itt sem rossz de nem a szójának való!
Megvettem a legjobb magot, + oltóanyag, mütrágya, szervestrágya, lombtrágya, tisztántartva. 2.2t/ha
Akkor 100e volt tonnája
A napraforgó117e/t
És nálunk a 4tonna napraforgót nemnagy művészet összehozni!
Nemvéletlenül nemcsinálja itt senki.
Válasz rtamas1976 #25882. hozzászólásáraAz a baj, hogy a 4 tonnás repce eredménye kevesebb mint a 2 tonnás szójáé!!!!
Igazából semmi sem jobb kihozatalú mint a szójabab. 2009-óta vetettem, akkor még senki nem foglalkozott vele északon, engemet hülyének is néztek... Egyik integrátor sem vette, egyik nagy cég sem termelte. Aztán bele csaptam jobban a lecsoba, volt amikor 1000 tonna szójabab volt itt raktáron. Egykét éve abba kellett hagynom, sajnos a parlagfű nyomás alatt nem tartható. Nincsen rá gyomirtási technológia. Viballát vártam, hogy majd az, de sajnos nem bírja a szója...
Így visszajött a napraforgó és cirok e helyett.
Válasz kajszi_71823 #25883. hozzászólásáraOlyan jó, hogy nálunk nagyítóvalkell keresni, mert szinte senki nemvet!

Egy-két elvetemült megpróbálja aztán elfelejti örökre!
Nekem is 1x volt, és utoljára.
Arra ezeket a földeket nemszabad elpocsékolni!
Válasz rtamas1976 #25882. hozzászólásáraNe bántsd a szójat, én úgy szeretem, mikor aratni kell, ha nem ér oda a vad hamarább.
Válasz kajszi_71823 #25881. hozzászólásáraA dombokra simán.

A lapos azmár kétséges
Egy 4tonnát összehozunk és elfelejted a szóját!
Válasz rtamas1976 #25877. hozzászólásáraNe ámítsd őket, a nálam lévő körülmény egyedi.
Válasz rtamas1976 #25879. hozzászólásáraRepcében nem probáltam viszont buzába egy 8 hekis táblába 1 hektárt csak vianasszal fujtam.nem látok különbséget .
Ha jó lesz a kisérlet akkor jövőre csak 100liter nitrosol és 200 vinasz megy
Válasz lakatos gabesz #25878. hozzászólásáraÉn 220kg kénes pétit tavasszal,
majd 180l dam30.
Ezt a vinaszt próbáltad kezeltlen kontrol kísérletben?
Válasz rtamas1976 #25877. hozzászólásáraÉn is kiváncsi leszek virágzása szép már 2 centis becők is vannak rajta meg még mindig van ahol látok oldalágat jönni bimboval alul.majd aratáskor kiderül!
Én szerintem az éven is fogok vetni.
Ez március 26án kapta az első tápanyagot 150liter nitrosol 150 vinasz aztán meg április elején a másodikat ugyaz ezzel a dózissal.
Válasz lakatos gabesz #25876. hozzászólásáraKíváncsi leszek a tiédre is!

Mindenki aztmondja felétek nemlehet igazán jó repcéket csinálni.
Te ahogy látom megteszel mindent érte.
Fajta jó, állomány szép.
A végeredmény nagyon érdekel majd!
Kajszit akarom rábeszélni próbálja meg, a körülmények hasonlók mint nálatok.
A táblám egyik vége egy völgyfelé lejt, ott nagyon visszavágta a fagy.
Kb20centivel kissebb.
Ez a terület 25%a.
Válasz rtamas1976 #25875. hozzászólásáraSzép a repcéd!

Tegnap én is letudtam
Repce letudva!
https://youtube.com/shorts/T78t8I1RPOI?si=c_7js6llCee-2ki3
Búzára gömbaölő, rovar, ill 12kg keserűsó mehet egymenetben?????
Válasz t.romsics #25872. hozzászólásáraKöszi ! Hallottam róla .
De már késő …..
Válasz adam1229ac #25871. hozzászólásáraÚjabb típusú hatóanyaggal próbálkozz! Ezeket, amit Te is fújtál, már tíz éve nem használjuk felénk fénybogár ellen, csak híznak tőle, rezisztensek rá. Nem akarok reklámozni, mert nem is csodaszer, de jól gyéríti a Corteva Sherpája.
Válasz t.romsics #25870. hozzászólásáraWakizasi -val
Válasz adam1229ac #25869. hozzászólásáraZöldbimbóban mivel fújtad? Egyébként én egy csomó becőt látok, de lehet már túl késő van, azért.
Válasz Sk Laci #25866. hozzászólásáraAz az igazság néhol az oldalhajtásai is hasonlóan virágoznak . Lehet , hogy a fénybogár kártétele miatt .

5 napja fújtuk piretroid plusz Mospilan kombóval. Meglátjuk …
Novenyorvos szerint , bogárkártétel meg a fagy miatt lett ilyen .
Pedig bimbós állapotban is fújtam.
Köszönöm a válaszokat …
Válasz ..,-:) #25865. hozzászólásáraÉn azért bízom a 3,5 tonnában. Tény, volt már szebb, sokszor…