Nekem meg ma az egyik, 41-43 Ft/kg ajánlott szállítási
távolságtól függően......
Mit képzelnek ezek......,
a másik ember a holdon lakik, hogy nem jut el hozzá az
információ???? El is küldtem a büdös p.csába!!
2000 tonnás tételről van szó, azt hiszik a paraszt
annyira buta, hogy rá sem tud nézni a tőzsdei árakra és változásokra.
Hát persze, így tudod elosztani a kockázatot kisebb részekre. Ha nem részletekben veszel és adsz, hanem mindig egyben, akkor igaz, hogy többet nyerhetsz de többet is bukhatsz.
Már túl sokszor buktam ezen:)
úgyhogy megértettem egy életre
Azt tudtátok, hogy az 1900-as évek elején a magyar gabona tőzsde volt a világ egyik legnagyobb árú tőzsdéje? Távírón még Párizsból és New Yorkból is jöttek a kötési megbízások. Az akkori tőzsdei évi kötés állomány a mostaninak kb a 100-szorosa volt!!!!!! Az nagyon durva ám, hogy 100 éve 100-szor több gabonát adtak vettek a magyar tőzsdén mint ma! (nah jó, akkor még Monarchia volt az akkori termőterületekkel)
Azóta tuti megduplázódott vagy háromszorozódott a termésátlag. Vagy ebben lehet tévedek:)
Ha csak megduplázódott és azt feltételezve, hogy ennyivel legalább nőtt a kötésállomány, akkor ma 2-300-szor több gabonának kellene megfordulnia BÉT-en (BÁT-on).
Sokkal jobb lenne a gazdák helyzete, ha normális piaci viszonyok között lehetne tőzsdén kukoricával és társaival kereskedni. Nem az lenne ami most.... Van pár "fasz" kereskedő aki úgy ugráltatja az árakat ahogy csak neki tetszik. Ezzel elriasztja a kisebb gazdákat, állattartókat, stb.. attól, hogy normális módon fedezzék terményüket vagy szükségleteiket. Ha normálisan működne, akkor jönne még a sok mezei spekuláns aki állandóan biztosítaná a likviditást. Így nem lenne nap vagy óra, hogy ne lehetne pontosan belőni, mennyi egy tonna termény. És mindenki adhatná, vehetné kénye kedve szerint.
500tonna már tétel, szerinem 2000-nél sem több az ár.
Itt úgy történt, hogy 47-ért volt lekötve 25vagon, 26-ot sikerült felpakolni ezen az áron, belefért a szerződés +- jába ugye.
Aztán ment el 30 vagon 44-ért és még van belőle.
Eddigi években nem volt lekötve semmi mindig jobban jártunk!!! Most tudok45-ért pályát, nem árulom el senkinek mert ez csak kétkamionnyi igény, hát kielégítem. Jelenleg ez sem rossz.
Többivel várunk és majd lesz valami. Persze ha tudom hogy így leesik akkor kötöttük volna mindet, 1000Ft/tonna differencia is rengeteg pénz tud lenni, legalábbis normális embernek.
Dehát ezt nemlehet tudni előre, így tényleg amikor van egy olyan lehetőség lekötni ami jó árnak számít egyrészét lekell tolni ahogy mondod.
Persze szezon előtt még többért is lehet kötni kérdés, hogy ki mer kockáztatni???? a tavalyi árvíz idei aszály-ok között!?!?!?!?
Ezért tudtunk volna kötni 50-ért is korábban de amíg nem látszott hogy mi lesz belőle addig nem akasztunk koloncot a nyakunkba, mert az legalább akkora hazárdírozás mint egy összeomló piaci áraknál tartani hogy majdlesz valami.
Könnyen lehet fogni rengeteg pénzt az eladáson de bukni és tartozásba verni is a fejünket.
Van kockáatcsökkentés de azt nemtudják megtanítani.
JÓZAN paraszti ésszel mindenki mérje fel mik a lehetőségei, tud e tárolni ha nem akkor bérbe az menyibe fáj, mennyit bukik rajta ha tartja ésatöbbi...
Küldöm a 48.hétre az árajánlatunkat az alábbi termékekre,melyek telephelyen értendőek.
A távolság függvényében ez változhat, minden esetben személyes megbeszélés tárgya.
Szerintem nagyon belebonyolódtál már.Túl tudományos módon közelítetted meg a kérdést.A termelők többsége,ha jó az ár elad. Ha meg tartja,akkor meg időpontot határoz meg és akkor adja.Ha bukik akkor is.
Egyébkét gyakorlod ezeket az eladási módszereket élesben is?
Nem akartam Én senkit lehurrogni, sőt! Csak azt hurrogtam le aki engem lehurrogott, utána pedig akik bekapcsolódtak a hurrogásba. Aztán jót hurrogtunk, aminek nem sok foganatja lett:)
Oké, Én vagyok az idegen, teljesen igazad van. Nem akartam Én senkit megbántani, csak okosodni jöttem!
Elnézést mindenkitől akit megbántottam, nem volt szánt szándékkal.
Nem tudom mit tanítanak az agrárközgazdászoknak, de ez a harmadolós, negyedelős, felezős, stb semmi más csak kockázatkezelés.
Nagyon jól eladtad a terményeidet, gratulálok:)
Másnak is ilyen jól kéne értékesítenie és akkor minden rendben lenne.
Én ismerek olyan gazdákat, akik tavaly - év vége fele ment fel a kukorica 70.000 körülire? - 70.000 Ft-ért se adták el, pedig volt vagy 3-4.000 tonnájuk. Azt mondták lesz az még több is.
Megvárták míg idén lement 50-60.000 közé és ott adtak túl rajta....
Félreérthetően írtam a kapzsiságról, vagy Ti értettétek Ti:) Nem arra mondom, hogy kapzsi, aki pl idén eladta 50-55.000 között, meg tavaly 70.000-en, hogy kapzsi, hanem arra, aki azt mondja, hogy se 70.000-ért tavaly, se 55-ért idén nem adja oda, mert majd megy feljebb is és Ő 1 Ft-al se hajlandó olcsóbban adni....
Általában Ők nem 1 Ft-al, hanem sok ezerrel adják el olcsóbban. Úgy mint a gazda ismerőseim, nem kevés milliót buktak a hülyeségük miatt. Én nem is értem, hogy képzelhető az el, hogy 80-90.000 lesz a kukorica?:)
Oké, a tavalyi 70.000 Ft-on és idei 50-55.000 Ft-on aki eladta, eddig úgy néz ki jól tette!
De mi van azokkal, akik még nem adtak el egy szemet sem és az ár már csak 43.000 Ft?
Gyorsan eladnak ha arra számítanak, hogy a kukorica leesik, vagy kivárnak mert arra gondolnak újra 50.000 felett lesz. Az Ő esetükben a mai árakat figyelembe véve jobban jártak volna ha X %-át eladják a kukoricájuknak 50.000 felett.
Válasz #1884. hozzászólásra
Én kiszámolom a kuk. költségemet. Amint eléri az árajánlat a költséget+50oooft-ot már le is kötöm.
Aki spekulálni akar, az tegye. Nekem ennyi bőven elég.
Minden gazda a legmagasabb áron akarja eladni, ez természetes. De hol és mikor van az a legmagasabb ár egy évben? Ez majd csak a szezon végére derül ki!!!!!
Vegyük példának az idei évet, 2.000 tonna kukoricád van.
1. ebből eladtál szerződéssel szeptemberben 1.000 tonnát 52.000 Ft-on. A maradékból eladsz 500 tonnát most 43.000 Ft-on, a maradék 500-at pedig januárban 40.000 Ft-on
2. eset, mindent eladtál szeptember-októberben 52.000 Ft-on
3. eset, januárban adtál el mindent 40.000 Ft-on
4. eset, aldasz mindent most 43.000 Ft-on
1 = 93.500.000 Ft bevétel
2 = 104.000.000 Ft bevétel
3 = 80.000.000 Ft bevétel
4 = 86.000.000 Ft bevétel
Mi szokott történni?
Vagy eladod az elején az összeset és lesz 104 milliód, vagy most adod el és kapsz 86 milliót vagy vársz a következő évig és csak 80 milliót kapsz.
93 milliót sose akar senki, mindig csak a 104-et. Ha összejön akkor tök jó, ha meg nem, akkor marad a 80-86 millió. Az esetek nagy többségében a 80-86 vagy a 104 szokott összejönni?
A gazdák többségének nincs "nagyaobbacske kereskedő rokona", Ők semmi "tuti" infót nem kapnak.
"Ez a variáció a totális tanácstalanságot tükrözi a piac mozgását illetően.Ezt a módszert a legbutább ember is meg tudja csinálni,mert nem kell ész hozzá."
Ha a 93 milliós bevételt a legbutább ember is meg tudja csinálni, akkor, hogy-hogy van egy csomó 80-86 milliós ember is? Akkor rájuk azt mondod, butábbak mint a legbutább?
Ha megosztva adod el, több részletben, azonos vagy más arányokkal, akkor KOCKÁZATOT csökkentesz!
Azt a kockázatot csökkented, hogyha lecsökken 52.000-ről 40.000-re az ára, akkor elbukod tonnánként a 12.000 Ft-ot.
500 tonna terménnyel közel sem lehet olyan jól alkudni mint 2.000-el? Mondjuk 1-2.000 Ft-al rosszabb árat adnak 500-ra mint 2.000 tonnára?
Ezt a harmadolás dolgot az agrárközgazdász szakon ha tanítják, tökékéletesen hangzik......
DE, az idén a tavalyi termést egyben adtam el nem harmadolgattam.
Február: napraforgó 140.000 Ft/to
Március: búza 80.000 Ft/to
Május: kukorica 55.000 Ft/to
Több ezer tonnáról van szó....
Ja, és csak azért mert KAPZSI vagyok (vagy csak ebből
akarok fejleszteni és megélni)....
Az idén a búzából kiszálltam 55.000Ft/to
napraforgó és kukorica még marad....., szintén csak azért mert KAPZSI vagyok (de majd meglátjuk)...
Ezt a harmadolás dolgot viszont osztom abban a nézetedben, hogy a termelők harmada leszerződi (eladja)
még előre. Másik harmad eladja amikor szüksége van a
pénzre. A harmadik harmad viszont (a tárolóval tőkével
rendelkező) viszont kivár és megpróbál a lehető legnagyobb áron értékesíteni.
Én, ha nem tűnik nagyképűségnek, ide sorolom magam és
10-ből 7-8 szor bejön, persze van "pofon" is, de belefér és azr is el kell viselni...
Na figyu öcskös!!! Mi gazdák a JÓZAN PARASZTI ÉSZEL döntünk mindenben eladásról vagy vásárlásról legyen szó !!No persze figyeljük a tőzsdét is merthát a kereskedő is azal kezdi hogy a tőzsdén eset az ár !!!!Értdekes sose mondják hogy emelkedik !! Ésha a paraszt BAZMEGOL ne vegye a kereskedő szívéra mert rohamot kap !!! Oszt nincs BIZNIC
Nos , íme a táblázat , amit sztem akarsz:
(Persze ez az etalon , azaz 13-13.5%-ra leszárítva)
- szárazanyag:86.40%
- hamu: 1.21%
-nyersfehérje: 8.15%
- nyerszsír: 3.72%
- nyersrost: 2.15%
és még 1-2 fontos aminosav:
- lízin: 3.0%
- threonin: 3.7%
-metionin : 2.1%
+jegyzem, h ezek %-ba értendők és nem kg/Q/t-ra
,de így 1értelmű!
Állatfajonként más és más . Fehérje, energiatartalom, keményítőérték? Vegyél elő egy takarmányozástan könyvet vagy táblázatot. Megéri az időráfordítást.
14620 hozzászólás
Válasz #1918. hozzászólásra

Küldd is el!!
Ez az ár még mindig lesz jobb! Négy napja ugyan itt még 4200 Ft-ért akarták venni. Ma meg.....Szóval szépen emelkedik.
Válasz #1917. hozzászólásra

Hajdú-Bihar... de hogy ki, azt ne kérdezd...
Válasz #1915. hozzászólásra

Nekem meg ma az egyik, 41-43 Ft/kg ajánlott szállítási
távolságtól függően......
Mit képzelnek ezek......,
a másik ember a holdon lakik, hogy nem jut el hozzá az
információ???? El is küldtem a büdös p.csába!!
2000 tonnás tételről van szó, azt hiszik a paraszt
annyira buta, hogy rá sem tud nézni a tőzsdei árakra és változásokra.
Válasz #1915. hozzászólásra
Ezt ki és hol ígérte?
Gyerekeeeeek szója 115-ért keresik most netto
...Húúúú mi lesz itt

Tegnap ígértek 4500-at, ma már 5000Ft-ot.
Ma kináltak érte 49000+áfát.
Válasz #1912. hozzászólásra

185-nél nálunk 4000 körül mozgott akkor most felmegy 4500re biztos
A párizsi tőzsdén úgy néz ki emelkedésben a kukorica ára. Remélem a trend folytatótik és realizálódik is nálunk a fizikai piacon.
MATIF grafikon
ÜDV!BUÉK Mindenkinek!!! Tud valaki friss árakat? Vagy áll a piac?
4000ft hallottam hajdu ban.
Nagy a csönd a kukorica felvásárlóknál! Ki mit tud az árakról?
Válasz #1907. hozzászólásra
41500/t szuro trade múlt hét /+fa/
????
Üdv Mindenki!
Tud valaki friss kuki árakat és ha igen az ország mely részéről???
Köszi!!
felénk is igy megy 5000 ft
5-ért adtam búzát maszekba
Válasz #1900. hozzászólásra
Én is Békés-megyei vagyok mifelénk 5000ft de most hallottam 4600-ért is!
Válasz #1901. hozzászólásra
Búzában nagy a csönd,nemigen van mozgás.Szerintem legkorábban március környékén mozdul meg a piac.
valami új kuki, búza ár fejlemény?

Sziasztok!
Békés megyében érvényes kukorica árakról valaki?
Válasz #1896. hozzászólásra
Majd mindenki rájön a saját kárán, úgy értődik meg egy életre.
Saját tapasztalat:)
Válasz #1888. hozzászólásra

Hát persze, így tudod elosztani a kockázatot kisebb részekre. Ha nem részletekben veszel és adsz, hanem mindig egyben, akkor igaz, hogy többet nyerhetsz de többet is bukhatsz.
Már túl sokszor buktam ezen:)
úgyhogy megértettem egy életre
Azt tudtátok, hogy az 1900-as évek elején a magyar gabona tőzsde volt a világ egyik legnagyobb árú tőzsdéje? Távírón még Párizsból és New Yorkból is jöttek a kötési megbízások. Az akkori tőzsdei évi kötés állomány a mostaninak kb a 100-szorosa volt!!!!!! Az nagyon durva ám, hogy 100 éve 100-szor több gabonát adtak vettek a magyar tőzsdén mint ma! (nah jó, akkor még Monarchia volt az akkori termőterületekkel)
Azóta tuti megduplázódott vagy háromszorozódott a termésátlag. Vagy ebben lehet tévedek:)
Ha csak megduplázódott és azt feltételezve, hogy ennyivel legalább nőtt a kötésállomány, akkor ma 2-300-szor több gabonának kellene megfordulnia BÉT-en (BÁT-on).
Sokkal jobb lenne a gazdák helyzete, ha normális piaci viszonyok között lehetne tőzsdén kukoricával és társaival kereskedni. Nem az lenne ami most.... Van pár "fasz" kereskedő aki úgy ugráltatja az árakat ahogy csak neki tetszik. Ezzel elriasztja a kisebb gazdákat, állattartókat, stb.. attól, hogy normális módon fedezzék terményüket vagy szükségleteiket. Ha normálisan működne, akkor jönne még a sok mezei spekuláns aki állandóan biztosítaná a likviditást. Így nem lenne nap vagy óra, hogy ne lehetne pontosan belőni, mennyi egy tonna termény. És mindenki adhatná, vehetné kénye kedve szerint.
Tudna valaki nyugat magyarországi kukorica árat?
500tonna már tétel, szerinem 2000-nél sem több az ár.
Itt úgy történt, hogy 47-ért volt lekötve 25vagon, 26-ot sikerült felpakolni ezen az áron, belefért a szerződés +- jába ugye.
Aztán ment el 30 vagon 44-ért és még van belőle.
Eddigi években nem volt lekötve semmi mindig jobban jártunk!!! Most tudok45-ért pályát, nem árulom el senkinek mert ez csak kétkamionnyi igény, hát kielégítem. Jelenleg ez sem rossz.
Többivel várunk és majd lesz valami. Persze ha tudom hogy így leesik akkor kötöttük volna mindet, 1000Ft/tonna differencia is rengeteg pénz tud lenni, legalábbis normális embernek.
Dehát ezt nemlehet tudni előre, így tényleg amikor van egy olyan lehetőség lekötni ami jó árnak számít egyrészét lekell tolni ahogy mondod.
Persze szezon előtt még többért is lehet kötni kérdés, hogy ki mer kockáztatni???? a tavalyi árvíz idei aszály-ok között!?!?!?!?
Ezért tudtunk volna kötni 50-ért is korábban de amíg nem látszott hogy mi lesz belőle addig nem akasztunk koloncot a nyakunkba, mert az legalább akkora hazárdírozás mint egy összeomló piaci áraknál tartani hogy majdlesz valami.
Könnyen lehet fogni rengeteg pénzt az eladáson de bukni és tartozásba verni is a fejünket.
Van kockáatcsökkentés de azt nemtudják megtanítani.
JÓZAN paraszti ésszel mindenki mérje fel mik a lehetőségei, tud e tárolni ha nem akkor bérbe az menyibe fáj, mennyit bukik rajta ha tartja ésatöbbi...
Válasz #1889. hozzászólásra

Attól függ, hogy hol váltom az eurót, de nem jobb az ár, mint 4 400 Ft/q
Bocsika.
Itt az árlista, ami ma délig érvényes.

Küldöm a 48.hétre az árajánlatunkat az alábbi termékekre,melyek telephelyen értendőek.
A távolság függvényében ez változhat, minden esetben személyes megbeszélés tárgya.
Kukorica : 140 euró/tonna
Napraforgó : 335 euró/tonna
Repce : 420 euró/tonna
Takarmány árpa: 140 euró/tonna
Aki kérte az emilt, továbbított levél elküldve.
Elküldöm megint a hangyahajdukukacfreemail.hu címre is.
A jelszavát aki tudja, az megnézheti.
Válasz #1890. hozzászólásra
Üdv! Érdekelne engem is! Megköszönném, ha átküldenéd. janika1983@freemail.hu
Válasz #1890. hozzászólásra
Nekem is átküldhetnéd. Dobok egy e-mailt.
Szerződéssel eladtam 4.500,-ft+kompenzációért mázsáját a kukoricának, volt egy kis pluszom, azt most 4.400,-Ft/kompenzációért nyomtam el.
Válasz #1889. hozzászólásra

A 48 hétre kaptam ennél jobb ajánlatot.
Küldj emilt és átküldöm
hol állnak az árak a 44e+áfa jó ár?
Válasz #1886. hozzászólásra
Szerintem nagyon belebonyolódtál már.Túl tudományos módon közelítetted meg a kérdést.A termelők többsége,ha jó az ár elad. Ha meg tartja,akkor meg időpontot határoz meg és akkor adja.Ha bukik akkor is.
Egyébkét gyakorlod ezeket az eladási módszereket élesben is?
Válasz #1868. hozzászólásra

Nem akartam Én senkit lehurrogni, sőt! Csak azt hurrogtam le aki engem lehurrogott, utána pedig akik bekapcsolódtak a hurrogásba. Aztán jót hurrogtunk, aminek nem sok foganatja lett:)
Oké, Én vagyok az idegen, teljesen igazad van. Nem akartam Én senkit megbántani, csak okosodni jöttem!
Elnézést mindenkitől akit megbántottam, nem volt szánt szándékkal.
Válasz #1881. hozzászólásra
Nem tudom mit tanítanak az agrárközgazdászoknak, de ez a harmadolós, negyedelős, felezős, stb semmi más csak kockázatkezelés.
Nagyon jól eladtad a terményeidet, gratulálok:)
Másnak is ilyen jól kéne értékesítenie és akkor minden rendben lenne.
Én ismerek olyan gazdákat, akik tavaly - év vége fele ment fel a kukorica 70.000 körülire? - 70.000 Ft-ért se adták el, pedig volt vagy 3-4.000 tonnájuk. Azt mondták lesz az még több is.
Megvárták míg idén lement 50-60.000 közé és ott adtak túl rajta....
Félreérthetően írtam a kapzsiságról, vagy Ti értettétek Ti:) Nem arra mondom, hogy kapzsi, aki pl idén eladta 50-55.000 között, meg tavaly 70.000-en, hogy kapzsi, hanem arra, aki azt mondja, hogy se 70.000-ért tavaly, se 55-ért idén nem adja oda, mert majd megy feljebb is és Ő 1 Ft-al se hajlandó olcsóbban adni....
Általában Ők nem 1 Ft-al, hanem sok ezerrel adják el olcsóbban. Úgy mint a gazda ismerőseim, nem kevés milliót buktak a hülyeségük miatt. Én nem is értem, hogy képzelhető az el, hogy 80-90.000 lesz a kukorica?:)
Oké, a tavalyi 70.000 Ft-on és idei 50-55.000 Ft-on aki eladta, eddig úgy néz ki jól tette!
De mi van azokkal, akik még nem adtak el egy szemet sem és az ár már csak 43.000 Ft?
Gyorsan eladnak ha arra számítanak, hogy a kukorica leesik, vagy kivárnak mert arra gondolnak újra 50.000 felett lesz. Az Ő esetükben a mai árakat figyelembe véve jobban jártak volna ha X %-át eladják a kukoricájuknak 50.000 felett.
Én kiszámolom a kuk. költségemet. Amint eléri az árajánlat a költséget+50oooft-ot már le is kötöm.
Aki spekulálni akar, az tegye. Nekem ennyi bőven elég.
Válasz #1863. hozzászólásra

Minden gazda a legmagasabb áron akarja eladni, ez természetes. De hol és mikor van az a legmagasabb ár egy évben? Ez majd csak a szezon végére derül ki!!!!!
Vegyük példának az idei évet, 2.000 tonna kukoricád van.
1. ebből eladtál szerződéssel szeptemberben 1.000 tonnát 52.000 Ft-on. A maradékból eladsz 500 tonnát most 43.000 Ft-on, a maradék 500-at pedig januárban 40.000 Ft-on
2. eset, mindent eladtál szeptember-októberben 52.000 Ft-on
3. eset, januárban adtál el mindent 40.000 Ft-on
4. eset, aldasz mindent most 43.000 Ft-on
1 = 93.500.000 Ft bevétel
2 = 104.000.000 Ft bevétel
3 = 80.000.000 Ft bevétel
4 = 86.000.000 Ft bevétel
Mi szokott történni?
Vagy eladod az elején az összeset és lesz 104 milliód, vagy most adod el és kapsz 86 milliót vagy vársz a következő évig és csak 80 milliót kapsz.
93 milliót sose akar senki, mindig csak a 104-et. Ha összejön akkor tök jó, ha meg nem, akkor marad a 80-86 millió. Az esetek nagy többségében a 80-86 vagy a 104 szokott összejönni?
A gazdák többségének nincs "nagyaobbacske kereskedő rokona", Ők semmi "tuti" infót nem kapnak.
"Ez a variáció a totális tanácstalanságot tükrözi a piac mozgását illetően.Ezt a módszert a legbutább ember is meg tudja csinálni,mert nem kell ész hozzá."
Ha a 93 milliós bevételt a legbutább ember is meg tudja csinálni, akkor, hogy-hogy van egy csomó 80-86 milliós ember is? Akkor rájuk azt mondod, butábbak mint a legbutább?
Ha megosztva adod el, több részletben, azonos vagy más arányokkal, akkor KOCKÁZATOT csökkentesz!
Azt a kockázatot csökkented, hogyha lecsökken 52.000-ről 40.000-re az ára, akkor elbukod tonnánként a 12.000 Ft-ot.
500 tonna terménnyel közel sem lehet olyan jól alkudni mint 2.000-el? Mondjuk 1-2.000 Ft-al rosszabb árat adnak 500-ra mint 2.000 tonnára?
Válasz #1882. hozzászólásra

Ha 20% a vízed akkor a többi rész lesz a szárazanyag.
Válasz #1880. hozzászólásra

A szárazanyagtartalom: hogy is van?
Össze kell adni a 24 %-ot, és ...
Válasz #1861. hozzászólásra
Ezt a harmadolás dolgot az agrárközgazdász szakon ha tanítják, tökékéletesen hangzik......
DE, az idén a tavalyi termést egyben adtam el nem harmadolgattam.
Február: napraforgó 140.000 Ft/to
Március: búza 80.000 Ft/to
Május: kukorica 55.000 Ft/to
Több ezer tonnáról van szó....
Ja, és csak azért mert KAPZSI vagyok (vagy csak ebből
akarok fejleszteni és megélni)....
Az idén a búzából kiszálltam 55.000Ft/to
napraforgó és kukorica még marad....., szintén csak azért mert KAPZSI vagyok (de majd meglátjuk)...
Ezt a harmadolás dolgot viszont osztom abban a nézetedben, hogy a termelők harmada leszerződi (eladja)
még előre. Másik harmad eladja amikor szüksége van a
pénzre. A harmadik harmad viszont (a tárolóval tőkével
rendelkező) viszont kivár és megpróbál a lehető legnagyobb áron értékesíteni.
Én, ha nem tűnik nagyképűségnek, ide sorolom magam és
10-ből 7-8 szor bejön, persze van "pofon" is, de belefér és azr is el kell viselni...
Válasz #1877. hozzászólásra

Köszi!
Aki az utóbbi években jó ütemben értékesített, kétszer olyan gyorsan haladt, mint aki nem figyelt jól. Különösen 2007 óta.
Válasz #1847. hozzászólásra

Na figyu öcskös!!! Mi gazdák a JÓZAN PARASZTI ÉSZEL döntünk mindenben eladásról vagy vásárlásról legyen szó !!No persze figyeljük a tőzsdét is merthát a kereskedő is azal kezdi hogy a tőzsdén eset az ár !!!!Értdekes sose mondják hogy emelkedik !! Ésha a paraszt BAZMEGOL ne vegye a kereskedő szívéra mert rohamot kap !!! Oszt nincs BIZNIC
Válasz #1875. hozzászólásra

Nos , íme a táblázat , amit sztem akarsz:
(Persze ez az etalon , azaz 13-13.5%-ra leszárítva)
- szárazanyag:86.40%
- hamu: 1.21%
-nyersfehérje: 8.15%
- nyerszsír: 3.72%
- nyersrost: 2.15%
és még 1-2 fontos aminosav:
- lízin: 3.0%
- threonin: 3.7%
-metionin : 2.1%
+jegyzem, h ezek %-ba értendők és nem kg/Q/t-ra
,de így 1értelmű!
Állatfajonként más és más . Fehérje, energiatartalom, keményítőérték? Vegyél elő egy takarmányozástan könyvet vagy táblázatot. Megéri az időráfordítást.
Meg tudná valaki mondani, hogy 1 tonna kb. 15% szemnedvességű kukoricának mennyi a tápanyagtartalma?
Válasz #1854. hozzászólásra

Válasz #1872. hozzászólásra

.
Na most már leesett,
Szerintem hallod is ahogy csörömpöl..
Válasz #1871. hozzászólásra
http://www.hnp.hu/
Válasz #1870. hozzászólásra

Helyi Nemzetiségi Paraszt ????? ....????
Hmmmmm. Vagy nem tudom!
Moderátor által módosítva: 2015-04-07 15:14:43