Hát igen itt is így van ha kis darabot vetsz. De ha alkalmazkodsz a szomszédokhoz mérséklődik a kár. Persze az se mindíg kivitelezhető. Itt talán a legjobb növény a repce, igaz arra most nagyon jó év volt, búzára meg közepes-gyenge, szóval a repce átlagok csak pár mázsával maradnak el a búzáétól .
Válasz #10428. hozzászólásra
a napraforgó a legproblémásabb a vadkár szempontjából, annak is megtúrja a disznó a földjét, utána a nyúl megy bele amivel sokat nem tudsz csinálni sőt a kárt se tudod kifizettetni. Ezek után meg jön az őz és a szarvas. Kiritkítják aztán feljön benne a parlagfű és retteghetsz a büntetés miatt.
Válasz #10427. hozzászólásra
Búzát. A kisebb gazdák mint mi is, általában kuki- búza . De mostmár változtatunk, a kuki- napra-búza-repce-búza egész jónak tűnik itt a vadkáros területen viszonylag. Mert ha kuki után búzát vetsz, télen úgy megtúrják a disznók hogy az utána következő műveletek elég rázósak lesznek szó szerint.
Itt felénk pedig elég bevett szokás hogy búzát vetünk utána, de így... Mi arra ahova azt akarunk, 320 as fao számosat raktunk úgy talán összejön. Szomszéd gazda az n01-es után tavaly is novemberbe vetett, pedig akkor júliusban nemigen volt csapadék ha jól emlékszem, augusztusban se igen. Akkor mikor veti el idén
Lehet, főleg ha esik az eső állandóan és csak a fagyos földön fog tudni majd aratni!! Aki meg szerződött és nem tudja learatni az meg fogja a fejét mert kötik a szállítási feltételek!!
gazda001 nem azt mondta hogy a magyar termésátlag hatással van bármire is. Hanem ha már itt a fórumon és bárhol kijelentjük hogy ömleni fog a kukorica akkor leveritek az itteni árat, mert tisztában vannak vele hogy sok van. És ha valamiből sok van akkor annak nem lehet nagy az ára. Azért én kivárnám az aratást, ugyanis a gyomosodással nagyon nagy baj van. És ott van még a moly és lepke kár amiből még jöhet a fuzarium. Ja arról nem is beszélve, hogy a tavalyi évből kiindulva sokan hosszabb tenyészidejű hibridet választottak. Kérdezem én beérik az idén?
nagyon heterogén a keleti országrész kukorica állománya szerintem egy jó elfogadható termés várható ne várjon senki rekordokat.az ára más kérdés .sokszor ha valami termény 30-km-re van olyan mintha nem is ezen a világon lenne.ha az ár sekély majd spórolunk a gázon ami nem biztos hogy lesz.
Búzából sem lett sok a végén sőt minőségi sem, kukoricából sem lesz olyan sok ahogy ezt is a sok kereskedő nyomja,jönne ide hajduba .A keleti részen csak az lett vetve mindenkinek és semmi sincs.
Szerintem mi érheti még a kukoricát aszály már nem lehet mert minden negyedik nap esik az eső a jég meg már lényegesen nem csökkenti a végső termésátlagot.
Mintha a magyar termesatlag olyan nagy hatassal lenne a piacra meg az arakra ez olyan mint a sertes agazat ... tultermeles van Mo-n de azert esszuk a lengyel meg a holland hust.... annyi specifikaciot lattok az eletben es mindent ami egyszeru lenne megbonyolitjatok.... mindenki dugja el kukfoldet ?? Nem ertem en az ilyen embereket.... fogjatok fel hogy ti nem birtok az arakon alakitani ez teny.... es ha a magyaremberekhez is igy alsz akkor te sem vagy kulonb....
Szerintem meg ne csak ide írjátok ki hanem minimum az országos napilapokban -de szigorúan mindben- jelentessétek meg és az még elfelejtettétek közölni hogy nyomott árak várhatóak, MÉG 1 ILYEN BUTA EMBER MINT A MAGYAR NINCS A VILÁGON, ELŐRE DICSEKSZIK AZZAL AMI MÉG QRVÁN BIZONYTALAN ÉS NAGYON SOK TÉNYEZŐS DOLOG Megérdemeljük a sorsunkat, szórakozzanak csak velünk nepperek, mi még lapátoljuk alájuk a lovat, faxa gyerekek vagyunk, csak így tovább
Sajna nálam az NK Thermo csak egy csövet hozott, a tavasz végi, nyár elei aszálynak köszönhetően. 3 éve ugyanebbe a földbe gyönyörű volt ez a fajta, ezért is vetettem most is, de 6-7 t/ha csak lesz rajta....
Remélem normális aratási állapotban lesz a tengeri összel és tisztán dolgozik majd a gép,nem nyel be annyi szárat levelet stb.Az sa zuzo is a normális erös szárat szereti akkor zuz szépen.Utána 2 sor nehéz tárcsa akár 10+ tengeri után is meg egy rövid bekeverni a müganyét és mehet bele a mag.
Válasz #10398. hozzászólásra
sűrűbbre kell vetni és akkor több lesz a szár,
mi a mély földeket 90000 tőszámmal vetjük, tavaly eső nélkül is volt rajtuk 7-11 tonna
Szépek ezek a nagy kukoricák de én beérem alacsonyabbal is.....egy pár éve volt nekünki is ilyen , próbaként vetettünk 3511-es Dekalbot, a kombájnk teteje felett volt a címere....nem is ez volt a gond vele hanem az hogy 1 apró csövet hozott....másrészt a kombájnnak sem jó az ilyen nagy kukorica.....de azért szép....
Üdv Sándor. De örülök neki, mert nem is akartam ezt vissza dolgozni a földbe mivel hatalmas a tömege, meg egyébként is marad gyökérmaradvány bőven amit bonthatnak a bacik.
Hanem ebből szársiló lesz a jószágoknak, a kukorica meg majd kiszárad, van ideje , a csutka meg jó a kazánba.:)
Ebből egyébként nem sok van csak négy hektár.
A képen a fiam és az unokám van.:)
Üdv.
A képen 84 éves nagyapám, (nem alacsony).
384 centit mértünk. 2012-es kép Tyukodon készült. Nagyecsedi régi magyar lófogú fajta.
Nem versenyezni akarok csak érdekességképpen mutatom meg.
bent a kukoricában nemigen tudtam úgy fényképezni hogy benne legyen az egész, így hát kiástam egyet jobb földben majdnem minden tő így néz ki, nehezen tudom elképzelni hogy minden alkalommal 3 szemet dobjon a vetőgép.
24924 hozzászólás
Válasz #10429. hozzászólásra
Hát igen itt is így van ha kis darabot vetsz. De ha alkalmazkodsz a szomszédokhoz mérséklődik a kár. Persze az se mindíg kivitelezhető. Itt talán a legjobb növény a repce, igaz arra most nagyon jó év volt, búzára meg közepes-gyenge, szóval a repce átlagok csak pár mázsával maradnak el a búzáétól .
Válasz #10428. hozzászólásra
a napraforgó a legproblémásabb a vadkár szempontjából, annak is megtúrja a disznó a földjét, utána a nyúl megy bele amivel sokat nem tudsz csinálni sőt a kárt se tudod kifizettetni. Ezek után meg jön az őz és a szarvas. Kiritkítják aztán feljön benne a parlagfű és retteghetsz a büntetés miatt.
Válasz #10427. hozzászólásra
Búzát. A kisebb gazdák mint mi is, általában kuki- búza . De mostmár változtatunk, a kuki- napra-búza-repce-búza egész jónak tűnik itt a vadkáros területen viszonylag. Mert ha kuki után búzát vetsz, télen úgy megtúrják a disznók hogy az utána következő műveletek elég rázósak lesznek szó szerint.
Válasz #10425. hozzászólásra
Napraforgó után mit vettek?
Sziasztok!
2-3q csöves kukoricát keresek megvételre. A település mindegy. Sürgős lenne.
Írjatok rám emailt vagy írjatok itt ha tudtok ilyet.
Köszi
Válasz #10424. hozzászólásra

Itt felénk pedig elég bevett szokás hogy búzát vetünk utána, de így... Mi arra ahova azt akarunk, 320 as fao számosat raktunk úgy talán összejön. Szomszéd gazda az n01-es után tavaly is novemberbe vetett, pedig akkor júliusban nemigen volt csapadék ha jól emlékszem, augusztusban se igen. Akkor mikor veti el idén
Válasz #10422. hozzászólásra
Majd májusba aratunk.Nem lesz szárítás,és tárolási költség.Az árak is lehet jobbak lesznek.
Válasz #10422. hozzászólásra

Lehet, főleg ha esik az eső állandóan és csak a fagyos földön fog tudni majd aratni!! Aki meg szerződött és nem tudja learatni az meg fogja a fejét mert kötik a szállítási feltételek!!
Válasz #10420. hozzászólásra

Itt szerintem aki 350 es fao fölöttit vetett az még decemberbe is arathat
Válasz #10420. hozzászólásra
Akiknél baj van a gyomosodással,azok a gazdák úgysem termelnek jelentős mennyiséget.
Válasz #10410. hozzászólásra
gazda001 nem azt mondta hogy a magyar termésátlag hatással van bármire is. Hanem ha már itt a fórumon és bárhol kijelentjük hogy ömleni fog a kukorica akkor leveritek az itteni árat, mert tisztában vannak vele hogy sok van. És ha valamiből sok van akkor annak nem lehet nagy az ára. Azért én kivárnám az aratást, ugyanis a gyomosodással nagyon nagy baj van. És ott van még a moly és lepke kár amiből még jöhet a fuzarium. Ja arról nem is beszélve, hogy a tavalyi évből kiindulva sokan hosszabb tenyészidejű hibridet választottak. Kérdezem én beérik az idén?
Válasz #10418. hozzászólásra
nem kell ennyire paragépnek lenni, nem innen szerzik az infót a kereskedők
Válasz #10409. hozzászólásra
ott a pont!!! ha én kalmár lennék biztosan benéznék ide, egy kis info gyűjtésért...aztán jókat röhögnék..az ilyen csövön..meg az olyan fejen...:d :D
nagyon heterogén a keleti országrész kukorica állománya szerintem egy jó elfogadható termés várható ne várjon senki rekordokat.az ára más kérdés .sokszor ha valami termény 30-km-re van olyan mintha nem is ezen a világon lenne.ha az ár sekély majd spórolunk a gázon ami nem biztos hogy lesz.
Válasz #10411. hozzászólásra
Remélem igazad lesz a jéggel, mert nálam már meg volt.
Nem sok levele maradt a kukoricának.
Válasz #10410. hozzászólásra
OFF
Csak a pontosság kedvéért:
"Magyarország nettó sertés-importőr" régóta.
http://www.allattenyesztok.hu/sites/default/files/dokumentumok/Sertes_Lobbi_szakmai_anyag.pdf
Búzából sem lett sok a végén sőt minőségi sem, kukoricából sem lesz olyan sok ahogy ezt is a sok kereskedő nyomja,jönne ide hajduba .A keleti részen csak az lett vetve mindenkinek és semmi sincs.
Válasz #10405. hozzászólásra
Sokat kinn alszik még..,......... búzából sem lett..........ha csak az nem rekord, hogy a takarmány minőség magasan az első helyen áll.
Válasz #10411. hozzászólásra

Ugyan úgy rekord termés lesz kukoricából mint ahogy búzából lett!!!!
A kukorica árára tényleg nem sok hatása van a magyar termésnek, nem ezért lesz a béka hátsója alatt.
Nem baj, legalább az olcsó alma mellé a szegény ember tud venni olcsó puliszkának valót is.
Szerintem mi érheti még a kukoricát aszály már nem lehet mert minden negyedik nap esik az eső a jég meg már lényegesen nem csökkenti a végső termésátlagot.
Válasz #10409. hozzászólásra
ez olyan mint a sertes agazat ... tultermeles van Mo-n de azert esszuk a lengyel meg a holland hust.... annyi specifikaciot lattok az eletben es mindent ami egyszeru lenne megbonyolitjatok.... mindenki dugja el kukfoldet ?? Nem ertem en az ilyen embereket.... fogjatok fel hogy ti nem birtok az arakon alakitani ez teny.... es ha a magyaremberekhez is igy alsz akkor te sem vagy kulonb....
Mintha a magyar termesatlag olyan nagy hatassal lenne a piacra meg az arakra
Válasz #10405. hozzászólásra

Szerintem meg ne csak ide írjátok ki hanem minimum az országos napilapokban -de szigorúan mindben- jelentessétek meg és az még elfelejtettétek közölni hogy nyomott árak várhatóak, MÉG 1 ILYEN BUTA EMBER MINT A MAGYAR NINCS A VILÁGON, ELŐRE DICSEKSZIK AZZAL AMI MÉG QRVÁN BIZONYTALAN ÉS NAGYON SOK TÉNYEZŐS DOLOG Megérdemeljük a sorsunkat, szórakozzanak csak velünk nepperek, mi még lapátoljuk alájuk a lovat, faxa gyerekek vagyunk, csak így tovább
Válasz #10407. hozzászólásra
megeszi a fene, ha nem
Válasz #10404. hozzászólásra
egy csővel is tud 13-t is
Szerintem országos rekord lesz kukoricából is!!!!!!
Válasz #10401. hozzászólásra
. 3 éve ugyanebbe a földbe gyönyörű volt ez a fajta, ezért is vetettem most is, de 6-7 t/ha csak lesz rajta....
Sajna nálam az NK Thermo csak egy csövet hozott, a tavasz végi, nyár elei aszálynak köszönhetően

Remélem normális aratási állapotban lesz a tengeri összel és tisztán dolgozik majd a gép,nem nyel be annyi szárat levelet stb.Az sa zuzo is a normális erös szárat szereti akkor zuz szépen.Utána 2 sor nehéz tárcsa akár 10+ tengeri után is meg egy rövid bekeverni a müganyét és mehet bele a mag.
Nk thermo is két csöves aránylag nem magas szárral.Gyönyörüek felénk is akár 10+t is lehet ha-ként.Ami párosul majd 3500-as árral kb.
Válasz #10398. hozzászólásra
sűrűbbre kell vetni és akkor több lesz a szár,
mi a mély földeket 90000 tőszámmal vetjük, tavaly eső nélkül is volt rajtuk 7-11 tonna
Kukaccsősz mi lett azokból a kukoricákból amiket jul. elején tettél fel?

Én szeretnék ilyen magas kukoricákat! Milyen sok szármaradvány tudnék visszadolgozni némi nitrogénnel a talajba! Ennél jobb zöldtrágya nem is lehetne.
Szépek ezek a nagy kukoricák de én beérem alacsonyabbal is.....egy pár éve volt nekünki is ilyen , próbaként vetettünk 3511-es Dekalbot, a kombájnk teteje felett volt a címere....nem is ez volt a gond vele hanem az hogy 1 apró csövet hozott....másrészt a kombájnnak sem jó az ilyen nagy kukorica.....de azért szép....
Válasz #10395. hozzászólásra" Akkor mindjárt más a leányzó fekvése" szokták mondani
Válasz #10394. hozzászólásra
Üdv Sándor. De örülök neki, mert nem is akartam ezt vissza dolgozni a földbe mivel hatalmas a tömege, meg egyébként is marad gyökérmaradvány bőven amit bonthatnak a bacik.
Hanem ebből szársiló lesz a jószágoknak, a kukorica meg majd kiszárad, van ideje , a csutka meg jó a kazánba.:)
Ebből egyébként nem sok van csak négy hektár.
A képen a fiam és az unokám van.:)
Válasz #10393. hozzászólásra A szárához képest kevés 106 mázsa/ha /egy 1.8 hektáros terület/ 19 vízzel dkc 4014 volt
Válasz #10392. hozzászólásra
mennyi volt az átlag rajta?
Válasz #10391. hozzászólásra Ősszel mikor majd le kell szántani a kukiszárat nem fogsz neki ennyire örülni 2012-ben nekem is volr 320cm-es kukim.
Válasz #10389. hozzászólásra

Nekem is van ilyen.:)
Válasz #10384. hozzászólásra
Szépnek szép, de sose értettem mire jó az ilyen hatalmas kuki nekünk félekkora a dekalb de csövek szépek rajta 2 lesz nagyrészén, a 3 csak a széleken.
Üdv.

A képen 84 éves nagyapám, (nem alacsony).
384 centit mértünk. 2012-es kép Tyukodon készült. Nagyecsedi régi magyar lófogú fajta.
Nem versenyezni akarok csak érdekességképpen mutatom meg.

Ez is siló????
Válasz #10381. hozzászólásra

Nem is örülsz hogy ilyen "jó vetőmagot" kaptál????
elővetemény?

Gratulálok a kukoricádhoz!!!
Állati szép., mit csináltál hogy ilyen nagy lett??
P9175

Válasz #10382. hozzászólásra
Esőbe mind jó.2012-be is ilyen volt?
RAGT Phileaxx

Egy tőröl szedtem. Próbáltam úgy átlagos csövet levenni.
bent a kukoricában nemigen tudtam úgy fényképezni hogy benne legyen az egész, így hát kiástam egyet
jobb földben majdnem minden tő így néz ki, nehezen tudom elképzelni hogy minden alkalommal 3 szemet dobjon a vetőgép.