Fórum
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Direktvetés, no-till. új
- Autók, kocsik, verdák ... paraszti harci szekerek! új
- S.O.S. új
- Köles új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Búza termény felvásárlási árak új
Cikkajánló

A talajvizsgálatok valódi jelentősége – mikroelemek a növénytermesztés szolgálatában
Liebig minimum törvénye ma is érvényes: ha csak egy tápelem is hiányzik, az...
Sajtóközlemény
_fill_540x300_0.jpg)
1535 hozzászólás
Válasz JD 4630 #637. hozzászólásáraSzia!
Ez a megveszed és elhozhatod, sem ilyen egyszerű.
Ma ment be a vegyszerraktárba a 400 órás méregraktár kezelőis ember, recepttel, de pont kint volt a kat. véd. + tüzoltók. III. kategóriás szert nem hozhatta ki. Mert nem volt a pick-up-ban, spanifer, 2 kg-os porraloltó, és nem volt nála a kis ADR igazolványa. Elemlámpának elfogadták a mobiltelót.
Tavaly voltak frissítő tanfolyamon ezt nem mondták.
Válasz JD 4630 #637. hozzászólására
Köszi JD ez kielégítő válasz!
bár a bizonyos *fa nem hiányzik a bérmunkához, de talán ezt itt nem részletezném:D
Válasz ewtoto #636. hozzászólásáraPl a vállalkozó, akinek van a szolgáltatáshoz engedélye, megveszi és a számlán feltüntetett árban benne van a vegyszer ára.
Ez legális, vagy
Kötsz egy szerződést szakirányítóval aki kiállít neked vényt és elhozhatod a vénnyel, de kifújni nem fújhatod(ellenőrzésnél bérmunkaszámlát kérnek, vagy ha egyenes ági rokonod van aki zöldkönyves az is rendben van)
Válasz Attikaa #635. hozzászólására
Nem én nem permetezek semmilyen földet, permeteztetni szeretném bérbe saját földemet (bérbe permetezést nem arra írtam hogy én permeteznék bérbe valakinek)
Hogy jutok ez esetben permetszerhez és hogy juttatom ki..törvényesen!
Válasz ewtoto #634. hozzászólásáraleírnád pontosabban is hogy te hol vagy a körben? Szolgáltatsz? Vagy saját földjeidet permetezed?
Szolgáltatni még zöldkönyvvel sem lehet, nem hogy anélkül.
Ha te a saját, vagy közeli hozzátartozóid földjeit permetezed nem 3.kategóriájú szerekkel akkor kell zöldkönyv. Te szerződést kötsz egy növényorvossal ha szükséged van 1. kategóriájú vegyszerekre. Ő felírja neked(a technológiai utasításokkal együtt) te pedig megveheted bárhol illetve ki is juttathatod.(ha van zöldkönyved)
Hali, bocsi már a zargatásért visszaolvastam itt a fórumon is ezt a permetezés törvényt..
De nem világos számomra!
Nem igazán értem a logikát, itt a törvény azt írja hogy a (gazdálkodó szerződést köt a növénymérnökkel vagy orvossal, Ők azok lennének akitől veszem a permetet és rendelkezik a forgalmazás és vényíráshoz szükséges jogosítvánnyal)Nekem nincs zöldkönyvem! Csak nem találok olyan pontot ahol a 3-ik személy lenne gondolom a (szakirányító pl a vállalkozó vagy aki a permetet kijuttatja)
szóval nem tudom mi a helyzet akkor ha bérbe szórnám ki, szóval nem világos hogy kivel kell szerződést kötnöm.
“hihetetlen hogy egyszerű halandó paraszt létemre közgazdászt kell felvennem, hogy kapálni tudjak a földemen”
:S
Válasz Gergő1220 #632. hozzászólásáraKöszi.
Pusztán a csírázás miatt gondoltam,mert a CALLISTÓT állományba szoktam szórni,nemtudom kiengedi-e a kukoricát a földből.
Válasz Toxi #631. hozzászólásáraAz kukorica gyomírtó, mi baja lehet tőle a kukoricának, sztem direktvetés, így a preemrgens hatása is megmarad a sorok között, a callistonak.
Hali.

A probléma a következő:
15 napja kapott a terület /mák/ 3dl/ha CALLISTO VEGYSZERT.
Azóta kiderült,hogy mégsem maradhat meg a mák /túl pipacsos/.
Kérném aki már csinált ilyet,hogy adjon tanácsot kukoricát szeretnék vetni a mák helyére a területet tárcsázzam,vagy szántsam,vagy csak direktvetővel vessem bele a kukoricát és kelés előtt totális gyomirtőval kezeljem le.
Válasz gergő07 #627. hozzászólásáraÉn nem vagyok ebben biztos. Én is most jártam zöldkönyves tanfolyamra, ott mondták... ha a mama 1 ha-ra akar 1es kategóriájú szert kijuttatni neki kell a zöldkönyv és neki kell szerződni illetve az ő nevére kell hogy szóljon a recept. Azt hogy lehetne nyomonkövetni ha valaki más nevére szólna egy recept? Ez esetben a "szolgáltató" zöld könyvvel rendelkező rokon. Kijuttatni kijuttathatja de nem hinném hogy a kijuttató nevére kell a receptet felírni(nem is ő a földhasználó, nem is ő igényel támogatást)
Válasz Celtises #628. hozzászólásáraAnnyira nem veséztük ki, de akivel szerződést kötöm átnézte, és eltette a papírjaimat. Ezt a növényorvosnak kell tudni gondolom.
Válasz gergő07 #627. hozzászólásáraAzt esetleg említette,hogy milyen formában kell ezt papírra vetni,hogy el is fogadják?
Válasz Celtises #624. hozzászólásáraEgyenes ági rokonnak lehet, a te zöld könyv számoddal szerződni (szülő, nagyszülő, testvér). Olyantól kérdeztem aki tanfolyamokat szervez/oktat.
Válasz Celtises #624. hozzászólásáraSzerintem teljesen rendben van. Egyébként úgy van ahogy írtad, családon belül permetezhetsz.
Válasz Celtises #624. hozzászólásáraSzerintem annyi szert vásárolhatsz,amennyi földed van!Abból tudják kimutatni a nagyobb dózisú felhasználást!És azzal el is tudnak számoltatni,mert felírják milyen vegyszert vásároltál.
Válasz Batka #623. hozzászólásáraEddig értem a dolgot. Ebben az esetben én én venném a szert én szerződnék én fújom ki, mert nekem van papírom hozzá.
Használnék a területen vényköteles szert.
Nem fog ez kibukni később valahol?
Az új törvény leírja, hogy a családon belüli növényvédős munka nem minősül szolgáltatásnak. Ezt papíron rá lehetne húzni erre az esetre?
Válasz Celtises #622. hozzászólásáraNem kell szerződés. Egy dolgot kell nézni a szerződéshez, ha van recept, kell a szerződés, ha nincs, akkor nem kell. Ennyi.
Ki, hogy szerződi le a hasonló szituációkat?
Nagymama használ 1ha földet, egybe műveljük a többivel csak ő igényli a terület alapút.
Neki, hogy kellene szakirányítói szerződést kötni?
Szert vásárolni nem fog, mert családon belül egy kalap alatt megoldjuk a többivel.
Miként kellene eljárni?
Válasz medikus #618. hozzászólásáraZöld könyvvel szakirányító (növényvédős) felügyelete mellett (szerződés) lehet szolgáltatni(mint munkavégző). 43/2010 FVM rendelet 18.§
Válasz papp.gergely.1990 #610. hozzászólásárahttp://goo.gl/u6PLT9
Válasz papp.gergely.1990 #610. hozzászólásáraAz nem dátumban van meghatározva!!Ha van zöl könyved,tudnod kell!A kultúrától függ!
Válasz kukaccsosz #616. hozzászólásáraMert azzal nálatok lehet szolgáltatni?
https://youtu.be/yt3OFJ1btBk
Válasz Mf-es? #615. hozzászólásáraHa van 80 órás tanfolyamod (zöld könyv) és nem szolgáltatsz vele, akkor nem.
Válasz Batka #612. hozzászólásáraAkkor a II.-III. kategóriához,szerződést se kell kötni?Van valahol olyan lista,ahol csak II.és III.-as vegyszerek szerepelnek??
Válasz Batka #612. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
Válasz Batka #612. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
Válasz FORNÁDMAG Vetomagtermelte #611. hozzászólásáraA II: forgalmi kategóriához nem kell recept, viszont a vásárláshoz be kell mutatni a zöld könyvet és a kereskedő feljegyzi annak a számát. A 43/2010 fvm rendelet 19§ szerint: "felhasználó számára I. forgalmi kategóriájú növényvédő szert a forgalmazó csak növényorvosi vény ellenében adhat át.
(2) I. és II. forgalmi kategóriájú növényvédő szer vásárlására és szállítására az arra nem jogosult személy csak a szakirányító által a 4. melléklet szerint kiállított, egyszeri vásárlásra jogosító növényorvosi vénnyel jogosult."
Szerintem ezt úgy kéne értelmezni, hogyha valakinek van II. kategóriás engedélye , ott nem kell a recept.!
Válasz Batka #594. hozzászólásáraÜdvözlet!
Egy olyan kérdés merült fel mifelénk, hogy hiába van valakinek zöld könyve, még a II.-es kategóriájú szerekhez is kell recept, mert anélkül a kereskedő nem adhatja ki sem I.-est sem II-est. Tehát hiába vásárolhat zöld könyvvel valaki II-est. a kereskedő viszont recept nélkül nem adhatja ki. Ha esetleg konkrét törvényszöveget tudnál ide vonatkozólag, nagyon megköszönnénk.
Üdv!
Arra esetleg van valamilyen jogszabály, hogy permetszert kijuttatni hivatalosan mettől-meddig lehet ?
Köszönöm előre is a válaszokat :)
üdv: Gergő
II.Kategóriás gyomirtószerekkel van valakinek tapasztalata gabonában,kukoricában?
e tartsa magában! :D
Ha igen,n
Válasz kukaccsosz #607. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz Tomi81 #606. hozzászólásáraMivel a lombtrágyát levélen veszi fel a növény, tehát cél a minél jobb fedettség ezért amivel permetezel azzal a fúvókával.
Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy a lombtrágyát ti milyen fúvókával nyomjátok?
Sima vagy nitrosol fúvókával?
Válasz Csabenn #604. hozzászólásáraNagyon köszi, de kécske egy 100-as nekem. Nemrég szóltak vissza Kenderesről hogy holnap mehetek. Az csak egy baráti 30-as.

Válasz atisgyulai #603. hozzászólásáraNem tudom helyileg merre laksz, de ma indult Tiszakécskén is, ha nem jön össze amit találtál és ez nincs messze neked, akkor utána tudok kérdezni..
Válasz gergő07 #602. hozzászólásáraKöszönöm neked és batka-nak is a választ.

Falugazdász ígérte hogy körbe érdeklődik, illetve délutánra találtunk mi is, nem messze egyet. Tegnap indult, remélem még becsatlakozhatom.
Válasz atisgyulai #600. hozzászólásáraGazdajegyző irodába álttalába tudják hol indul vagy van tanfolyam
Válasz atisgyulai #600. hozzászólására80 órás növényvédelmi alaptanfolyam, hivatalosan
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni ezzel a zöld könyvel kapcsolatban.
Pontosan mi ennek a hivatalos megnevezése? Illetve hány órás, és milyen "fantázianevű" tanfolyamon vagy képzésen kell minimum részt vennem hogy saját részre szórhassam az I.-es szereket?
Nézelődtem a neten, de annyi féle növényvédelmi képzés, és megnevezés van, (a 80 órás OKJ-stől a szaktechnikuson keresztül a mérnökig) különböző feltételekkel hogy nem találom a nekem valót.
Esetleg hol, milyen cégeknél, iskoláknál keresgéljek tanfolyam ügyben?
Válaszokat előre is köszönöm!
Válasz tóthsine #597. hozzászólásáraZöld könyvel vásárolhatsz és permetezhetsz magadnak II és III kategóriás szerrel. Ezekkel a szerekkel történő szolgáltatáshoz (bérbe permetezés) szakirányító felügyelete kell.
I kategóriás növényvédő szert recept ellenében lehet bárkinek vásárolni, de kipermetezéséhez saját részre is kell a zöld könyv legalább. Ha nincs akkor szolgáltatóval kell kipermeteztetni akinek legalább van zöld könyve + szakirányítói felügyelet (nem jelenlét).
Válasz tóthsine #597. hozzászólásáraEddig sem lehetett kiszórni, sőt meg sem veheted, csak ha van recepted.
)
Zöld könyvvel, I kategóriájú szereket csak növényvédő mérnök jelenlétében juttathatod ki, aki felügyeli a munkát, valamint csak is saját területen. (A valóságban nem tudom, hogy megy ez
II. kategóriájú szereket vásárolhatod, és használhatod saját földeden.
Válasz Matyi50 #596. hozzászólásáraAkkor most akinek van zöldkönyve az az 1es kategóriás vegyszert nem szórhatja ki háti permetezővel?Szerződni kell még olyan traktorossal aki permetez és van vállalkozása tehát számlaképes?választ megköszönöm!
Válasz Batka #592. hozzászólásáraKezdődik ...http://www.agroinform.com/szantofold/a-termeloknek-szerzodniuk-kell-a-novenyorvossal-26441-001
Válasz Batka #594. hozzászólásáraSzáz szónak is egy a vége,ez senkinek se jó,leginkább a gazdálkodóknak nem válik úgy hasznára,ahogy azt pl. Te is gondolnád.
Válasz Matyi50 #593. hozzászólásáraÉn nem nézek senkit se hülyének és azt gondolom hogy a kollégák többsége is így van ezzel, csak én is belefutottam már sok okos emberbe, volt akinek 4 évre visszamenőleg kellett megcsinálni a permetezési naplóját, mert megjött az ellenőrzés, de előtte persze hozzád hasonlóan kiosztott. A jogszabály eredetileg egyébként úgy szólt volna, hogy minden 10 hektárnál nagyobb termelőre vonatkozott volna, döntsd el, hogy melyik a jobb verzió!
Aki nem hülyének néz, hanem hülyére vesz az általában a gyártó és a kereskedő, ott a sokszorosát otthagyja a többség, úgy, hogy észre sem veszi.
Amúgy nálam rossz helyen reklamálsz, eddigi pályafutásom alatt egy fillér szaktanácsadási díjat nem számláztam ki, pedig dolgozok már egy pár éve.
elvagyok a saját gazdaságban enélkül is.
Válasz Batka #592. hozzászólására
Ti nézitek hülyének a gazdálkodót ember! Értelmezd már a szöveget! 

Válasz Matyi50 #591. hozzászólására".ez sem a visszaszorításra megy ki,hanem arra,hogy a szakma így teremtsen magának lehetőségeket és utat,ami enyhén szólva is mostanra már undorítóvá kezd válni. "
"Az a baj,hogy sok nagyarc hülyének,meg fejőstehénnek nézi a gazdálkodót!'"
"Ja igen megváltozik,majd ugyanez lesz pepitában,csak pénzt is kell fizetni a "szaktanácsadónak" aki épp nem tud kijönni,de már holnap permetezni kéne....."
Szemezgetés eddigi hozzászólásaidból, ezen nem nagyon van mit kiforgatni.
Válasz Batka #590. hozzászólására," ti meg szidjátok a hülye növényvédősöket,"

Látom kiforgatásban otthon vagy! Sebaj...
Válasz Matyi50 #588. hozzászólásáraNa kezded érteni a lényeget, de a többség addig lát el, hogy fizetni kell ezért is. Én azt gondolom - és erre próbáltam rávilágítani eddig -, hogy ha már fizettetnek érte, akkor kapjon is a gazdálkodó érte valami szolgáltatást, mert a receptírás önmagában nem szolgáltatás, az egy adminisztrációs kötelezettség, amihez nincs mindenkinek joga. A gond az, hogy normális szintű szolgáltatást mindenkinek ennyi ember nem tud nyújtani és ezt odafent fel sem fogják, mert odáig nem tart nekik hogy kimatekolják.
És lesz b.megolás az tuti, mert az integrátorokat is sarokba rakták tavaly, jelenleg az integrátor (értsd helyi nagy termelő cég) is csak akkor adhat el neked vegyszert, ha viszed a receptet és van erre forgalmazási engedélye a maga szobányi engedélyével együtt. ha nincs, akkor csak szolgáltatással együtt számlázhatja ki! Hiába van nála ott az alkalmazott növényvédős, aki esetleg még ismeri is a területeidet és tud okszerű tanácsot adni. de ezt azt hiszem már leírtam egyszer.
Úgyhogy az lesz a vége, hogy a nagy kereskedők mindenkivel kötnek majd ilyen szerződést is, ezzel a papír része megoldva, a normálisabbja esetleg valami minimáltarifát számol, és ugyanúgy megy minden tovább, ti meg szidjátok a hülye növényvédősöket, hogy ezért mennyi pénzt akarnak beszedni. Szóval adunk megint a szarnak egy pofont!