Válasz Gumóka #12412. hozzászólásáraBeszállt a játékba a neje is, jajj nekünk. Habár valami ukrán pasikról álmodozott itt nemrég, akkor baj van a sokat emlegetett pásztor óra körül.
Válasz Gumóka #12409. hozzászólásáraMegfordult már nekem is a fejemben, de akkor a felesége írja le a szöveget. Mert mikor saját magával beszélgetett Kémlelő néven, akkor adta a formáját mindkét nicknéven.
Válasz kisparasztkaim #12399. hozzászólásáraÜdv!
Ha szeretnél elindulni ezen az úton, vedd fel velem a kapcsolatot, szivesen segítek. Mit-hogyan-miért vonalon, 16éve szántás nélkül, 6éve mintill, 4éve notill tevékenykedem kézzelfogható eredményekkel.
Én igénybe vettem néhány éve!
Nagyjából egy órát töltött a földjeimen, három helyen leszúrta a gazdabot, fizettem talán 60.000 forintot. Majd küldi a szakvéleményét! Azóta küldi. Szerintem simán szélhámos.
Talajmegújító gazdálkodással akár a porviharok ellen,
a gyakorló gazdák tapasztalatainak bemutatása a gyakorlatban.
A Talajmegújító Gazdák Egyesületének idei első képzési napja 2023. március 22.-én Bajmokon, a Délvidéken lesz. Elmélet, terepmunka, vizsgálati módszerek, gépészet: mindez egy napba sűrítve olyan emberektől, akik hosszú évek óta talajmegújító módszerekkel termelnek.
Tudásátadás gazdától gazdáig. https://tmg.hu/esemenyek/gazdaforum-a-regenerativ-gazdalkodas-tukreben/?
A Talajmegújító Gazdák Egyesületének idei első képzési napja 2023. március 22.-én Bajmokon, a Délvidéken lesz. Elmélet, terepmunka, vizsgálati módszerek, gépészet: mindez egy napba sűrítve olyan emberektől, akik hosszú évek óta talajmegújító módszerekkel termelnek.
Tudásátadás gazdától gazdáig.
https://tmg.hu/esemenyek/gazdaforum-a-regenerativ-gazdalkodas-tukreben/?
Talajélet konferencia 2023 Programja:
Nemesnádudvar | Művelődési Ház 2023. január 16., hétfő A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezés: rendezveny@tmg.hu
2023. Január 16., hétfő
9:00 - 9:20
Elnöki megnyitó
Szabó Attila, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének elnöke rövid köszöntőt mond, összefoglalja a szervezet múltját, beszél a jelenéről és a jövőképről is.
09:20 - 10:20
kerekasztal beszélgetés
A talajmegújítás hazai úttörői
Másfél évtized tapasztalatai hazai regeneratív gazdaságban gazdaszemmel. Kihívások és sikerek, érzések és termelési adatok, tudás és tapasztalat. Öt gazda, öt tájegység, ötféle talaj.
műsorvezető: Víg Vitália
beszélgetőtársai: Berend Ferenc, Reto Stocker, Szabó Zoltán, Szeredi Attila, Tamási Péter Tamási
10:30 - 12:00:
előadás
A no-tillhez vezető utam
Az ukrán Mykhaylo Draganchuk több, mint harminc éve gazdálkodik a Krím-félszigeten, másfél évtizede talajbolygatás nélkül. Negyvenezernél több követővel az egyik leglátogatottabb témába vágó youtube csatorna gazdája. Mesél arról, mi adta számára a kezdő lökést, hogy egy merőben új gazdálkodási gyakorlatba vágjon, hogyan tette meg az első lépéseket, milyen kihívásokkal nézett szembe. Megosztja majd benyomásait magyarországi körútjáról, illetve hogy a magyarul hamarosan megjelenő könyve milyen megoldásokat kínál, hogyan forgathatja haszonnal az, aki maga is a regeneratív mezőgazdálkodás mellett dönt.
előadó: Mykhaylo Draganchuk, alias No-tiller
12:00 - 12:30
előadás
Miért nem sikerült 40 évvel ezelőtt a búza és kukorica szántás nélküli termesztése?
A nyolcvanas évek elején egyre több lehetőség nyílt agrárszakemberek számára, hogy az Egyesült Államok mezőgazdaságát tanulmányozzák. A Mezőgazdasági Minisztérium akkori növényvédelmi főosztályának vezetője, Dr. Nagy Bálint külföldi tapasztalatai alapján meglátta a szántás nélküli talajművelés lehetőségét Magyarországon. Elsősorban a tavaszi esők okozta talajerózió megfékezésére gondolt. Felkérte az ICI magyarországi képviseletét, hogy állítsanak be kísérleteket búza és kukorica termesztésére – talajforgatás nélkül a bajnai Alkotmány MGTSZ-ben. A vetéshez szükséges Bettinson tárcsás vetőgépet az ICI hozta be Magyarországra. A három év eredményei fényesen igazolták, hogy ez a technológia lehetővé teszi a talajerózió elkerülését, a terméseredmények pedig 10 tonna körüliek voltak. Hogy miért nem járt mégis sikerrel a próbálkozás, arról beszél majd az akkori kutatás felelőse.
előadó: Dr. Tarjányi József, nyugdíjas agrármérnök
12:30 - 14:30
ebédszünet
Szendvicsebéd, kenyérlángos, kürtöskalács, kávé, tea. Illetve itt nyílik lehetőség beszélgetni bárkivel, megnézni a kiállítókat az udvaron, kapcsolatot építeni.
14:30 - 15.45
kerekasztal beszélgetés
Szakmai segítség, támogatás, de honnan? – Irányelvek a regeneratív gazdálkodásban.
A kerekasztal beszélgetés alapját az európai tudományos akadémia nemzetközi bizottságának elemzése adja a regeneratív mezőgazdaságról. Az EASAC tanulmány apropóján beszélgetünk arról, milyen támogatásra számíthatnak a gazdák a különféle területekről (jogszabályi, tudományos, gazdasági, oktatás).
meghívott beszélgetőtársai: Valkó Orsolya, Biró Borbála, Diriczi Zsombor, Dr. Juhász Anikó (felkérés alatt), Kis Ede, Kökény Attila Regisztráció
Válasz horvath.agro #12366. hozzászólásáraÉs a rövid tárcsa is tárcsa.
Szerintem nekem hengereztek és jó lett.
Viszont az kapott esőt.
A szomszédos szántott rosszul sikerült.
12467 hozzászólás
Válasz mtz1221 #12411. hozzászólásáranekem is ez volt az első gondolatom, hogy megérkezett a 3. személyisége Pista bátyánknak
Válasz kisparasztkaim #12397. hozzászólásáraNem lett belőle semmi. Sokalltam amit kért.
Arra viszont jó volt, hogy nekiálljon az ember. Nem bántuk meg a váltást.
Válasz Gandhy #12410. hozzászólásáraBorona.

Válasz Gumóka #12412. hozzászólásáraBeszállt a játékba a neje is, jajj nekünk. Habár valami ukrán pasikról álmodozott itt nemrég, akkor baj van a sokat emlegetett pásztor óra körül.
???
Válasz mtz1221 #12411. hozzászólásáraPedig nagyon hasonló...
Csak most talált másik smileyt
Válasz Gumóka #12409. hozzászólásáraMegfordult már nekem is a fejemben, de akkor a felesége írja le a szöveget. Mert mikor saját magával beszélgetett Kémlelő néven, akkor adta a formáját mindkét nicknéven.
Válasz kisparasztkaim #12403. hozzászólásáraMilyen műveletek eredményét láthatjuk a képen?
Válasz mtz1221 #12408. hozzászólásáraAztán még lehet egy gépről is fórumoznak...
Válasz kisparasztkaim #12407. hozzászólásáraRadoc "úrat" sokfelé nem kedvelik, csak jó akaratból írtam amit írtam.
Válasz mtz1221 #12406. hozzászólásáraLegyen úgy, ahogy mondod.

Egyébként a hozzá szólások miatt neki írtam elsőként, és vissza írt.
Nincs is messze tőlem.
Válasz kisparasztkaim #12401. hozzászólásáraLehet hogy Radoc-ot ki kellett volna hagyni a játékból, ha neked ajánlotta fel a segítségét.

Válasz termelo #12404. hozzászólásáraEz már nem az Ukrán eszköz.

Békebeli magyar. És nem Péter.
Válasz kisparasztkaim #12403. hozzászólásáraNem rossz egy kezdő öregasszonytól
Válasz kisparasztkaim #12376. hozzászólásáraEső után ismétlés.

Válasz kisparasztkaim #12397. hozzászólásáraMég nem próbáltam,de már nem is fogom.
Válasz Laller bakker #12400. hozzászólásáraRád igaz, hogy

"Aki tudja csinálja, akinek köze nincs hozzá oktatja!"
Köszönöm.
Privátban Radoc már felvette velem a kapcsolatot.
Együtt fogunk keresni, ha nem baj.
Ő is elkezdte, egy területen, de az eredményei nem elég meggyőzőek a mikroszkópon nézve.
A termés eredmdény illetve haszon a konvencionálisban inkább jobb.
Válasz kisparasztkaim #12399. hozzászólásáraÜdv!
Ha szeretnél elindulni ezen az úton, vedd fel velem a kapcsolatot, szivesen segítek. Mit-hogyan-miért vonalon, 16éve szántás nélkül, 6éve mintill, 4éve notill tevékenykedem kézzelfogható eredményekkel.
Válasz tivorany1 #12398. hozzászólásáraLátom két éve inkább csak olvasó vagy.

Köszönöm a válajszt.
Netparaszt Kökény Attila, aki ott volt Magyar Péter kerekasztal megbeszélésén?
És próbálsz javítani a talajaidon, vagy abbahagytad?
Én most vagyok kezdő.
VAn amit szándékosan, van amit véletlenül nem szántottam.
Válasz kisparasztkaim #12397. hozzászólásáraSzia!
Én igénybe vettem néhány éve!
Nagyjából egy órát töltött a földjeimen, három helyen leszúrta a gazdabot, fizettem talán 60.000 forintot. Majd küldi a szakvéleményét! Azóta küldi. Szerintem simán szélhámos.
Válasz Igazi Földönfutó #12377. hozzászólásáraA te esetedben, hogyan valósul meg a Talajküzpontú művelés?

Rákerestem a talajmegújító szóra:
"#3 endypapa 2014-11-01 10:50:39
Válasz #1. hozzászólásra
Szívesen venném ha "szaktanácsolnád" 60ha-s gazdaságomat."
VAn olyan, aki igénybe vette Netparaszt munkásságát, és jól jött ki belőle?
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:14:24
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:14:46
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:15:00
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:15:51
Válasz kisparasztkaim #12383. hozzászólásáraNa ilyenkor megy el a kedvem a talajmegújítástól.
Válasz termelo #12390. hozzászólásáraSok nem lehet ha a gyomlálást természetben kimerné fizetni.

Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:18:33
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:18:50
Válasz kisparasztkaim #12386. hozzászólásáraMajd ha kikel a kultúrnövény annak a gyökere él...
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-04 08:18:16
Válasz termelo #12384. hozzászólásáraAz élő gyökér az hogylesz?
Válasz termelo #12384. hozzászólására...

Ahol ez a terület van, oda permetező két hétig nem fog tudni bemenni, mert nagyon rossz az út.
Moderátor által módosítva: 2025-03-04 08:19:27
Moderátor által módosítva: 2025-03-04 08:20:22
Válasz kisparasztkaim #12383. hozzászólásáraSzakmailag:

Tökéletes mechanikus gyomirtás olcsón vízmegőrzőn nem-nagyon van, vissza fog gazosodni.
Ugyanakkor glifozát-2,4d kombó csodákra képes.
Emberileg:
...
Ezzel legalább meg tudnám köszönni a
#2402 határjáró 2025-01-13 09:03:08
hozzászólását!
Moderátor által módosítva: 2025-03-04 08:20:00
Válasz termelo #12382. hozzászólásáraIgaz is.

Itt most nagy a sár.
Kérdésem:vegyszerrel (lúd húr) vagy valami kombinátor berena, stb.
Ide nem jön el az Ukrán.
Pedig egy ingyen kézimunkát fel tudnék ajánlani.
Válasz kisparasztkaim #12381. hozzászólására

Nekem teccik de ne szivarozz annyit me megárt
Válasz termelo #12380. hozzászólásáraValami olyannal.

A kombinátor rossz munkát csinált rajta, így vissza ment a gépész egy másik eszközért.
Valami ukrán gyártmány volt náluk és amellett döntött.
A következő eszköz még kérdőjeles?
A direktvetésre még nem érett a talaj.
Válasz kisparasztkaim #12378. hozzászólásárafogas láncboronával?
Válasz kisparasztkaim #12378. hozzászólásáraSzámomra elég misztikusan néz ki.
Válasz Igazi Földönfutó #12377. hozzászólásáraTermináltam a gyomot.

Mert mit kellett volna vele csinálni?
Válasz kisparasztkaim #12376. hozzászólásáraTulajdonképpen mit csináltál vele?
Ilyen volt.

Ilyen lett.
3 l/ha fogyasztás mellett.
Eső☔ után ismétlés.
Válasz kisparasztkaim #12374. hozzászólásáraLesz az még roszabb. Én jelenleg 2t és búzát tervezek. Tavaszi vetés meg nem lesz. Aztán ne legyen igazam.
Válasz gcastle #12370. hozzászólásáraTegnap elkezdtem a magágykészítést.

már majdnem porzott a terület.
Talajélet konferencia 2023 Programja:
Nemesnádudvar | Művelődési Ház 2023. január 16., hétfő A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezés: rendezveny@tmg.hu
2023. Január 16., hétfő
9:00 - 9:20
Elnöki megnyitó
Szabó Attila, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének elnöke rövid köszöntőt mond, összefoglalja a szervezet múltját, beszél a jelenéről és a jövőképről is.
09:20 - 10:20
kerekasztal beszélgetés
A talajmegújítás hazai úttörői
Másfél évtized tapasztalatai hazai regeneratív gazdaságban gazdaszemmel. Kihívások és sikerek, érzések és termelési adatok, tudás és tapasztalat. Öt gazda, öt tájegység, ötféle talaj.
beszélgetőtársai: Berend Ferenc, Reto Stocker, Szabó Zoltán, Szeredi Attila, Tamási Péter Tamási
10:30 - 12:00:
előadás
A no-tillhez vezető utam
Az ukrán Mykhaylo Draganchuk több, mint harminc éve gazdálkodik a Krím-félszigeten, másfél évtizede talajbolygatás nélkül. Negyvenezernél több követővel az egyik leglátogatottabb témába vágó youtube csatorna gazdája. Mesél arról, mi adta számára a kezdő lökést, hogy egy merőben új gazdálkodási gyakorlatba vágjon, hogyan tette meg az első lépéseket, milyen kihívásokkal nézett szembe. Megosztja majd benyomásait magyarországi körútjáról, illetve hogy a magyarul hamarosan megjelenő könyve milyen megoldásokat kínál, hogyan forgathatja haszonnal az, aki maga is a regeneratív mezőgazdálkodás mellett dönt.
előadó: Mykhaylo Draganchuk, alias No-tiller
12:00 - 12:30
előadás
Miért nem sikerült 40 évvel ezelőtt a búza és kukorica szántás nélküli termesztése?
A nyolcvanas évek elején egyre több lehetőség nyílt agrárszakemberek számára, hogy az Egyesült Államok mezőgazdaságát tanulmányozzák. A Mezőgazdasági Minisztérium akkori növényvédelmi főosztályának vezetője, Dr. Nagy Bálint külföldi tapasztalatai alapján meglátta a szántás nélküli talajművelés lehetőségét Magyarországon. Elsősorban a tavaszi esők okozta talajerózió megfékezésére gondolt. Felkérte az ICI magyarországi képviseletét, hogy állítsanak be kísérleteket búza és kukorica termesztésére – talajforgatás nélkül a bajnai Alkotmány MGTSZ-ben. A vetéshez szükséges Bettinson tárcsás vetőgépet az ICI hozta be Magyarországra. A három év eredményei fényesen igazolták, hogy ez a technológia lehetővé teszi a talajerózió elkerülését, a terméseredmények pedig 10 tonna körüliek voltak. Hogy miért nem járt mégis sikerrel a próbálkozás, arról beszél majd az akkori kutatás felelőse.
előadó: Dr. Tarjányi József, nyugdíjas agrármérnök
12:30 - 14:30
ebédszünet
Szendvicsebéd, kenyérlángos, kürtöskalács, kávé, tea. Illetve itt nyílik lehetőség beszélgetni bárkivel, megnézni a kiállítókat az udvaron, kapcsolatot építeni.
14:30 - 15.45
kerekasztal beszélgetés
Szakmai segítség, támogatás, de honnan? – Irányelvek a regeneratív gazdálkodásban.
A kerekasztal beszélgetés alapját az európai tudományos akadémia nemzetközi bizottságának elemzése adja a regeneratív mezőgazdaságról. Az EASAC tanulmány apropóján beszélgetünk arról, milyen támogatásra számíthatnak a gazdák a különféle területekről (jogszabályi, tudományos, gazdasági, oktatás).
meghívott beszélgetőtársai: Valkó Orsolya, Biró Borbála, Diriczi Zsombor, Dr. Juhász Anikó (felkérés alatt), Kis Ede, Kökény Attila
Regisztráció
Üdv! Küllőskapát használ valaki a fórumozók közül lazító-grúber-ripper után tavasszal magágykészítésre?
Anno az egyik topik indítója, mondta, hogy rendszerben kell gondolkodni!

Kinek mit jelent ez a mondat?
Hogyan tudom eldönteni, hogy az utóbbi hét évben tényleg talajközpontú volt a művelésem?
Ki mit, hogyan vizsgál saját talajain?
Válasz horvath.agro #12366. hozzászólásáraÉs a rövid tárcsa is tárcsa.

Szerintem nekem hengereztek és jó lett.
Viszont az kapott esőt.
A szomszédos szántott rosszul sikerült.
Szép lehet az ember, de okos nem.