Gázolaj árak 639 Ft Benzin árak 650 Ft EUR 393.39 Ft USD 366.97 Ft CHF 401.93 Ft GBP 458.72 Ft

Fórum

Első Magyar Karbongazdálkodási kft talajművelési...

Létrehozta: Joske , 2013-03-10 11:28:46

Kedvencekhez Segítség

40 hozzászólás
#40 Radocz
2024-02-26 21:25:36

Ez nem tűnik rossznak.
https://www.agroinform.hu/szantofold/onkentes-szen-dioxid-piac-gazda-bevetel-70826-002

Íme
smile cowboy

#39 Radocz
2024-02-26 21:20:04

https://www.agroinform.hu/szantofold/talaj-talajjavitas-no-till-webinarium-70765-001?lAnalyticId=2891&lAnalyticU=225079&lAnalyticL=https%3A%2F%2Fwww.agroinform.hu%2Fszantofold%2Ftalaj-talajjavitas-no-till-webinarium-70765-001

Carbon program magyarul.
És nekünk nem kell fizetni, csak betartani a technológiat.
Ime

smile cowboy

#38 Kémlelő
2024-02-14 12:41:54

A feltett kérdések. A választ megkaptuk az előadás végén.


Nagyfokú bizonytalanságot érzünk az elhangzottak alapján, s nem meggyőző a szándék manifesztuma a növénytermesztést illetően.

Utóveteményre volt káros hatása a növényvédőszereknek ebben a technológiában?

Nem kaptunk választ a kórokozók terjedésének gátlására, genetikai, biológiai, kémiai, agrotechnikai integrációjára vonatkozólag?

Hogyan működnek a preemergens gyomirtó szerek a nagyobb mulcsréteg mellett?

Takaró növénnyel az a bajom, hogy nincs csapadék és vagy nem kel ki, vagy nem nő meg akkorára, hogy takarja a talajt. A kártevők meg igen szeretik.5 évből 1x van, hogy takarja a talajt.A vetőmagok, meg nem túl olcsók. Szeretnék a békési szárasságra használható módokat is hallani.

Milyen tapasztalatik vannak a gazdálkodóknak a paraziták gyérítése tekintetében. Milyen a növényegészségügy biztonsága a fertőzés forrásai ellen? Nem szívesen hallgatjuk, hogy emelkedik a glifozát hatóanyag kijuttatásának szükségszerűsége. Milyen költséggel párosul a speciális tecnhológia gépeinek beszerzése, s van e elérhető pályázati lehetőség a kis gazdaságok művelőinek? Kitermeli e a gazdaság rossz évjárat esetén a beruházásokat, az ilyen ökonómiai viszonyok mellett?

Takarónövény vetés több éves tapasztalata?
Agroinform Média Kft.
A gazádkodóktól is lehet kérdezni tapasztalataikról, gyakorlataikról, a kerekasztalbeszélgetés végén lesz élő kérdés-válasz blokkunk.

A haszonelvűség lesz a társadalmunk veszte...Kössük meg a szenet, CO2-t a talajban, hogy aztán eladjuk a megkötött mennyiséget, hogy mások tudjanak tovább szennyezni...biztosan ez a jó megoldás? Ami igazából segít az életminőségen:
- tervezett elavulás megszüntetése, csak tartós cikkek gyártása, az alkatrészek későbbi felhasználhatósága fontos lenne! - min-till, no-till technológia mg.-ban,
- az új épületek 0 energia igényűek legyenek, szigeteltek, részben talajba építettek, az épület tetején-mellett megújuló energiát termelő eszközökkel / napelem, szélkerék, áramtermelő tetőcserép, talaj klíma, stb... /
- a termékek-termények szállítása max 50 km -re történjen, inkább vízen, vasúton, mint közúton
- a keletkezett hulladék lebomló vagy egyszerűen kezelhető legyen
- az alkatrészek, csapágyak, csavarok, stb szabványosítása, számuk csökkentése
- minden gép egyszerű, tartós, minimális energiaigényű, könnyen szerelhető, javítható legyen

El kellene fogadni venni minden gazdálkodónak, hogy a fenntartható gazdálkodáshoz az un."kötelező" talajvizsgálatok nem adnak elegendő információt. Újra el kell kezdeni a talaj szelvény feltárásokon alapoló helyszíni vizsgálatokat és ezek alapján a talajtani szakmérnökök a diagnózist el tudják készíteni. Dobos elnök úr által előadottak mindezt alátámasztják.

Igazi KOMPLEX előadás egy KOMPLEX témáról,gratulations

Kitűnő, szemléletes, követhető, elmés magyarázat, tanítás mindenkinek. Szükséges hozzáférhetővé tenni mindenki számára .Érzékelteti a szakszerűtlen technológia krízisét a mai gazdálkodásunkban. A humusztartalom felére csökkent helyzetén kell változtatni. Ehhez szükséges a szervesanyagok feltárása a talajélet konszolidálásához. Szükséges a rendszerszemlélet tanítása, okszerű megvilágítása a jó szándék konvertálásának. Túlművelés gazdasági kára megszüntetése. Azonnal sem késő ! Porosodás megszüntetése időszerű.
A talajjavítás során a CaCo3 mésztrágyázási dózis elérheti 3 t/ha mennyiséget, aminek közel fele CO2.Tehát aki meszez az nem lesz karbonsemleges?
Andrea*


Közel száz év viszonylatában is biztató technológiai elemek forrása lehet a Westsik féle homokjavító talajjavító rendszer, a vetés forgó alkalmazásával, az erózió megakadályozására a domborzat függvényében is. Ezzel sikerült a homok deflációját és erózióját a Nyírségi homok termő területeken konszolidálni. A ma is modell értékű kísérlet tapasztalatai nem mellőzhetőek, a modern kor talajdiagnózisai ismeretei mellett sem.
A takarónövényt meghengerezi pluszba.
talajok vízháztartásának szabályozására (infiiltration és retention) alkalmazható adalékanyagok (például Vízőr, Aquarius stb) használata kiváltható a Calmit termékkel? Mi a helyzet az Amalgerol használatával kapcsolatban? Meg kell vizsgálni és komplexen kell átfogó vizsgálattal megnézni.
Nem egyszerű a válasz, több információ kell a talajról.
Agroinform Média Kft.
Kedves Szilvia! Igen, a regisztrációkor megadott e-mail címekre ki fogjuk küldeni az adás teljes anyagát, illetve portálunkon is elérhető lesz.
A válaszok elérhetőek lesznek az Agroinform oldalon, ha érdekel valakit megnézheti.

smile cowboysmile cowboysmile cowboy#37 Zoli 63
2024-01-28 21:02:08

Válasz Igazi Földönfutó #35. hozzászólására

Ezt találtam akkor és bemásoltam , de nem haladt előrébb , nem bírtak belerángatni a fórumozók közül senkit ezek szerint .

#36 Zoli 63
2024-01-28 20:54:54

Válasz Radocz #34. hozzászólására

Nem tudok róla többet , én is vártam volna rá válaszokat a hozzáértőktől , nem igen tart rá igényt senki amint látom .

#34 Radocz
2024-01-28 20:23:10

Válasz Zoli 63 #33. hozzászólására

Ami most van, az folytatás, vagy új??

smile cowboy

#33 Zoli 63
2022-09-25 00:10:47

Megint kezdődik, mi lett az előzőkkel ?
Miért a Carbofarm?

A Carbofarm programot osztrák partnereinkkel közösen dolgoztuk ki 2020-tól kezdődően. A célközönségünk elsősorban a Közép-Európában üzemelő légitársaságok, amelyek körülbelül 1 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki évente a Magyarországon megforduló járataikkal.

A programmal a célunk az, hogy ezek a cégek a karbonlábnyomukat a Magyarországon és a szomszédos országokban tevékenykedő gazdák segítségével tudják semlegesíteni. Ennek köszönhetően azok a talajmegújító gazdák, akik részt vesznek a programban, extra bevételhez jutnak úgy, hogy közben a talajaik egészségét is javítják.

Csatlakozz a programhoz 2022 tavaszától és keress pénzt a talajmegújítással!
2022 februárja óta több mint 1000 hektárnyi területtel csatlakoztak a programhoz a hozzád hasonló gazdák! >>>>>>>>> ---
Gyakran ismételt kérdések

1. Mi az a karbonkredit és miért van rá szükség?

A széndioxid-kibocsátás világszerte problémákat okoz, hiszen ez az üvegházhatású gáz (ÜHG) az egyik fő oka a klímaváltozásnak. Ezért a legtöbb állam és a legtöbb vállalkozás arra törekszik, hogy csökkentse a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, ebben az Európai Unió kifejezetten az élen jár. Ugyanakkor bizonyos tevékenységek kibocsátását nem lehet egyik napról a másik csökkenteni, ilyen például a repülés, ahol az elektromos hajtású repülőgépekre vagy a környezetbarát üzemanyagra még várnunk kell. Na de mit lehet ilyenkor tenni?

Ezek a vállalatok a karbonkreditek segítségével semlegesíthetik a kibocsátásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fizetnek azoknak az embereknek vagy cégeknek, akik valamilyen módon karbonkrediteket állítanak elő. Ennek gyakori fajtája volt a “fizess és mi ültetünk egy fát valahol az Egyenlítő környékén”, de ezek nehezen ellenőrizhetőek és a hatásuk is kérdéses. Sokkal kézenfekvőbb, hogy egy Magyarországon működő cég egy magyarországi embert – például egy gazdát – támogat, hogy “elsüllyessze” a talajaiban a cég által kibocsátott szén-dioxidot, így a cég továbbra is karbonsemleges lehessen.

2. Miért érdemes a talajokban “elsüllyeszteni” a légköri szén-dioxidot?

Mert odavaló. Az elmúlt 100 évben a felére esett a széntartalom a talajokban az intenzív művelés miatt, és ez a mennyiség most a légkörben van. A humusz építése a legjobb módja visszacsapdázni a szén-dioxidot, ezért a talajok szervesanyag-tartalmának növelése nemcsak egy lehetőség a szénmegkötésre a sok közül, hanem konkrétan az egyik legjobb – annyira jó, hogy érdemes kifizetni ekkora összegeket egyenesen a gazdáknak.

3. Miért pont a Carbofarm kreditjeit keresik a vevők?

A korábbi gyakorlatok (pl. a faültetés egy távoli országban) sokszor csaptak át abba, amit ma “greenwashing” néven emlegetünk, tehát nem volt valós változás és környezeti javulás a kredit mögött. Ebben mások a Carbofarm kreditjei, hiszen azok:

valódiak: a karbonkredit ellenőrzött tevékenység (talaj széntartalmának növekedése) során keletkezik;
ösztönzőek: a szén-dioxid megkötése a karbonkreditek után járó anyagi haszon miatt valósul meg;
állandóak: a talajban megkötött szén ott is marad, onnan nem szabadul fel;
egyediek: minden kredit egyedi, kiállításától visszavonásáig ugyanaz a cég birtokolja;
független tanúsítással rendelkeznek: a szénmegkötést egy független tanúsító szervezet is ellenőrzi.

A Carbofarm által kiállított kreditek (amik a talaj széntartalmának igazolható növekedésével keletkeznek) megfelelnek a fenti kritériumoknak, így magas értéket képviselnek a piacon.

4. Hogyan állíthatok elő karbonkreditet?

Gazdaként a kreditek előállítása egyszerű: növeld a talajaid széntartalmát. Hogyan? Ez már kicsit bonyolultabb, lásd lentebb.

A talajok széntartalmának növelését talajvizsgálatokkal ellenőrizzük a program során: a csatlakozáskor (0. év) és minden 2. évben ugyanazokról a helyekről gyűjtünk talajmintát, és azokat akkreditált laborban vizsgáljuk be. A FAO által megadott képlettel könnyen kiszámítható a talaj széntartalma, abból pedig a megkötött szén-dioxid mennyisége.

5. Hogyan növelhetem a talajaim széntartalmát?

Ez már egy bonyolultabb dolog, de szerencsére a weboldalunkon található cikkek és videók segítenek elindulni az úton. Javasoljuk, hogy itt kezdd: Szervesanyag-gazdálkodás haladóknak (a cikk címével ellentétben nem csupán haladóknak szól).

6. Milyen információkra van tőlem szükségetek?

A programban való részvételhez a gazdaságod adataira (név, székhely, adószám, kapcsolattartási adatok) és a tábláid adataira van szükségünk. Utóbbihoz tökéletes az adott évi Egységes Kérelem PDF formátumban, amelyben megtalálhatóak a táblák számai, blokkazonosítói és a területméretek. Ezen kívül a regisztráció során a gazdálkodásra (talajművelés módja, van-e állattartás, mik a fő növényeid stb.) és az elmúlt 5 év tevékenységére vonatkozó adatokat kérdezünk tőled.

7. Kik állnak a Carbofarm program mögött?

A programot az osztrák tulajdonú, de magyarországi székhelyű Carbofarm Hungary Kft. indította útjára. Ez a cég tartja kézben a program platformjának fejlesztését, rendeli meg a talajmintázásokat és intézi a programmal kapcsolatos teendőket.

A programot szakmailag a Talajreform csapata is támogatja. Hozzánk fordulhatsz szakmai segítségért és a talajmegújító rendszer alkalmazásával kapcsolatos kérdésekkel.

8. Volt már ilyen próbálkozás Magyarországon, az nem sült el túl jól – ez miben más?

Való igaz, hogy volt már ilyen próbálkozás hazánkban. A Carbofarm program abban más, hogy a koordináló cég, a Carbofarm Hungary Kft. csak és kizárólag az eladott kreditekből szerzi a bevételét. Magyarul: nem kell semmilyen terméket megvásárolnod ahhoz, hogy részt vegyél a programban, a talajmintavételt és a laborvizsgálatot külsős cégek végzik, és a Carbofarmnak ugyanúgy érdeke az értékes kreditek előállítása és eladása, mint Neked. A cél közös: a talajok megújításából extra bevétel szerzése azok számára, akik a talajjal dolgoznak – a gazdáknak.

Nincs profilkép
#32 Viking04
2015-03-18 15:56:43

Keressétek meg a www.bioplasma.hu címet. A témával és a termékekkel kapcsolatban sok információval tudnak szolgálni.

#31 tanker
2015-02-27 12:05:21

Válasz #30. hozzászólásra

Az elmult évben pont ezt játszották el. Gyorsan rendeljünk, sőt még hitelbe is ideadják a baktóriumot csak rendeljük meg. Aztán megint elmaradt a kifizetés. Kértem olyan papirt tőlük hogy, majd akkor fizetem ki az árut ha megküldik a a tartozásukat, erröl hallani sem akartak. Mert szerintem már tudták hogy nem lesz kifizetés. Most is azt mondtam nekik csak akkor rendelek ha elkezdik a kifizetést. Szerintem békén hagynak!!
smile mellow

#30 F-A-R-M-E-R \
2015-02-26 12:36:13

Válasz #29. hozzászólásra

Nekem mutattak 1 üzenetet amibe az állt hogy van már vevő a creditekre, ez olyan tőzsdebiznisz az egész. Márc 15.ig begyüjtik még adatokat aztán nyáron már lehet kifizetés. Igaz hasonló ígéretek voltak már, ezért is csúsztunk bele már a 3.-4. évbe.smile thumbdown

#29 tanker
2015-02-25 15:38:03

Megint megjelrntek a Karbongazdálkodási kft emberei.Most azzal hitegetnek hogy beszáll a projektbe a Microsoft, és mostmár rengeteg pénz lesz. Pénz lehet hogy lesz, csak a gazdákhoz nem fog eljutni!!!!!!smile angrysmile angry!!

#28 tanker
2015-02-25 15:38:02

Megint megjelrntek a Karbongazdálkodási kft emberei.Most azzal hitegetnek hogy beszáll a projektbe a Microsoft, és mostmár rengeteg pénz lesz. Pénz lehet hogy lesz, csak a gazdákhoz nem fog eljutni!!!!!!smile angrysmile angry!!

#27 F-A-R-M-E-R \\
2014-04-23 16:55:54

Válasz #25. hozzászólásra

Szerintem még senkinek, így nekem se, az előző ciklust is valamikor novemberben fizették ki....Azt hallottam hogy valami hitelből akarják rendezni, a crediteket kitudja még mire értékesítiksmile confused

#26 BNC
2014-04-23 13:44:05

A karbongazdálkodással kapcsolatban jelent meg most egy cikk nálunk, ha érdekel benneteket olvasasatok bele. Várom a tapasztalataitokat a program sikerességéről.Kattints ide a cikkhez

#25 BNC
2014-04-23 13:41:18

Válasz #24. hozzászólásra

Neked azóta fizettek már?

#24 tanker
2014-02-07 11:21:07

Valakinek fizettek már ezek a Karbongazdálkodók? smile confused

#23 tanker
2013-12-19 11:13:24

Szabolcs Megyében próbálkozom. Én első évben próbáltam a baktériumot, nekem nem volt átütő sikere. Csináltam kontrol csikokokat több helyen /dupla dózissal is/ de semmi látványos siker. Mondjuk betudható hogy elég száraz volt már a föld mikor kifújtam talán azért nem tudott dolgozni.Gondolom neked jó tapasztalatod van ha már ennyi éve csinálod.

#22 F-A-R-M-E-R \"83\"
2013-12-19 10:20:09

Válasz #21. hozzászólásra

Mondjuk ha már végigcsináltuk, jó lenne ha visszakapnánk a befektetett pénzünket. Én úgy vágtam bele az egészbe, hogy már 6 éve folyamatosan használok baktériumtrágyát, ( de már előtte is néha néha) lombtrágyát meg 15 éve. Tehát nem éltem magam bele hogy biztos pénz lessz belőle! Ha meg lessz annak örülnék én is. smile biggrinsmile biggrin Amúgy merre gazdálkodsz?smile confused

#21 tanker
2013-12-19 10:04:45

Igen, benne vagyok én is 55hektárral. Ami 750.000-ft-ot jelentene nekem.
Ma reggel kaptam meg a levelüket amiben közlik a "csúszást" Azt már eldöntöttem ha nem fizetnek a tavaszi munkáig akkor biztos nem rendelek tőlük semmit!!!!!!!!!!!!

#20 F-A-R-M-E-R \"83\"
2013-12-18 12:54:01

Válasz #19. hozzászólásra
Szia.
Ha bent vagy a programban, nézd meg alaposan a szerződést. Én valami jan. febr. időpontra emlékszem. Tegnap kaptam levelet tőlük, és azt írják hogy önkéntes piacon szer. értékesíteni a krediteket,és ezért 1 hónappal eltolódik minden. Ja és febr. 15-től értékesítik a krediteket, pénz csak aztán lessz.smile wink

#19 tanker
2013-12-18 10:32:54

Valakinek fizetett már ez a Karbongazdálkodási kft??
Nekem még Nem!!smile mad

Nincs profilkép
#18 mandras
2013-03-25 08:37:57

Beszélnek huminsavas lombtrágyáról, amit használni kell, arrol mit lehet tudni, melyik cég kereskedik vele?

#17 Mf-es
2013-03-12 12:54:10

Válasz #16. hozzászólásra

Én is annak tartanám,de kicsit érdekes,hogy eus pénz,kft.-n keresztül megy a gazdákhoz.

Nincs profilkép
#16 Joske
2013-03-12 12:50:30

Alapvetően jó elgondolásnak tartom a műtrágya felhasználás kiváltását, mert a műtrágya gyárak rohadt környezetszennyezők.

#15 Zoli 63
2013-03-11 17:26:51

Az energiafű is úgy indult, h a Gőgös miniszter úr nagyon fogja segiteni a felhasználását, de azóta bebukott az is rendesen.

#14 BNC
2013-03-11 11:48:08

Sziasztok! Itt van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Támogató Nyilatkozata most kaptam ezt.

#13 Drisa
2013-03-11 11:47:39

Válasz #1. hozzászólásra

Újabb nagy lehúzás szaga van dolognak, az biztos hogy nem a termelő szakítja a nagyot hanem aki kínálgatja. Ez is olyan mint hitel amíg nincs rá szüksége az embernek addig kerülni kell mert bank jár jól...

#12 Pintér Zoltán
2013-03-11 11:05:21

Válasz #11. hozzászólásra
Részlet."Négy kijelölt levéltrágya-forgalmazó vállalkozásról van tudomásunk, és közülük három közvetlenül kapcsolódik az EMK-hoz. Az egyik ilyen céget, a Kelet-Karbon Kft.-t az EMK egyik volt tulajdonosa, Forgó János alapította 2012 januárjában. A másiknak, a Békeh Kft.-nek az EMK-val jelenleg is közös tulajdonosa Serester Zsolt Kálmán, a szintén tulajdonrésszel rendelkező Dévényiné Balogh Gyöngyi pedig az EMK főmérnöke. Az EMK és a Békeh egy-egy további tulajdonosa - Dévényi Róbert és Anikó - közeli rokonok. A harmadik forgalmazó, a Keszi Karbon ugyancsak tulajdonosai között tudja Dévényi Anikót, illetve korábban tulajdonosa volt az EMK marketingvezetője, Szabó Csilla is. A három vállalkozásból kettő egyébként tavaly alakult."

Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20130305-szen-dioxid-kvota-uzlet-fantomprojekt-es-piacrablas.html

#11 .Man
2013-03-11 10:49:07

Tegnapi cikk a cégről!

Piacrablás világmentő trágyával

#10 Pintér Zoltán
2013-03-11 09:07:36

Válasz #8. hozzászólásra

Üdv, ha tudod a céges nevüket a céginfóban mindent megtudsz róluk,az ingyen van.

#9 Mf-es
2013-03-11 07:19:10

Válasz #7. hozzászólásra

Nem állok velük kapcsolatba,nem szórtam a levéltrágyájukat.

#8 ARES-826
2013-03-11 07:10:02

Válasz #6. hozzászólásra

Dörzsölt csapat az látszik!!! Ki állhat a háttérben, tulajdonos ???smile blinksmile blink

Nincs profilkép
#7 Joske
2013-03-10 23:50:37

Válasz #2. hozzászólásra

A levéltrágyát ingyen adták? Mi volt a tapasztalatod a levéltrágyával?

#6 cimbike.
2013-03-10 16:22:05

tavalyelőtt már próbálkoztak a szívatással. Elénk raktak egy elég durva "szándéknyilatkozatot". Ezt mi átírtuk úgy, hogy ne legyen annyira egyoldalú a szerződés. Ezután hozzánk sem szóltak! :)

#5 Maszek
2013-03-10 15:57:55

Válasz #4. hozzászólásra

Debreceniek hozták ide de fingom sincs!!

#4 Mf-es
2013-03-10 15:51:56

Válasz #3. hozzászólásra

Talán ez is a bálint kft.-je?

#3 Maszek
2013-03-10 15:48:13

Válasz #1. hozzászólásra

Nálam tavaj voltak de csak csontot dobnak a gazdának !!! A nagy lé az övéké a felelöség meg a termelőjé!!! Meg hogy bacit használnismile drool

#2 Mf-es
2013-03-10 15:41:11

Válasz #1. hozzászólásra

Azt,hogy a kifizetést csak ígérik!Tavalyi,még kifizetve nincs.smile hammer

Nincs profilkép
#1 Joske
2013-03-10 11:28:46

Az Első Magyar Karbongazdálkodási (EMK) Kft. művelési technológia megváltoztatása után leigazolt széndioxid kibocsájtás csökkenést megtestesítő, a világpiacon értékesített széndioxidkvóta után részesedést igér a gazdáknak. A cég megtéríti a műtrágyát kiváltó tápanyagok árát, és még azon felül is fizet 3400 forintot hektáronként. Az első elszámolás az idén esedékes.

Ki mit halott róluk?

Piacrablás világmentő trágyával
Jó nagy levegőt vesznek

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Csökkennek az élelmiszerárak, de nem tart sokáig az öröm
Csökkennek az élelmiszerárak, de nem tart sokáig az öröm
Az Oxford Economics előrejelzése szerint jövőre ismét jön a drágulás.
Mire figyeljen a gazda, aki ősszel búzát vagy árpát vetett? + VIDEÓ
Mire figyeljen a gazda, aki ősszel búzát vagy árpát vetett? + VIDEÓ
Összefoglaló és videó a Kalászos növények – aktuális munkálatok webináriumról.
Amazone D9 4000 Super ÚJSZERŰ
Amazone D9 4000 Super ÚJSZERŰ

6.550.000 Ft

Ksmk 6 soros sorközművelő kultivátor
Ksmk 6 soros sorközművelő kultivátor

880.000 Ft

Hízó bárány
Hízó bárány

50.000 Ft

Csesztregi tárcsa
Csesztregi tárcsa

410.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]