A közelmúltban egyre több felől lehetett hallani, hogy a szabad legeltetés milyen pozitív hatással van a kinyert tej minőségére. Olyan neveket próbált a program felsorakoztatni az állítás mögé, mint Jamie Oliver, séf és televíziós személyiség, vagy Jimmy Doherty, mezőgazdász, aki szintén a brit televíziókban vált ismerté. Ők is azt állítják, hogy a szabad legeltetésű tehenek magasabb omega-3 zsírsav tartalmú tejet adnak.

"Sokkal inkább ki kéne emelni a tej magas minőségű tápanyagtartalmát és alapvető hatását az emberi egészségre." – Fotó: Shutterstock

Azonban épp a minap került megrendezésre a Total Dairy konferencia, ahol felszólalásában Dr. Adam Lock, a Michigan State University professzora határozottan kijelentette, ez az információ nem más, mint egy "üres marketingfogás" - írja a Farmers Weekly. Elmondása szerint a tej alapból olyan alacsony omega-3 tartalmú termék, hogyha a tehenek bevitelét 200%-al növelnék is meg, akkor is olyan alacsony maradna, hogy semmilyen hatást nem gyakorolna a fogyasztó egészségére. "Cserben hagyjuk a fogyasztókat és az ipart azzal, hogyha azt állítjuk, ezek a változások a tej összetételében jelentősek lehetnek az emberi egészségre nézve." - mondta Dr. Lock.