Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Csődeljárást kért a Pápai Hús

  2013. július 11., csütörtök 22:16 Gazdaság

  A Pápai Hús 1913 Kft. csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprémi Törvényszékhez július 9-én – jelentette be a társaság hivatalos honlapján csütörtökön.

 • Csak szigorú feltételek mellett vásárolhatnak földet a külföldiek

  2013. július 11., csütörtök 21:51 Gazdaság

  Az új földtörvény értelmében csak szigorú feltételekkel vásárolhatnak magyar földet külföldi állampolgárok - mondta Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

 • Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás

  2013. július 11., csütörtök 21:46 Gazdaság

  Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás a szeptember elsején életbe lépő a halgazdálkodást és hal védelmét szabályozó törvény rendelkezéseinek köszönhetően - jelentette ki a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium halgazdálkodási munkacsoportjának tagja csütörtökön Békéscsabán...

 • Nyolcszáznál is többen versengenek idén a "Legszebb konyhakert" címért

  2013. július 11., csütörtök 16:25 Gazdaélet

  A ház körüli kertek ápolása és az önellátás a célja annak a mozgalomnak, amelyet tavaly hívott életre Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítésével, fejlesztésével akár vidéken, akár a városokban megtermelhető egy-egy család zöldségszükségletének nagy része - idézi fel a program...

 • DuPont Pioneer: Fél tonna a ClearfieldŸ javára!

  2013. július 11., csütörtök 16:04 Szántóföld

  Az első repcéit 2006-ban vezette be Magyarországon a DuPont Pioneer, 2012 óta pedig már piacvezető a hibrid repcék értékesítésében. A siker annak a rendkívül bőséges kínálatnak köszönhető, amit több mint két évtizedes nemesítő munkával értek el. Ugyancsak a DuPont Pioneer volt az első – 2011-ben - a ClearfieldŸ gyomirtási...

 • V. Németh Zsolt: átlátható földbirtokviszonyokat akar a kormányzat

  2013. július 11., csütörtök 14:23 Gazdaság

  A kormány tiszta, átlátható földbirtokviszonyokat akar teremteni - hangsúlyozta a vidékfejlesztési tárca államtitkára a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság soproni vándorgyűlésének csütörtöki megnyitóján.

 • A földtörvényt a politikusok kritizálják, a gazdák nem - nyilatkozta Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár az mr1 180 perc cínű műsorában

  2013. július 11., csütörtök 09:21 Gazdaság

  A kormány célja megerősíteni az agrárközéposztályt; ennek „jogszabályi lába” a földtörvény, egyik eszköze pedig a Földet a gazdáknak program – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár.

 • Nyolcszázmilliós árvizi kárt jelentettek Győr-Moson-Sopron megyéből

  2013. július 11., csütörtök 09:09 Gazdaság

  A Kisalföld csütörtöki cikke szerint Győr megyéből 190 gazda összesen 836 millió forintos kárt jelentett be a múlt hónap eleji ár- és belvíz miatt.

 • Az őszi búza betakarítása Békés megyében

  2013. július 11., csütörtök 09:04 Szántóföld

  Elkezdődött az őszi búza betakarítása Békés megyében, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termelők a szokásos időben, július második hetében kezdték el az aratást.

 • Az E-útdíj tovább növeli a veszteséget a sertéságazatban

  2013. július 10., szerda 14:28 Gazdaság

  Az e-útdíj bevezetése 20-30 százalékkal növeli a sertésszállítás költségeit, ami tovább növeli az ágazat veszteségét, mivel az állattartók nem tudják tovább hárítani azt.

 • Kedvező betakarítási hozammutatók Szolnok megyében

  2013. július 10., szerda 14:18 Gazdaság

  A száraz, meleg időjárásnak köszönhetően jól halad az aratás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az eddig betakarított gabona termésátlagai is kedvezőbbek az elmúlt évekénél – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Kasza, kereszt, csomó - Ópályiban kézzel aratnak!

  2013. július 10., szerda 12:19 Szántóföld

  A kézi aratás hagyományait elevenítik fel szombaton Ópályiban, ahol egész napos program keretében versenyeznek a magyar és lengyel kaszáscsapatok, miközben az ugyancsak versengő szakácsok elkészítik a nagy nyári betakarítás egykori ételeit.

 • Megnyitott a 16. és 17. AXIÁL telephely

  2013. július 10., szerda 09:56 Gazdaság

  Július 1-jén nyitotta meg kapuit a 16. és a 17. AXIÁL telephely. A Kaposvár mellett található kaposfői telephely egyelőre a dombóvári fióküzleteként, míg a Miskolc mellett található füzesabonyi önálló telephelyként üzemel.

 • A Vidékpolitikai Kutatások Osztálya kutatót keres

  2013. július 10., szerda 09:33 Gazdaság

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet ügyvivő-szakértői vagy magasabb besorolású tudományos munkatársi munkakörbe pályázatot hirdet egy fő részére határozatlan időre a Vidékpolitikai Kutatások Osztályra.

 • Az őszi árpa 75 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 10., szerda 08:35 Szántóföld

  Az őszi árpa 75 százalékát már learatták Vas megyében, a termésátlag 4,58 tonna volt hektáronként, a betakarításra váró árpaföldeken még ennél is nagyobb hozamra számítanak.

 • Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében

  2013. július 10., szerda 08:24 Állattenyésztés

  Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblán - erősítette meg az MTI-nek a Greenpeace közlését Molnár Jenő, a térség méhegészségügyi felelőse, aki az eset egyik károsultja, öt másik méhésztára mellett.

 • Mezőgazdaságról is tanulnak a nálunk tanuló keleti diákok

  2013. július 09., kedd 12:38 Gazdaság

  Ösztöndíjprogramot indít a kormány a keleti nyitás stratégia keretében a felsőoktatás hallgatóinak - jelentette be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

 • Méhészeti támogatás: több mint 630 millió forint

  2013. július 09., kedd 11:32 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdi a jogosult 6597 méhész gazdálkodó számára a varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igényelt támogatások, összesen 632,8 millió forint kifizetését.

 • Toprex - Biztos termék a biztos termésért!

  2013. július 09., kedd 10:26 Szántóföld

  A sikeres repce termesztés alapja, hogy a tenyészidő alatt végig megőrizzük a vetőmagban rejlő genetikai potenciált. Az elmúlt évek bizonyították, hogy ennek egyik eleme a szakszerűen elvégzett őszi növekedésszabályozás, ami a jó áttelelés biztosítéka, hiszen kifagyás esetén a termésveszteség elérheti akár a 40%-ot is.

 • Költségcsökkentők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei

  2013. július 09., kedd 08:20 Környezetvédelem

  Fontos költségcsökkentő tényezők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei fehérjeforrásként, mivel csökkentik a szójától való függőséget - jelentette ki Feldman Zsolt hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

 • Négy tonna feletti termésátlag őszi árpából Veszprém megyében

  2013. július 09., kedd 06:43 Szántóföld

  Veszprém megyében befejeződött az őszi árpa aratása, a mintegy hétezer hektár vetésterület nagy részén hektáronként 4 tonna feletti átlagtermést mértek.

 • Az első heti útdíjbevétel meghaladta a 2,8 milliárd forintot

  2013. július 08., hétfő 21:13 Gazdaság

  A 300 ezer úthasználónak mindössze egy százaléka reklamált az e-útdíj bevezetésének első hetében, de a fedélzeti eszközök szaporodásával a problémák csökkennek - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Gabona és ipari növények – az AKI jelentése

  2013. július 08., hétfő 14:24 Szántóföld

  A terméskilátások biztatóak, az időjárás szeszélyes. Agrárpiaci körkép a gabonaárak tekintetében.

 • Sárgadinnye, zöldborsó, barack aktuális értéskesítési ár – Agárpiaci jelentés

  2013. július 08., hétfő 14:00 Kertészet és szőlészet

  A hazai sárgadinnyéből már a zöld húsú is megjelent a piacon, de a belpiaci gyümölcsfélék kínálatában a kajszi, a nektarin, az őszibarack, a málna, a köszméte/egres és a piros ribiszke is megtalálható.

 • Az állatjóléti támogatás július 15-ig érhető el

  2013. július 08., hétfő 13:25 Támogatások - pályázatok

  Július 15-ig kell eljuttatni a Baromfi Termék Tanácshoz (BTT) a második negyedéves állatjóléti támogatások igényléséhez szükséges szakmai ellenőrzési lapokat.

 • A Felvidéken a tavalyinál is többen társulnak a Nemzet Kenyere-akcióhoz

  2013. július 08., hétfő 13:07 Gazdaság

  Fokozódik a közismertsége és a sikere a Felvidéken a Nemzet Kenyere nevet viselő jótékonysági akciónak, ezért az idén várhatóan a tavalyinál is többen vesznek benne részt - mondta az MTI-nek Őry Péter, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) alelnöke, az akció szlovákiai koordinátora hétfőn.

 • Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre, augusztus 7-ig

  2013. július 08., hétfő 11:46 Gazdaság

  A tanyafejlesztési program idei, harmadik ütemében kétmilliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni hétfőtől augusztus 7-ig.

 • Barackünnep Boldogkőváralján

  2013. július 08., hétfő 11:39 Kertészet és szőlészet

  A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot.

 • Változást hoz az agrártámogatások rendszerében az új Közös Agrárpolitika

  2013. július 08., hétfő 09:44 Gazdaság

  Jelentős változást hoz az agrártámogatások rendszerében az új Közös Agrárpolitika (KAP), amely a szántóföld-orientált szisztémától a munkaigényes ágazatok felé fordul - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

 • Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a Magtárház Kikötő Kft.

  2013. július 07., 09:23 Gazdaság

  A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a felszámolás alatt álló Magtárház Kikötő Kft.-t, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]