Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Gombabetegségtől mentes, piacos alma

  2013. május 13., hétfő 12:06 Szántóföld

  A fogyasztó igényeinek megfelelő, hibátlan, piacos alma nem termeszthető, az almafavarasodás és a lisztharmat elleni kifogástalan védelem nélkül.

 • Már csak néhány napig adható be szankciók nélkül az egységes kérelem és a tejtermelők különleges támogatása

  2013. május 13., hétfő 10:39 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ismét felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy akik eddig még nem tették meg, azok május 15-ig feltétlenül nyújtsák be egységes kérelmeiket. A határidő lejárta után, június 9-ig (ebben az évben június 10-ig) munkanaponként 1%-os támogatáscsökkentés mellett még beadható a kérelem, ezt követően azonban erre már...

 • Határszemle ellenőrzés

  2013. május 13., hétfő 10:11 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a VM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya elrendelte a 2013. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását.

 • SAE TURBMATIC Defender axiálventilátoros permetezőgép – egy állandó munkatárs

  2013. május 13., hétfő 10:07 Gépészet

  Az erősen iparosodott Észak-Olaszországi térségben, Ferrara városában működő SAE di A. Poltronieri & C. S.A.S. vállalkozás fő profilja a szőlő-gyümölcs, valamint kommunális és magasfa permetezőgépek építése. Stefano Poltronieri úr - SAE S.A.S. vállalkozás tulajdonosa - számára két fontos fogalom az állandóság és a folytonosság, így ezek...

 • Kedvező módosulás a családi gazdálkodók támogatásigénylésében

  2013. május 13., hétfő 10:05 Gazdaság

  A jogszerű földhasználat fogalmának kiterjesztésével a családi gazdálkodók számára kedvezően módosult a 2013. évi mezőgazdasági támogatások igénybevételét szabályozó és az egységes kérelemre vonatkozó szabályokat tartalmazó 22/2013. (IV. 8.) VM rendelet.

 • Figyelem! Rendkívüli akció!

  2013. május 13., hétfő 08:57 Gépészet

  A Güttler Kft. akciót hirdet a legnépszerűbb termékeire. Az akcióban résztvevő gépeknél az eredeti árból 20 % kedvezményt biztosítunk.

 • Kihirdették a XIV. Pannon Bormustra eredményeit

  2013. május 12., 10:01 Kertészet és szőlészet

  A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra, az egyik legnagyobb presztízsű hazai borverseny szombati budapesti eredményhirdetésén, ahol sok szekszárdi és villányi tétel is bekerült a csúcsborok közé.

 • Átfogó koncepció készül a gyógynövény-ágazatra

  2013. május 12., 09:55 Gazdaság

  Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat, ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére.

 • Régi traktorok minden mennyiségben a IX. Axiál Veterán Traktormajálison (+ Sok képpel!)

  2013. május 11., szombat 21:05 Gépészet

  Fantasztikus hangulatban telt a IX. Axiál Veterán Traktormajális Bokoron. Az egyedülálló rendezvényről sok fotóval tudósítunk azoknak, akik nem tudtak eljönni és azoknak is, akik szívesen felidéznék a legemlékezetesebb pillanatokat!

 • Több pénz jut az idén a szociális földprogramra

  2013. május 11., szombat 09:49 Gazdaság

  Az idén 250 millió forint, a tavalyi 170 millió forintnál nagyobb összeg áll rendelkezésre a szociális földprogramra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága. Az idei kiírás a szociális boltok kialakítását, a helyben megtermelt javak értékesítését részesíti előnyben.

 • Idén nem takarítják be a spárgát Tengelicen

  2013. május 11., szombat 09:46 Kertészet és szőlészet

  Az idén nem takarítják be a spárgát a Donau-Spargel Kft. által művelt tengelici ültetvényen, mert gazdaságtalan lenne, a termény területe az előző évekhez képest a felére csökkent, és tavaly jelentős volt a terméskiesés.

 • Újjáélednek a háztáji gazdaságok

  2013. május 10., péntek 17:20 Gazdaság

  Indul a Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programja. Magyarország Kormánya által elfogadott Nemzeti Vidékstratégia lényegi eleme a helyi adottságokat figyelembe vevő termelés ösztönzése, melynek szerves része a háztáji gazdaságok felélesztése is.

 • Kártérítést kaphatnak a Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás károsultjai

  2013. május 10., péntek 17:06 Szántóföld

  Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében fogyasztásra alkalmatlanná váltak a zöldségei, gyümölcsei - közölte a megyei kormányhivatal vezetője pénteken az MTI-vel.

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek 2. száma!

  2013. május 10., péntek 16:00 Gazdaság

  A BASF Növényvédelmi Tippek idei második lapszámában a termesztési szezon egyik legfontosabb kérdése kerül fókuszba: hogyan lehet legjobban megvédeni a különféle kultúrákat a gombabetegségektől.

 • Cséfalvay Zoltán: önállóan jutnak uniós forrásokhoz a megyék

  2013. május 10., péntek 14:46 Gazdaság

  Önálló terület- és településfejlesztési operatív programban különítenek el a megyéknek és a megyei jogú városoknak is meghatározott összegű európai uniós forrásokat, amelyeket saját gazdaságfejlesztési elképzeléseikre költhetnek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Nagykanizsán.

 • Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika és paradicsom termelőket - helyszíni beszámoló

  2013. május 10., péntek 13:50 Kertészet és szőlészet

  A hazai gazdálkodók csaknem ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát, az idei szezon pedig nem indult kedvezően számukra - hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. szentesi szakismertetői rendezvényén. A helyszínről jelentkezünk.

 • Helyi Termék Védjegyrendszer Kiskunmajsán

  2013. május 10., péntek 13:01 Gazdaság

  Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője Helyi Termék Védjegy emblémákat adott át Kiskunmajsán, melyekkel a környékbeli tanyákon előállított termékek azonosíthatóak be.

 • Győrffy Balázs, a NAK Elnökének az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának meghallgatásán elhangzott beszédének kivonata

  2013. május 10., péntek 12:51 Gazdaság

  2013. március 28-án megalakult a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. A létrejött köztestületnek mintegy 350 ezer tagja van, mivel minden mezőgazdasági termelők és élelmiszer-feldolgozók számára kötelező a tagság, a vidékfejlesztők számára pedig lehetőség van tagságra.

 • Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében

  2013. május 10., péntek 12:00 Szántóföld

  Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében, ígéretesek az őszi takarmánynövények - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.

 • Kormányzati intézkedéseket sürgetnek a sertéstenyésztők

  2013. május 10., péntek 07:14 Állattenyésztés

  Megfelelő kormányzati intézkedéseket sürget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) - Sertéstenyésztők Országos Választmánya - írta a Népszava.

 • Tizenhárom magyar bor kapott érmet a Monde Selection versenyén

  2013. május 09., csütörtök 15:53 Kertészet és szőlészet

  Tizenhárom érmet, köztük nyolc aranyat nyertek magyar borászatok a Monde Selection 2013-as nemzetközi borversenyén.

 • Már csak egy hétig igényelhető a támogatott mezőgazdasági biztosítás

  2013. május 09., csütörtök 13:33 Gazdaság

  Már csak néhány napig igényelhetnek a gazdák maximális, 65%-os támogatást a mezőgazdasági biztosításaikra. Akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, naponta 1-1%-kal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak, aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész...

 • Nyár elején kezdődhet meg a károsultaknak szánt pénz kifizetése

  2013. május 09., csütörtök 12:06 Gazdaság

  A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan nyár elején megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása - jelentette be Pósán László fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

 • Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az államfő a parlamentnek

  2013. május 09., csütörtök 11:53 Gazdaság

  Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító, közelmúltban elfogadott törvényeket.

 • Jó bor, vers, zene: Bródy Piknik Bolykinál

  2013. május 09., csütörtök 11:19 Kertészet és szőlészet

  Idei első kulturális rendezvényét tartja a kiváló borairól és példaértékű szőlőtermesztési, valamint népszerűsítési módszeréről ismert Bolyki Pincészet. Cikkünkben a külföldön és itthon egyaránt elismert borászt, Bolyki Jánost is megszólaltatjuk.

 • Ez az élet nehezebb megoldása - interjú

  2013. május 09., csütörtök 09:21 Gazdaság

  Állatszeretet, elhivatottság, lelkiismeretesség, jó adag kitartás és szorgalom kell ahhoz, hogy valaki ma állattartásra tegye fel az életét. Szilágyi Ferenc Békés megyében, Gyulán mintegy 20 évvel ezelőtt az irodagépeket hagyta hátra azért, hogy létrehozza saját gazdaságát, amit azóta eltökélt munkával, lépésről-lépésre fel is épített. Ez...

 • Magyar Nemzet - A Hajdú-Bétnek egykor beszállító 100 család kaphat állami segítséget

  2013. május 09., csütörtök 08:23 Gazdaság

  A Hajdú-Bétnek egykor beszállító 100 család kaphat állami segítséget - írta a Magyar Nemzet.

 • Egyre nagyobb költségei vannak a felelős állattartásnak

  2013. május 09., csütörtök 08:18 Állattenyésztés

  A magyarországi kutya- és macskatartók 36 százaléka havonta több mint 10 ezer forintot költ házi kedvencei ellátására, sokan azonban akár havi 40 ezer forintot is áldoznak kisállataikra - derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

 • Letárcsáztuk az árakat - AMAZONE rövidtárcsa akció!

  2013. május 09., csütörtök 06:51 Gépészet

  Végezze a nyári tarlóhántást Amazone rövidtárcsával! Előszezoni akcióban most kedvezményes áron juthat Amazone Catros és Catros+ rövidtárcsához! Az eszköz ideális tarlóhántáshoz- és ápoláshoz, őszi illetve tavaszi magágykészítéshez egyaránt.

 • Invest Piknik - munka közben a Pöttinger gépek és a CASE IH traktorok

  2013. május 08., szerda 20:31 Gépészet

  Az Invest Pikniken valódi mezőgazdászoknak készített csemegéket kínáltak a szervezők: CASE IH traktorokat, Pöttinger munkagépeket láthattak munkavégzés közben az érdeklődők. Képes beszámolónkban megmutatjuk, hogyan ment a "Nagy Kaszálás" az Invest gépeivel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]