Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Gazdaságfejlesztési program kidolgozását támogatja a kamara Komárom-Esztergom megyében

  2013. szeptember 16., hétfő 14:04 Gazdaság

  A Komárom-Esztergom megyei, 2014-2020 közötti Terület és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési részprogramok elkészítéséhez ötmillió forintos támogatást nyújt a kereskedelmi- és iparkamara a megyei önkormányzatnak - jelentette be a két szervezet vezetője hétfőn Tatabányán tartott közös...

 • Széltippan ellen is a legjobb választás

  2013. szeptember 16., hétfő 13:57 Szántóföld

  Azokon az őszi vetésű kalászos területeken, ahol már jelen van a széltippan, az adhat biztonságot, ha a gyomnövényt nem engedjük kicsírázni. Széltippan esetében eredményes lehet az őszi gyomirtás elvégzése, hiszen a megoldás egyik kitörési pontja a legnagyobb biztonság elérése.

 • Jászladány - Kardeván: a hatóságok urai a helyzetnek

  2013. szeptember 16., hétfő 13:55 Gazdaság

  Az egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (antrax) fertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Csökken az üzemanyagok ára

  2013. szeptember 16., hétfő 13:24 Gazdaság

  A Mol bruttó 7 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

 • A csonthéjasok termesztésében – bár sokan gondolják – a szüret után nem áll meg az élet!

  2013. szeptember 16., hétfő 13:22 Kertészet és szőlészet

  Ha a következő évi fertőzési potenciált szeretnénk csökkenteni, fontos a szüret utáni védelem, valamint a nyárvégi–őszi mikroelem – különösen a bór – feltöltés, mely a vesszők beérésében, a rügydifferenciálódás minőségében és a biztonságos telelésben fontos. Nézzük mindezt részletesen!

 • Túl a félidőn a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésének második üteme

  2013. szeptember 16., hétfő 13:17 Gazdaság

  Nagyjából 60 százalékos készültségi állapotban van a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésének második üteme, a több mint 6 milliárd forintos beruházás 2015-re készül el.

 • A zöldségek és a gyümölcsök áfa-csökkentését is szorgalmazza a FruitVeB és a NAK

  2013. szeptember 16., hétfő 13:13 Kertészet és szőlészet

  A húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazatban is fontosnak tartja az áfa-csökkentést a FruitVeB, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Szárított dohánnyal üzleteltek Zalában

  2013. szeptember 16., hétfő 13:07 Gazdaság

  Több mint ötven kilogramm vágott, szárított dohányt találtak a rendőrök és a pénzügyőrök Lentiben egy házban - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

 • Lépfenét mutattak ki Jászladányban

  2013. szeptember 16., hétfő 10:29 Állattenyésztés

  Lépfene, azaz antrax baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi állattartónál, akinél helyi zárlatot, forgalmi korlátozást rendeltek el és a fagyasztójában talált húsokat elkobozták. A településen vasárnap polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások jártak házról házra, hogy tájékoztassanak mindenkit a...

 • A boróka-tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) megjelenése és kártétele Budapesten

  2013. szeptember 16., hétfő 09:00 Szántóföld

  A Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt álló, nagyon ritkának tartott boróka-tarka-díszbogár (Lamprodila festiva) bizonyító példányait 2012 nyarán megtalálták Budapest lakott területein, főleg a keleti tuján (Platycladus orientalis). 2013 tavaszán, Óbudán megfigyelt tömeges rajzása pedig egyértelműen bizonyítja a faj...

 • Tízmilliárd forintos beruházással vezetnék be a betétdíjrendszert

  2013. szeptember 16., hétfő 08:56 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a betétdíjrendszer bevezetése tízmilliárd forintos beruházást igényel és évi 90 milliárd forintos forgalmat eredményezne - írta a Magyar Hírlap.

 • Első képek az OMÉK-ról!

  2013. szeptember 15., 17:53 Gazdaság

  Igen, az Agroinform tudósít elsőként a 2013-as OMÉKról. Az építés alatt járó kiállításon jártunk.

 • Élelmiszerek áfakulcsa az Európai Unióban, 2012

  2013. szeptember 15., 14:36 Gazdaság

  Élelmiszerek áfakulcsa az Európai Unióban százalékban.

 • Ismét a klímaváltozásról

  2013. szeptember 15., 11:49 Környezetvédelem

  Svédországban egy biogáz-létesítményben vizsgálták a biogáznak a légszennyezéshez – ezért közvetve a klíma-felmelegedéshez - való hozzájárulásának mértékét. A vizsgált üzemben a biogáz termeléséhez hulladékot és trágyát használtak fel. Az egész termelési láncra kiterjedően vizsgálták a keletkező emissziók nagyságát.

 • Változások a hazai traktorpiacon

  2013. szeptember 15., 10:57 Gépészet

  2013. szeptember 1-től a Valkon 2007. Kft. vette át a Challenger traktorok kizárólagos importját és forgalmazását.

 • Minta lehet a magyar földtörvény

  2013. szeptember 14., szombat 15:02 Gazdaság

  Több környező ország kormánya is érdeklődik az új magyar földtörvény iránt - írta a Magyar Nemzet szombaton.

 • Milyen a szeptember időjárása az ötvenéves átlagok alapján?

  2013. szeptember 14., szombat 09:58 Időjárás

  A legszembetűnőbb időjárási változás augusztushoz képest, a gyors iramú hőmérséklet csökkenés mellett, a felhőzet és a csapadék mennyiségének mérséklődése. Az ötvenéves átlagok alapján megállapítható, hogy szeptember nagy részére egyébként nyugodt, csendes időjárás jellemző.

 • Nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a cukorrépa termelők

  2013. szeptember 13., péntek 21:37 Szántóföld

  Tonnánként 5,2 eurónak, de hektáronként legfeljebb 500 eurónak megfelelő nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a cukorrépa termelők - az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Londoni elemzők szerint is az agráriummal növekszik a Magyarország

  2013. szeptember 13., péntek 21:22 Gazdaság

  Túljutott a jelenlegi növekedési ciklus mélypontján a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság, és a legutóbbi aktivitási adatok alapján javul a növekedési környezetük, bár Csehország várhatóan még az idén is recesszióban lesz - vélekedtek pénteki térségi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 • Zöldombudsman: az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jog

  2013. szeptember 13., péntek 18:58 Gazdaság

  Az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jogként való elismerése érdekében fogtak össze magyar kezdeményezésre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendes üléséhez kapcsolódó rendezvényen Genfben pénteken - mondta el az esemény helyszínéről Szabó Marcel zöldombudsman telefonon az MTI-nek.

 • Szőlészethez adott érték

  2013. szeptember 13., péntek 18:34 Kertészet és szőlészet

  A tervek szerint október 11-én és 12-én, kétnapos szüreti mulatság keretében nyílik meg az egri Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, az aktív és az ökoturizmust népszerűsítő létesítmény mintegy 400 millió forintos beruházás eredményeként jön létre.

 • Megnyílt a második Szürkemarha Vigadalom

  2013. szeptember 13., péntek 15:46 Gazdaság

  Szakmai nap keretében hivatalosan is megnyílt pénteken a második Szürkemarha Vigadalom a fővárosi Vajdahunyadvárban.

 • NIF: ütemterv szerint halad a csornai elkerülő út építése

  2013. szeptember 13., péntek 15:15 Gazdaság

  Ütemterv szerint halad az M85-ös főút Győr és Csorna közötti szakaszának részét képező 12,5 kilométeres csornai elkerülő út építése - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken az MTI-vel.

 • Vaderstad kultivátorok, szemenként vetőgépek munka közben! (+Videó)

  2013. szeptember 13., péntek 10:37 Gépészet

  A Vaderstad innovatív, megbízható minőségű, kiváló üzemeltetési jellemzőkkel bíró munkagépei idén is részt vettek A Nagy Talajművelő Show megmérettetésén. Videó- összeállításunkban megmutatjuk, hogyan dolgoztak a gépek Törökszentmiklóson!

 • Vaderstad kultivátorok, szemenként vetőgépek munka közben! (+Videó)

  2013. szeptember 13., péntek 10:37 Gépészet

  A Vaderstad innovatív, megbízható minőségű, kiváló üzemeltetési jellemzőkkel bíró munkagépei idén is részt vettek A Nagy Talajművelő Show megmérettetésén. Videó- összeállításunkban megmutatjuk, hogyan dolgoztak a gépek Törökszentmiklóson!

 • Gépbemutatók, konferenciák, díjak - V. innoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat (+Képek)

  2013. szeptember 13., péntek 10:35 Gazdaság

  Mindenki megtalálja a kedvenc programját Sopronban, az ország legnagyobb erdészeti és faipari rendezvényén. Az V. innoLignum rendezvénysorozatról tudósítunk, ahol három napon át - a szakma minden szegmenséből - gépbemutatók és konferenciák követik egymást.

 • Újraéledtek az egyeztetések az élelmiszeráfa csökkentéséről

  2013. szeptember 13., péntek 09:55 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyan már készített egy, az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének költségvetési hatásaival kapcsolatos elemzést a kormány számára, Lázár János múlt heti bejelentése a sertés- és baromfihús áfájának mérsékléséről újraindította az egyeztetést a VM és a nemzetgazdasági tárca között - írta a Napi...

 • Hiánypótló a fiatal gazdákról készült kutatás (+Videó)

  2013. szeptember 13., péntek 09:49 Gazdaság

  A kormány eltökélt szándéka a jövőben is segíteni a fiatal gazdákat – emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a róluk szóló kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A felmérésről „A fiatal gazdák helyzete Magyarországon” címmel kiadvány jelent meg.

 • Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás

  2013. szeptember 13., péntek 09:44 Szántóföld

  Még mindig tart az állami tulajdonú TIG Nonprofit Kft. gabonafelvásárlási akciója, a cég nem találkozott tömeges felajánlással a gazdák vagy a felvásárlók részéről, a beszerzés üteme lassabb az előre tervezettnél - írta a Napi Gazdaság pénteken.

 • VM: a jövőben is segíti a kormány a fiatal gazdákat

  2013. szeptember 12., csütörtök 20:03 Gazdaság

  A gazdatársadalom korszerkezet-váltásának elősegítése prioritásként jelent meg 2007 és 2013 között, ezt a következő uniós költségvetési időszakban is folytatni kívánja a kormány.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]