Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Máris rekordszámú látogató az AGROmashExpo és AgrárgépShow nyitó napján! (+ Képek!)

  2013. január 30., szerda 16:20 Gazdaság

  Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter gratulációval kezdte ünnepi beszédét a 31. AgromashExpo és AgrárgépShow mezőgazdasági gépkiállítás megnyitóján, a Hungexpo vásárközpontban. A rendezvény már az első napon rekord látogatottságot ért el!

 • Fizeti a támogatást az induló gazdálkodóknak az MVH

  2013. január 30., szerda 15:49 Támogatások - pályázatok

  Megkezdte a támogatások kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azoknak a fiatal gazdálkodóknak, akik a támogatási összeg 90 százalékára vonatkozó kifizetési kérelmet nyújtottak be – tájékoztatta az MVH szerdán az MTI-t.

 • Módosul a földtörvény februártól

  2013. január 30., szerda 08:35 Gazdaság

  Február elejétől a földtörvény kiegészül a közös tulajdonban lévő föld használatának szabályaival is, amely lehet a tulajdoni hányaddal arányos, de attól eltérő is.

 • Magyar Agrárkamara: nyilvánosak a megyei küldöttlisták

  2013. január 29., kedd 21:34 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara átmeneti elnöksége a választási szabályzatban rögzítetteknek megfelelően ellenőrizte a jelöltállító szervezetek január 21-én benyújtott megyei küldöttlistáinak érvényességét, az érvényesnek ítélt listák január 29-től megtekinthetők a Magyar Agrárkamara honlapján (www.agrarkamara.hu) - közölte a Magyar Agrárkamara...

 • Mezőgazdasági gépek égtek Tápiógyörgyén

  2013. január 29., kedd 21:30 Gazdaélet

  Tűz keletkezett egy mezőgazdasági gépeket tároló raktárban Tápiógyörgyén kedd délután - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

 • A terménytárolóktól a sertéshizlaldákig - Lindab csarnokok a mezőgazdaságban

  2013. január 29., kedd 21:19 Állattenyésztés

  A magyar agrár- és élelmiszertermelés minden problémája ellenére még ma is exportképes ágazatunk, amelyben jelentős potenciál rejlik. Fejlesztésének igénye a természeti adottságok, és szakmai tudás mellett a legmodernebb technológiák alkalmazását is feltételezi.

 • Amit a növényvédelmi gépek forgalomba hozataláról tudni kell

  2013. január 29., kedd 11:10 Gépészet

  Milyen növényvédelmi gépek hozhatóak forgalomba? Milyen - erre vonatkozó - jogszabályoknak kell megfelelni? Milyen típusmegjelölési követelményeknek kell eleget tenni? A növényvédelmi gépek forgalomba hozataláról minden fontos kérdésben választ kaphat a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet cikkéből.

 • A kukorica ökológiai plaszticitása

  2013. január 28., hétfő 22:53 Szántóföld

  A kukorica ökológiai plaszticitását, az egyre szélsőségesebbé váló környezeti tényezőkre adott reakcióját jól jelzi az országos termésátlag alakulása. A kedvező csapadék ellátottságú 2009-2011. években stabil 6,5 tonna/ha termésátlag volt jellemző hazánkban.

 • Folytatódik a nádaratás a Kis-Balatonnál

  2013. január 28., hétfő 22:46 Gazdaság

  Végre tudják folytatni a nádaratást a Kis-Balatonnál. A télies időjárás miatt hetekig álltak a gépek, de a száraz, hideg idő kedvez a nádarató kombájnoknak, amelyek naponta több ezer kévényi nádat vágnak le a Kis-Balaton területéről.

 • Czerván: csúszva indulhatnak a 2014-es programok, de a kifizetések valószínűleg nem állnak le

  2013. január 28., hétfő 22:24 Gazdaság

  Miután az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti többéves pénzügy keretéről (multiannual financial framework, MFF) egyelőre nem született megállapodás, várhatóan nem tudnak majd időben, 2014. január 1-jén elindulni a jövő évi programok, agrártámogatások, de emiatt kifizetések valószínűleg nem fognak késni, illetve elmaradni, mert...

 • Fliegl: 5-10 %-os árengedmények és új konstrukciók az AGROmashEXPO-n!

  2013. január 28., hétfő 19:32 Gépészet

  Érdemes ellátogatni az AGROmashEXPO-n a Fliegl standra. A kiállítás alatt, és az azt követő hetekben egyes modellek 5–10 százalék árengedménnyel is kaphatók, ráadásul új konstrukciókkal is várjuk kedves vendégeinket!

 • Trágyázás a felhagyott bányák talajfelszínén

  2013. január 28., hétfő 15:07 Környezetvédelem

  A bányák felhagyásának utolsó fázisát jelenti a külszíni és mélyművelésű bányák rekultivációs munkája, felszíni rendezése. Az USA-ban az ARS kutatói felhagyott ólom- és cinkbányákban vizsgálták a környezetkárosító utóhatásokat.

 • Klímavédelem, légszennyezés

  2013. január 28., hétfő 14:53 Környezetvédelem

  Német kutatók azt vizsgálták, hogy Dél-Amerikában a kivágott esőerdők helyén pálmaolaj-ültetvények és az intenzív mezőgazdaság klíma- és környezetvédelmi szempontból milyen hatást fejtenek ki.

 • A talajhoz adott bioszén haszna

  2013. január 28., hétfő 14:50 Környezetvédelem

  Az USA-ban még most is gyakran kerül sor a bozóttal teli prérik felgyújtására. A tüzeket követően a talaj a visszamaradó „bioszénnel” gazdagodik, termékenysége megnő. De a visszamaradó bioszén nemcsak a talaj javulásához járul hozzá, hanem a talajból származó üvegházhatású gázok emisszióját is csökkenti.

 • Tarka kép az EU hulladékkezelésében

  2013. január 28., hétfő 14:47 Környezetvédelem

  Az EU legújabb adatai (EUROSTAT) szerint a közösség országaiban a települési hulladék 38 %-a kerül a hulladéklerakókba, 22 %-át elégetik, 25 %-át újrafeldolgozzák (recirkulálják) és csak 15 %-át komposztálják. A közösségben 2010-ben egy lakos átlagosan 502 kg települési hulladékot „termelt”, az egy lakosra jutó kezelt hulladék...

 • HABI Kft.: Rendkívüli Kiállítási Akciók

  2013. január 28., hétfő 13:02 Gépészet

  MTZ, T-25 és mezőgazdasági gépalkatrészek. Óriási kedvezményekkel várja az érdeklődő gazdálkodókat a HABI Kft. az AGROmashEXPO-n. A céget a G PAVILON 303A standján találják meg.

 • A kálium és magnézium szakértői a Hungexpon: K+S KALI GmbH

  2013. január 28., hétfő 12:54 Gazdaság

  Hamarosan személyesen kérhetnek tanácsot a gazdák az AGROmashEXPO Szőlészet és pincészet pavilonjában a K+S KALI GmbH D pavilon 302/J. számú standján a szakértőktől. Amíg erre sor kerül, addig a legfrissebb cikkekből tájékozódhatnak olvasóink a mezőgazdasági input anyagokra vonatkozó tudnivalókról.

 • A „ Gumi - Guruk ” bemutatkoznak: Így dolgozik a Kaposflex Kft. (+ Képek!)

  2013. január 27., 15:54 Gépészet

  Traktortól a targoncáig, terepjárótól a rakodókig, minden típusú járműre megtalálják a legjobb megoldást, legyen az új vagy használt gumi, felni, vagy gumihevederes járószerkezet! Ők a KaposFlex Kft.

 • Támogatási határidők január végén

  2013. január 27., 14:59 Támogatások - pályázatok

  Többek között a kecsketartók, a fiatal gazdálkodók, és a gazdaság átadását tervezők számára lényegesek a január végi támogatási, benyújtási határidők. Ebben a hónapban is összegyűjtöttük, miről nem szabad lemaradni.

 • Közös jelöltek az Új Nemzeti Agrárkamara megyei küldöttválasztó közgyűlésein

  2013. január 25., péntek 12:41 Gazdaság

  Tizenkét szervezet közösen állított jelölteket a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara megyei küldöttválasztó közgyűléseire - közölte az együttműködő szervezetek nevében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége csütörtökön az MTI-vel.

 • Megkezdődött az elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás kifizetése

  2013. január 25., péntek 11:31 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás kifizetését - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

 • KEOP pályázat: Helyi hő, és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal

  2013. január 25., péntek 09:33 Támogatások - pályázatok

  Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve.

 • Jók a mezőgazdaság idei kilátásai

  2013. január 24., csütörtök 14:51 Gazdaság

  Jónak nevezte a magyar mezőgazdaság idei kilátásait a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Harkányban.

 • Magyarország nem tiltja a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát

  2013. január 24., csütörtök 09:33 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) reagálva a sajtóban megjelent híresztelésekre megerősíti, hogy tudomása szerint Magyarországon senki sem akarja jelenleg tiltani a technológiát, sőt még a Nyugat-Európában is igen aktív méhészek sem támadják a neonikotinoid alapú és fipronil hatóanyagú csávázószerek használatát.

 • A mezőgazdaság a magyar GDP 3,1 százalékát adta tavaly

  2013. január 23., szerda 15:46 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság 2011-ben még rekordbevételt produkált, ami a GDP 4,6 százalékát biztosította, ám 2012-re ez az arány a korábbi mértékre, 3,1 százalékra csökkent - jelentette ki Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet vezetője szerdán Egerben a XIV. Észak-magyarországi Borászati Konferencián.

 • DuPont Pioneer – Korai vetés kockázat nélkül

  2013. január 23., szerda 13:35 Szántóföld

  A DuPont Pioneer 2013-ban újításként bevezeti a Pioneer Prémium Ajánlatát. Ezzel egy újabb segítséget adunk a termelőknek, amellyel az időjárás viszontagságai okozta kockázatot tudják csökkenteni, és nagyobb biztonsággal kezdhetik meg a kukorica korai vetését. Mit is jelent ez az ajánlat?

 • Axiál 5-Let Show az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n minden nap!

  2013. január 23., szerda 13:13 Gépészet

  Gépek, eszközök és a fejlesztésük titkai. Naponta 3 alkalommal, 10:00, 11:30 és 13:30 órai kezdettel, január 30. és február 2. között a Hungexpo B pavilonjában, az Axiál Kft. standján.

 • Axiál Mini Állásbörze stand az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n

  2013. január 23., szerda 12:48 Gazdaság

  Ha tettre kész, ha szakmai és anyagi sikerre vágyik, valamint elvárása, hogy látható eredménye is legyen a munkájának, akkor az Axiál Kft. valódi lehetőséget kínál Önnek!

 • Az AXIÁL HÍRADÓ extra kedvezményt biztosít olvasói számára!

  2013. január 23., szerda 12:37 Gazdaság

  Igazi vásári kedvezménnyel vásárolhatók meg az Axiál Shop termékei az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás négy napján.

 • Rekordszámú Axiál díjazott az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n! (+ Képek!)

  2013. január 23., szerda 12:12 Gépészet

  Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2013-as Termékverseny pályázat végeredményeként rekordszámú Axiál Kft. által nevezett gép és fejlesztés kapott rangos elismerést.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]