Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2011)

  2013. július 30., kedd 13:40 Állattenyésztés

  A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2011)

 • Pusztító tüzek, gazdasági károk, elhullott állatok

  2013. július 30., kedd 13:30 Gazdaság

  Tarlótűz, kigyulladt gépek, égő bozótos, lángoló gyomnövények… Az elmúlt időszakban szinte naponta érkeztek hírek az újabb és újabb tűzesetekről. A vidékfejlesztési miniszter már az előző hét elején általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdő környéki területekre. De a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a...

 • Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé teszi a mezőgazdaság finanszírozását

  2013. július 30., kedd 12:30 Gazdaság

  Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé és stabilabbá teszi a magyar mezőgazdaság finanszírozását - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A huszadik!

  2013. július 30., kedd 10:53 Gazdaság

  Jó visszatekinteni, hiszen ez a kerek szám feltételezi a sikert, ünneplésre, összegzésre, de a jövőbe tekintésre is késztet, kötelez bennünket.

 • Vízügyi fejlesztések a Répce mentén

  2013. július 30., kedd 10:00 Gazdaság

  A Répce térségének vízgazdálkodását fejleszti az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) - tájékoztatta a szervezet igazgatója kedden az MTI-t.

 • Tarlótűz Pecölnél - Mintegy négyezer pulyka pusztult el

  2013. július 30., kedd 09:45 Gazdaság

  Mintegy négyezer pulyka pusztult el abban a tűzben, amely a Vas megyei Pecöl külterületén keletkezett hétfő délután, a lángokat csak késő este tudták megfékezni, az utómunkálatok még tartanak - tájékoztatta a Vas megyei katasztrófavédelem szóvivője kedden az MTI-t.

 • Méhészek nemzetközi találkozója Jászberényben

  2013. július 30., kedd 09:30 Állattenyésztés

  Augusztus 3-án, szombaton rendezik meg a mézvásárral egybekötött nemzetközi méhésztalálkozót Jászberényben, a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményét.

 • A sikeres termés első lépése a biztonságos áttelelés!

  2013. július 30., kedd 08:44 Gazdaság

  Hazánk szántóterületének kb. 40%-át a nyárvégi és őszi vetésű repce és kalászosok foglalják el. E növények vetéséhez a talajmunkákat, a megfelelő magágy elkészítését célszerű időben elvégezni, amit az utóbbi évek szélsőséges száraz vagy éppen csapadékos időjárása gyakran hátráltat. Az optimális vetési időtől való eltérés ugyanis...

 • Technikatörténeti örökségek sorakoztak fel Szarvason

  2013. július 30., kedd 03:03 Gazdaság

  Öreg vasak, nosztalgikus szántóföldi hangulat, káprázatos történetek, megindító sorsok és gépmentési sztorik. Így lehetne röviden jellemezni a hirtelenjében összetrombitált II. Szarvasi Veterángép Találkozót, amire csak úgy jöttek a különlegesebbnél különlegesebb öreg gépek. Mi lett volna akkor, ha még komolyan is gondolják a...

 • Hőség - Eloltották a tüzet Gyöngyös és Gánt közelében is

  2013. július 29., hétfő 19:30 Gazdaság

  A Heves megyei Gyöngyös mellett és a Fejér megyei Gánt közelében is lángra kapott a bozótos hétfőn. Mindkét helyen eloltották a tüzet, egyik területen sem okozott kárt a környéken lévő erdőkben és lakóépületekben.

 • Az őszi búza 90 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 29., hétfő 17:40 Szántóföld

  Az őszi búza több mint 90 százalékát learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlaghozam meghaladta a 4,6 tonnát, szemben a tavalyi 4 tonnával - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-vel.

 • Félmilliárdos ivóvízrendszer fejlesztési program fejeződött be Békésben

  2013. július 29., hétfő 17:30 Gazdaság

  Befejeződött az a közel fél milliárdos, uniós támogatású beruházás, amelynek eredményeként biztonságos környezetbe kerülnek az Alföldvíz Zrt. kezelésében lévő sérülékeny földtani környezetben üzemelő ivóvíz kutak Békés megyében - tájékoztatta a Zrt. hétfőn az MTI-t.

 • Rekordmennyiségű, kiváló minőségű búzát arattak Zalában

  2013. július 29., hétfő 17:10 Gazdaság

  A búza több mint 90 százalékát learatták Zalában, az eddigi eredmények alapján az idén kiváló minőségű és rekordmennyiségű gabona termett a megyében - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

 • Az OMÉK-on lesz a kertészeti szakkiállítás

  2013. július 29., hétfő 16:40 Kertészet és szőlészet

  A szeptember 18-án nyíló Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) önálló pavilonban mutathatják be termékeiket a kiállítók, így nem maradnak bemutatkozási lehetőség nélkül a kertészek és a dísznövényes szakma képviselői - adta tudtul a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Agrármarketing Centrum (AMC) vezérigazgatósága hétfőn...

 • Szőlőtermesztés Magyarországon (1990-2011)

  2013. július 29., hétfő 16:30 Kertészet és szőlészet

  Szőlőtermesztés Magyarországon (1990-2011) betakarított összes termés, ezer tonna

 • Hegyközségek: az átlagosnál jobb lehet a szőlőtermés az idén

  2013. július 29., hétfő 16:15 Kertészet és szőlészet

  A mostani kilátások szerint a szőlőtermelők és a borászok az átlagosnál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szőlőt szüretelhetnek az idén - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Fortuna Bt., ahol újjá születnek az öreg gépmotorok!

  2013. július 29., hétfő 11:05 Gépészet

  A közel négy évtizede főként mezőgazdasági gépek és haszongépjárművek motorfelújítására szakosodott Fortuna Bt. munkapadjain a 600-18 000 cm3-es motorok fordulnak meg leginkább, de emellett teljes szervizeléssel és alkatrészek nagykereskedelmével is foglalkoznak.

 • Hőség - Megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord

  2013. július 29., hétfő 10:15 Időjárás

  Hétfőre virradóra több mint 1 fokkal megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord. Tatán a leghidegebb órában is 26,2 Celsius-fok volt - közölte az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

 • Almatárolási betegségek? – Itt a megoldás!

  2013. július 29., hétfő 09:58 Kertészet és szőlészet

  A BASF új terméke a Bellis, az első almatárolási betegségek elleni fungicid. Zárókezelésként használva megőrizhetjük a hosszabb időn keresztül tárolt termés piacosságát, minőségét.

 • Több mint 12 ezer pálinka-ellenőrzést végzett a hatóság

  2013. július 29., hétfő 09:45 Gazdaság

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az év eleje óta több mint 12 ezer pálinka-ellenőrzést végeztek, a hatóság munkatársai nemcsak a kocsmák és vendéglátóhelyek, piaci árusok árukészletét vizsgálták, hanem internetes felületeken, aukciós oldalakon is igyekeztek feltárni az illegális pálinkakereskedelmet - írta a Magyar Nemzet...

 • Biogáz erőmű és gazdaságos sertéságazat

  2013. július 29., hétfő 09:19 Állattenyésztés

  A Csongrádon most átadott biogáz erőmű olcsón termel környezetkímélő energiát, amely nemcsak a környezetvédelem, hanem a sertéságazat gazdaságossága szempontjából is fontos.

 • Szentes új termálkúttal lett gazdagabb (+VIDEO)

  2013. július 29., hétfő 09:09 Gazdaság

  Ezzel a Bakó Kertészet is részévé vált a Magyarország ékkövének számító termálkertészetnek, amely olyan kiváló élelmiszereket termeszt, mint a szentesi paprika – említette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az átadón.

 • Újjáépül a magyar agrárkutatás intézményrendszere

  2013. július 29., hétfő 09:03 Gazdaság

  Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány. A magyar mezőgazdaság versenyképességének egyik záloga a korszerű tudás, a kutatás-fejlesztés eredményeinek minél szélesebb körű alkalmazása és az innováció térhódítása. Ezt ismerte fel a kormányzat akkor, amikor e feladatok ellátása érdekében a vidékfejlesztési miniszter...

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek repcetermesztési különszáma

  2013. július 29., hétfő 08:13 Szántóföld

  A BASF Növényvédelmi Tippek magazin idei negyedik lapszáma a repcetermesztő szakembereknek ad áttekintést a 2013-as év repcevetőmag-palettájáról illetve a repce őszi növényvédelmi kérdéseiről.

 • Jogszabályváltozások - Módosul a hegyközségi törvény

  2013. július 28., 19:15 Gazdaság

  A hegyközségi tagoknak, valamint a szőlészeti és borászati felvásárlóknak hegyközségi járulékot kell fizetniük annak a hegyközségnek a részére, amelynek működési területén tevékenykednek - egyebek mellett ezzel egészül ki augusztus 1-jétől a hegyközségi törvény.

 • Erősödött a magyar mezőgazdaság (+Video)

  2013. július 28., 12:37 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság sokat erősödött az elmúlt években – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Fábiánsebestyénen.

 • A klíma felmelegedése miatt a lepkék, madarak északabbra vándorolnak

  2013. július 27., szombat 08:58 Környezetvédelem

  A klíma-felmelegedés egyik látványos jele, hogy a madarak és lepkék északabbra lévő területekre teszik át élőhelyüket.

 • Magyarországi világörökségi helyszínek gondnokságainak találkozója

  2013. július 26., péntek 19:00 Gazdaság

  A világörökségi gondnokságok feladatairól és a jövőbeni együttműködés kereteiről volt szó azon a pénteki szakmai találkozón, amelyet a nyolc magyarországi világörökségi helyszín gondnokságainak képviselői tartottak Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár vezetésével az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

 • Uniós támogatással újraéled a debreceni dohányfeldolgozó ipar

  2013. július 26., péntek 15:15 Támogatások - pályázatok

  A Róna Dohányfeldolgozó Kft. több mint 2,5 milliárdos beruházásával, amelyhez 322,5 millió forint európai uniós támogatást nyertek el, újraéled a debreceni dohányfeldolgozó ipar - jelentette ki Papp László (Fidesz), a város stratégiai alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

 • A Kiváló Minőségű Sertéshús tanúsító védjegy pályázatok időközi értékelése

  2013. július 26., péntek 15:05 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Kiváló Minőségű Sertéshús tanúsító védjegy grafikájának kidolgozására és a pályázat benyújtására 2013. június 30-ig volt lehetőség.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]