Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • II. Hajdúsági Expo - Hajdúsági Nyár 2013

  2013. augusztus 05., hétfő 08:33 Gazdaság

  Hajdúhét, Traktorhúzó Európa Kupa, Ipari, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Gépkiállítás és Termékbemutató – vagyis felpezsdül nyáron a Hajdúság! A térség legnagyobb kulturális és mezőgazdasági fesztiválját augusztus 14-19. között rendezik meg Hajdúböszörményben.

 • GKI: véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról nincs szó

  2013. augusztus 05., hétfő 08:30 Gazdaság

  A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint Magyarországon technikai értelemben véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról egyelőre nincs szó, a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi visszaesését idén lényegében stagnálás, minimális, 0-0,5 százalék közötti növekedés követi - közölte a gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében az...

 • Deszikkálási akció – Glyfos Dakarral!

  2013. augusztus 05., hétfő 08:25 Szántóföld

  Talán nem minden érintett tudja, hogy már nemcsak légi, hanem hidas traktorral végzett állományszárításánál is kötelező az elsodródás gátló adalék alkalmazása.

 • Gőzgépes szántás és aratóünnep Keszthelyen (+Képek)

  2013. augusztus 04., 19:36 Gépészet

  A keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyén újra felizzottak a száz éves gőzgépek! A látogatók érdekes szántás-bemutatót és Hofherr-féle cséplőgépet is láthattak munka közben. Képes beszámolóval osztozunk az élményben!

 • Lassít Délkelet-Európában a Raiffeisen

  2013. augusztus 04., 16:09 Gazdaság

  A Raiffeisen Bank International (RBI) megnyirbálja növekedési terveit egyes közép- és kelet-európai országokban - írja a Financial Times brit pénzügyi lap online kiadása.

 • Száz körbála ég Tiszakeszinél

  2013. augusztus 04., 15:54 Gazdaság

  Száz körbála gyulladt ki Tiszakeszinél, a Kossuth úton, a tüzet nagy erőkkel oltják, személyi sérülés nem történt - mondta a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője vasárnap az MTI-nek.

 • A bor ünnepét rendezik meg jövő hét végén Tolcsván

  2013. augusztus 04., 15:35 Kertészet és szőlészet

  A bor ünnepét tartják Tolcsván, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék településén immár tizedik alkalommal rendezik meg a borfesztivált augusztus 9. és 11. között.

 • Több mint 1200 pályázó a Nemzeti Tanyafejlesztési Program kétmilliárdos keretére

  2013. augusztus 04., 15:22 Gazdaság

  Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat érdeklődik a kormány által meghirdetett Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt - mondta az augusztus 7-i beadási határidő kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

 • Méhészek találkozója és mézvásár Jászberényben

  2013. augusztus 04., 13:57 Állattenyésztés

  Mézvásárral egybekötött méhésztalálkozót tartottak szombaton Jászberényben, a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményét a kánikula ellenére több ezren keresték fel.

 • VI. Traktorverseny, Gazdatalálkozó és Családi Nap - Nagyszokoly (+Képek)

  2013. augusztus 04., 10:22 Gépészet

  Traktoros felvonulással, ügyességi- és gyorsulási versenyekkel, traktor karüsszellel és sok más különleges és szórakoztató programmal telt a VI.Gazdatalálkozó és Családi Nap Nagyszokolyon. A képek magukért beszélnek, remek rendezvény volt!

 • A furmint ünnepét tartják Mádon szeptember elején

  2013. augusztus 03., szombat 20:41 Gazdaság

  A furmint körül forog minden a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidékhez tartozó Mádon, ahol szeptember 6-án és 7-én rendezik meg a talán legismertebb hegyaljai szőlőfajta ünnepét.

 • Százötvenezer embert várnak a szombaton kezdődött balatonfüredi borhetekre

  2013. augusztus 03., szombat 14:18 Kertészet és szőlészet

  Balatonfüred és vidéke nemcsak a borokról, hanem a művészetekhez fűződő kapcsolatairól is híres - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a balatonfüredi borhetek megnyitóján szombaton. A rendezvényre százötvenezer embert várnak.

 • VM: a Négy Mancs alapítványai ellen folytatódnak a perek

  2013. augusztus 03., szombat 13:03 Gazdaság

  A Négy Mancs alapítványok ellen indított magyarországi perek folytatódnak, és további kártérítési perek is várhatóak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

 • VM: 232 millió forintot már kifizettek a károsultaknak

  2013. augusztus 03., szombat 12:07 Gazdaság

  A Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjainak kártalanítási igényét majdnem teljesen feldolgozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot már kifizettek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szombaton az MTI-vel.

 • Megalakul az agrár-szakképző iskolák hálózata

  2013. augusztus 03., szombat 07:40 Gazdaság

  Negyvenhárom agrár-szakképző intézmény a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába került csütörtöktől a már meglévő 17 mellé további - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

 • Több uniós támogatás jut a méhészeknek

  2013. augusztus 03., szombat 07:22 Támogatások - pályázatok

  Sikeresen zárulhat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program két éve indult második ciklusa, a szeptemberben kezdődő 2016-ig tartó harmadik szakasz még eredményesebb lehet, mert megvalósításához évi 670 ezer euróval - 200 millió forint - több, évi 4,7 millió euró (1,4 milliárd forint) támogatásra szánt összeg áll rendelkezésre uniós és hazai...

 • Új tojóhibrid-keltetőt épít a Bábolna TETRA Kft. Vas megyében

  2013. augusztus 02., péntek 19:20 Állattenyésztés

  Európa legkorszerűbb tojóhibrid-keltetőjét építi fel a Bábolna TETRA Kft. Uraiújfaluban, az üzem bokrétaünnepségét pénteken tartották a Vas megyei településen.

 • Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

  2013. augusztus 02., péntek 18:25 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapba tartozó, több földrészletből álló, de legalább 100 hektáros terület bérbeadási pályázatain több nyertest is lehet hirdetni, az értékelő bizottság javaslata szerinti megosztásban - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Lezárult a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásának kifizetése

  2013. augusztus 02., péntek 15:32 Gazdaság

  Lezárult a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásának kifizetése a 2012/2013-as borpiaci évre - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pénteken az MTI-vel.

 • Németh Lászlóné: kiemelt közjóléti tevékenységet folytatnak az erdőgazdálkodók

  2013. augusztus 02., péntek 15:23 Erdő- és vadgazdálkodás

  Kiemelt közjóléti tevékenységet folytatnak az állami erdőgazdálkodó társaságok azzal, hogy népszerűsítik az erdei turizmust, erdei kisvasutakat, vendégházakat, kirándulóközpontokat működtetnek - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Boldogasszonyfán.

 • LEMKEN váltvaforgató eke akció!

  2013. augusztus 02., péntek 15:23 Gépészet

  EurOpal, VariOpal függesztett ekék Diamant félig-függesztett ekék Próbálja ki gépeinket!

 • A görögdinnye termésmennyisége Magyarországon (2000-2011)

  2013. augusztus 02., péntek 14:55 Kertészet és szőlészet

  Az alábbiakban a görögdinnye termésmennyiségének változásait figyelhetik meg.

 • Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

  2013. augusztus 02., péntek 14:46 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapba tartozó, több földrészletből álló, de legalább 100 hektáros terület bérbeadási pályázatain több nyertest is lehet hirdetni, az értékelő bizottság javaslata szerinti megosztásban - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Melegrekordok Magyarországon (1901-2012)

  2013. augusztus 02., péntek 11:35 Időjárás

  Melegrekordok Magyarországon;

 • Így aranyat ér a vetőmag: D9 gabonavetőgépek az Amazonen-Werke Kft kínálatában

  2013. augusztus 02., péntek 10:36 Gépészet

  A nyári betakarítási szezon a végéhez közeledik, de a gazdáknak nincs ideje pihenni, néhány hét múlva kezdődik a repcevetés. A repce pedig a leghosszabb tenyészidejű növények közé tartozik és a növény sikeres termesztése érdekében alaposan átgondolt, előre tervezett termesztési stratégiát igényel. A megfelelő tarlókezelés és a talajmunkák...

 • ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon

  2013. augusztus 02., péntek 10:35 Szántóföld

  Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

 • Hőség - Kisebb kagylópusztulás a Balaton nyugati öblében

  2013. augusztus 02., péntek 10:15 Gazdaság

  A Balaton nyugati öblében kisebb mértékű kagylópusztulás tapasztalható az egyre melegebb víz miatt, aminek nincs semmiféle káros hatása az emberre, vagy a víz élővilágára - mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön.

 • Balatoni halászünnep Vonyarcvashegyen

  2013. augusztus 02., péntek 09:45 Gazdaság

  Háromnapos halászünnep kezdődik pénteken Vonyarcvashegyen strandhalászattal, halászléfőző versennyel, Balaton koszorúzással és kulturális programokkal.

 • Meghosszabbítja a kamarai tagdíjbevallás határidejét a NAK

  2013. augusztus 02., péntek 09:15 Gazdaság

  Meghosszabbítja egy hónappal, augusztus 31-ig az adategyeztetés és tagdíjbevallás határidejét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte a köztestület csütörtökön az MTI-vel.

 • Gazdasági kamaráknál tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

  2013. augusztus 01., csütörtök 20:32 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamaránál (MAK) 67,9 millió, míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) 11,3 millió forint támogatás nem szabályszerű felhasználását állapította meg egy most zárult számvevőszéki vizsgálat - mondta Makkai Mária, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]