Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A földtörvény újragondolását kéri az Élőlánc Magyarországért

  2013. május 21., kedd 12:32 Gazdaság

  A földtörvény újragondolását kéri az Élőlánc Magyarországért, mert álláspontjuk szerint a jogszabály Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövege nem szolgálja a vidéket, illetve az országot.

 • A ROUNDUP® készítmények szerepe a vízgazdálkodásban és talajnedvesség megőrzésben

  2013. május 21., kedd 11:23 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők a vízzel összefüggésben leginkább kétféle problémával szembesülnek. Az egyik a víz bősége belvizek formájában, a másik a talaj kiszáradása aszályos időjárási körülmények kialakulásakor.

 • Egy magyar bobtail a legszebb a világon

  2013. május 21., kedd 10:49 Gazdaság

  A címet a csak Jimmy-ként becézett Bottom Shaker My Secret érdemelte ki a budapesti kutya-világkiállításon. A négynapos seregszemlére hetven országból tizennyolcezer kutyát neveztek be. A bobtail tenyésztője Szetmár István, tulajdonosa Koroknai József.

 • Így alakultak a mezőgazdasági árak az első negyedévben

  2013. május 21., kedd 09:56 Gazdaság

  Mezőgazdasági termelői árak Magyarországon a 2013-as év első negyedévéről.

 • IX. Axiál Veterán Traktormajális 2013. - Micsoda nap volt! (+ Videó!)

  2013. május 20., hétfő 21:53 Gépészet

  Ahogyan ígértük, videóval idézzük fel a IX. Axiál Veterán Traktormajális legjobb pillanatait! Érdemes megnézni kisfilmünket az emlékezetes találkozóról!

 • Tanácskozás: fókuszban a Balaton ökológiai szemléletű halászata

  2013. május 20., hétfő 18:19 Állattenyésztés

  A hazai akvakultúrával, természetes vízi halgazdálkodással és alkalmazott hidrobiológiával foglalkozó szakemberek legrangosabb seregszemléjén, a szarvasi HAKI-napokon a Balaton lesz az egyik kiemelt téma. A május 22-24. között rendezendő tudományos tanácskozáson előadást tartanak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei is.

 • A bio-hajtóanyagok növekvő szerepe

  2013. május 19., 12:37 Környezetvédelem

  Az EU-ban egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a közlekedésben a járművek hajtóanyagába mind több bio-üzemanyagot keverjenek be. Ezzel nemcsak az egyre drágább fosszilis energiahordozók behozatalának csökkentését, az exportáló országoktól való függőség mérséklését, hanem a közlekedés okozta üvegházhatású gázkibocsátás...

 • Közösségikert-mozgalmat hirdettek Százhalombattán

  2013. május 19., 12:28 Gazdaság

  Telkük gondozását vállalni nem tudó, illetve az elhanyagolt területekből virágzó kerteket varázsolni kész városlakók jelentkezését várják Százhalombattán az úgynevezett közösségikert-mozgalom keretein belül.

 • Kikelt az első fekete kisgólya (+VIDEO)

  2013. május 19., 12:22 Gazdaság

  Kikelt a tojásból az első fekete gólya fióka a Gemenci erdőben. A Gemenc Zrt. munkatársai és a nagyközönség is egyszerre figyelhette meg ezt a különleges eseményt, hiszen idén márciustól két webkamera közvetíti a Gemenc Zrt. weblapjára a fekete gólyák mindennapjait.

 • A belvizes tavasz ellenére jók a terméskilátások Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. május 19., 12:22 Gazdaság

  A kora tavaszi belvíz hátráltatta ugyan a talajmunkákat, ám érdemben nem rontott a kedvező terméskilátásokon Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

 • Elkészült az ökogazdálkodási akcióterv tervezete

  2013. május 17., péntek 17:27 Gazdaság

  Tervezetben már elkészült a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ökogazdálkodási akcióterve, amelyet várhatóan június elején társadalmi vitára bocsátanak - mondta az MTI-nek a VM parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 • A dohánytermékekről szóló uniós szabályozásról és a KAP-ról tárgyaltak a Visegrádi Négyek agrárminiszterei

  2013. május 17., péntek 17:21 Gazdaság

  A Visegrádi Csoport lengyel elnöksége május 16-17-én Krakkóban harmadszor rendezte meg az agrárminiszterek találkozóját, melyen a Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – mellett részt vett Bulgária, Románia és Szlovénia is (V4+3). A Vidékfejlesztési Minisztériumot Czerván György...

 • Megújult a Syngenta szőlő betegség-előrejelzési rendszere

  2013. május 17., péntek 17:10 Kertészet és szőlészet

  Regisztráljon a friss, részletes előrejelzésekért, hisz igazán jó bor, csak egészséges szőlőből készülhet!

 • A kaptáraktól a könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzemig

  2013. május 17., péntek 13:26 Állattenyésztés

  Az egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, a Lindab SBS technológiája felhasználásával épített mézfeldolgozó üzemet egy méhész Vácrátóton.

 • PM: pontozási hiba van az állami földpályázatokban

  2013. május 17., péntek 12:28 Gazdaság

  A Párbeszéd Magyarországért (PM) súlyos pontozási hibát talált az állami földbérleti pályázatokban – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka.

 • Megkezdődött a süllőtelepítés a Kis-Balatonon

  2013. május 17., péntek 09:35 Állattenyésztés

  A halgazdálkodási tervnek megfelelően elkezdődött a süllőtelepítés a Kis-Balatonon - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 • A Pannonhalmi Apátsági Pincészet évente 300 ezer palack bort állít elő

  2013. május 17., péntek 09:27 Kertészet és szőlészet

  Az idén tízéves Pannonhalmi Apátsági Pincészet évente ma már 300 ezer palack bort állít elő, ezt a mennyiséget legfeljebb még 50 ezer palackkal tudják emelni - mondta Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele.

 • Több száz fatolvaj ügye a Debreceni Járásbíróságon

  2013. május 17., péntek 08:15 Gazdaság

  Az új szabálysértési törvény életbe lépése, 2012 áprilisa óta 325 fatolvaj ellen indult eljárás a Debreceni Járásbíróságon. Az ügyek jó része 2012-2013 őszi-téli időszakára tehető - közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

 • Információs szupersztráda a farzsebben

  2013. május 17., péntek 07:49 Gazdaság

  Légkondicionált, műholdvezérelt betakarító gépek, párhuzamos nyomkövető rendszerrel ellátott, automata kormányzással működő traktorok, GPS alapú területmérés, precíziós tápanyag-gazdálkodás, automata növényvédelmi előrejelző rendszerek, távolról is elérhető adatok, automatikus gépbeállítás. A gazda okostelefonján hívja a szervizest, aki...

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 22:30 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • A biotermékek iránti fogyasztói bizalmat növeli az új szabályozás

  2013. május 16., csütörtök 22:27 Gazdaság

  A vidékfejlesztési tárca módosította a biotermékekkel kapcsolatos gazdálkodási követelményeket, a tanúsítás, forgalmazás, jelölés és ellenőrzés szabályait.

 • Műholddal figyelik a vaddisznókat a Balaton-felvidéken

  2013. május 16., csütörtök 22:22 Erdő- és vadgazdálkodás

  Műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) ellátott nyakörvet tesznek a befogott vaddisznókra a Balaton-felvidéken a szakemberek, hogy rájöjjenek, miért szoktak be az állatok a lakott területre - tájékoztatta a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete munkatársa az MTI-t.

 • Megnyílt a budapesti Kutya Világkiállítás (+Video)

  2013. május 16., csütörtök 21:54 Állattenyésztés

  Megnyílt csütörtökön a budapesti Kutya Világkiállítás, amelyre hetven országból 18 ezer kutyát neveztek be. Az eseményt immár harmadik alkalommal rendezik a fővárosban, és most először a gödöllői királyi kastélyban is tartanak kutyás programokat.

 • Árokba borult egy traktor a szabolcsi Vitkán

  2013. május 16., csütörtök 15:32 Gazdaélet

  Árokba borult egy traktor Vitka belterületén csütörtökön - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • Elérhető az új földforgalmi törvény tervezete

  2013. május 16., csütörtök 14:17 Gazdaság

  Mától a Kormányportálon olvasható az új földtörvénynek a Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövege. Jövő héten a parlament mezőgazdasági bizottsága elé kerül, és így az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon el is fogadhatja az új földtörvényt.

 • Kalászosok gombaölőszeres védelme

  2013. május 16., csütörtök 13:50 Szántóföld

  A kalászos állományok a virágzás fenológiai állapotában vannak. A május elején-közepén fellépett mérsékelten hűvös, csapadékos, párás időjárás miatt növekszik a különböző gombafertőzések veszélye ezért okozott figyelem szükséges!

 • Méhészek kapnak támogatást

  2013. május 16., csütörtök 12:35 Állattenyésztés

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) folyamatosan bírálja a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján benyújtott támogatási kérelmeket. Az 50-50 %-ban uniós illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium által finanszírozott program keretében biztosított támogatások célja a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése.

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 11:44 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • Új fejlesztésű SOKORÓ gépek – talajművelés a jövőbe tekintve

  2013. május 16., csütörtök 10:55 Gépészet

  Szántóföldi talajművelő eszközcsaládjainkat, valamint új fejlesztésű gépeinket Bábolnán kedvezményekkel vásárolhatják meg!

 • KSH: márciusban lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme

  2013. május 16., csütörtök 10:19 Gazdaság

  Márciusban lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme: 14,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a februári 17,0 százalékos növekedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]