Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kinizsi Napokat rendeznek Fábiánsebestyénen

  2013. július 24., szerda 17:25 Gazdaság

  Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg a hétvégén Fábiánsebestyénen a Kinizsi Napokat - a fesztivál a mezőgazdasági szakmai újítások bemutatása mellett szórakoztató programokat is kínál - mondta el a szervező Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

 • A talaj aktiválásáról tanít országjáró körútján az AGROBIO (+VIDEO)

  2013. július 24., szerda 16:47 Gazdaság

  Az AGRO.bio a Massey Ferguson és a Väderstad közös országjáró körútján segíti a gazdákat a legeredményesebb termelés elérésében. A biológiai fejlesztéseiről ismert AGRO.bio a kijuttatás optimális megoldását, a BactoFil JET-et mutatja be. Cikkünkben egy kis ízelítőt adunk a gyakorlati bemutatáshoz.

 • Bejelentés nélkül foglalkoztatott munkásokat találtak Bács-Kiskun megyében

  2013. július 24., szerda 14:25 Gazdaság

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei negyven bejelentés nélkül foglalkoztatott mezőgazdasági munkást találtak Bács-Kiskun megye több településén tartott ellenőrzések során – tájékoztatta a NAV vám- és jövedéki szóvivője szerdán az MTI-t.

 • Nagyobb területen terem a zamatos és egészséges görögdinnye

  2013. július 24., szerda 14:18 Kertészet és szőlészet

  Drasztikusan csökkent az elmúlt 20 évben a valamikor 10 ezer hektárt is meghaladó dinnye termőterület. A 2011-es mélypont után azonban ismét emelkedik a termelés, a becslések szerint idén 10 százalékkal nagyobb területen, mintegy 5600 hektáron terem zamatos görögdinnye. Ennek csaknem fele Békés megyében, Medgyesegyházán és környékén...

 • Nyolcezer körbála szalma gyulladt ki a beregi Jándon

  2013. július 24., szerda 13:25 Gazdaság

  Nyolcezer körbála szalma gyulladt ki és ég egy mezőgazdasági telephelyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándon - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-vel.

 • NAK - Július 31-én lejár az agrárkamarai tagdíjbevallás határideje

  2013. július 24., szerda 12:45 Gazdaság

  Az adategyeztetés és a tagdíjbevallás határideje 2013. július 31-én lejár - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Tízmillió köbméter vizet tároznak be az aszályos időszakra a Tisza-tóba

  2013. július 23., kedd 18:31 Gazdaság

  Tízmillió köbméter vizet tároznak be a napokban többletként a Tisza-tóba, hogy várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudják elégíteni - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgató-helyettese kedden az MTI-vel.

 • Business Superbrands kitüntetés a BASF márkának 2013-ban is - A BASF Hungária ötödször nyeri el az elismerést

  2013. július 23., kedd 15:41 Gazdaság

  A Business Superbrands elismerést olyan hazai márkának ítélhetik meg, amelyek nem közvetlenül a fogyasztókat, hanem vállalkozásokat, szervezeteket szolgálnak ki. A BASF Hungária idén újra a kiválasztottak közé került, így a Business Superbrands 2013 díj büszke tulajdonosa. A Magyarországon kilencedik éve működő Superbrands program mellett...

 • Szeptembertől újra Axiál - Fendt Ösztöndíj

  2013. július 23., kedd 15:21 Gépészet

  Az Axiál Kft. és a Fendt a következő iskolai évre újra kiírja közös ösztöndíját, melyet a tavalyi évben indítottak útjára együttműködésük 10. évfordulója alkalmából.

 • Csökkent a nyerstej felvásárlása

  2013. július 23., kedd 14:44 Állattenyésztés

  Magyarországon a nyerstej felvásárlása 5 százalékkal volt kevesebb 2013 első félévében, mint az előző esztendő azonos időszakában. A nyerstej 55 százalékát a Dunántúlon, 36 százalékát az Alföldön, 9 százalékát Észak-Magyarországon vásárolták fel.

 • Kyleo – Két hatóanyagot tartalmazó, innovatív tarlóápoló szer (+VIDEO)

  2013. július 23., kedd 14:20 Szántóföld

  A mélyen gyökerező, évelő gyomnövények ellen a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége-szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagot. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb...

 • „Vörösödik” a pannonhalmi borvidék

  2013. július 23., kedd 13:31 Kertészet és szőlészet

  Jelentősen emelkedett az utóbbi évtizedben a vörösbort adó szőlő termésterülete a pannonhalmi borvidéken - írja keddi számában a Kisalföld.

 • Nőtt a fiatal bikák vágási aránya

  2013. július 23., kedd 13:22 Állattenyésztés

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára nem változott jelentősen 2013 júniusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a vágóüszőé több mint 1 százalékkal emelkedett a vizsgált hónapban - olvasható a legfrissebb agrárpiaci jelentésben.

 • Szent Jakab-napok - Borászati és vadászati hagyományok Sümegen

  2013. július 23., kedd 12:31 Kertészet és szőlészet

  A borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása áll a középpontban a Szent Jakab-napok programjában, amelyre szombaton és vasárnap várják Sümegen a közönséget.

 • Vízszennyezés humin anyagokkal

  2013. július 23., kedd 12:07 Környezetvédelem

  A völgyzáró gátak vízgazdálkodásban betöltött szerepe az árvízvédelemben, az ivóvízellátásban, az ipari és mezőgazdasági vízfelhasználásban egyre jobban a figyelem középpontjába kerül.

 • Nyári korlátozás a balatoni halászatban

  2013. július 23., kedd 08:31 Gazdaság

  A balatoni turisztikai főszezonra tekintettel néhány héten át szünetelteti a busahalászatot, és korlátozza a keszeghalászatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - tájékoztatta Füstös Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-t hétfőn.

 • VM: országos tűzgyújtási tilalom

  2013. július 23., kedd 08:00 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter hétfőtől, átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.

 • KAVOSZ: kétszeresére nőtt az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatása

  2013. július 23., kedd 06:50 Gazdaság

  A korábbi két százalékról négyre emelte - saját költségvetési forrásainak terhére - a Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez nyújtott kamattámogatást - közölte a KAVOSZ Zrt. hétfőn.

 • Mi a titka a Väderstad Rapid talajművelői sikerének? - országos szántóföldi gépbemutató

  2013. július 22., hétfő 13:12 Gépészet

  Milyen a korszerű és szakszerű tarlógondozás? Milyenek a jó forgatás nélküli talajművelési technológiák? Mik a szántáselmunkálás és magágykészítés legmegfelelőbb eszközei? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Väderstad, a Massey Ferguson és az AGRO.bio országjáró körútja, amire igazán érdemes a szakemberekkel tartani!

 • A tárca szerint a vidéki közösségek alkossák meg a saját fejlesztési programjukat

  2013. július 22., hétfő 12:49 Gazdaság

  A helyi vidéki közösség alkossa meg a saját fejlesztési programját, a meglévő tapasztalatokat tovább kell fejleszteni - jelentette ki Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a közösség vezérelt helyi fejlesztésről (CLLD - Copmmunity-Led Local Development) szóló nemzetközi konferencián hétfőn Budapesten.

 • Mennyi a búza világpiaci ára?

  2013. július 22., hétfő 11:56 Szántóföld

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon 54 ezer forint körül lehetett felvásárolni az étkezési búzát, 5 százalékkal olcsóbban, mint egy évvel korábban. A takarmánybúza termelői ára 44 ezer forintra süllyedt, ami az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos visszaesést jelent - olvasható az agrárpiaci...

 • Hegyközségek: szakmai konszenzussal készül a borstratégia

  2013. július 22., hétfő 11:55 Gazdaság

  A mértékadó szakmai szervezetek konszenzusával készül a szőlő-bor ágazat 2020-ig terjedő stratégiája - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-vel.

 • A Szőlő lombtrágyázása a kötődés és bogyónövekedés időszakában

  2013. július 22., hétfő 11:23 Kertészet és szőlészet

  Az időjárás a virágzás kezdeti időszakában nem kedvezett a szőlőnek (BBCH 60-61). Egy érdekes szám a májusi csapadék adatra vonatkozólag: míg 2012-ben 40 mm csapadék hullott, addig az idei évben összesen 110 mm. A május vége és június első dekádja csapadékos, hűvös időjárást hozott, amely késleltette a virágzás indulását. A virágzás után,...

 • Majorbéli géptalálkozó Keszthelyen

  2013. július 22., hétfő 10:25 Gépészet

  A múlt század elején, közepén készült traktorokat, veterán mezőgazdasági gépeket vonultatnak fel és helyeznek üzembe július 27-én Keszthelyen, a Georgikon Majormúzeumban.

 • Kertészeti géptámogatás: 2013. augusztus 15-től indul

  2013. július 21., 22:10 Támogatások - pályázatok

  Huszonöt milliárd forintos, 35 százalékos intenzitású pályázati forrás nyílik kertészeti gépek, berendezések beszerzésére, fejlesztésére augusztus 15-én – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter pénteken Verpeléten, egy mezőgazdasági vállalatnál tett látogatásán.

 • Tűz volt egy sertéstelepen Kétegyházán

  2013. július 21., 21:27 Állattenyésztés

  Tűz volt egy sertéstartó telepen vasárnap Kétegyházán - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivője az MTI-t.

 • A felszámoló értékesítené a Zalai Baromfifeldolgozó pacsai üzemét

  2013. július 21., 17:49 Gazdaság

  Nyilvános pályázati felhívásban első alkalommal meghirdette a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolója a feldolgozó értékesítését - olvasható a Cégközlöny pénteki felhívásában.

 • Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Csongrád megyében

  2013. július 20., szombat 22:15 Gazdaság

  A csapadékmentes, száraz időjárás miatt vasárnaptól tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • E-útdíj - MÁSZ: a szállítók teljesen áthárítják a többletterhet

  2013. július 20., szombat 17:15 Gazdaság

  Az e-útdíj miatt keletkezett többletköltséget az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a fuvarozók teljes egészében áthárítják a szállítás megrendelőjére, azaz a termelőre, feldolgozóra vagy kereskedőre - közölte a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Ez a többletteher a szállítási díj...

 • VM: több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

  2013. július 20., szombat 16:55 Gazdaság

  Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]