Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • VM: a vetőmag stratégiai termék

  2013. március 07., csütörtök 18:37 Szántóföld

  A magyar vetőmag stratégiai termék, előállítása jelenleg 130 ezer hektáron történik, a termőterület bővítése nemzetbiztonsági érdek - mondta Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a magyar növénynemesítés nemzetközi hírű kutatóinak részvételével csütörtökön kezdett tudományos tanácskozáson a Pannon Egyetem...

 • Czerván: minden idők legjobb mezőgazdasági exportteljesítménye a tavalyi

  2013. március 07., csütörtök 18:31 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság minden idők legjobb exportteljesítményét produkálta tavaly, a kivitel értéke meghaladta a 8 milliárd eurót (mintegy 2300 milliárd forint) - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Zenith Consulting mezőgazdasági szakmai fórumán.

 • Jó állapotban vannak az őszi vetésű növények

  2013. március 07., csütörtök 18:18 Szántóföld

  Az elmúlt hónapok kedvező időjárásának köszönhetően jó az őszi vetésű növények állapota Magyarországon - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, a Zenith Consulting mezőgazdasági szakmai fórumán.

 • Repce állományok a tavaszi megújulás küszöbén

  2013. március 07., csütörtök 15:55 Szántóföld

  Megjelent a Rapool legfrissebb hírlevele! Olvassa el nálunk!

 • Megjelent az ingyenes Valtra alkalmazás iPad -re! (+ Képek)

  2013. március 06., szerda 17:44 Gépészet

  Új alkalmazás jelent meg iPad-re a Valtra fejlesztésében. Az Agroinform csapata már ki is próbálta az új applikációt. Fotókkal gazdagon illusztrált ízelítőt készítettünk a traktor-rajongóknak.

 • Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

  2013. március 06., szerda 11:55 Szántóföld

  A kalászos gabonafélék növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • A köztes növények és használatuk előnyei

  2013. március 06., szerda 11:45 Gazdaság

  A hazai növénytermesztés egyik nyomasztó gondja a szakszerű vetésváltás megvalósítása. A vetésterület nagy részén - a legjobb szakmai szándék ellenére - mégis ugyanaz a néhány növény követi egymást. Ez az elővetemény hatása szempontjából nemcsak a kultúrnövények számára teremt az optimálistól eltérő viszonyokat, hanem a talajok...

 • "Kerekes széket" kapott egy mozgáskorlátozott birka

  2013. március 05., kedd 20:43 Gazdaélet

  "Kerekes székes" egy mozgáskorlátozott birka Nagy-Britanniában.

 • Rendezvénysorozat a Fertilia Kft-nél

  2013. március 05., kedd 20:34 Gazdaság

  A Fertilia Kft. február-március hónapokban országos rendezvénysorozatot indított útjára, melynek 7. állomása Debrecen, Szarvas, Baja, Fenyőharaszt, Székesfehérvár és Zomba után Keszthelyen került megtartásra március 1-én.

 • A tápanyaghiány komoly stresszhelyzet a növény számára – van megoldás, a két lépcsős startertrágyázási technológia

  2013. március 05., kedd 20:31 Szántóföld

  A tápanyaghiány komoly stresszhelyzet a növény számára – van megoldás, a két lépcsős startertrágyázási technológia

 • Fazekas: erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben

  2013. március 05., kedd 18:28 Gazdaság

  Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben az előző időszak kudarcai után - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten.

 • Kardeván: a tárca segít a tejtermelőknek az aflatoxinos takarmányok cseréjében

  2013. március 05., kedd 09:52 Állattenyésztés

  Az idén több probléma lesz országban az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt például a betakarított kukoricatermés penészesebb lett. A szaktárca ezért segítséget nyújt a gazdálkodóknak abban, hogy az esetlegesen penészes takarmánytételeiket le tudják cserélni - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Áfa-csökkentés: a terméktanácsok a kormány mielőbbi állásfoglalását kérik

  2013. március 04., hétfő 19:35 Szántóföld

  Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány döntését, és annak nyilvánosságra hozatalát sürgetik.

 • Két-három hét múlva kezdődik a tavaszi árpa vetése Vas megyében

  2013. március 04., hétfő 19:19 Szántóföld

  Két-három hét múlva elkezdődhet az árpa vetése Vas megyében, de a tavaszi munkákat az határozza meg, hogy a következő időszakban milyen gyorsan szárad ki a talaj, mikor tudnak a gépekkel a földekre menni - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-nek.

 • Tél végén az ősziekről

  2013. március 04., hétfő 14:29 Szántóföld

  Az ősziek alatt első sorban az őszi búzát, mint a legfontosabb őszi vetésű kalászost értjük, nem feledkezve meg az árpáról sem. Rég nem látott szép vetések találhatóak mindenütt a határban, bármerre jár az ember az országban. A tavalyi szárazságot követően nehezen indultak az őszi vetések, probléma volt a talajműveléssel, vetéssel....

 • Repcehelyzet 2013.

  2013. március 04., hétfő 11:30 Szántóföld

  Régen voltak ilyen jó állapotban február vége felé az ország repcetáblái, mint most. Ez nagy lehetőség és nagy kihívás.

 • Megkoronáztuk az Actara hatékonyságát!

  2013. március 04., hétfő 10:13 Kertészet és szőlészet

  Zöldség és gyümölcstermő növényeinket évről-évre súlyos rovarkártétel fenyegeti, hatalmas pusztítást és termésveszteséget okozva. Az ellenük való sikeres védekezés mindig nagy kihívást jelent a gazdálkodóknak.

 • Március hónap időjárása az 50 éves átlagok alapján

  2013. március 04., hétfő 09:41 Időjárás

  Az idei tél az átlagnál csapadékosabb volt, ami kedvezően befolyásolta a talajok feltöltődését. A felső 20-30 cm-es rétegben, sehol sem mutatkozik vízhiány, de a mélyebb rétegeket vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a Tiszántúlon, még szükség lenne 40-50 mm többlet csapadékra.

 • MTZ, John Deere vagy CLAAS matrica traktorra, kombájnra? Igen!

  2013. március 04., hétfő 08:40 Gépészet

  Utángyártott matricák készítése bármilyen géptípusra, kedvező áron, jó minőségben, a lehető legrövidebb határidővel.

 • Módosítani kívánják az új hegyközségi törvényt

  2013. március 02., szombat 14:24 Gazdaság

  Módosítani kívánják fideszes képviselők a hegyközségekről szóló törvényt. A javaslat indoklása szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály néhány ponton olyan rendelkezéseket tartalmaz, ami az egyértelmű jogértelmezést nehezíti.

 • Átadták az Axiál telephelyét Zalaegerszegen

  2013. március 02., szombat 14:22 Gazdaság

  Átadták a mezőgazdasági és építőipari gépek értékesítésével, javításával, alkatrészek forgalmazásával foglalkozó Axiál Kft. telephelyét Zalaegerszegen, pénteken.

 • MVH: két hét van a kötelező E-monitoring adatszolgáltatásra

  2013. március 02., szombat 14:14 Gazdaság

  Már csak két hetük van a kötelező E-monitoring adatszolgáltatás teljesítésére a gazdálkodóknak - hívja fel az érintettek figyelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Gazdaságának fejlesztését tervezi a mezőgazdasági termelők négyötöde

  2013. február 28., csütörtök 20:39 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók 80%-a tervezi, hogy középtávon fejleszti a gazdaságát. A fejlesztésben gondolkodók nagyobbik hányada a birtok méretének növelése mellett a termelés technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki.

 • Nőtt a dinnyetermelési kedv Dél-Békésben

  2013. február 28., csütörtök 09:55 Kertészet és szőlészet

  Nőtt a dinnyetermelési kedv a dél-békési gazdálkodók körében, és országosan is hasonlóak a tapasztalatok: a termőterület bővülése meghaladja a tíz százalékot - mondta Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos, a dél-békési térség országgyűlési képviselője az MTI-nek.

 • Árvíz - Emelkedik a folyók és patakok vízszintje Zalában

  2013. február 27., szerda 20:57 Gazdaság

  A hó gyors olvadása és az esőzések miatt megemelkedett a folyók, patakok és a csatornák vízszintje Zala megyében. Liszón, Pethőhenyén és Pórszombaton a vízszint már eléri az árvízvédelmi szempontból kockázatot jelentő értéket - közölte honlapján kedden a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Március 1-jétől ismét pályázható a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás

  2013. február 27., szerda 20:56 Támogatások - pályázatok

  Ismét lehet pályázni március 1. és március 31. között a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatására; ebben az évben a támogatásra mintegy 70 millió euró, azaz mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

 • Megbízható, türelmes és hosszú távú társ

  2013. február 27., szerda 16:42 Gazdaság

  Mire számíthatunk az idei évben a kukorica gyomirtásában?

 • Eforia 065 ZC - valódi tartamhatás, valódi megoldás repcében a szárormányosok ellen

  2013. február 27., szerda 16:30 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce termésmennyiségét jelentősen, akár 75 %-kal is csökkenthetik a rovarok kártételükkel. Ha sikeresen megvédtük állományunkat az őszi fajok, a repcedarázs lárváinak és a repcebolhák imágóinak rágásától, a kora tavaszi kártevők még komoly gondot okozhatnak.

 • Santana 1G – túl a harmadik éven: Felhasználási segédlet – kezdőknek és haladóknak

  2013. február 27., szerda 16:25 Szántóföld

  A közelmúltban indítottuk legújabb cikksorozatunkat, melynek témája a Santana 1G talajfertőtlenítő készítményünk. A korábbiakban azokat a tapasztalatokat szedtük csokorba, amelyeket az üzemi növényvédős kollégák a termék felhasználása során szereztek. Most viszont azokat a ismereteket mutatjuk be, amit mi, az Arystánál szereztünk az...

 • Élenjáró növényvédők

  2013. február 27., szerda 15:18 Szántóföld

  Új termékeit, valamint megújult üzletpolitikáját és átalakult magyarországi képviseletét mutatta be nemrég sajtótájékoztatón a növényvédő szereiről ismert forgalmazó. Véglesi János, a Chemtura AgroSolutions vezetője a múlt évben történt változásokról, a legfrissebb eredményekről és a jövőbeni tervekről is beszélt.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]