Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Új elemekkel bővül a háztáji program

  2013. május 23., csütörtök 17:21 Gazdaság

  Új tenyésznyúl telepet avatott Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára Gödöllőn, a Haszonállat-génmegőrzési Központ területén. A most elkészült központ biztosítja majd a Magyar óriás nyúl genetikai hátterét.

 • A családi gazdálkodásról szóló fórumot és kiállítást terveznek Budapesten

  2013. május 23., csütörtök 17:16 Gazdaság

  A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai...

 • A KITE partnerei a magyarországi szántóterület felét művelik

  2013. május 23., csütörtök 14:13 Szántóföld

  A hazai szántóterület csaknem felét művelik Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége, a KITE Zrt. partnerei - mondta Búvár Géza vezérigazgató a cég fennállásának 40. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen, csütörtökön Budapesten.

 • Virágkorát éli a motorgenerál

  2013. május 23., csütörtök 13:27 Gépészet

  Az öregedő géppark és az egyre gyakoribb meghibásodás elkeseríti a gazdát, pedig a motor generálása ma is létező megoldás, aminek eredménye az újjáéledt, sokáig munkaképes gép, na és a megelégedett üzemeltető.

 • Budai: eddig közel 64 ezer hektárt hirdettek meg

  2013. május 23., csütörtök 12:41 Gazdaság

  Eddig közel 64 ezer hektár állami föld haszonbérleti pályázatát hirdette meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

 • OTP Jelzálogbank: tovább bővült tavaly a termőföldpiac

  2013. május 23., csütörtök 11:54 Gazdaság

  A termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal, míg az árszint a 2011-es növekedés mértékét kissé meghaladva, 10 százalékkal nőtt az OTP Termőföld Értéktérkép aktuális elemzése szerint.

 • Több forrás a kérődző szerkezetátalakítási programban (+Video)

  2013. május 23., csütörtök 09:27 Állattenyésztés

  Mintegy másfél milliárd forinttal több forrást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013-ban a Kérődző Szerkezetátalakítási Programban résztvevő gazdáknak.

 • Forradalmasíthatják a mezőgazdaságot a drónok

  2013. május 23., csütörtök 09:12 Gazdaság

  Forradalmasíthatják a mezőgazdaságot az olcsó, habszivacsból készülő távirányítású repülőgépek, amelyek segítségével a gazdák naprakész és pontos képet alkothatnak termőföldjeik állapotáról.

 • A földigiliszták és a változatos növényzet védi a kerteket a káros csigáktól

  2013. május 23., csütörtök 09:05 Gazdaság

  A földigiliszták segítik a növényeket, hogy hatékonyabban védekezhessenek a kertekben tömegesen elterjedt spanyol meztelencsigák ellen.

 • Új agrárgazdasági kamarai megbízottak több testületben

  2013. május 22., szerda 18:11 Gazdaság

  Új megbízottakat küld a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - a tagság véleményének megfelelően - azokba a testületekbe, amelyekben képviselettel rendelkezik - tájékoztatta a köztestület szerdán az MTI-t.

 • Bizottsági módosítások: egységes szerkezetű földtörvény

  2013. május 22., szerda 17:55 Gazdaság

  Egységes szerkezetűvé vált az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága által benyújtott bizottsági módosító javaslatok nyomán a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló új törvényjavaslat.

 • Bővítette oroszlányi gyárát a BorgWarner

  2013. május 22., szerda 14:56 Gazdaság

  A turbófeltöltőket gyártó amerikai BorgWarner nyolcmilliárd forintot meghaladó ráfordítással bővítette oroszlányi gyárát, az új üzemcsarnokot Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár adta át szerdán.

 • AuditKer gyakorlati gépbemutató - Baja

  2013. május 22., szerda 14:24 Gépészet

  Az Auditker Kft. tisztelettel meghívja önt a május 30-án, Baján megrendezésre kerülő gyakorlati gépbemutatójára, ahol részletesen megismerkedhet a cégünk által forgalmazott szőlészeti gépekkel és traktorokkal.

 • Az európai vidra lett az Év állata Magyarországon

  2013. május 22., szerda 13:43 Gazdaság

  Az európai vidra nyerte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország által kiírt Év állata versenyt.

 • Szentgyörgyváron szibériai tokhalfeldolgozó épül

  2013. május 22., szerda 13:36 Gazdaság

  Halnevelő és halfeldolgozó üzemet létesít Szentgyörgyváron a Halház Kft. közel hétmillió euró összértékű beruházással, túlnyomórészt saját erőből - jelentette be Andrej Panarin, a kft. ügyvezető igazgatója a zalai településen tartott sajtótájékoztatón szerdán.

 • Nagydíjas Fendt

  2013. május 22., szerda 08:47 Gépészet

  Nagydíjat nyert az Axiál Kft. forgalmazásában kapható Fendt 936 Vario traktor, valamint különdíjat kapott a vontatható Framest Reptill 3000 a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok pályázatán.

 • A NÉBIH megkezdte a kiskultúrás engedély-kiterjesztések kiadását

  2013. május 22., szerda 08:34 Gazdaság

  Egy gyomirtó, egy gombaölő és egy rovarölő szerre adta ki az első három hatósági kiskultúrás engedély-kiterjesztést a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.

 • NFA: újabb földek kerülhetnek gazdákhoz

  2013. május 21., kedd 17:52 Gazdaság

  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint hatezer hektár olyan állami földet hirdet meg bérbeadásra a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a nemzeti földalapból, amelynek haszonbérleti szerződése 2017. március 31-én lejár - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium földügyekért felelős miniszteri biztosa Miskolcon kedden.

 • Tövényjavaslat a termőföldszerzés- és használat szigorítására

  2013. május 21., kedd 15:33 Gazdaság

  Tovább szigorítaná a termőföld megszerzését és a termőföld használatát az a törvényjavaslat, amely a korlátozó jogi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szól.

 • Nem minden sör, amit annak adnak el

  2013. május 21., kedd 14:55 Gazdaság

  Ezentúl nevében is meg kell különböztetni a sörtől azokat a termékeket, amelyekhez az érlelést, szűrést követően annak ízét, illatát, színét, jellegét megváltoztató bármilyen anyagot hozzáadnak, és ezáltal lényegében egy új terméket hoznak létre.

 • OVF: befejeződött a Balaton vízeresztése

  2013. május 21., kedd 13:47 Gazdaság

  A Siófoki-zsilip teljes zárásával, valamint a siófoki belterületi szakasz tározóterének feltöltésével három héttel a zsilip megnyitása után befejeződött a Balaton apasztó célú vízeresztése - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

 • Elérhető az új földforgalmi törvény tervezete

  2013. május 21., kedd 12:33 Gazdaság

  A nemzeti agrárgazdaság megteremtése, a családi gazdaságok megerősítése, valamint egy korszerű európai mezőgazdasági modell kialakítása és versenyképessé tétele az új földforgalmi szabályozás célja.

 • A földtörvény újragondolását kéri az Élőlánc Magyarországért

  2013. május 21., kedd 12:32 Gazdaság

  A földtörvény újragondolását kéri az Élőlánc Magyarországért, mert álláspontjuk szerint a jogszabály Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövege nem szolgálja a vidéket, illetve az országot.

 • A ROUNDUP® készítmények szerepe a vízgazdálkodásban és talajnedvesség megőrzésben

  2013. május 21., kedd 11:23 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők a vízzel összefüggésben leginkább kétféle problémával szembesülnek. Az egyik a víz bősége belvizek formájában, a másik a talaj kiszáradása aszályos időjárási körülmények kialakulásakor.

 • Egy magyar bobtail a legszebb a világon

  2013. május 21., kedd 10:49 Gazdaság

  A címet a csak Jimmy-ként becézett Bottom Shaker My Secret érdemelte ki a budapesti kutya-világkiállításon. A négynapos seregszemlére hetven országból tizennyolcezer kutyát neveztek be. A bobtail tenyésztője Szetmár István, tulajdonosa Koroknai József.

 • Így alakultak a mezőgazdasági árak az első negyedévben

  2013. május 21., kedd 09:56 Gazdaság

  Mezőgazdasági termelői árak Magyarországon a 2013-as év első negyedévéről.

 • IX. Axiál Veterán Traktormajális 2013. - Micsoda nap volt! (+ Videó!)

  2013. május 20., hétfő 21:53 Gépészet

  Ahogyan ígértük, videóval idézzük fel a IX. Axiál Veterán Traktormajális legjobb pillanatait! Érdemes megnézni kisfilmünket az emlékezetes találkozóról!

 • Tanácskozás: fókuszban a Balaton ökológiai szemléletű halászata

  2013. május 20., hétfő 18:19 Állattenyésztés

  A hazai akvakultúrával, természetes vízi halgazdálkodással és alkalmazott hidrobiológiával foglalkozó szakemberek legrangosabb seregszemléjén, a szarvasi HAKI-napokon a Balaton lesz az egyik kiemelt téma. A május 22-24. között rendezendő tudományos tanácskozáson előadást tartanak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei is.

 • A bio-hajtóanyagok növekvő szerepe

  2013. május 19., 12:37 Környezetvédelem

  Az EU-ban egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a közlekedésben a járművek hajtóanyagába mind több bio-üzemanyagot keverjenek be. Ezzel nemcsak az egyre drágább fosszilis energiahordozók behozatalának csökkentését, az exportáló országoktól való függőség mérséklését, hanem a közlekedés okozta üvegházhatású gázkibocsátás...

 • Közösségikert-mozgalmat hirdettek Százhalombattán

  2013. május 19., 12:28 Gazdaság

  Telkük gondozását vállalni nem tudó, illetve az elhanyagolt területekből virágzó kerteket varázsolni kész városlakók jelentkezését várják Százhalombattán az úgynevezett közösségikert-mozgalom keretein belül.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]