Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A bor ünnepét rendezik meg jövő hét végén Tolcsván

  2013. augusztus 04., 15:35 Kertészet és szőlészet

  A bor ünnepét tartják Tolcsván, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék településén immár tizedik alkalommal rendezik meg a borfesztivált augusztus 9. és 11. között.

 • Több mint 1200 pályázó a Nemzeti Tanyafejlesztési Program kétmilliárdos keretére

  2013. augusztus 04., 15:22 Gazdaság

  Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat érdeklődik a kormány által meghirdetett Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt - mondta az augusztus 7-i beadási határidő kapcsán a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

 • Méhészek találkozója és mézvásár Jászberényben

  2013. augusztus 04., 13:57 Állattenyésztés

  Mézvásárral egybekötött méhésztalálkozót tartottak szombaton Jászberényben, a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményét a kánikula ellenére több ezren keresték fel.

 • VI. Traktorverseny, Gazdatalálkozó és Családi Nap - Nagyszokoly (+Képek)

  2013. augusztus 04., 10:22 Gépészet

  Traktoros felvonulással, ügyességi- és gyorsulási versenyekkel, traktor karüsszellel és sok más különleges és szórakoztató programmal telt a VI.Gazdatalálkozó és Családi Nap Nagyszokolyon. A képek magukért beszélnek, remek rendezvény volt!

 • A furmint ünnepét tartják Mádon szeptember elején

  2013. augusztus 03., szombat 20:41 Gazdaság

  A furmint körül forog minden a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidékhez tartozó Mádon, ahol szeptember 6-án és 7-én rendezik meg a talán legismertebb hegyaljai szőlőfajta ünnepét.

 • Százötvenezer embert várnak a szombaton kezdődött balatonfüredi borhetekre

  2013. augusztus 03., szombat 14:18 Kertészet és szőlészet

  Balatonfüred és vidéke nemcsak a borokról, hanem a művészetekhez fűződő kapcsolatairól is híres - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a balatonfüredi borhetek megnyitóján szombaton. A rendezvényre százötvenezer embert várnak.

 • VM: a Négy Mancs alapítványai ellen folytatódnak a perek

  2013. augusztus 03., szombat 13:03 Gazdaság

  A Négy Mancs alapítványok ellen indított magyarországi perek folytatódnak, és további kártérítési perek is várhatóak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

 • VM: 232 millió forintot már kifizettek a károsultaknak

  2013. augusztus 03., szombat 12:07 Gazdaság

  A Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjainak kártalanítási igényét majdnem teljesen feldolgozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot már kifizettek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szombaton az MTI-vel.

 • Megalakul az agrár-szakképző iskolák hálózata

  2013. augusztus 03., szombat 07:40 Gazdaság

  Negyvenhárom agrár-szakképző intézmény a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába került csütörtöktől a már meglévő 17 mellé további - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

 • Több uniós támogatás jut a méhészeknek

  2013. augusztus 03., szombat 07:22 Támogatások - pályázatok

  Sikeresen zárulhat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program két éve indult második ciklusa, a szeptemberben kezdődő 2016-ig tartó harmadik szakasz még eredményesebb lehet, mert megvalósításához évi 670 ezer euróval - 200 millió forint - több, évi 4,7 millió euró (1,4 milliárd forint) támogatásra szánt összeg áll rendelkezésre uniós és hazai...

 • Új tojóhibrid-keltetőt épít a Bábolna TETRA Kft. Vas megyében

  2013. augusztus 02., péntek 19:20 Állattenyésztés

  Európa legkorszerűbb tojóhibrid-keltetőjét építi fel a Bábolna TETRA Kft. Uraiújfaluban, az üzem bokrétaünnepségét pénteken tartották a Vas megyei településen.

 • Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

  2013. augusztus 02., péntek 18:25 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapba tartozó, több földrészletből álló, de legalább 100 hektáros terület bérbeadási pályázatain több nyertest is lehet hirdetni, az értékelő bizottság javaslata szerinti megosztásban - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Lezárult a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásának kifizetése

  2013. augusztus 02., péntek 15:32 Gazdaság

  Lezárult a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásának kifizetése a 2012/2013-as borpiaci évre - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pénteken az MTI-vel.

 • Németh Lászlóné: kiemelt közjóléti tevékenységet folytatnak az erdőgazdálkodók

  2013. augusztus 02., péntek 15:23 Erdő- és vadgazdálkodás

  Kiemelt közjóléti tevékenységet folytatnak az állami erdőgazdálkodó társaságok azzal, hogy népszerűsítik az erdei turizmust, erdei kisvasutakat, vendégházakat, kirándulóközpontokat működtetnek - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Boldogasszonyfán.

 • LEMKEN váltvaforgató eke akció!

  2013. augusztus 02., péntek 15:23 Gépészet

  EurOpal, VariOpal függesztett ekék Diamant félig-függesztett ekék Próbálja ki gépeinket!

 • A görögdinnye termésmennyisége Magyarországon (2000-2011)

  2013. augusztus 02., péntek 14:55 Kertészet és szőlészet

  Az alábbiakban a görögdinnye termésmennyiségének változásait figyelhetik meg.

 • Módosultak az állami földek bérbeadási szabályai

  2013. augusztus 02., péntek 14:46 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapba tartozó, több földrészletből álló, de legalább 100 hektáros terület bérbeadási pályázatain több nyertest is lehet hirdetni, az értékelő bizottság javaslata szerinti megosztásban - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Melegrekordok Magyarországon (1901-2012)

  2013. augusztus 02., péntek 11:35 Időjárás

  Melegrekordok Magyarországon;

 • Így aranyat ér a vetőmag: D9 gabonavetőgépek az Amazonen-Werke Kft kínálatában

  2013. augusztus 02., péntek 10:36 Gépészet

  A nyári betakarítási szezon a végéhez közeledik, de a gazdáknak nincs ideje pihenni, néhány hét múlva kezdődik a repcevetés. A repce pedig a leghosszabb tenyészidejű növények közé tartozik és a növény sikeres termesztése érdekében alaposan átgondolt, előre tervezett termesztési stratégiát igényel. A megfelelő tarlókezelés és a talajmunkák...

 • ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon

  2013. augusztus 02., péntek 10:35 Szántóföld

  Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

 • Hőség - Kisebb kagylópusztulás a Balaton nyugati öblében

  2013. augusztus 02., péntek 10:15 Gazdaság

  A Balaton nyugati öblében kisebb mértékű kagylópusztulás tapasztalható az egyre melegebb víz miatt, aminek nincs semmiféle káros hatása az emberre, vagy a víz élővilágára - mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön.

 • Balatoni halászünnep Vonyarcvashegyen

  2013. augusztus 02., péntek 09:45 Gazdaság

  Háromnapos halászünnep kezdődik pénteken Vonyarcvashegyen strandhalászattal, halászléfőző versennyel, Balaton koszorúzással és kulturális programokkal.

 • Meghosszabbítja a kamarai tagdíjbevallás határidejét a NAK

  2013. augusztus 02., péntek 09:15 Gazdaság

  Meghosszabbítja egy hónappal, augusztus 31-ig az adategyeztetés és tagdíjbevallás határidejét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte a köztestület csütörtökön az MTI-vel.

 • Gazdasági kamaráknál tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

  2013. augusztus 01., csütörtök 20:32 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamaránál (MAK) 67,9 millió, míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) 11,3 millió forint támogatás nem szabályszerű felhasználását állapította meg egy most zárult számvevőszéki vizsgálat - mondta Makkai Mária, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

 • Elkészült az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia

  2013. augusztus 01., csütörtök 16:39 Gazdaság

  Az erős hatóság kialakításához újra kell szervezni a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert, és arra alapozva széleskörű kockázatcsökkentést kell végezni - egyebek mellett ez áll a 2013-2022 közti élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában, amely a kormány honlapján jelent meg.

 • VM: A nagy meleg terméscsökkenést okozhat

  2013. augusztus 01., csütörtök 14:40 Gazdaság

  Terméscsökkenést okozhat a hetek óta tartó száraz meleg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közlése szerint.

 • A hegybírók engedélyezik a szőlőtelepítést, a kivágást és a fajtaváltást

  2013. augusztus 01., csütörtök 14:07 Gazdaság

  A hegybírók feladata lett augusztus 1-jétől a borszőlő ültetvények telepítésének, fajtaváltásának és kivágásának engedélyezése, valamint az újratelepítési jogok nyilvántartásának kezelése - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-vel.

 • Tömegverekedés egy illegális ebtelepen

  2013. augusztus 01., csütörtök 13:50 Gazdaság

  Tömegverekedés tört ki július 30-án egy kutyatelepen Pétfürdőn, állatvédők és a telep dolgozói, valamint üzemeltetője között. A területen közel 30 kutyát tartottak a tűző napon, víz nélkül.

 • Egyedülálló kutatóközpont kezdte meg működését Pécsen

  2013. augusztus 01., csütörtök 13:27 Gazdaság

  A világon elsőként hoztak létre nanotechnológiát és vírusokat alkalmazó terápiás központot Pécsen. A létesítményt csütörtökön mutatták be a sajtónak a beruházó Enviroinvest Zrt. vezetői a baranyai megyeszékhelyen.

 • Településtámogatás szociális alapellátásra és közlekedésfejlesztésre

  2013. augusztus 01., csütörtök 11:55 Gazdaság

  A szociális és gyermekjóléti alapellátás fejlesztésére országszerte 1666, míg a helyi közösségi közlekedésre 86 település kap vissza nem térítendő támogatást. Az erről szóló belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]