Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Péntektől lehet pályázni agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozására

  2013. február 18., hétfő 13:31 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelők péntektől 7,8 milliárd forintra pályázhatnak tevékenységük diverzifikálásához, vagyis az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Fazekas Sándor: a génmegőrzés nemzeti ügy

  2013. február 18., hétfő 13:20 Gazdaság

  A génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatón pénteken.

 • Az új gazdaszövetkezettel tárgyalt Fazekas és Czerván

  2013. február 18., hétfő 13:16 Gazdaság

  Az Első Minőségi Sertéshústermelő Gazdaszövetkezet (EMSG) programjával ismerkedett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György államtitkár pénteken Tápiószentmártonban, ahol részt vett a szövetkezet első közgyűlésén is.

 • Legendák és tények, avagy a számok igazsága

  2013. február 17., 19:47 Gazdaság

  „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” – idézik a híres brit miniszterelnököt, Winston Churchillt azok, akik nem bíznak a statisztikában. A Die Zeit tudományos magazinjának kutatásai szerint azonban Churchill sosem mondott ilyet, így az idézet csupán városi legenda.

 • Változóban a mezőgazdasági termelők információszerzési szokásai

  2013. február 17., 19:38 Gazdaság

  A hazai gazdálkodók a nyomtatott agrárszaklapok mellett rendszeresen gyűjtenek szakmai információkat e-mailben kapott ingyenes hírlevelekből és internetes agrárportálokról is. E három csatorna azonos arányban jelenik meg a rendszeresen, illetve gyakran használt információforrások között.

 • Fórumozóink kérdeztek - A Vidékfejlesztési Minisztérium válaszol

  2013. február 17., 17:24 Gazdaság

  A IV. Agroinform Fórumtalálkozón a portál aktív olvasói és fórumozó gazdálkodói azt is megbeszélték az Agroinform szerkesztőivel, hogy miről olvasnának szívesen. Nagy vitát kavart a Fiatal gazdák támogatása is, így először ezzel kapcsolatosan tettük fel kérdéseinket a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseinek.

 • Az idén 29 millió euró támogatást kap a borágazat

  2013. február 15., péntek 17:38 Kertészet és szőlészet

  Az idén mintegy 29 millió euró - mintegy 8,5 milliárd forint - támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

 • Megnyílt Budapesten a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

  2013. február 15., péntek 10:15 Gazdaság

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg csütörtökön Budapesten a 20. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást.

 • KSH: decemberben 18,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

  2013. február 15., péntek 10:08 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 18,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az év egészében 15,4 százalékkal nőttek, míg a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje ennél kisebb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

 • EXPRESS fűz - kiemelkedő teljesítmény a fás biomassza és hengeresfa termelésben

  2013. február 14., csütörtök 19:59 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az ’EXPRESS’ fűz ültetvények létesítése azokon a településeken nyújt kiváló lehetőséget önkormányzatok és más intézmények számára, ahol megkezdődtek a közintézmények fűtéskorszerűsítési munkálatai. A biomassza-tüzelésre való átállás, a közintézmények fűtésének és melegvíz ellátásának korszerűsítésére a kazán-program keretében...

 • Gyengébb eredményeket ért el a cseh mezőgazdaság is

  2013. február 14., csütörtök 16:55 Gazdaság

  Tavaly éves szinten 1,1 százalékkal csökkent a cseh gazdaság teljesítménye - közölte a cseh statisztikai hivatal csütörtökön Prágában. A visszaesés mértéke összhangban van az elemzők várakozásaival.

 • Szlovákiában állami hitellel ösztönöznék a gazdák földvásárlását

  2013. február 14., csütörtök 06:26 Gazdaság

  Előnyös kamatozású, legfeljebb 15 éves futamidejű állami hitellel kívánja ösztönözni a szlovákiai gazdák földvásárlását a szlovák szaktárca.

 • VM: nem csökkennek az agrárágazat támogatásai 2013-ban

  2013. február 13., szerda 16:37 Gazdaság

  Az agrárágazatnak nyújtott európai uniós és költségvetési támogatások összege nem csökken az idén - mondta Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője szerdán Balatonfüreden, egy agrárvezetőknek tartott konferencián.

 • A foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) gyümölcstermő növényeink új kártevője – már Magyarországon

  2013. február 13., szerda 16:00 Kertészet és szőlészet

  2013 januárjában az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatója bejelentette, hogy az M7-es autópálya mentén kihelyezett egyik almaecetes csapdában az előző év őszén megtalálták az Európában rohamosan terjedő új gyümölcsmuslica néhány példányát.

 • Csütörtökön nyit a 20. FeHoVa

  2013. február 13., szerda 14:35 Gazdaság

  Az idén február 14-17. között jelentkezik HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a FeHoVa, a jubileumi, 20. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi kiállítás.

 • Remek hangulatban telt a IV. Agroinform Fórumtalálkozó (+ Képek!)

  2013. február 13., szerda 14:06 Gazdaság

  Idén is koccintottunk az új gazdálkodási évre a jó termés reményében a IV. Agroinform Fórumtalálkozón. A már hagyományos rendezvényről képes beszámolóval tudósítunk.

 • Seguris a kalászosokban

  2013. február 13., szerda 12:19 Szántóföld

  Még hatékonyabb gombák elleni védelem termésfokozással egyetemben – bemutatjuk a Syngenta új kalászos gombaölőszerét, a Seguris-t!

 • Korai gyomkikapcsolással a napraforgó termesztés sikeréért

  2013. február 13., szerda 12:00 Szántóföld

  Gyakorlati tapasztalatok szerint -a gyomfertőzés mértékétől függően- 10-20%-kal magasabb termés érhető el preemergens gyomirtás beiktatásával mind a hagyományos mind pedig a herbicid toleráns napraforgóban. Mi állhat ennek a hátterében?

 • Száraz év - rovaros év - Mire számíthatunk idén?

  2013. február 13., szerda 11:42 Időjárás

  Száraz év - rovaros év, ez a tavalyi – emberöltő által nem látott - aszályos évben is beigazolódott.

 • Fazekas Sándor: intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

  2013. február 13., szerda 11:35 Gazdaság

  Intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok, a következőkben újabb együttműködési programok indulnak - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az MTI-nek, miután Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval.

 • INAZUMA - Egy új barát

  2013. február 13., szerda 11:03 Szántóföld

  A rovarölő szerek piacán igen nehéz ma minden tekintetben újat adni a gazdatársadalomnak. Ezt talán az újonnan forgalomba került valóban új hatóanyagok hiánya is mutatja, s ez a szerény szám is messze megelőzi a merőben új hatásmódú molekulák számát! Hát ezek után mi újdonságról lehet beszámolni, kérdezhetnék?! Azért szerencsére vannak...

 • Legális teljesítményfokozás a felszívódó gombaölő szereknél!

  2013. február 13., szerda 10:41 Szántóföld

  Jóból még jobbat? – egy „csepp” is elég! A VELOCITY forradalmian új fejlesztésű adjuváns megnöveli a gombaölő szerek biológiai hatékonyságát!

 • Algafix AntiStressz Technológia…

  2013. február 13., szerda 10:00 Gazdaság

  … a növényi stressz kezelésének és a termésbiztonság növelésének legújabb eszköze

 • Sikeresek a marhatárskereső honlapok Nagy-Britanniában

  2013. február 13., szerda 08:53 Gazdaélet

  Nagyon sikeresek a marhatárskereső honlapok Nagy-Britanniában: már fél millió párt - tehenet és bikát - hoztak össze.

 • A Vesd bele magad! program fő támogatója lett a Cargill

  2013. február 12., kedd 17:00 Gazdaság

  A Cargill Magyarország Zrt. és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) támogatási szerződést kötött, amely szerint a mezőgazdaságban érdekelt cég lett a fő támogatója az Agrya "Vesd bele magad!" programjának, amely a kisiskolások mezőgazdasági ismereteinek fejlesztését szolgálja - tájékoztatta az Agrya kedden az MTI-t.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek: Alapáron kínált biztonság

  2013. február 12., kedd 13:35 Szántóföld

  Habár a SAATEN-UNION a napraforgó hibridek európai fejlesztését mindössze néhány évvel ezelőtt kezdte meg, máris egyszerre több, a termesztés biztonságát és rugalmasságát szolgáló megoldást alapáron kínál a gyakorlat számára.

 • SAATEN-UNION: Több termés, nagyobb biztonság a tavaszi kalászosok termesztése során is

  2013. február 12., kedd 13:20 Szántóföld

  A globalizálódó söripar -, és így a beszállító malátaipar is - olyan fajtákat igényel, melyek Európa-szerte termeszthetők és megfelelnek a feldolgozóipar nemzetközi követelményeinek. A malátázó és söripari cégek globális fajtákkal szemben támasztott elvárásai ezért különleges kihívás elé állítják a modern sörárpa-nemesítést. Így van ezzel...

 • Nagy termés, könnyű aratás – RAPOOL repce hibridekkel

  2013. február 12., kedd 13:10 Szántóföld

  A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással...

 • Cheyenne 1 G – Termelők mondják róla…

  2013. február 12., kedd 13:02 Gazdaság

  A klotianidin hatóanyagot tartalmazó talajfertőtlenítők köre új termékkel bővül az idén. A rovarölő szert granulátum formában tartalmazó készítmény neve Cheyenne 1 G, melyet tavaly már többen kipróbáltak. Az ő tapasztalataikból mutatunk be most néhányat.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]