Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A magyar almát, paprikát és barackot is népszerűsítik az idén

  2013. április 30., kedd 17:40 Kertészet és szőlészet

  A dinnye mellett a magyar alma, paprika és barack vásárlása, fogyasztása érdekében is indul népszerűsítő kampány 2013-ban, a szakmai előkészítő munka a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a napokban kezdődött el - tájékoztatta az MTI-t Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

 • Affirm – mérföldkő a hernyókártevők elleni küzdelemben!

  2013. április 30., kedd 16:43 Kertészet és szőlészet

  Az Affirm 095 SG a kertészeti kultúrák lepkekártevői ellen kifejlesztett új, természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó, kiváló hatékonyságú rovarölő szer. Egyedülálló hatásmódjának köszönhetően, a hagyományos készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében kulcsfontosságú. Alacsony hatóanyag-dózisának használata biztonságot...

 • Ritkábban vizsgáznak a traktorok

  2013. április 30., kedd 16:07 Gazdaság

  A traktorokat az eddigi 3 helyett 5 évente kell vizsgáztatni, és még további húsz közlekedési és energetikai eljárást egyszerűsített a szaktárca, amelyek majd ügyfélkapun keresztül is intézhetők lesznek.

 • Kertészeti tápoldatozás – hatékony megoldás

  2013. április 30., kedd 11:29 Kertészet és szőlészet

  A kertészeti kultúrákban kulcsszerepet játszik a tápoldatozás, melyhez a Yara mono műtrágyái tökéletes választásnak bizonyulhatnak. Bár ritkán ejtünk szót róluk, mégis jelentős hatást gyakorolnak a különböző kultúrákban. Ezek a műtrágyák a legérzékenyebb növények esetében is kiválóan alkalmazhatóak, hiszen nagy tisztaságú, klór, nátrium...

 • Hétvégén zajlott az AGRARIA

  2013. április 30., kedd 09:16 Gazdaság

  Erdély legnagyobb mezőgazdasági-, élelmiszeripari és állattenyésztési kiállítása és vására, az AGRARIA számos magyar kiállítóval a hétvégén zárult.

 • Stresszkezelés kukoricában

  2013. április 30., kedd 08:58 Szántóföld

  A hőmérséklet gyors emelkedése sok helyen kiszárította a talaj felső rétegét, ezért a gazdák egyre mélyebbre vetnek, ami nem kedvez a kukorica kezdeti fejlődésének, ezáltal a hozamot is nagyban befolyásolja.

 • A növények különleges "napernyővel" lassítják a klímaváltozást

  2013. április 30., kedd 08:40 Gazdaság

  A növények segítenek lassítani a klímaváltozást azáltal, hogy a hőmérséklet-emelkedés hatására gázokat bocsátanak ki, ezzel felhők alkotta napernyőt képezve a bolygó felett - derült ki egy új tanulmányból.

 • Lazítottak az agrárkamarán belüli összeférhetetlenségi szabályokon

  2013. április 30., kedd 08:31 Gazdaság

  A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a jövőben területi szervezeteinek elnökei közül is választhat országos elnököt, illetve alelnököt, miután az Országgyűlés hétfőn eltörölte az ezt tiltó összeférhetetlenségi szabályt.

 • Megjelent a Zöld Forrás program pályázati felhívása

  2013. április 30., kedd 08:26 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn közzétette a 2013. évi Zöld Forrás program pályázati felhívását, a támogatás keretösszege 85 millió forint, a pályázatokat május 31-ig lehet benyújtani.

 • Nic-It és kombinációi biztos partnerek a kukorica posztemergens gyomirtásában!

  2013. április 29., hétfő 21:42 Szántóföld

  A kukorica zavartalan fejlődése érdekében szükséges a gyomkonkurencia mielőbbi kikapcsolása. Erre a vetés után és még kelés előtt végzett permetezés vagy pedig a korai posztemergens megoldás a célravezető.

 • EU-támogatást nyert a jánoshalmi szakképző központ

  2013. április 29., hétfő 20:58 Gazdaság

  Csaknem háromszázmillió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a jánoshalmi székhelyű térségi integrált szakképző központ, amit közösségi rendezvényekre, fejlesztő programokra, pedagógusképzésekre és eszközbeszerzésekre fordíthat.

 • Feldman Zsolt: tavasszal elfogadhatják a jogszabályt

  2013. április 29., hétfő 20:50 Gazdaság

  Várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt elfogadja az Országgyűlés a termőföld forgalmazását szabályozó törvényt, amely valószínűleg komoly vitákat vált ki, de alapelveiben bizonyosan nem lesz változás - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Zalaegerszegen.

 • A termőföld felét kis- és közepes birtokok keretében műveljék

  2013. április 29., hétfő 20:42 Gazdaság

  A kormány szándéka, hogy a termőföld 20 százalékát nagybirtokok, míg 80 százalékát kis- és közepes birtokok keretében műveljék - mondta a miniszterelnök hétfőn, kérdésre válaszolva a parlamentben.

 • Csökkentették a védelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón

  2013. április 29., hétfő 13:48 Gazdaság

  Az apadás következtében harmadfokúról másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn.

 • AKI jelentés: áprilisi munkák a földeken

  2013. április 29., hétfő 12:02 Szántóföld

  Mekkora területen vetik a kukoricát, napraforgót? Milyen mértékben károsodott az őszi vetés? Tudja meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentéséből.

 • Fazekas Sándor: közepes, vagy annál jobb termést ígér a búza

  2013. április 29., hétfő 09:50 Szántóföld

  Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.

 • A legjobb siló hibrid az LG 34.90 – Magyar Termékdíj

  2013. április 29., hétfő 09:31 Szántóföld

  Rangos elismerést kapott a Limagrain a "Termékdíj Pályázat 2013" díjkiosztóján árpilis 9-én. A XX. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár előprogramjaként megtartott ünnepségen a Limagrain a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2013” kategóriában II. helyezést ért el a "Az LG 34.90 A tejfakasztó...

 • Budapesten tartotta 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács

  2013. április 28., 17:37 Gazdaság

  A magyar fővárosban tartotta a hétvégén 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC); a résztvevők a többi között egy nagyméretű budapesti vadászati szakkönyvtár kialakításáról is döntöttek.

 • Támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

  2013. április 28., 09:02 Gazdaság

  Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében - hívja fel a figyelmet a PwC.

 • Fazekas Sándor: Magyarország méhészeti nagyhatalom

  2013. április 28., 08:53 Állattenyésztés

  Magyarország méhészeti nagyhatalom, ám az ágazat stabilitását csak sok munkával és a konkurenseknél tapasztalható összefogással lehet fenntartani - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Jászapátin.

 • Először tartanak Tokaji borárverést

  2013. április 27., szombat 10:39 Kertészet és szőlészet

  Először rendeznek kizárólag tokaji borokat felvonultató aukciót; a Tokaji Borlovagrend Egyesület (TBE) által szervezett Tokaji borárverésnek a sárospataki vár ad otthont szombat este.

 • Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

  2013. április 27., szombat 09:52 Gazdaság

  A kormány önköltség alapúvá teszi az öntözővíz-szolgáltatás árát - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 • Nem talált törvénytelenséget az ellenőrző bizottság az NFA-nál

  2013. április 27., szombat 09:48 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellenőrző bizottsága (NFA EB) nem észlelt törvénytelenséget, illetve szabálytalanságot a földalapkezelő tevékenységében.

 • Kapuvári húsgyár - A város mégsem pályázik az üzemre

  2013. április 27., szombat 09:47 Gazdaság

  Korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem pályázik a tavaly ősszel leállított kapuvári húsgyárat működtető két, felszámolás alatt lévő cég vagyonára - erősítette meg Hámori György polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI értesülését pénteken.

 • Áder: a klímaváltozás új megoldásokat kíván a vízügyi szakmától

  2013. április 27., szombat 09:46 Környezetvédelem

  A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek új megoldásokat kívánnak a vízügyi szakmától.

 • Fatolvajok ellen demonstráltak a hajdúhadházi erdőtulajdonosok

  2013. április 26., péntek 19:52 Gazdaság

  Demonstráción tiltakoztak a hajdúhadházi erdőtulajdonosok és családjaik a fatolvajok ellen pénteken, mert - mint petíciójukban is hangsúlyozták - elegük van a pusztításból.

 • Réteket és legelőket rekultivál a Bükki Nemzeti Park

  2013. április 26., péntek 19:45 Gazdaság

  Eredeti állapotába állítja helyre a Bükki Nemzeti Park (BNP) a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet, valamint a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet területén, összesen csaknem 460 hektáron a rétek és legelők növénytársulásait, pusztuló életközösségeit - tájékoztatta pénteken az MTI-t a nemzeti park médiareferense.

 • Megkezdték a balatoni szúnyogirtást

  2013. április 26., péntek 19:39 Gazdaság

  A csapadékos időjárás és hirtelen jött felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának, ezért feszített tempójú irtásra kell számítani Balatonon - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője a térségben pénteken megkezdett biológiai irtás kapcsán.

 • Lassan apadnak a tiszántúli folyók

  2013. április 26., péntek 12:37 Gazdaság

  Lassan, de folyamatosan apad a Hortobágy-Berettyó, a borzi vízmércénél egy nap alatt 5 centimétert csökkent a vízszint, de még mindig a legmagasabb, harmadfokú a védelmi készültség - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője pénteken.

 • Év végére befejeződik a kamalduli remeteség felújítása Majkon

  2013. április 26., péntek 12:20 Gazdaság

  Év végére befejeződik a kamalduli remeteség felújításának első üteme az Oroszlány közelében lévő Majkon: az egész Európában kuriózumnak számító, tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló műemlékegyüttesben kulturális turisztikai központ jön létre - mondta L. Simon László, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]