Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az erdészeti egyesület is együttműködési megállapodást kötött az agrárkamarával

  2013. július 13., szombat 19:52 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kamarai választásokon szövetségre lépett szervezetekkel stratégiai együttműködési megállapodást kötött, a tizenegy szervezet közül a megállapodást utolsóként a Országos Erdészeti Egyesület írta alá pénteken Tatán, a szervezet 144. Vándorgyűlésén - tájékoztatta az MTI-t a NAK elnöke.

 • Gyors megoldás aszály esetére: egynyári öntözés - a Nébih közleménye

  2013. július 13., szombat 15:15 Gazdaság

  Hazánk időjárására az utóbbi években a rendkívüli változatosság jellemző. 2010-ben a lehullott nagymennyiségű csapadék, majd a következő években – az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt – az aszály okozott terméskiesést. A probléma megoldása érdekében 2012-től lehetővé vált az ún. egynyári öntözésre szóló üzemeltetési engedély...

 • Életre keltik a békéscsabai borkultúrát

  2013. július 13., szombat 14:48 Kertészet és szőlészet

  Életre keltik a helyi borkultúrát Békéscsabán; a város két hektáron létesített szőlültetvényt mintegy 9 ezer tőkével.

 • Jó hír a horgászoknak! – A parlament elfogadta a halvédelmi törvényt

  2013. július 13., szombat 13:10 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium messzemenőkig figyelembe vette a szakmai és társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételeket – mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a nemrégiben elfogadott halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvényről tartott sajtótájékoztatón pénteken, Szombathelyen.

 • Megyei parlagfű mentesítési nap

  2013. július 13., szombat 10:58 Gazdaság

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága 2013. július 12-én tartotta a Kormányhivatal dolgozói részére a Megyei parlagfű mentesítési napot.

 • A falebomlás serkentése bio-üzemanyag termeléshez

  2013. július 13., szombat 08:51 Környezetvédelem

  A környezetvédelem iránt elhivatott kutatók felismerték, hogy az eddig károsnak tekintett gombafajok szóba jöhetnek a növények, főleg a fák szilárd biomasszájának folyékony üzemanyagokká (etanol, metanol, biodízel) való lebontási folyamatainak serkentésében.

 • KSH: tovább lassult a mezőgazdasági árak emelkedése

  2013. július 12., péntek 12:38 Gazdaság

  A mezőgazdasági termékek termelői ára májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 11,5 százalékos növekedés után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Pioneer repcehibridek új lendületben

  2013. július 12., péntek 08:04 Szántóföld

  A DuPont Pioneer második éve vezető a repce hibridpiacon. Ez az eredmény egyértelműen az egyedülálló hibrid repce ajánlatunknak köszönhető. A magyar termelőknek kínálunk ClearfieldŸ technológiával kezelhető hibrideket, mint a jól ismert PX100CL és a PT200CL, továbbá egy új hibridet vezetünk be 2013-ban a PX111CL-t. A MAXIMUSŸ féltörpe...

 • A mezőgazdasági árak január-májusi alakulását közli a KSH - ELŐZETES

  2013. július 12., péntek 07:55 Gazdaság

  A mezőgazdasági árak első öthavi alakulását közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV és a NAK

  2013. július 11., csütörtök 22:29 Gazdaság

  A NAK csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t az ügyvezető elnökség szerdai ülésének eredményeiről, amelyen meghallgatták a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának beszámolóját. Ebben elhangzott: a főigazgatóság adatai szerint több százezer tonna jelöletlen, származási bizonyítvány nélküli élelmiszer...

 • Csődeljárást kért a Pápai Hús

  2013. július 11., csütörtök 22:16 Gazdaság

  A Pápai Hús 1913 Kft. csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprémi Törvényszékhez július 9-én – jelentette be a társaság hivatalos honlapján csütörtökön.

 • Csak szigorú feltételek mellett vásárolhatnak földet a külföldiek

  2013. július 11., csütörtök 21:51 Gazdaság

  Az új földtörvény értelmében csak szigorú feltételekkel vásárolhatnak magyar földet külföldi állampolgárok - mondta Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

 • Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás

  2013. július 11., csütörtök 21:46 Gazdaság

  Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás a szeptember elsején életbe lépő a halgazdálkodást és hal védelmét szabályozó törvény rendelkezéseinek köszönhetően - jelentette ki a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium halgazdálkodási munkacsoportjának tagja csütörtökön Békéscsabán...

 • Nyolcszáznál is többen versengenek idén a "Legszebb konyhakert" címért

  2013. július 11., csütörtök 16:25 Gazdaélet

  A ház körüli kertek ápolása és az önellátás a célja annak a mozgalomnak, amelyet tavaly hívott életre Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítésével, fejlesztésével akár vidéken, akár a városokban megtermelhető egy-egy család zöldségszükségletének nagy része - idézi fel a program...

 • DuPont Pioneer: Fél tonna a ClearfieldŸ javára!

  2013. július 11., csütörtök 16:04 Szántóföld

  Az első repcéit 2006-ban vezette be Magyarországon a DuPont Pioneer, 2012 óta pedig már piacvezető a hibrid repcék értékesítésében. A siker annak a rendkívül bőséges kínálatnak köszönhető, amit több mint két évtizedes nemesítő munkával értek el. Ugyancsak a DuPont Pioneer volt az első – 2011-ben - a ClearfieldŸ gyomirtási...

 • V. Németh Zsolt: átlátható földbirtokviszonyokat akar a kormányzat

  2013. július 11., csütörtök 14:23 Gazdaság

  A kormány tiszta, átlátható földbirtokviszonyokat akar teremteni - hangsúlyozta a vidékfejlesztési tárca államtitkára a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság soproni vándorgyűlésének csütörtöki megnyitóján.

 • A földtörvényt a politikusok kritizálják, a gazdák nem - nyilatkozta Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár az mr1 180 perc cínű műsorában

  2013. július 11., csütörtök 09:21 Gazdaság

  A kormány célja megerősíteni az agrárközéposztályt; ennek „jogszabályi lába” a földtörvény, egyik eszköze pedig a Földet a gazdáknak program – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár.

 • Nyolcszázmilliós árvizi kárt jelentettek Győr-Moson-Sopron megyéből

  2013. július 11., csütörtök 09:09 Gazdaság

  A Kisalföld csütörtöki cikke szerint Győr megyéből 190 gazda összesen 836 millió forintos kárt jelentett be a múlt hónap eleji ár- és belvíz miatt.

 • Az őszi búza betakarítása Békés megyében

  2013. július 11., csütörtök 09:04 Szántóföld

  Elkezdődött az őszi búza betakarítása Békés megyében, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termelők a szokásos időben, július második hetében kezdték el az aratást.

 • Az E-útdíj tovább növeli a veszteséget a sertéságazatban

  2013. július 10., szerda 14:28 Gazdaság

  Az e-útdíj bevezetése 20-30 százalékkal növeli a sertésszállítás költségeit, ami tovább növeli az ágazat veszteségét, mivel az állattartók nem tudják tovább hárítani azt.

 • Kedvező betakarítási hozammutatók Szolnok megyében

  2013. július 10., szerda 14:18 Gazdaság

  A száraz, meleg időjárásnak köszönhetően jól halad az aratás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az eddig betakarított gabona termésátlagai is kedvezőbbek az elmúlt évekénél – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Kasza, kereszt, csomó - Ópályiban kézzel aratnak!

  2013. július 10., szerda 12:19 Szántóföld

  A kézi aratás hagyományait elevenítik fel szombaton Ópályiban, ahol egész napos program keretében versenyeznek a magyar és lengyel kaszáscsapatok, miközben az ugyancsak versengő szakácsok elkészítik a nagy nyári betakarítás egykori ételeit.

 • Megnyitott a 16. és 17. AXIÁL telephely

  2013. július 10., szerda 09:56 Gazdaság

  Július 1-jén nyitotta meg kapuit a 16. és a 17. AXIÁL telephely. A Kaposvár mellett található kaposfői telephely egyelőre a dombóvári fióküzleteként, míg a Miskolc mellett található füzesabonyi önálló telephelyként üzemel.

 • A Vidékpolitikai Kutatások Osztálya kutatót keres

  2013. július 10., szerda 09:33 Gazdaság

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet ügyvivő-szakértői vagy magasabb besorolású tudományos munkatársi munkakörbe pályázatot hirdet egy fő részére határozatlan időre a Vidékpolitikai Kutatások Osztályra.

 • Az őszi árpa 75 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 10., szerda 08:35 Szántóföld

  Az őszi árpa 75 százalékát már learatták Vas megyében, a termésátlag 4,58 tonna volt hektáronként, a betakarításra váró árpaföldeken még ennél is nagyobb hozamra számítanak.

 • Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében

  2013. július 10., szerda 08:24 Állattenyésztés

  Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblán - erősítette meg az MTI-nek a Greenpeace közlését Molnár Jenő, a térség méhegészségügyi felelőse, aki az eset egyik károsultja, öt másik méhésztára mellett.

 • Mezőgazdaságról is tanulnak a nálunk tanuló keleti diákok

  2013. július 09., kedd 12:38 Gazdaság

  Ösztöndíjprogramot indít a kormány a keleti nyitás stratégia keretében a felsőoktatás hallgatóinak - jelentette be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

 • Méhészeti támogatás: több mint 630 millió forint

  2013. július 09., kedd 11:32 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdi a jogosult 6597 méhész gazdálkodó számára a varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igényelt támogatások, összesen 632,8 millió forint kifizetését.

 • Toprex - Biztos termék a biztos termésért!

  2013. július 09., kedd 10:26 Szántóföld

  A sikeres repce termesztés alapja, hogy a tenyészidő alatt végig megőrizzük a vetőmagban rejlő genetikai potenciált. Az elmúlt évek bizonyították, hogy ennek egyik eleme a szakszerűen elvégzett őszi növekedésszabályozás, ami a jó áttelelés biztosítéka, hiszen kifagyás esetén a termésveszteség elérheti akár a 40%-ot is.

 • Költségcsökkentők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei

  2013. július 09., kedd 08:20 Környezetvédelem

  Fontos költségcsökkentő tényezők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei fehérjeforrásként, mivel csökkentik a szójától való függőséget - jelentette ki Feldman Zsolt hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]