Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Magyar Kukorica Klub Sajtótájékoztató: Kihirdették a IV. Kukorica Termésverseny eredményeit

  2012. november 24., szombat 10:16 Szántóföld

  Eredményhirdetéssel és évértékeléssel zárult a IV. Kukorica Termésverseny a Magyar Kukorica Klub rendezésében. A verseny célja a növénytermesztők szakmai fejlődésének ösztönzése, tudásuk és termelési módszerük összehasonlítása, új kapcsolatok építése révén.

 • V. Németh Zsolt: növekszik a fiatal gazdák támogatása

  2012. november 23., péntek 15:39 Gazdaság

  A vidékfejlesztési támogatásokon belül a fiatal gazdák lehetőségei nőni fognak, mert az uniós támogatási rendszer átalakul és a nemzetállamok tematikus alprogramot is létrehozhatnak számukra - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy pénteki konferencián, melyet a magyar és a szlovák fiatal gazdák szervezetei...

 • Támogatási jogosultságok 2013 után

  2012. november 23., péntek 14:19 Gazdaság

  Az AKI a támogatás kalkulátorban a támogatási összegeket pontosította, az euró/forint árfolyamot átállította a 2012. október 1-i állapotra (285,13 Ft/€); kiegészítő figyelmeztetéseket tettek be a zöldítéssel és támogatásmaximalizálással kapcsolatban. A legtöbb AKI-hoz érkezett kérdés a támogatási jogosultságok első kiosztására...

 • Traktorpiac 2012 – 10 százalékos CLAAS piaci részesedés

  2012. november 23., péntek 11:43 Gépészet

  Az elmúlt két évben még csak megközelítette, az idén viszont már el is érte Magyarországon a 10 százalékos részesedést a CLAAS traktorok piaci aránya az újonnan értékesített nyugati gyártású traktorok területén.

 • Utolsó figyelemfelhívás az acetoklór hatóanyag visszavonásáról.

  2012. november 23., péntek 11:14 Gazdaság

  Bizonyára Ön is értesült arról, hogy az acetoklór hatóanyag az Európai Unió területén visszavonásra került. Ez minden olyan terméket érint, amely önállóan vagy kombinációban tartalmazza a hatóanyagot.

 • Partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Szent István Egyetem

  2012. november 22., csütörtök 14:52 Gazdaság

  Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE). A megállapodást Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Solti László, a SZIE rektora csütörtökön Budapesten írta alá.

 • Kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtási határideje november 30.

  2012. november 22., csütörtök 14:44 Gazdaság

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a 2011. november 1. és 2012. október 31. közötti időszakban mezőgazdasági káreseménnyel sújtott területek utáni kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtási határideje 2012. november 30.

 • Fazekas: az agrárstratégia nélkülözhetetlen eleme a kutatás

  2012. november 22., csütörtök 11:54 Gazdaság

  A nemzeti agrárstratégia hatékony megvalósítása nem képzelhető el a hazai agrárkutatás, elméleti útmutatásai és gyakorlati eredményeinek hasznosítása nélkül - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön egy szakmai rendezvényen.

 • Későn gondolnak a vezetők utánpótlására az agrárvállalkozások

  2012. november 21., szerda 17:59 Gazdaság

  Az agrárcégeknél a vezetők több mint felének nincs kiszemelt utódja, és még kevesebben vannak azok, akik már el is kezdték az utód felkészítését az új szerepkörre - derült ki a Budapest Bank megrendelésére készült kutatásából, amely keretében 414 kis- és közepes magyarországi vállalkozás vezetését kérdezték meg.

 • Az Agroker Holding Zrt. Bolognában járt – a 40. EIMA kiállításról jelentkezünk!

  2012. november 20., kedd 20:15 Gépészet

  Az Agroker Holding Zrt. szakmai küldöttsége Bolognába utazott az eddigi legnagyobb volumenű EIMA Nemzetközi Mezőgazdasági Gépkiállításra. Elkísértük őket a külföldi partnerek standjaihoz.

 • Használt bemutatógépek kedvező áron a Güttlertől

  2012. november 20., kedd 08:24 Gépészet

  A GÜTTLER Kft. kiárusítja használt bemutatógépeit, amelyek szántóföldi gépbemutatókon dolgoztak, illetve néhány gazdálkodónál voltak kipróbáláson. A gépek használtak, állapotuk ennek megfelelő.

 • Meglepetésünk a nyugalom: Limagrain napraforgó és kukorica vetőmagok

  2012. november 20., kedd 08:07 Szántóföld

  Az LG változatos vetőmag kínálatával, az európai mezőgazdaság sokszínűségét testesíti meg. A céltudatos nemesítői munka, valamint a kutatás-fejlesztés eredményeként termékeink megfelelnek a modern technológiai és gazdasági követelményeknek, valamint a gazdálkodók és az ipari felhasználók specifikus igényeinek.

 • Enyhülnek a kartellszabályok a mezőgazdasági termékeknél

  2012. november 20., kedd 07:38 Gazdaság

  Az Országgyűlés hétfői döntésével enyhítette a mezőgazdasági termékek esetében a kartellszabályokat, így nem számít versenykorlátozónak az a megállapodás, amely ágazati érdekképviselet vagy szakmaközi szervezet részvételével jön létre, és azzal egyik érintett piaci szereplő sem kerül előnybe a másikhoz képest.

 • Figyelem! Jövőre kötelező a kutyajelölés

  2012. november 20., kedd 07:34 Gazdaság

  A jövő év elejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel megjelölve tarthatóak - hívja fel a kutyatartók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Békés megye szerepe, kajászói földügyek

  2012. november 19., hétfő 08:51 Gazdaság

  Jakab István szerint Békés megye szerepe meghatározó a gazdakörök programjaiban, a kajászói helyi gazdák szerződést követelnek az NFA-tól az általuk elfoglalt földekre. Állami felelősségvállalás a vízilétesítmények üzemeltetésében, Brikettgyártó üzemet épít Dél-Békésben az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési Zrt. Agrárhírek az...

 • Világszenzáció Hannoverben: EuroTier állattenyésztési szakkiállítás (+ Képek)

  2012. november 17., szombat 17:50 Állattenyésztés

  Nagy sikerrel zárult az EuroTier Hannoverben. A világ legnagyobb állattenyésztési szakkiállításán az iparág összes vezető cége képviseltette magát.

 • Lejár a megvalósítási határidő egyes uniós mezőgazdasági beruházásoknál

  2012. november 16., péntek 18:30 Gazdaság

  Lejár a meghosszabbított megvalósítási határidő december 17-én az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott egyes mezőgazdasági beruházásoknál - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pénteken az MTI-vel.

 • Elbírálták a fiatal gazda támogatásokat

  2012. november 16., péntek 18:25 Gazdaság

  Lezárult a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtandó támogatások elbírálása, a döntés nyomán a gazdálkodók újabb 11,6 milliárd forint támogatási forráshoz jutnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH).

 • Év végi Biocont növényvédőszer akció!

  2012. november 16., péntek 16:37 Szántóföld

  Vegye meg még idén, áremelés előtt, ráadásul kedvezményes áron jövő évi környezetkímélő növényvédőszereit, növénykondicionálóit!

 • A VM felmérést készít a helyi termelői piacokról

  2012. november 16., péntek 09:12 Gazdaság

  Felmérést készít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a helyi termelői piacokról, a tárca célja egy országos piaci rendszer kialakítása, illetve a helyi termelői piacon többféle tevékenység törvényi biztosítása.

 • Több mint kétszáz nyertes a tanyaprogram pályázatán

  2012. november 15., csütörtök 19:32 Gazdaság

  Összesen 205 pályázó nyert 1,017 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást az idén második alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program keretében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése alapján.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek – több termés, nagyobb biztonság

  2012. november 15., csütörtök 07:17 Szántóföld

  A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében. Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést...

 • Nyerjen értékes ajándékokat New Holland alkatrészek vásárlásával

  2012. november 15., csütörtök 06:59 Gépészet

  Vásároljon a Nyereményjáték időtartama alatt valamely IKR központban legalább nettó 100. 000 Forint értékben eredeti NEW HOLLAND alkatrészeket, és nyerje meg a budapesti hétvégét, vagy az 5 darab Samsung Galaxy Tab 2 és a 20 darab 50000 Ft értékű NEW HOLLAND alkatrész utalvány egyikét.

 • KSH: a mezőgazdasági termelői árak 20,7 százalékkal nőttek szeptemberben

  2012. november 14., szerda 18:39 Gazdaság

  Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelői ára 20,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a január-szeptemberi növekedés 10,9 százalék volt, eközben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 5,6 százalékkal haladták meg a 2011 első kilenc havi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

 • Új Rába-futómű kerül a Claas gépeibe

  2012. november 14., szerda 13:09 Gépészet

  A Claas legnagyobb teljesítményű, több mint 500 lóerős univerzális erőgépéhez szállít futóműveket a Rába 2012-től, jelentősen növelve ezzel a mezőgazdasági szegmensből származó bevételeit - jelentette be szerdán közleményben a győri székhelyű társaság.

 • Átadták a Claas Hungária Kft. fejlesztési központját

  2012. november 14., szerda 06:53 Gépészet

  Fejlesztési központot adtak át a Claas Hungária Kft. törökszentmiklósi gyárában a mezőgazdasági gépeket gyártó cég kutató-fejlesztő tevékenységének bővítésére kedden.

 • Intenzív cseresznye művelési rendszerek itthon és a nagyvilágban

  2012. november 13., kedd 13:28 Kertészet és szőlészet

  A cseresznye gyakorlatilag az egész világon az érdeklődés középpontjában áll a gyümölcsfajok között. Indokolja ezt a gyümölcsének koraisága és a magas fogyasztási, élvezeti értéke. Számos országban végeznek kutatásokat az erős növekedésű cseresznyefák törpítésére, az ápolási és a szüreti munkák megkönnyítése érdekében. Európában...

 • Újabb milliárdokat fizetnek ki a gazdálkodóknak

  2012. november 13., kedd 08:46 Gazdaság

  Előrehozott és megemelt támogatásokat fizet ki hétfőtől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten az MVH-nál tartott sajtótájékoztatón.

 • EIMA Nemzetközi Mezőgazdasági Gépkiállítás 2012: Bolognából tudósítunk (+ Képek)

  2012. november 12., hétfő 20:53 Gépészet

  40. alkalommal rendezték meg a világszínvonalú EIMA gépkiállítást a bolognai vásárközpontban. A nemzetközi mezőgazdasági gépshow messze felülmúlta az eddigi évek rendezvényeit, 40 ország kiállítói között Magyarország is képviseltette magát.

 • Hamarosan megérkeznek a megújult New Holland TD5 traktorok

  2012. november 12., hétfő 15:44 Gépészet

  Az elmúlt évtized során a New Holland egyik legnagyobb darabszámban értékesített erőgépei a 80 – 100 Le teljesítménykategóriát felölelő traktorokból kerültek ki. A megbízhatóság, a kiemelkedően jó ár/érték arány és a tetszetős külső azok a tulajdonságok, amivel figyelemre méltó eredményeket értünk el ebben a piaci szegmensben.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]