Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Elkezdődött a következő uniós programozási időszak stratégiai tervdokumentumainak kidolgozása

  2013. május 30., csütörtök 07:43 Gazdaság

  Elkezdődött a 2014-2020-as európai uniós programozási időszak stratégiai tervdokumentumainak, az ágazati stratégiák és a hatástanulmányok kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) és a tárca háttérintézményeiben - mondta a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 • 100 millió forint keretösszegű pályázat tájházaknak (+Videó)

  2013. május 30., csütörtök 07:30 Gazdaság

  Ettől az évtől csaknem 100 millió forintos keretösszegben tájházak is pályázhatnak a közgyűjteményi fejlesztési program keretében. – jelentette be Halász János azon a sajtótájékoztatón, melyen a civil szervezetek és stratégiai partnereik összefogásával megvalósuló Vidékjáró programsorozat ismertették.

 • Celebek a XI. Axiál Gépkezelői Olimpián

  2013. május 29., szerda 21:01 Gazdaság

  Magyar hírességek is részt vesznek az immáron tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Axiál Gépkezelői Olimpián, amelyre 2013. június 1-jén, a bajaiak kedvelt üdülőterületén, a Petőfi-szigeten fog sor kerülni.

 • Egyedülálló fajtanemesítésbe kezdett az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

  2013. május 29., szerda 15:53 Kertészet és szőlészet

  Először végeztek poszméhekkel irányított keresztezést a cseresznyenemesítésben Magyarországon az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szakemberei. A dongók a speciális körülmények ellenére is sokkal hatékonyabbnak bizonyultak, mint az emberi kezek.

 • Oroszországban a tavalyinál harmadával több búza teremhet

  2013. május 29., szerda 14:32 Szántóföld

  Oroszországban az idei búzatermés harmadával lehet több a tavalyinál, amikor a termés egy részét elvitte az aszály.

 • A tojásimport visszaszorítását szeretnék elérni a magyar tojástermelők

  2013. május 29., szerda 13:28 Állattenyésztés

  A mintegy 500 millió darabra becsült tojásimport visszaszorítását szeretnék elérni a magyar tojástermelők, mivel ez számukra jelentős veszteség forrása - mondta a Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szerdai ülésén.

 • Hegyközségek: választások hamis adatokkal?

  2013. május 29., szerda 09:07 Gazdaság

  Az adatvédelmi hatóság vizsgálja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának informatikai nyilvántartását, miután felmerült, hogy a szervezet jogosulatlanul fér hozzá a termelők személyes adataihoz - írja a Magyar Nemzet.

 • Korszakalkotó törvényjavaslat a hulladékgazdálkodási jogszabály módosítása

  2013. május 29., szerda 08:50 Gazdaság

  A jövőben a szakmai szempontok mellett a hulladékgazdálkodási szolgáltatás biztonsága és minősége is hangsúlyos szerepet kap a szolgáltató kiválasztásánál és ehhez segítséget is kapnak az önkormányzatok - hangsúlyozta a környezetügyért felelős államtitkár a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló...

 • Amistar Top – Univerzális megoldás a zöldségfélék gombabetegségei ellen

  2013. május 29., szerda 08:45 Kertészet és szőlészet

  2013-ban még több zöldségkultúrában engedélyezve.

 • A földügyletek helyi ellenőrzés alá vonását kérik civilek

  2013. május 29., szerda 08:36 Gazdaság

  A földtörvény ügyében aktív civil szervezetek azt követelik, hogy vonják a helyi közösségek ellenőrzése alá az összes földügyletet, mert csak így akadályozható meg a spekulációs tőke és a külföldiek földszerzése - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége.

 • Emelnék a baromfihús árát a termelők

  2013. május 29., szerda 08:26 Állattenyésztés

  Öt-tíz százalékkal emelnék a baromfihús átvételi árát a termelők - értesült a Magyar Nemzet.

 • Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Solton (+Videó)

  2013. május 29., szerda 08:16 Gazdaság

  Új zöldség- és gyümölcsfeldolgozót létesített Solton több mint 60 millió forint beruházással a Solti Tanyasi Piac, Turisztikai, Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezet.

 • Elindult a kérődző szerkezetátalakítási támogatás kifizetése

  2013. május 28., kedd 15:24 Állattenyésztés

  Május 28-ától több mint 12 milliárd forint utalása kezdődik meg 10 ezer gazdálkodónak a húsmarha és juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatás keretében.

 • Új nemzetközi élelmiszer- és vendéglátó-ipari kiállítás Budapesten

  2013. május 28., kedd 14:54 Gazdaság

  Jövő márciusban Budapesten is megrendezik - Lyon, Genf, Sanghaj, Moszkva és Isztambul után - a SIRHA-t, a világon az egyik legjelentősebbeknek tartott kiállítást, a Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda- és Vendéglátó-ipari, valamint Gasztronómiai Szakvásárt - közölte a szervező Hungexpo Zrt. kedden.

 • Borarchívum és bortrezor létesült Egerben

  2013. május 28., kedd 14:37 Kertészet és szőlészet

  Több mint hétezer palack bort befogadó bortrezort, valamint borarchívumot alakítottak ki Egerben, a Hotel Szent István pincéjében.

 • Háromszázmilliós fejlesztés a Gyermelyi Logisztikai Kft-nél

  2013. május 28., kedd 14:30 Gazdaság

  A tésztagyár csomagolókapacitásának növelését, valamint az alapanyagok és a késztermékek raktárának automatikus összeköttetését valósítja meg egy 330 millió forintos beruházással a Gyermelyi Logisztikai Kft - mondta el a Gyermelyi Zrt. marketing igazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

 • Új AXIÁL központ építése kezdődik Szolnokon

  2013. május 28., kedd 13:56 Gazdaság

  Az AXIÁL Kft. ügyvezetése elhelyezte az új szolnoki telephelyük alapkövét. A barnamezős beruházással épülő AXIÁL központ átadását 2014. januárjára tervezik. A beruházási program folytatódik.

 • Dupla siker Bábolnán

  2013. május 28., kedd 12:31 Gépészet

  Az Axiál Kft. kiállított gépei közül a Fendt 936 Vario-t és a Framest Reptill 3000-et díjazták idén Bábolnán.

 • Nagy termés, könnyű aratás

  2013. május 28., kedd 10:57 Szántóföld

  A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással...

 • Május 28. A tej világnapja

  2013. május 28., kedd 06:46 Gazdaság

  Az utóbbi időben évi 2-3 százalékkal csökken az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon. Míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott - tejegyenértékben számolva -, addig ez a múlt évben 155 liter volt.

 • Magyarország elkötelezett a kontrollált vetőmag-előállítás és a tájfajták védelmében

  2013. május 28., kedd 06:46 Szántóföld

  Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében, ezért az Európai Bizottság által a szaporítóanyag-előállítás és -forgalmazás területén kidolgozott jogszabálytervezet vitájában számít a többi érintett tagállam támogatására - mondta Feldman Zsolt.

 • Agrárkamara: mindent el kell követni a termőföld védelme érdekében

  2013. május 28., kedd 06:45 Gazdaság

  Az új Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint mindent el kell követni a termőföld védelme és a zsebszerződések kezelése érdekében, ezért a testület is támogatja a zsebszerződések felszámolását.

 • Döntött a parlament az e-útdíjról

  2013. május 27., hétfő 20:14 Gazdaság

  Elfogadta a parlament hétfőn a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után.

 • Alpha-Vet Kft. -

  2013. május 27., hétfő 20:05 Gazdaság

  Az Alpha-Vet Kft. a legnagyobb mezőgazdasági kiállításokon több üzletágával is bemutatkozik. Videó-összeállításunkból minden állattenyésztő és növénytermesztő megtudhatja, hogy miért érdemes a magyar sikertermékeket választani!

 • Agroprojekt Kft. - MRY, a XXI. század szarvasmarha fajtája Magyarországon! (+ Videó!)

  2013. május 27., hétfő 19:56 Állattenyésztés

  A XX. Alföldi Állattenyésztési Napokon első ízben mutatkozott be az MRY Tenyésztők Magyarországi Egyesülete is, amely egy kiváló genetikai adottságokkal rendelkező fajta népszerűsítését tűzte ki céljául.

 • Kínai sajtó: a mezőgazdasági területek hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában

  2013. május 27., hétfő 15:59 Gazdaság

  A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egyhatoda nehézfémmel szennyezett Kínában - becslik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők a múlt heti kadmiumos rizsbotrányt követően.

 • Pályázat a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy grafikai kidolgozására

  2013. május 27., hétfő 15:44 Gazdaság

  A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy grafikájának a fogalomhoz kapcsolódó szellemiséget (természetes alapanyagokon történő tartást) kell megtestesítenie, és szimbolizálnia kell annak jellemzőit. A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt grafikai pályázat benyújtására 2013. június 30-ig van lehetőség.

 • Július 1-ig igényelhető támogatás erdősítéshez

  2013. május 27., hétfő 15:41 Támogatások - pályázatok

  Július 1-ig nyújtható be támogatási kérelem mezőgazdasági területek erdősítéshez, az erdőtelepítés legfeljebb ötéves ápolásához, valamint legfeljebb 15 éves időtartamra az erdőtelepítés miatti jövedelemkiesés pótlásához - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hétfőn.

 • V. Németh Zsolt: négymilliárd forint többletforrás falumegújításra (+Videó)

  2013. május 27., hétfő 15:33 Gazdaság

  Négymilliárd forint többletforrást biztosít a vidékfejlesztési tárca a Leader helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra - közölte a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A kormány idén 150 milliót különített el szúnyogirtásra

  2013. május 27., hétfő 10:46 Gazdaság

  A kormány idén a tavalyi forrásokhoz képest kétszer annyit, 150 millió forintot különített el szúnyogirtásra a turisztikai célelőirányzatból - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]