A júliussal kezdődő évadban 1,5 millió tonna, a következőben 700 ezer tonna kukorica még értékesíthető a rendszer keretében, majd az azt követő, 2009/10-es évadban már semmi. A terv leginkább és leghátrányosabban Magyarországot érintette, mert az intervenciós készletek több mint 90 százaléka itt található. A rendszert nem törlik el, így rendkívüli esetben felújítható lesz.

 

A 2005/2006-os gazdasági idény végére az Unió intervenciós kukoricakészletei 5,6 millió tonnára nőttek, ami az összes intervenciós gabonakészlet 40 százaléka. Ha a jelenlegi rendszer változatlan maradna, 2013-ra a közpénzen vásárolt és tárolt készletek a becslések szerint 14,1 millió tonnára növekednének. A kukoricakészletek értékesítési lehetősége korlátozott, tartós tárolásra pedig a kukorica nem alkalmas.


- Az a jó, ha a gazdák a piacra termelnek, és nem az intervenció miatt - hangoztatta a dán biztos. Magyarország már készül a megváltozó körülményekre. A minisztériumi bejelentés szerint a jövő évben már megkezdik működésüket az első bio-üzemanyag előállító üzemek, amelyek jórészt kukoricát alakítanak át hajtóanyaggá.

(szerk.)