Az idei év kiemelkedő termésmennyiségeket hozhat a kukoricatermesztők számára. A betakarítás szintje jelenleg valamivel a 20 százalékos szint felett áll, de a becslések azt mutatják, hogy a termésátlag országszerte megközelítheti a 8 millió tonnát.

Idén az időjárás nem állta útját a növény fejlődésének, megfelelő volt a csapadék mennyisége, egyszer sem száradtak ki komolyabban a talajok, a jó kukoricatermő területeken nem volt nagy hőség.

Súlyosabb fertőzések nélkül megúszta a tengeri, ahogyan korábban beszámoltunk róla, a kukoricamoly okozott nehézséget, de más probléma nem volt jellemző, így az előző évhez hasonlóan a növényvédelmi költségek is a normálisan alakultak.

A kukorica betakarítása ütemesen megy, szeretnénk, ha keveset kellene szárítani, ehhez jó időre van szükség – mondta az Agroinform.hu-nak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a legnagyobb gondot az alacsony ár okozza: jelenleg 40 forint alatt van kilogrammonként, tehát 40 000 forint tonnánként, ami nagyon kevés, ennél többet költött az átlag gazda. A szakember szerint az a szerencse, hogy a kukorica és búza mellett nem maradt el a repcevetés, aminek eredményei a napraforgóval együtt még azt is jelentheti, hogy összességében talán nem lesz veszteséges az év.

kukorica

Az időjárás ütemében halad a betakarítás – fotó: Agroinform.hu

Dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub (MKK) elnökének véleménye szerint egyre fontosabbá válik a versenyképes kukorica-előállítás, mindent meg kell tenni a költségek megtérüléséért.

El kell felejteni az 50 forintos kilónkénti összegeket.

Annak ellenére, hogy nem tapasztalható általános probléma, helyenként gondot jelenthet még a fuzáriumos csőbetegség. A kukoricamoly- és a gyapottokbagolylepke-kártétel egyes vidékeken erős volt, s a kértétel nyomán gombafertőzés tapasztalható.

Az átlagosnál melegebb időt hoztak az elmúlt hetek, ami a gombabetegségek kifejlődését nem segítette, de az érzékenyebb területeken – tapasztalatai szerint – találhatók olyan táblák, ahol jelentősebb, akár súlyos gombafertőzés alakult ki. Ezért mindenkinek azt tanácsolja, mielőbb ellenőrizze kukoricásait a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

kukorica betegségeOkozhat még meglepetést a fuzárium – fotó: MKK

Ha az időjárás hűvös-csapadékosra fordul, a gombák újraélednek, s megindul a toxintermelés – tájékoztatott az MKK elnöke, aki szerint nem szabad túlzottan késlekedni a betakarítással,

ott van a gomba, csak még nem fejlődött ki.

Tovább késlelteti a munkálatokat – ami a fenti kockázati tényezők miatt nem túl kedvező –, hogy a magtárakban jelentős mennyiségben áll még a tavalyi búza, kukorica és napraforgó. A kukorica esetében a 20 százaléknál sokkal alacsonyabb szemnedvességgel történő betakarítás sem kedvező, mert minőségromláshoz is vezethet. Ilyenkor ugyanis a kombájn már nagyobb kárt tesz a szemekben.

Zalában a kukorica hozama mintegy 1,8 tonnával haladja meg a tavalyi termésátlagot – közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-t. A kukorica vetésterülete idén mintegy 34 ezer hektár a megyében, eddig 230 hektáron végeztek a betakarítással. A termés minősége jó, a hektáronkénti átlaghozam 7,8 tonna.