Az ország egyik legnagyobb kukoricatermelő térségében eddig a termőterület hatvan százalékáról takarították be a termést, a hektáronkénti átlag megyei szinten hat tonna körül alakul a korábban becsült 4-5 tonnával szemben. Varjú Mónika igazgató elmondta: a Földművelésügyi Igazgatóság legfrissebb, október 28-án összesített adatai szerint a termelők eddig mintegy 63 ezer hektárról közel 380 ezer tonna kukoricát takarítottak be. Hozzátette: a szeptemberi próbavágásokon alapuló termésbecslések átlagosan 5-6 tonna termésmennyiséggel számoltak.

A betakarítás eddigi adatai szerint a rendkívül jó adottságú békés-csanádi löszháton termelt kukorica hektáronként nyolc tonna körüli átlaghozamot ért el a dél-békési térségben. A gyengébb termőhelyi adottságú Észak-Békésben 4 és 6 tonna körüli az átlaghozam. Az igazgató kiemelte: a termés minősége kiváló, a szemek fuzárium és aflatoxin kórokozóktól mentesek. Elmondta azt is, hogy a megyében a kukoricapiacot túlkínálat jellemzi. Szerények a felvásárlási árak, tonnánként 43-48 ezer forintért lehet a termést értékesíteni. A termelők közül sokan kivárnak, a termés raktározására van elegendő szabad raktárkapacitás.

Békés megyében 2012-ben a termelők 91 609 hektáron termeltek kukoricát, a terméshozam átlaga 3,44 tonna volt hektáronként, és összesen 315 162 tonna termést takarítottak be, a 2011-es évi termésnek mindössze 43,6 százalékát.

Illusztráció: lifemagazin.huRTV