Keddi közleménye szerint az MTSZ azért írta a levelet, mert az Európai Bizottság szerdán arról fog döntetni, hogy engedélyezi-e egy újabb génmódosított kukorica termesztését. A közlemény emlékeztet: az Európai Bizottság biztosainak kollégiuma november 6-án tárgyal arról a javaslatról, hogy a Bizottság beterjessze-e a tagállamok minisztereiből álló Tanács elé a Pioneer által kifejlesztett 1507-es génmódosított kukorica fajtacsoport köztermesztési engedélykérelmét.

Illusztráció: vállalkozói negyed

Az 1507 nevű GM-kukorica a Bt-toxin néven ismert rovarölő hatású mérget termel, továbbá génmódosítással a glüfozinát gyomirtó szerrel szemben is ellenállóvá tették. Az EU jogszabályai szerint mindkét tulajdonság miatt hatásvizsgálat elvégzésére van szükség. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ugyanakkor még nem végezte el a gyomirtószer-tűrő tulajdonsággal kapcsolatban szükséges hatásvizsgálatot, ami egyértelműen ellentétes az EU jogi előírásaival. Az ESFA továbbá megállapította, hogy a kukorica által termelt Bt-toxin káros lehet egyes lepkefajokra, és további beporzókra is hatással lehet, például a méhekre - közölte az MTSZ.

A szervezet közleményében kiemeli, hogy az európai fogyasztók többsége, jelentős számú fogyasztói szövetkezet és egyéb nagykereskedők következetesen elutasítják a génmódosított növényeket. Úgy vélik, hogy ezért az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint megtagadni a génmódosított kukorica engedélykérelmét.