Tarlóhántás – Ne kövessük el a szokásos hibákat!
Az aratás után visszamaradó melléktermékek jelentős mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, de ahhoz, hogy ehhez hozzájusson a következő növényünk, le kell bontatnunk azokat. A lebontáshoz valamilyen forrásból plusznitrogént kell biztosítanunk.

Biztos, hogy ön jól tudja, hogyan kell öntözni a zöldségféléket?
Arid jellegű klímánkon versenyképes árutermesztés a zöldségágazatban csak öntözött körülmények között képzelhető el. A gazdaságos vízellátás megvalósításának hiánya akadálya a jövedelmező, versenyképes és dinamikusan fejlődő szántóföldi zöldségtermesztésnek. Hiányában a jó fajtaszerkezet, az okszerű tápanyagellátás, a hatékony növényvédelem nem fogja a várt eredményeket hozni.

Júniusi határszemle – változatos képet mutatnak a táblák
A júniusi határbejáráskor idén sem egy átlagos képet láthatunk, hanem ismét a szélsőségek tárulnak a szemünk elé.A szokatlan telet követően az előző hónapok időjárása is komoly fejtörést okozott a gazdálkodóknak. A tavasz megérkeztét az átlagostól melegebb időjárás jelezte, majd újra beköszöntött a „tél”, egyes helyeken komoly fagyokkal, több 10 centiméter hóval. A virágzó őszi káposztarepcék sok helyen az országban hóval voltak borítva, az őszi kalászos táblákat belepte a hó, a virágzó gyümölcsfák soraiban hógolyózni lehetett. Ezen negatív hatások eredménye látható sajnos a határban.

A lombtrágyázás hatásos, de nem elégséges
Milyen esetekben várható jó hatás, mikor érdemes lombtrágyázást alkalmazni? Hangsúlyozni kell, hogy ökológiai, környezetvédelmi és ökonómiai okok miatt is a tápanyag-utánpótlási stratégia elsőrendű feladatának a tápanyagok felvételét zavaró tényezők megszüntetését (megelőzését) kell tekinteni.

paradicsom

Hiánybetegségeknél is hasznos lehet a lombtrágyázás – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Eső után – folytatódik az aszály
Igen, volt egy kevés csapadék a múlt héten, s az sokat segített a vízhiánnyal küszködő növényeknek, de ma már nyomát sem látjuk, sokkal inkább újra az aszály tüneteit figyelhetjük meg.

Köztesnövényt vetne? Ezekre figyeljen!
A köztesnövény-keverékek termesztésének sikerességére számos olyan tényező van hatással, amely a gazdálkodó mindenkori szakmai döntésétől függ. Ezek közül a legfontosabbakat tekintjük most át.

Nyári tarlóbontás hatékonyan!
A mezőgazdasági termelés során sokszor tapasztaljuk, hogy egyes technológiák, melyek jelentős hasznossággal rendelkeznek más oldalról negatívan hatnak a növénytermesztési folyamatokra és megnehezítik a gazdálkodók dolgát.