Több folyón is árhullámokra kell számítani a következő napokban várható jelentős mennyiségű csapadék miatt, de valószínűleg csak a legalacsonyabb, elsőfokú készültséget kell majd elrendelni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.

Kifejtették: a következő időszakban többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A hatnapos előrejelzés szerint a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőjén 16-42 milliméter, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 26-34, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 24-40, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén 21-28 milliméter körüli csapadékra lehet számítani.

Lehetnek áradások, de valószínűleg csak a legalacsonyabb, elsőfokú készültséget kell majd elrendelni – fotó: Shutterstock

A Duna és a Rába felső szakaszán, a Túron, a Fekete-Körös alsó szakaszán és a Kettős-Körösön elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállások várhatók, a Duna és a Tisza más szakaszain, valamint a mellékfolyókon kisebb árhullámok levonulására, jellemzően enyhén emelkedő vízszintekre készülnek a szakemberek. A Fekete-Körös felső szakaszán lehetnek a másodfokú árvízvédelmi szintet megközelítő, elérő vízállások – írták.

Az árhullámok fogadására felkészültek a vízügyi szervezetek, azok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik –írta az OVF, hozzátéve: ha szükséges, felállítják a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat.