Egy magyar termék, ami csodát tesz a növényekkel
Ráadásul a szántóföldi növénykultúrákban legalább 3-4-szeres, a szőlő-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésben akár a 10-szeres megtérülés is elérhető.

Talajaink százszor gyorsabban vesznek el, mint amilyen ütemben újratermelődnének!
A hatvanas évek óta jelentősen megsokszorozódott az üvegházhatású gázok kibocsátása a növénytermesztésben. A talajok rossz állapota már a növénytermesztés jövőjét veszélyezteti! Ezt nem művelhetjük tovább a termőfölddel!

Lebecsültük ezt a károsítót, pedig hatalmas kártételre is képes
Egy régóta ismert betegségről, a csonthéjasok levéllyukacsosodásáról van szó, ami általában megjelenik a tenyészidőszakban. Csakhogy idén máshogy viselkedett, mint általában, és komoly károkat is okozott.

betegség

A levél már erősen fertőzött – fotó: Agroinform.hu

Érdemes deszikkálni? És ha igen, hogyan tegyük?
Minden évben felmerül a kérdés: kell-e deszikkálnom az állományom? Cikkünkben érveket sorakoztatunk fel az állományszárítás mellett, elmondjuk, mire érdemes figyelni, és mik a technológiai követelményei az eljárásnak. Ezek alapján minden növénytermesztő eldöntheti, belevág-e.

Hogyan termesszek olyan kalászost, amelyre van kereslet a piacon?
Javító vagy prémium búza, malmi vagy takarmánybúza, kései vetésekhez járóbúza, az egyre kelendőbb durumbúza, speciális piacra őszi rozs vagy hibridárpa? Minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk kalászosfajtát és technológiát!

A cirok a szarvasmarha-takarmányozásban: hogyan etessük?
A cirok kiváló szárazságtűrő és regenerálódóképességgel bír, gyengébb talajadottságú területeken is termeszthető, és a betegségekkel, rovarkártevőkkel szemben is ellenálló.

cirok

A cirokfajták helyes megválasztásával alternatívát biztosíthatunk az ismert és sok éve használatos takarmány-alapanyagoknak – fotó: UBM

Növényvédelmi előrejelzések:

Rengeteg az őszi károsító! Nincsenek őszi károsítók, legalábbis ilyen kategóriát nem különítenek el, de tudjuk, hogy a párás, harmatos reggelek, az enyhe nappalok és hűvös éjszakák, a magas relatív páratartalom több kórokozónak kedveznek.

Megjött az eső, mehet a vetés. Az előttünk álló pár napra egy kis visszamelegedést, több napsütést és kevesebb esőt ígérnek. Ez kedvez a betakarításoknak is, és a vetések is haladhatnak, a magvak pedig gyorsan kicsíráznak. Az Agroinform.hu 2019. évi 37. heti növényvédelmi előrejelzése.

Ezek a károsítók még okozhatnak fejfájást. A kertekben a monília és a gyümölcsmolyok kártétele magas. A paradicsom és paprika alternáriás betegség tünetei megemelkedtek, a gyapottok-bagolylepke lárvakártétele pedig még okozhat súlyos károkat. Az Agroinform.hu 2019. évi 38. heti növényvédelmi előrejelzése.

Sürgősen kezdjük el a kezeléseket a repcében! Lassú, hiányos kelésre kell számítanunk a repceállományokban, a már kikelt növények fejlődése pedig a szárazság miatt vontatott. Sokkal aktívabbak viszont a gyomok! Az Agroinform.hu 2019. évi 39. heti növényvédelmi előrejelzése.

Most elmondjuk, mi a legfejlettebb módszer toxinos takarmány ellen
A mikotoxinok rontják az állatok teljesítményét, egészségi állapotát és az immunfunkciókat. Fontos, hogy igazán megbízható készítménnyel tegyük biztonságossá a takarmányt és ezáltal az élelmiszereket.

szarvasmarha

A készítmény alkalmazása közvetetten mérsékli az állategészségügyi kiadásokat is – fotó: Shutterstock

Aktuális kérdések a tarlóápolásban betakarítástól a vetésig
Talajjavítással elősegítjük a gyors tarlóbontást, emellett kedvezőbb környezetet teremtünk a tápanyagok felvételéhez és a gyökérzet fejlődéséhez is.

Három dolog segíthet az aszály hatásainak kivédésében
Már hagyományosan Dalmandon és Nádudvaron tartotta meg a KITE Zrt. a fajtabemutatóját. Nyár vége lévén most az őszi betakarítású növényekről esett szó. De ahogy megszokhattuk, nemcsak a növényállományokat láthattuk a szántóföldön, hanem a technológiai hátteret is megismerhettük.

Nem hatott a lombtrágyázás? Ez lehet az oka
Nem mindig a készítménnyel van a baj, az ok a helytelen alkalmazásra és a kedvezőtlen időjárási viszonyokra is visszavezethető. Így levegőtlen talajszerkezet mellett, száraz gyökérközeg esetén, kedvezőtlen kémhatás ellenére is a kijuttatott tápanyagok hasznosulni tudnak.

lombtrágyázás

Lombtrágyázással csak kis mennyiségű tápanyagot lehet hatékonyan kijuttatni – fotó: Shutterstock

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a haszna! – VIDEÓ
Nézze meg, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Így védjük meg a fiatal repcét az őszi kártevőktől
A repceállományokat már csírázáskor, kelés idején is több kártevő veszélyezteti. A talajlakó kártevőkön kívül a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és a repcedarázs (Athalia rosea) betelepülése okozhat esetenként végzetes nagyságú kártételt.

Megindult a gyomosodás a repcében, muszáj időben beavatkozni!
Az elvetett repceállományok az ország különböző területein igen vegyes képet mutatnak (vannak még el nem vetett, kelőfélben lévő és már fejlettebb állományok is). A napokban leesett csapadék hatására sok helyen tömegesen megjelentek az egyszikű gyomok (pl. a búzaárvakelések), és a tipikus repcegyomok kelése is megkezdődött. Így elengedhetetlen a közeljövőben a gyomirtó szeres védekezés.

Juhtenyésztés: A születési súly mortalitásra gyakorolt hatása
A cikk a bárányok születési súlyának mortalitásra gyakorolt hatását, valamint a mortalitás mértékének csökkentése érdekében alkalmazható praktikákat mutatja be.

juh

A cikk bemutatja a mortalitás mértékének csökkentése érdekében alkalmazható praktikákat is – fotó: Gyurkó Miklós

Gyakori gabonatárolási hibák
Gyakori raktározási hiba a hiányos előkészítés, tisztítás és fertőtlenítés. Megmutatjuk, hogy mi mindenre érdemes jobban odafigyelni!

Nagyon hasznos, mégsem használjuk sokan – mit tudunk a baktériumtrágyákról?
A különböző talajbaktérium-készítményekkel felgyorsíthatjuk a tarló lebontását, de használhatjuk célzottan talajjavításra is. Megkérdeztük, pontosan miért érheti meg a talajoltás.

Új, veszélyes növényvírus terjed Európában
Az EU Bizottság döntése alapján az eddig többnyire Amerikában pusztító Tomato brown rugose fruit virus-t (ToBRFV) több vírusmentes tagország kezdeményezésére ez év november 1-jétől kontinensünkön is karantén kártevőnek kell tekinteni.

növény

A termésen sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, gyakori a deformált növekedés is – fotó: https://gd.eppo.int

Bajban a repce! Hogyan védjük meg az állományt?
A repce őszi kezelésének elsődleges célja, hogy az állományt felkészítsük a sikeres áttelelésre. A száraz ősz azonban hátráltatja a növény fejlődését, így a gyomok egyre nagyobb problémát jelentenek az állományokban. Emellett a repce őszi kártevői ellen is idejében kell védekeznünk.

Így lesz biztos a repce túlélése ősszel
A repce vetésterülete évről évre változik, nagyságát az előző évek hozamai és felvásárlási árai nagymértékben befolyásolják. Az idei őszön a repce vetésterülete csökkent, előzetes becslések szerint országosan 10-12%-kal, ez régiónként változik, és valamely megyében elérheti a 20-25 %-ot is. Egyöntetű, jól fejlett, egészséges repceállomány mehet a télbe, ha a következő módszert alkalmazza.

Szeptemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.