A balatoni vízszint apasztásának mérsékléséért a vízügyhöz, a kártérítési igényének közvetítéséért a megyei agrárkamarához fordult a Siófok Térségi Gazdakör. A kör elnökének beszámolója szerint a problémát az okozza, hogy a Balaton vízszintjét túl magasan tartották, és a váratlanul bőséges szeptemberi esőzések miatt most a szokásosnál is intenzívebben kell ereszteni. Hetek óta másodpercenként 50 köbméternyi vizet engednek le a Sió-zsilipen, amire korábban nem volt példa.

A Sió menti földek szintje mélyebbre került, mint a csatornán folyó víz szintje, ezért a Sióból folyamatosan szivárog a víz a földekre. A napraforgó- és kukoricatáblákban akkora víz áll, hogy befolyik a gumicsizma szárába is. "A korábbi hetek nagy esőzései halakat mostak ki egy közeli halastóból, amelyek, bár az esőzésnek már nyoma sincs, a kukoricaföldeken tovább élnek" - érzékeltette Kersák György a helyi állapotokat.

Egyelőre kérdéses, hogy ha a vízeresztést mérsékelik is, végre lehet-e hajtani a betakarítást. Ha a rohadástól megdőlnek a növények, akkor már nem lesz rá esély, ez eddig nem következett be - mondta a gazdakör elnöke. Hozzátette, a jövő évi termést is veszélyezteti a jelenlegi helyzet, hiszen a talajt már elő kellett volna készíteni az őszi vetésekhez.

Somogyban a Balatontól a megyehatárig több tucatnyi Sió menti gazdálkodót érint a probléma. A gazdakör a múlt hét végén levélben kérte a vízügytől a Balaton apasztásának mérséklését, eddig nem kapott rá választ. A Somogy Megyei Agrárkamarához, mint érdekképviseleti szervhez azért fordult a kör, hogy segítsen érvényt szerezni az előzetes becslések szerint több mint 100 millió forintra rúgó kártérítési igénynek.