Ideje felkészülni a tavaszi NPK- és fejtrágyázásra!
A február a legtöbb gazdaságban a tavaszra történő felkészülés jegyében telik. Az első feladatok közt jelentkezik – különösen, ha gyorsan melegedik az idő – az őszi kalászosok és a repce tavaszi fejtrágyázása. Az őszi búza bokrosodása fagypont feletti hőmérsékleten tovább folytatódik, ezért gyakran láthatunk februárban sárguló növényeket, ami általában nitrogénéhségre utal. Az ősszel kijuttatott 30-40 kg/ha nitrogén-hatóanyagot egy október eleji vetés már rég elhasználta, ezért szükséges a pótlása. A repce tőlevélrózsájának tél végi regenerálódásához szintén jelentős mennyiségű nitrogénre van szükség.

További új államilag elismert őszi káposztarepce-fajták
A Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciójának 2017. december 5-ei ülése a hivatal vizsgálata és a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Növények Szekciójának állásfoglalása alapján a következő őszi káposztarepce-fajtákat is állami elismerésben részesítette.

​Miért nem köt a paradicsom?
A korai hajtatásban (téli, tél végi ültetések) a paprika és a paradicsom esetében gyakran tapasztalható jelenség a virágzás késése, virágelrúgás, rossz terméskötődés. Okai nagyon különbözőek, ennek megfelelően megelőzése, gyógyítása, illetve megszüntetésének módja is eltérő. Vannak fajták, amelyek eleve hajlamosak az intenzív vegetatív növekedésre, míg másokra a generatív fejlődés jellemző, azaz hajlamosak a túlkötésre, ebből adódóan a termés elaprósodására, a növekedés leállására. Cikkünk második részében pedig a tápanyag-ellátottságot és a klimatikus viszonyokat elemezzük az okok közül.

Memorizzon velünk! – A repce, amire emlékezni fog a gazda!
Ezzel a szlogennel hirdette meg 2. nyereményjátékát a Caussade Semences Hungary Kft. A figyelem középpontjában ezúttal a Memori névre keresztelt repcehibrid állt. Hallgassuk meg a termelők véleményét is! A játékban részt vevő gazdálkodók egy olyan középérésű repcehibrid mellett tették le a voksukat, amely termesztése önmagában is ajándék.

Precíziós virágritkítás intenzív gyümölcsösökben
A megfelelő munkaerő hiánya, a magasabb hatékonyság, a magas piaci minőségi követelmények és az általános takarékos szemlélet miatt a precíziós, számítógép-vezérelt, robotizált mezőgazdasági gépesítési megoldásokra manapság egyre komolyabb igény mutatkozik. Ez így van a kertészetben és azon belül a gyümölcstermesztés gépesítésében is. Az intenzív, friss gyümölcs célú  gyümölcstermesztés egyik legfontosabb intézkedése a virág- és termésritkítás a túlkötődés megelőzése céljából.

kép

Fruit-Tec Darwin SmaArt virágritkító intenzív almásban – fotó: agritechnica.com

Növényvédelmi előrejelzés:
• Milyen állapotban várják a tavaszt a növények?

Szépen teleltek növényeink, zöldek a búzavetések, a talajok felső rétege most jó vízellátottságú, egyelőre reményteljes a határ képe. Az Agroinform.hu 2018. évi 6. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Hogy is volt tavaly?
A szobában üldögélve, a múltról elmélkedve, hogy mit adott 2017 időjárása, mit kapott 2018 – erről szól az Agroinform.hu 2018. évi 7. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Lassan ébred a természet
Még tartja magát a télies időjárás, még február második felére is jutott havazás. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ez a tél már kicsit erejét vesztette – vasárnap reggelre több centis hó esett, majd estére szinte teljesen eltűnt, elolvadt. Az Agroinform.hu 2018. évi 8. heti növényvédelmi előrejelzése.

A növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata miatt új korszak kezdődhet a növényvédelemben
Amikor a jelenleg forgalomban lévő összes hatóanyag felülvizsgálati eljáráson megy keresztül az EU-ban, és az eddig használt kalászos gombaölő szerek akár 90 százaléka is kieshet a következő években, különösen felértékelődnek a BASF egészen új technológiákat képviselő termékei. Minderről Hajnal Gáborral, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjével az AGROmashEXPO-n beszélgettünk. Szóba jött többek között legújabb fejlesztésük, a Priaxor® is.

Az időjárástól függetlenül hatékony folyékony startertrágyázás
A mikrogranulált startertrágyázás mint technológiai elem korántsem újkeletű a magyar gazdálkodók szemében. Egyre szélesebb körben elfogadott ezen inputok évenként ismétlődő használata azon széles sortávú kultúrák esetében, amelyeknél a műszaki feltételek biztosítottak a mikrogranulátum precíz és pontos kiszórására.

Ha nem köt a paradicsom – okok és megoldások (II. rész)
Az okok nagyon különbözőek, közülük a fényhiánnyal már az előző számunkban foglalkoztunk. Az alábbiakban a számításba jöhető többi okot szeretnénk ismertetni, illetve azok megelőzéséhez, ellensúlyozásához szeretnénk megoldást ajánlani.

paradicsom

A termesztés sikerét alapvetően meghatározza a palánták és a kiültetett fiatal növények foszforellátása – fotó: Shutterstock

Maximális termésbiztonság az Artesian hibridekkel

Az Artesian kukoricahibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekkel szemben. A kukoricavetőmag-választásnál a döntést sok tényező együttes mérlegelésével valósítjuk meg.

Szélsőséges körülmények között is hatékonyan termelni
Az időjárási szélsőségek egyre gyakoribbá válnak hazánkban, ezért az ehhez alkalmazkodni képes hibridek szerepe felértékelődik. A prognózisok alapján tudjuk, hogy fel kell készülnünk arra, hogy az aszályos hónapok gyakorisága 60 százalékkal nő. Szárazságtűrő növényfajok vagy aszálykerülő virágzási idejű napraforgó-, kukoricahibridek választékából kell megtalálnunk a legtűrőképesebbeket.

Napraforgó-gyomirtás minden körülmények között!
A napraforgó gyomirtásában a preemergens technológia évtizedek óta általánosan használt eljárás, azonban az elmúlt években több hatóanyag is kivonásra került (pl. az acetoklór vagy idén az oxifluorfen). Ugyanakkor elterjedtek az állományban is kezelhető, herbicidtoleráns hibridek, és ez a technológia jó kiegészítő lehetőséget biztosít, ha valamilyen oknál fogva az alapkezelés nem lenne elegendő.

kép

Express® 50 SX® hatása parlagfüvön (Ambrosia artemisiifolia) a kép bal felső részén, míg a jobb alsó területen a kezeletlen kontroll – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A távérzékelés és az adatgyűjtés megoldásai a precíziós gazdálkodásban
Hogyan alkalmazzuk a legújabb technológiákat gazdaságunkban, hogy az valós hasznot hozzon? Az erre a kérdésre adható válaszokat járták körül a PREGA 2018 Konferencia második Szántóföld szekciójának előadói.

Szinte mindent kontrollálhatunk a precíziós állattartásban
A precíziós állattenyésztésben hasonlóan mélyreható és robbanásszerű változások rejlenek, mint amilyet a precíziós szántóföldi növénytermesztésben kezdünk megismerni. A PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás Állattenyésztés szekciója igen gazdag volt, melynek előadói a halaktól a baromfin és sertésen keresztül a szarvasmarháig komplex áttekintést nyújtottak a mai hazai eredményekről, melyek nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket, sőt néhol még a világ előtt is járnak!

Precíziós kertészeti megoldások a hatékonyabb zöldség- és gyümölcstermesztésért
Hazánkban a precíziós gazdálkodási rendszerek elsősorban a szántóföldi növénytermesztés területén terjedtek el szélesebb körben, ugyanakkor a precíziós eszközök kertészeti térhódítása is elkezdődött. A tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre több gazda használja az információs technológia vívmányait már Magyarországon is.

Kiemelkedő teljesítményű szójafajták, amelyekkel biztonságosan termelhet
Az elmúlt év kedvezőtlen időjárása miatt a 2016-os rekordév után tavaly a szója átlagtermése sok helyen elmaradt a várakozásoktól. A termelési kedvet tovább csökkentette a zöldítési támogatás előírásaiban bekövetkezett változás, ami a szójatermelőket kedvezőtlenül érintette. Sokak számára felmerült a kérdés, hogy szabad-e szóját tovább termelni, és ha igen, akkor milyen fajtát válasszanak. Szójaajánlatok a piacvezetőtől.

Aki nem lép rá a precíziós útra, nem vállalja az innovációt, az lemarad
A PREGA Science Konferencián kiviláglott: nemzetközi szinten is ugyanazok a gondok, mint idehaza. Hiába indult az Egyesült Államokban jóval korábban a precíziós növénytermesztés, ők is az adatfeldolgozáson „agyalnak”, és azon, hogy a kinyert információk hogyan szolgálhatják a döntéshozatalt.

kép

Mesterházi Péter Ákos: "Nem is vagyunk annyira lemaradva." – fotó: Agroinform.hu

A precíziós gazdálkodás helyesen alkalmazva megtérülő beruházás
A február 21-én megrendezett PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás újdonsága volt a szakmai előadások nagyobb száma. Idén két Szántóföld szekcióban hallgathatták meg a konferencia résztvevői a legfrissebb, precíziós gazdálkodással kapcsolatos újításokat és gazdálkodói tapasztalatokat. Megoldások a precíziós gazdálkodást már alkalmazó és a precíziós technológiák bevezetése előtt álló gazdálkodóknak.

Az élelmiszeripart is elérte a digitális forradalom
Az idei évben negyedik alkalommal megrendezett PREGA Konferencia a szántóföldi, a kertészeti és az állattenyésztési szekción túlmenően az élelmiszeripar iránt érdeklődőket is várta 2018. február 21-én, a Hotel Aquaworld Resortban. Ennek alkalmából a hazai élelmiszeripar meghatározó szereplői gyűltek össze, hogy felvázolják az ágazatot érintő kihívásokat, és kísérletet tegyenek azok megoldására.

Precíziós gazdálkodás szabályozott műtrágyával
A kevesebb néha több – tartja a régi mondás, amelynek igazságtartalma a legújabb, környezettudatos, mégis eredménycentrikus agrártermékek esetében is visszaigazolódik. Ennek szellemében készülnek a szabályozott feltáródású, burkolt műtrágyák is, amelyek különböző típusai a megrendelői igényekhez igazodva garantálják a fenntartható, mégis nyereséges termelést.

Így tarthatnak lépést a magyar gazdák a világgal
A hazai termelők csak úgy tudnak hosszú távon versenyképesek maradni a magyar és európai piacokon, ha nyitnak az új trendek felé. Agrárország vagyunk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a gazdálkodásunk, a növénytermesztésünk. Az elmúlt években, évtizedben növekedést figyelhettünk meg, kiemelkedő termésátlagokat értünk el.

Februári gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.