Egy fűszer, amit méltatlanul elfelejtett a magyar konyha
Mi lenne, ha a gulyásban nem paprika lenne, hanem gyömbér? Ha a bundás kenyér nem sósan, hanem citrusosan csípősen sülne? Nem légből kapott kérdések ezek.
Ez most vicc? Nem, komoly! Itt a krumplikabát!
Az Aldi piacra dobta az év legkülönlegesebb ruhadarabját, a héjában sült krumplit utánzó télikabátot.
A láthatatlan kockázat a narancs héján – mit kell tudni az imazalilról?
A citrusfélék szép, fényes héja mögött gyakran gombaölő szer, az imazalil rejlik, amely meghosszabbítja a gyümölcs eltarthatóságát – ám maradványai a fogyasztóig is eljuthatnak.
Egészségesnek hitték, mégsem az – a tél kedvence megbukott a laborban
Vegyszereket találtak több savanyú káposztában, ráadásul a C-vitamin tartalmuk is elenyésző volt.
Lefutott a trend, a lefolyóba kerül a műhúsok szupersztárja?
A piac és a fogyasztók egyaránt elfordultak az ultrafeldolgozott „zöld" húsoktól.
Melyik étolaj a legjobb?
A válasz nem az ízben vagy árban rejlik, hanem abban, hogyan készül az olaj, és milyen hatással van ránk és a bolygóra.
Álhírek hálójában – így károsítják a hamis tartalmak a mezőgazdaságot
A manipulált online tartalmak nem csak a vásárlói döntéseket torzítják – komoly gazdasági károkat is okoznak. A szakma most közösen szólal fel a jelenség ellen.
Évente 59 millió tonna élelmiszer vész kárba – itt a fordulat ideje!
Hatályba lépett az EU új hulladék-keretirányelve, amely mérhető célokat és konkrét intézkedéseket határoz meg az élelmiszer-pazarlás csökkentésére. A közös felelősség hangsúlyosabb, mint valaha.
Így vernek át egy ártatlan bevásárláskor – amikor az étel nem az, aminek látszik
Az élelmiszer-hamisítás nemcsak átverés, hanem egészségügyi kockázat is lehet. Az NKFH friss vizsgálatai meglepő eredményeket hoztak.
Kilőtt a népszerű sajt ára: a kiváltságosok csemegéje lesz?
A nyers tej ára már közel 200 Ft/kg, a trappista sajt gyártói ára pedig 13%-kal nőtt egy év alatt. Nézd meg a részleteket!
9 biztos tipp, amivel kivédheted a hamisított élelmiszereket
A fogyasztóvédelmi hatóság tanácsai segítenek kiszűrni a veszélyes vagy hamisított termékeket.
Kosz, rovarok, lejárt alapanyag: te sem ennéd meg szívesen a kenyerüket +VIDEÓ
Súlyos higiéniai hiányosságok miatt függesztették fel a baracskai pékség működését, közel 500 kg élelmiszert vontak ki.
Új korszak kezdődik a német mézpiacon
Szigorú címkézési szabályokat vezetnek be Németországban: minden mézkeverék pontos összetétele felkerül a címkére, megszüntetve az általános „EU-n kívüli” jelölések gyakorlatát.
Ízek és élmények egy helyen
Saját portájukon fogadták a látogatókat a termelők.
Kikkel osztozunk a hűtőn? – Nem csak az élelmiszerek lakják a polcokat
A MATE filmsorozat legújabb epizódja lerántja a leplet a hűtőszekrényben megbúvó baktériumokról és penészgombákról – és tanácsokat is ad, hogyan tarthatjuk távol őket.
Ukrán trükk: szigorításnak álcázott lazítás miatt akadtak ki a lengyel gazdák
Az almalé-koncentrátum csak a kezdet – az európai, és benne a lengyel agráriumra komoly kihívások várnak az új importkvóták miatt.
Aranyló, édes és gyógyító: kincset érő székelyföldi mézeket díjaztak
Rekordszámú díjat osztottak ki a Nektária Székelyföldi Mézversenyen – az év méze is gazdára talált.
Az EU lép, ha jön az olcsó hús – védelem az európai mezőgazdaságnak
A baromfitól a mézig több termék is kiemelt figyelmet kap az új importellenes szabályozásban.
Hígított olaj, színezett fűszer, hamis márka – ez is az asztalodra kerülhet
Amikor nem az van a csomagolásban, amit ígérnek – így védi az unió a fogyasztókat a hamis élelmiszerektől.
A szabadtéri kenyérsütés története – amikor a kenyérsütés közösségi esemény volt
Fedezd fel a kemencés kenyérsütés újraéledő világát, ahol a kovász, a tűz és az idő közösen alkotják a tökéletes cipót.
Almaecet készítése házilag
Minden, amit tudni érdemes.
Új szabályozás jöhet a száraztésztákra
Alig egy héttel a trappista sajt és a vadkovászos kenyér szigorúbb szabályozása után újabb élelmiszeripari termék kerül célkeresztbe.
Megfejtették a titkot? Ez lehet a jó irány?
Megvan a csodafegyver a magyar Z generáció megnyeréséhez – borkoktélok, fröccs és tudatos élményfogyasztás lehet a kulcs.
Teljesen betilthatják a BPA-t az Egyesült Királyságban
Az FSA szigorúbb szabályozást vezetne be a biszfenol‑A használatára vonatkozóan. A magyar exportőröknek is fel kell készülniük.
Lisztérzékenyek figyelem! Itt vannak az év legjobb gluténmentes kenyerei
Elismerés a Kenyér Világnapján – a gluténmentes termékgyártókat díjazták.
Egy falat kenyér: egyszerű étel, bonyolult ügy
Október 16-án a kenyér és az élelmezés világnapja együtt emlékeztet arra, hogy a táplálkozás alapvető emberi jog – és közös felelősség.
A fenntarthatóság nem opció, hanem alapelv – ezt üzeni a FoodTechShow 2025
A hazai élelmiszeripar egyre inkább felismeri a környezeti felelősségvállalás fontosságát. A NAK rendezvényén bemutatott megoldások bizonyítják: a zöld átállás technológiában és üzletben is...
Növényi csíra és mikrozöld: kockázatban és szabályozásban is nagy a különbség
Bár első ránézésre hasonlítanak, a mikrozöldek és a növényi csírák között jelentős biológiai, termesztéstechnológiai és jogi különbségek vannak – különösen élelmiszer-biztonsági szempontból.
Meglepő: természetes ételfesték készülhet mezőgazdasági melléktermékből
Kutatók cukorrépa-melaszból fejlesztenek természetes színezékeket, aminek ráadásul tápláló hatása is lehet.
Luxuscikk lesz a csirkemell?
Küszöbön az árrobbanás.
FoodTechShow 2025 – fókuszban a fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ismét megrendezi az élelmiszer-előállítók tevékenységét segítő szakmai eseményét, amelyet 2024. áprilisában indított útjára.
Mit árul el a csomagolás? – A Magyar Élelmiszerkönyv titkai
Tudod, mit jelent, ha egy gyümölcslé „100%-os”? Vagy miért nem mindegy, mit neveznek párizsinak? A „Ma Te mit eszel?” új epizódja segít eligazodni a Magyar Élelmiszerkönyv világában.
Mi történik? Eltűnik a sertéshús a bécsi iskolák menzáiról
Egyre több bécsi iskolában tűnik el a sertéshús az étlapokról – derült ki az osztrák Heute lap beszámolójából.
Ajvár, zakuszka, lecsó: balkáni ízek az őszi konyhában
Ősz van, a piacon már piroslik a paprika, mosolyog a padlizsán, és minden sarkon ott illatozik a friss paradicsom. De vajon tudod-e, hogy ezekből az alapanyagokból milyen elképesztően izgalmas,...
Kiemelt témáink
- AKG
- baromfi
- gazdálkodási napló
- búza
- fiatal gazda
- PREGA
- gazdaságátadás
- AÖP
- gyümölcstermesztés
- jogszabály
- kukorica
- közös agrárpolitika
- legeltetés
- madárinfluenza
- napraforgó
- no-till
- növényvédő szer
- ökológiai gazdálkodás
- repce
- sertés
- sertéspestis
- szarvasmarha
- szőlő
- talaj
- termőföld
- TMR
- ukrajna
- zöldségtermesztés
- drón

Szója stratégia – Agroinform webinárium
Hogyan lehet gazdaságosan, fenntarthatóan és jó minőségben szóját termelni...








_fill_540x300_0.jpg)






