Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Kukorica várhatóan........! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Zetor 3011 traktor szerelés új
- Rövidtárcsák új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mezőgazdasági traktorgumi új
Cikkajánló

Európa-szerte hatalmas a felháborodás a KAP-reform miatt, az EU biztos szerint nem csökkennek a források
Tüntetések, heves bírálatok és sok bizonytalanság: így reagált Európa a...
Hirdetés

1755 hozzászólás
Válasz Drisa #348. hozzászólásáraBocsi ha nem jót mondtam. Én nem ilyet csinálok, hanem átalányt. De azt hittem, hogy a probléma alapja, hogy kistermelő e, mert akkor válogathat az adózási módok között. Valaki előtte kistermelőségről beszélt, és a 8 misis határ is bezavart. Nem hittem, hogy másnak a határa is pont 8 misi. Sorry
Válasz berenyil2 #353. hozzászólásáraHa levezeted az ANYK-ba a 1453-ba a 16-os nyomtatványon a saját bevétel-kiadás számokkal a program hibával fogja neked jelezni azt ami NEM megengedett.
Ha bíztositott őstermelő vagy nem kell fizetned 27 %-ot ha az évközben befizetett járulékalap több,mint az 1.200x27%=324 ezer.
Az adónál 1.200x16%=192 ezer-ebből 100.ezer adókedvezmény van ,marad fizetnivaló 92 ezer.
Ez a tételes költségelszámolásnál van.Más a helyzet az átalányadózásnál.
Válasz boncso #349. hozzászólásáraSziasztok!
Úgy látom rendesen felkavartam a vizet bocsi :)
Mindenesetre arra jó volt ez a téma, hogy mindenki helyre rakja magában mit csinál rosszul vagy jól.
Szóval őstermelő tételes elszámolással a helyzet.
A lent leírtakat írtam én is pontosan csak más számokkal. Így jött ki nekem az 1.200.000 nyereség (mivel a 40% költségátalány mellett nincs 60% költségem)
Ami mostmár nekem is világos és biztos, hogy a 8millió tevékenységi határba nem számít bele a támogatás és azzal túl is lehet lépni. Viszont az adó meghatározásakor már figyelembe kell venni a támogatást és bevételnek kell számolni.
Köszönöm a jó tippeket t.f #335 -nek és Zoli63-nak is és mindenkinek aki foglalkozott a kérdéssel. Csak az itt folyó diskurzusból is tanultam egy csomó mindent.
Mezőgazdasági kistermelőnek az az őstermelő tekinthető, akinek az adóévben – jogszabály alapján kapott támogatás összegével csökkentett – őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele nem több 8 millió forintnál.2
Az őstermelői tevékenység – amennyiben általános forgalmi adó alanyiságot eredményez –Válasz Drisa #350. hozzászólásáraSzóval nem mindegy,kistermelő,vagy őstermelő.
Nem akarom fokoznia a dolgot de 8 millió bevétel plusz a területalapú és azt kell lefedni 60% számlával.Ezt a könyvelő mondja.
Válasz boncso #349. hozzászólásáraNekem okés, mert én is így tudom de többen mást beszélnek hogy a támogatással együtt kell beleférni a 8 millába...
Sztem az zavar meg sokakat, hogy akkor nem kell adót fizetni, ha a tev-ből származó bevétel 8 millió alatt van (támogatás nélkül), viszont a teljes bevétel (támogatásokkal együttes összeg) 60%-ra van költségszámla (Ugye 40%-ot általányban elszámolhat).
Tehát, ha 7 millió mg-s bevétel van + 3 millió támogatás, akkor összes bevétel 10 millió. Mivel nem lépte át a max.mezőgazdasági tev.-ből származó bevétel a határt, alkalmazhatja a 40% ktgáltalányt. 4 millió ktgáltalány, 6 millióra kell ktgszámla. Ha csak 5 millióról van, akkor az 1 millió már jövedelem. Ez így okés?
Válasz csizmás kandúr #347. hozzászólásáraMás témát ne kavarj ide mert így bonyolult a helyzet!
Mindjárt kapom a könyvelőtől a pontos SZJA törvény ide vágó részét hogy mindenki tisztán lásson végre ne csak én!
Válasz csizmás kandúr #346. hozzászólásáraa 6 misis áfa körösségbe nem számít bele a támogatás. de ez már másik történet.
Válasz Mf-es #344. hozzászólásáraén is úgy tudom, hogy a kistermelés határát jelölő 8 misibe beleszámítanak a támogatások.
Válasz Mf-es #344. hozzászólásáraEz nem így van!!! de én többet nem szólok az ügyben mindenki úgy csinálja ahogy akarja, azt tudom hogy mi az előtte leírtak szerint csináljuk könyvelő-könnyvizsgáló hagyja jóvá, még egyszer utoljára a 8.000.000 árbevétel + jövedéki + támogatás = X, ehhez kell 0,6X költségszámla és ezután NEM KELL ADÓT FIZETNI!
Valaki kérdezzen már meg egy könyvelőt mielőtt ide ír. És olyan könyvelőt aki ért is hozzá és nem mindennel foglalkozik hanem kifejezetten mg.-s.
Válasz Drisa #343. hozzászólásáraÉrtékesítési bevétel+támogatás=8 milla.Ha van 60% számla,akkor vagy adómentes.
Válasz Mf-es #342. hozzászólásáraHa az árbevételed nem éri el a 8 millát tételes adózás esetén és rendelkezel 60% költségszámlával akkor adómentes vagy!!!
Ez így van ezer éve! A 8 millát túl lépheted a jövedéki adóval és támogatásokkal. A lényeg hogy a termelésből származó árbevételed ne lépje túl a 8 millát. Melyik részét nem érted, mert lassan kezdek lemerülni agyilag.
Válasz Drisa #340. hozzászólásáraTámogatás is adóköteles jövedelem.
Válasz berenyil2 #331. hozzászólásáraAkkor lényeg hogy legyen legalább 5.760.000 Ftról számlád!De kérdezz meg egy könyvelőt mert úgy látom itt mindenki mást mond. De mi mindig a így számolunk már 15 éve amióta létezik a tételes és mindig jó volt...
Válasz Szeni #339. hozzászólásáraNeked kellene beszélni vele, mert a jövedéki adó és a támogatások nélkül kell 8 milla alatt maradni! Ez így van amióta létezik a dolog. kb 15 éve csinálom az adóbevallásokat csak tudom.
Válasz Drisa #338. hozzászólásáraBeszélned kellene a könyvelőddel.
Válasz berenyil2 #331. hozzászólásáraAz őstermelőin milyen adózási formát választottál év elején? Ha tételest akkor jó az amit én mondok. De értsd meg a 8 millába nem kell bevenni a támogatásokat,tehát a támogatással együtt túl lépheted a 8 millát, és nem kell 43% adót fizetni. Viszont jól írod 9,6 ra kell 60% számládnak lenni.
Válasz berenyil2 #331. hozzászólásáraMivel 40% jóvá irható, marad a 60% számlával lefedés , az 1,2m-ért meg fizesd be a tavaszra való műtrágyát és elég ha jövőre hozatod ki , h friss legyen, vagy ha nitrosolt rendelsz, az nem romlik meg, vehetsz gázolajat most, mert jövőre elszámolhatod, mivel 5 évre vissza érvényes a jövedékinél . Jövőre meg lesz időd beléptetni , és kalkukálni a költségeket .
Válasz berenyil2 #331. hozzászólásáraJól számoltál. A 43%-os kedvezményes beruházást arra írtam, h. annak az 1,2 M forintnak a 43%.a már úgyis az államé, nem a tied, és azt " visszaadja " neked, ha elköltöd, tehát gyerünk, vegyél valamit 1,2-ért.
Válasz berenyil2 #322. hozzászólásáraBocs a 332.hozzászólásért,nem olvastam eleget vissza.
javítanák rajt a 322 alapján.
A számolásod majdnem jó.Van két költség-elem amit nem tudom, figyelembe vettél-e:
-meglevő tárgyi eszközök amortizációja.
-saját tulajdonú személygépjármű álltalányban elszámolható költsége.
Ha van elhatárolt veszteséged,beszámolhatod .
A fennmaradó nyereség után fizetendő adóból van 100 e. Ft adókedvezmény amit érvényesíthetsz.
Válasz berenyil2 #319. hozzászólásáraBe kell léptetni még tagokat a családi gazdaságba.
Válasz Plesman #316. hozzászólásáraSzerintem családi gazdaságnál nincs csiki-csuki ,azért családi gazdaság mindenkire vonatkozik ,csak akkor lehet játszani ha kilép a családi gazdaságból.
Válasz berenyil2 #331. hozzászólásárahttp://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV
19.51 Mezőgazdasági kistermelő: az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg.
(6)290 A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő az e tevékenységéből származó - a 21. § rendelkezései szerint csökkentett - bevételéből ezen bevétel 40 százalékát kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül számolhat el, igazolt költségein felül. Ebben az esetben veszteséget mindaddig nem határolhat el, amíg - választása szerint - ezt a kistermelői költséghányadot elszámolja.
A fennmaradó rész a 60% költségszámla.
Válasz Drisa #330. hozzászólásáraA 8 milliós határba ugyan nem számít bele a támogatás, de az összes bevételbe beleszámít így jön ki a 9.600.000. Azt a 60%-ot én még nem hallottam mi az. Tudnál erről mondani valamit?
Válasz Antónia #328. hozzászólásáraNe vezesd félre! A támogatás nem számol bele a 8 millába! Gondolom tételes azért gyűjti a számlát.
Válasz berenyil2 #324. hozzászólásáraAkkor semmi gond! Nem kell adót fizetned a jövedelem után. A lényeg hogy bőven megvan a 60% költséged. Bevételed nem haladta meg 8 millát! minden oké.
Válasz berenyil2 #326. hozzászólásáraSzerintem jól számoltál! Az 1.200.000 forint után 16% szja és 27% eho fizetendő! Az szja-ból 100.000 forint adókedvezményt érvényesíthetsz!
Válasz berenyil2 #326. hozzászólásárajól számoltál, ha túlmégy a tételes költségelszámolás adózási módnál a 4.000.000 ft felvásárláson akkor nem könnyű az adófizetést megúszni.
Válasz csizmás kandúr #325. hozzászólásáraAzt nem tudom, de az biztos, hogy éven belül nem lehet váltani így most marad a tételes. Jövőre pedig ez az egész nem érdekes mert családi gazdaság tagja lesz az illető.
Csak azt szeretném valahol megerősíttetni, hogy jól számoltam-e.
Válasz berenyil2 #324. hozzászólásáraAmúgyilag nem lenne egyszerűbb átalányba adózni? Még a számlákat sem kéne gyűjteni....
Válasz Drisa #323. hozzászólásáraHú összezavarodtam. Elnézést az értetlenkedésemből.
Szóval konkrétan van nekem 7.500.000 árbevételem + 2.100.000 területalapúm az összesen 9.600.000 ft.
Összes költségem 8.400.000
A kettő különbsége az 1.200.000 nyereség.
Jól gondolom?
Válasz berenyil2 #322. hozzászólásáraNa egypélda:
Van 8 millió árbevételed + a támogatás eddig oké vagy, ez mondjuk 10 milla, ehhez kell 60% költségszámla, tehát 6 milla.
A lényeg hogy a bevételed ne legyen 8 millánál több, de ebbe a területalapút nem kell beleszámolni! Illetve hogy a támogatásra is kell költség!
Válasz Szeni #321. hozzászólásáraSzia!
Ezt nem igazán értem bocsi. Kifejtenéd.
Annyi részletet hozzátennék, hogy érthető legyen:
Őstermelő összes bevétel területalapú nélkül:
7.500.000 ft ami jó mert 8 alatt van így jár a 40% költségátalány.
Idén folyósított területalapúval (a februárban utalt és a mostani előleg) növelt bevétel: 9.600.000 (ami nem gond mert a területalapúval túl lehet menni a 8millán)
Ebből a teljes bevételből leszámítva a 40%-ot, valamint a tényleges költségeket marad 1.200.000 ft tiszta nyereség aminek a 43%-át be kell fizetni adóba.
Jól számolok?
Válasz berenyil2 #319. hozzászólásáraTermészetesen beleszámít. Nem vagy bajban, most lehet fejleszteni a gépparkot 43% os támogatással!!!! A baj akkor van, ha nincs nyereség.
Válasz berenyil2 #319. hozzászólásáraNyereség nem számít, csak az a lényeg hogy 8 millión belül legyen a bevétel, ehhez kell a költségszámla. Ebbe támogatást nem kell beleszámolni.
SziasztoK!
Sajnos öröklés miatt beleestem a családi gazdaságunk könyvelési kérdéseibe.
Annyit szeretnék kérdezni, hogy az adott évben folyósított területalapú támogatást bele kell számolni az éves bevételbe és nyereség számításba?
Ha igen akkor bajba vagyunk mert sok lett a nyereség az egyik tagnál. 40% költségátalány és a normál költség is kivonva a bevételből.
Válasz Plesman #316. hozzászólásáraFeleséget bejelenteni ÁFA alanynak, gyerekeknek kikérni az adószámot.
Sziasztok!
Főállású őstermelő szeretnék lenni.
Melyik adózási formát válasszam? A területalapú után, hogy kell adózni?
Értelmezésbeli kérdésem lenne.
Négytagú családi gazdaságunk van. Feleségem és én plusz két kiskorú gyerekem. Szőlőtelepítés miatt év végén kompenzáció helyett bejelentkeztem az áfa hatálya alá az általános szabályok szerint, feleségemet azonban nem jelentettem be.
Most olvasom az őstermelői adózást, amely szerint mivel én az általános módon vallom be az áfát, míg feleségem maradt a kompenzáció alatt, így 2015. évre nem tudom feleségemmel megosztani óstermelésből származó jövedelmemet az szja-ban. Gyermekeimnek még nincs adószáma, így közöttük megoszthatom az őstermelésből származó bevételt és költségeket. Jól gondolom? Feleségemet át tudom-e év közben az áfa hatálya alá jelenteni? Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
"Amennyiben az általános forgalmi adó tekintetében az adószámmal rendelkező tagok az
őstermelői tevékenység után nem azonos adózási módot választottak, akkor az őstermelésből
származó bevétel és költségek családtagok közötti egyenlő felosztására nincs mód, a bevétel
után annak kell adóznia, aki azt kézhez kapta, mellyel szemben csak az adózó nevére kiállított
bizonylatok alapján számolható el költség. "
http://www.profession.hu/cikk_rovid_hirek/20150318/nem-kell-majd-adobevallast-keszitenunk/5233/p/879#sl
Válasz #313. hozzászólásra
DE nem áfa körös,kompenzációs az eladó.
Válasz #312. hozzászólásra
az áfakörös. logikus ha veszel visszaigényelsz, ha eladsz befizetsz
Válasz #311. hozzászólásra
De én alanyi adómentesre gondolok.
Válasz #310. hozzászólásra
kevered a szezont a fazonnal. a nem áfakörös az nem alanyi adómentes. tehát nem tud áfát visszaigényelni és eladáskor nem írhat áfás számlát
193. § (1) Az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében
a) a 188. § (3) bekezdésének a)-d) pontjaiban meghatározott esetekben;
Válasz #309. hozzászólásra
És azt tudtátok,hogy a nem áfakörös, őstermelő,családi vállalkozó,a tárgyi eszköz eladásakor,csak számlával,és áfa befizetéssel történhet??
Válasz #307. hozzászólásra
7.6. A mezőgazdasági őstermelő egészségügyi hozzájárulás fizetési
kötelezettsége
A mezőgazdasági őstermelő az összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az
adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem után 27 százalékos
egészségügyi hozzájárulás fizetésére köteles.74
Az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által fizetendő százalékos mértékű
egészségügyi hozzájárulás az átalányban megállapított jövedelmének 15
százaléka.75
A tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot
benyújtó őstermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi
hozzájárulás a bevétel 5 százalékának a 15 százaléka.76
Mentes a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetése alól az a
jövedelem és járulék alapjául szolgáló azon összeg, amely után a fennálló
biztosítási jogviszonyra tekintettel járulékfizetési kötelezettség keletkezik.77
A biztosított mezőgazdasági őstermelőre is vonatkozik ez a mentesség,
mégpedig addig az összegig, amely után járulékot fizet. A mezőgazdasági
őstermelőt terhelő egészségügyi hozzájárulás alapját ennek megfelelően
csökkenteni kell a mezőgazdasági őstermelő által fizetendő járulékok alapjával.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
szerintetek,tényleg ugy van ??:

2 tagú családi gazdaságban,ha a van:
-főfoglalkozású családi gazda,és a
-családi gazdaság tagja ,aki nyugdijjas+egyéni vállalkozó ( más területen)
adott ugye az éves bevétel ,ami 2X 8 M lehet.
Ebben a felállásban ,EHO-val kapcsolatban ugy mondták ,hogy a családi gazdálkodóra eső bevétel után nem kell EHO-t fizetni,de a cs.gazdálkodás tagja után ,azért ,mert ő nyugdijjas,azért Eho fizetésre kötelezett. létezhet ,hogy igy van?
A 1458 bevallásnak ma estig szól a határideje, el ne felejtsétek.
(persze befizetni is)