Gázolaj árak 623 Ft Benzin árak 616 Ft EUR 390.47 Ft USD 358.68 Ft CHF 403.71 Ft GBP 463.39 Ft

Fórum

AÖP-Agrár Ökológiai Program

Létrehozta: uff , 2023-01-08 09:22:59

Kedvencekhez Segítség

1661 hozzászólás
Nincs profilkép
#1110 Batka
2023-07-27 09:38:49

Válasz mocsencsi1 #1109. hozzászólására

Forgatásnélküli vállalásnál nem használható glifozát.

Nincs profilkép
#1109 mocsencsi1
2023-07-27 09:10:37

AÖP forgatásnélkülibe mehet-e a glifozát és hányszor?

Nincs profilkép
#1108 Selvin
2023-07-20 23:11:45

Válasz Zoli 63 #1104. hozzászólására

Köszi a sok infót, jó ez így egyben. Ott tartunk, hogy már nem mertek kimenni bármit is csinálni, mert előtte át kell néznem az összes szabályt, hogy mikor mit lehet csinálni. Tiszta vicc amúgy az egész. Már nem a körülményekhez és az időjáráshoz kell leginkább igazodni, hanem a sok megkötés dátumaihoz.

#1107 Zoli 63
2023-07-20 22:21:22

Válasz info1064 #1106. hozzászólására
Szaktanácsadónk pár hetenként ( vagy sűrűbben az aktuális intézendőkre figyelmeztet ) kör emailt küld Hírek címmel , azokból másolom ide ami több embert is érinthet , van ahol NAK aláírással jön az infó , ennél ez van benne > " MÁK jelenlegi álláspontja szerint a középmély lazítás " stb .

Nincs profilkép
#1106 info1064
2023-07-20 19:35:40

Válasz Zoli 63 #1104. hozzászólására

Kedves Zoli !

A közzétett anyag szerintem jól összefoglalja a feltételesség követelményrendszerét.
Egy dolgot azonban még szeretnék kérdezni: Mi a forrása a
" A talajfedettség megszűnésével jár a MÁK jelenlegi álláspontja szerint a középmély lazítás, a melléktermék leforgatás/bedolgozás, az istállótrágya és zöldtrágya leforgatás/bedolgozás, a mikrobiológiai készítmény talajba dolgozása."
információnak.

Tisztelettel:
Szabó László

#1105 Zoli 63
2023-07-17 23:42:56

Válasz Zoli 63 #1104. hozzászólására

" Aki a teljes gazdaságával belépett az AKG programba, és nincs zöldugar vagy méhlegelő területe, 2024-re három lehetőség közül választhat:

a mellékelt listában szereplő kultúra vetésével
területének legalább 4%-át visszavonja az AKG-ból " >>> csatolmányként kaptam a listát , ezek vannak benne ! >>>>>
Fehérvirágú édes csillagfürt
Fehérvirágú édes csillagfürt (takarmány célra)
Fehérvirágú édes csillagfürt (zöldtrágyázásra)
Sárgavirágú édes csillagfürt
Sárgavirágú édes csillagfürt (takarmány célra)
Sárgavirágú édes csillagfürt (zöldtrágyázásra)
Kékvirágú édes csillagfürt
Kékvirágú édes csillagfürt (takarmány célra)
Kékvirágú édes csillagfürt (zöldtrágyázásra)
Takarmánybükköny (Tavaszi bükköny)
Szöszösbükköny
Pannonbükköny
Lucerna
Lucerna erjesztett takarmány
Lucerna zöldtakarmány
Komlós lucerna
Sárkerep lucerna
Tarkavirágú lucerna
Vöröshere
Bíborhere
Fehérhere
Korcshere (svédhere)
Perzsahere (fonákhere)
Alexandriai here
Lódi lóhere
Sárgavirágú somkóró (orvosi somkóró)
Fehérvirágú somkóró
Takarmánybaltacim
Szarvaskerep
Nyúlszapuka
Szeradella
Koronás baltavirág
Réparepce
Tifon
Tarlórépa
Takarmányrépa
Csicsóka
Murokrépa
Tarka koronafürt
Keleti kecskeruta
Mézontófű (Facélia)
Füves lucerna
Füves here
Takarmánymályva
Lósóska
Ideiglenes gyep (legeltetett)
Ideiglenes gyep (kaszált)
Keverék kultúra
Füves mezsgye
Méhlegelő
Zöldugar kultúra
Ebtippan
Óriás tippan
Fehér tippan
Cérnatippan
Francia perje
Csenkeszperje
Olasz perje (szálkás perje)
Angol perje
Hibrid perje
Ligeti perje
Réti perje
Mocsári perje
Sovány perje
Magyar rozsnok
Zöld Pántlikafű
Csomós ebír
Nádképű csenkesz
Juhcsenkesz
Réti csenkesz
Vörös csenkesz
Veresnadrág csenkesz
Gumós komócsin
Réti komócsin
Tarló "

#1104 Zoli 63
2023-07-17 23:24:28

Ide hozom, mert aki AKG-t vállalt , az AÖP-ben is benne van ! >>> " Tisztelt Gazdálkodók!

Szeretném néhány aktuális vagy hamarosan azzá váló témára felhívni a figyelmüket!

A. Feltételesség HMKÁ4 - a felszíni vizek mentén vízvédelmi sávok kialakítása:

A MePAR-ban lehatárolt vízvédelmi sávokon előírt növényvédőszer, műtrágya és szervestrágya kijuttatási tilalom a bármilyen növényvédő szerrel csávázott vetőmagok vetésére is vonatkozik! Mivel most már a csávázószert is fel kell tüntetni a permetezési naplóban, ezért erre fokozottan figyelni kell! (Megoldás lehet pl. a vízvédelmi sávokon a nem termelő területként elszámolható táblák kialakítása).

B. Feltételesség HMKÁ6 - minimális talajborítás fenntartása:

Az idei támogatási évtől kezdődően fokozottan figyelni kell a megfelelő talajfedettség biztosítására.

Ez a következő módokon valósítható meg:

1. Tarló vagy élőnövény borítás megőrzése szeptember 30-ig. Ebbe belefér a sekély tarlóhántás, -ápolás és a vegyszeres gyomirtás (AÖP forgatás nélküli művelés előírással érintett táblák esetében azonban a glifozát használata tilos!) A szeptember 30-án lábon álló kultúra a 14/2023. AM rendelet legutóbbi módosítása értelmében megfelel ennek az előírásnak főnövény és másodvetés esetén is.

2. A tarló szeptember 30-át megelőző feltörése esetén a feltöréstől számított maximum 30 napon belül történő vetéssel. Ez lehet másodvetés, illetve a következő évi főnövény is.

A másodvetést AKG zöldtrágya és ökológiai másodvetés esetén minimum 60 napig kell fennhagyni. Ha a vetésszerkezeti előírások teljesítése céljából vetünk másodvetést a monokultúra megtörésére, azt legalább december 31-ig fenn kell hagyni. AÖP talajfedettség biztosítása február 28-ig előírás vállalása esetén pedig - amennyiben ezt másodvetéssel oldjuk meg - értelemszerűen legalább február 28-ig kell fenntartani azt.

3. A 12% feletti lejtésű területeken elhelyezkedő ültetvényeken legalább mulcsozással vagy egynyári növények vetésével gondoskodni kell a sorköztakarásról.

4. Lejtőszögtől függetlenül ültetvény kivágása esetén a kivágás és az újratelepítés között gondoskodni kell a talajtakarásról – mely lehet spontán kialakuló zöld növényi borítottság is, figyelemmel annak megfelelő gondozására - az előkészítő munkálatok elvégzéséhez szükséges időszakon kívül.

Másodvetés: a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett főnövény betakarítása után a következő év első főnövénye vetéséig betakarított vagy zöldtrágya-növényként talajba forgatott vagy bedolgozott növénykultúra, ahol mind az első főnövény lekerülését követő, mind a második főnövény vetését megelőző talajmunkákra az agronómiailag indokolt időt figyelembe kell venni, és a másodvetésnek a megelőző főnövénytől különböző növénykultúrához kell tartoznia, azzal, hogy a Brassica napus (takarmányrepce), Sinapis alba (fehérmustár), Raphanus sativus (retek) fajhoz tartozó növények egymás után még keverékben sem vethetőek.

A talajfedettség megszűnésével jár a MÁK jelenlegi álláspontja szerint a középmély lazítás, a melléktermék leforgatás/bedolgozás, az istállótrágya és zöldtrágya leforgatás/bedolgozás, a mikrobiológiai készítmény talajba dolgozása.

C. Feltételesség HMKÁ7 - vetésváltás a szántóterületeken:

2024. évben előreláthatólag nem vonatkozik majd derogáció a vetésváltás előírásra. Ez azt jelenti, hogy minden tábla esetén teljesülnie kell annak, hogy három év alatt kétszer lehet ugyanazt a kultúrát vetni, kivéve az önmaguk után nem vethető növényeket (burgonya, cukorrépa, napraforgó, repce, szója, olajtök, dinnye), illetve a vetőmag célú hibrid kukoricát, ami négy évig vethető ugyanazon területen. 2024-ben tehát figyelembe fogják venni a 2022., 2023., 2024. éveket ezen előírás teljesülésének vizsgálatakor. Kérem, ennek figyelembevételével tervezzék meg a 2023. évi őszi és a 2024. évi tavaszi vetéseket, másodvetéseket.

D. Feltételesség HMKÁ8 - biológiai sokféleség megőrzése

A jelenlegi információk szerint 2024-től várhatóan nem lesz lehetőség derogációval élni a HMKÁ8 biológiai sokféleség megőrzése előírás teljesítése kapcsán. Ezért már most érdemes elkezdeni tervezni a 4% nem termelő terület vagy 3% nem termelő terület + 4% ökológiai másodvetés vagy nitrogénmegkötő növénnyel bevetett területek tervezését (mivel azoknak 2024.01.01-től rendelkezésre kell állniuk).

A nem termelő területek közé 2023-tól új hasznosítási kóddal bekerült a talajtakarásos parlag (TAR10). Ez a 2024-es évben úgy valósítható meg, hogy a 2023-as évi kultúra tarlóját fenn hagyjuk legalább 2024. augusztus 31-ig. Ezen időszak alatt a MÁK nem javasolja semmilyen talajmunka végzését, mivel a teljesítésnek ez a módja akkor elfogadott, ha az érintett táblán a tarlómaradványok 2024. augusztus 31-ig felismerhetőek. Továbbá ezeken a területeken 2024.01.01-2024.08.21. között csak kaszálás, szárzúzás, tisztító legeltetés végezhető (vetés, bálázás, kaszálék lehordás nem végezhető!)

A 4% nem termelő terület megoldható a mellékelt fajlistában szereplő kultúra 2023-ban történő vetésével, melyet szintén legalább 2024.08.31-ig fenn kell tartani. A táblázatban zölddel kiemelten láthatóak az engedélyezett kultúrák, azonban egy-egy faj kiválasztásánál meg kell nézni a táblázat többi oszlopát is az egyéb előírások, tiltások tekintetében. Ezekből a fajokból természetesen keveréket is össze lehet állítani. Évelő kultúra is lehet, ez esetben 5 év után sem fog a tervek szerint pl. állandó gyeppé válni (ahogy a zöldítés esetében is működött).

AKG zöldugar (UGA03), méhlegelő (MEH01) a feltételességben elszámolható nem termelő tájkép elemként, de ezeken a területeken 2024.01.01-2024.08.21. között csak kaszálás, szárzúzás, tisztító legeltetés végezhető (vetés, bálázás, kaszálék lehordás nem végezhető!)

Aki a teljes gazdaságával belépett az AKG programba, és nincs zöldugar vagy méhlegelő területe, 2024-re három lehetőség közül választhat:

a mellékelt listában szereplő kultúra vetésével
területének legalább 4%-át visszavonja az AKG-ból
területének legalább 4%-ára nem igényel AKG kifizetést 2024-ben (a kötelezettségvállalás 3 éve alatt ez egy alkalommal lehetséges kizárás nélkül, de természetesen ebben az esetben AKG kifizetés nem jár a nem igényelt területre).

E. AKG, AÖP bejelentési határidők:

Az AKG, AÖP támogatások kapcsán az elvégzett agrotechnikai műveleteket (AKG: középmély lazítás, melléktermék leforgatás, másodvetések elvetése, beforgatása, istállótrágyázás, AÖP: mikrobiológiai készítmények és növénykondicionálók kijuttatása, kaszálás, másodvetések elvetése, beforgatása) az elvégzéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni az Egységes kérelem - Adatváltozás bizonylaton.

AÖP esetében a kijuttatott készítményekről számlával és a felhasznált mennyiséget és a felhasználhatósági időt igazoló kísérő dokumentumok másolatával vagy göngyöleggel kell rendelkezni! Az AÖP-ben minden szerhasználathoz kötött gyakorlat esetében az előírás szabályai között szerepel, hogy a készítményt az engedélyokiratával összhangban kell kijuttatni.
A kizárólag alternáló kasza használata gyakorlat esetében a kaszálás dátumának bejelentéséhez csatolni szükséges a mobilGazda alkalmazás segítségével a tevékenységgel érintett területek egyikén készített, legalább egy georeferált fényképet, amelyen a kaszálóeszköz és annak vágófelülete is szerepel.

AKG esetében mindenki gondolja át, hogy 2023. évben milyen előírást kell még teljesítenie.
F. Termeléshez kötött támogatások:

Szemes fehérjenövény támogatás esetén a betakarítást követő 15 napon belül erősen javasolt a hozamigazolás (gazdálkodási napló, tárolási napló, számla vagy felvásárlási jegy) benyújtása a Kincstár felé.

G. Mobilgazda alkalmazás

Már az idei keresztellenőrzés során is találkozhattunk a Mobilgazda alkalmazással készített georeferált fénykép készítésre történő javaslattal. Ez az alternáló kasza alkalmazása előírás esetében már nem javaslat, hanem előírás, és erre kell számítani a jövő évtől kezdődően több, vagy akár valamennyi jogcím esetén is. Érdemes már most elkezdeni ismerkedni az alkalmazással (nagyon sok egyéb funkciója is van), ne akkor kezdjük el, mikor rövid határidővel kell egy kötelező előírást teljesíteni a segítségével.

H. Gazdálkodási napló

Kérem, a gazdálkodási naplóhoz rendszeres gyűjtsék, vezessék az elvégzett műveleteket, adatokat minden táblára vonatkozóan.

Felhívom a figyelmüket, hogy a fent leírtak a jelenleg hatályos jogszabályok és hivatali álláspontok alapján kerültek összeállításra! "

#1103 Zoli 63
2023-07-06 23:35:46

" 1. Megkezdődtek a 2023. évi Egységes kérelmekhez kapcsolódó Egyeztetések

Kezdetét vette a 2023. évi EK-hoz kapcsolódó támogatások kapcsán az Egyeztetés, melyre a Magyar Államkincstártól érkeznek az Egyeztetésre felszólító végzések az érintettek ügyfélkapujára.
A felszólításban szereplő határidők könnyebb beazonosítása érdekében összegyűjtöttük, hogy melyik határidő melyik intézkedésre vonatkozik.

· A végzés kézhezvételétől számított 9 napon belül van csak lehetőség a szankciómentes javításokra az Egységes kérelem rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontja, a (2) bekezdés a)-b) pontja, valamint a (3) bekezdése 3-5 és 7-20. pontjában található intézkedések tekintetében, azaz:
o NVT erdősítés (132/2004. (IX. 11.) FVM rendelet),

o EMVA mezőgazdasági területek erdősítéséhez,

o EMVA erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez,

o VP5–8.1.1–16 Erdősítés támogatása,

o VP4–4.4.1–16 Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások,

o VP4–4.4.2.2–16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése,

o VP3–14.1.1–16 A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás,

o VP4–10.2.1.2–17 Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása,

o VP4–10.2.1.1–21 A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése,

o VP5–8.4.1–16 Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása,

o VP4–12.1.1–16 Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,

o VP4–12.2.1–16 Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,

o VP3–17.1.1–16 Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás,

o VP4–15.1.1–17 Erdő-környezetvédelmi kifizetések,

o VP5–8.2.1–16 Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása,

o VP5–8.3.1–17 Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése,

o VP5–8.5.1–17 Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások,

o VP3–14.1.3–22 Kiskérődző állatjóléti támogatás,

o VP3–14.1.2–22 Méh állatjóléti támogatás,

o VP3–14.1.4–22 Baromfi állatjóléti támogatás.

· Legkésőbb 2023. szeptember 29-ig az Egységes kérelem rendelet 2. § (1) bekezdése b)-g) pontja és a (3) bekezdés 1-2, valamint 6) pontja szerinti jogcímek/intézkedések tekintetében az Egységes kérelem rendelet 20. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően kell az egyeztetést végrehajtani, azaz:

o EMGA fenntarthatóságot elősegítő alapszintű-jövedelemtámogatás, az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás, valamint a fenntarthatóságot elősegítő, átcsoportosítással nyújtható kiegészítő jövedelemtámogatás (16/2023. (IV. 19.) AM rendelet), alaptámogatás,

o az Alapszintű-jövedelemtámogatási rendelet szerinti újraelosztó támogatás,

o a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 17/2023. (IV. 19.) AM rendelet szerinti támogatások, (kivéve: Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás esetén az igénylés kijavítása, részleges vagy teljes visszavonása tárgyév december 20-ig lehetséges),

o az Agro-ökológiai Programhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 15/2023. (IV. 19.) AM rendelet szerinti támogatás,
o a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló 19/2023. (IV. 19.) AM rendelet szerinti támogatás,
o az Alapszintű-jövedelemtámogatási rendelet szerinti átmeneti nemzeti támogatások,
o VP4–10.1.1–21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
o VP4–11.1.1–11.2.1–21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása,
o VP4–11.1.1–11.2.1–18 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása.

Ez utóbbi csoport esetében az egyeztetésre felszólító végzésekben foglaltak teljesítési határidejét még a helyszíni ellenőrzés befolyásolhatja, mert ha időközben helyszíni ellenőrzésről kap értestést az adott intézkedésben akkor attól a dátumtól kezdve már nem élhet a szeptember 29-ei (tk. anyatehéntartás esetén a tárgyév december 20-i) határidővel.

Fontos, hogy az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton kézbesített irat az átvétel napján kézbesítettnek minősül, ha a központi elektronikus szolgáltató rendszer az irat kézhezvételét igazolja vissza. Amennyiben az irat átvétele hét napon belül nem kerül visszaigazolásra, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv az iratot ismételten megküldi az ügyfél értesítési tárhelyére. Ebben az esetben az elektronikus úton kézbesített hatósági irat vonatkozásában a kézbesítési vélelem az iratnak az értesítési tárhelyen történő ismételt elhelyezésétől számított hetedik napot követő napon áll be.

Az egyeztetést minden esetben elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kell megküldeni a Magyar Államkincstár (MÁK) részére.

A végzésben a MÁK felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a megjelölt határidőben nincs válasz, úgy az Egységes kérelem rendelet 29. § (6) bekezdése alapján jogszerű földhasználat vizsgálat lefolytatása várható.

NAK / Sztahura Erzsébet "

#1102 Zoli 63
2023-07-06 23:27:44

" 2. Módosult az EK rendelet!

A 26/2023 (VI.30.) AM rendelet által módosításra került az egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet (EK rendelet).

· Pontosításra került a másodvetés fogalma, miszerint: „a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett főnövény betakarítása után a következő év első főnövénye vetéséig betakarított vagy zöldtrágya-növényként talajba forgatott vagy bedolgozott növénykultúra, ahol mind az első főnövény lekerülését követő, mind a második főnövény vetését megelőző talajmunkákra az agronómiailag indokolt időt figyelembe kell venni, és a másodvetésnek a megelőző főnövénytől különböző növénykultúrához* kell tartoznia, azzal, hogy a Brassica napus (takarmányrepce), Sinapis alba (fehérmustár), Raphanus sativus (retek) fajhoz tartozó növények egymás után még keverékben sem vethetőek;”

· Lehetővé vált a másodvetések végrehajtása abban az esetben is, ha azt a gazdálkodó az Egységes kérelemben előre nem jelentette le, így a másodvetés adminisztratív ellenőrzés tekintetében csak abban az esetben kerül elutasításra, ha a vetés 15 napon belül nem kerül bejelentésre.

· Beemelésre került, hogy „a papíralapú gazdálkodási napló kitöltésére vonatkozó, a Nemzeti Irányító Hatóság által jóváhagyott útmutatót a NÉBIH a honlapján közleményben teszi közzé (mely már meg is történt). A gazdálkodási napló adattartalmát a Kincstár és a végrehajtásban közreműködő szerv a mezőgazdasági támogatási eljárásban a támogatási feltételek ellenőrzésére használhatja fel.”

· Pontosításra került, hogy” az állatalapú támogatásokra vonatkozó helyszíni ellenőrzésnek ki kell terjednie arra is, hogy a nyilvántartás bejegyzéseinek és az állatokra vonatkozó számítógépes adatbázis felé tett bejelentések helytállnak-e és koherensek-e az adott állatfajra vonatkozó ENAR rendelet szerinti igazoló okmányokból vett minta alapján.”

· Beemelésre került az, hogy „a támogatáscsökkentéseket és elutasításokat nem kell alkalmazni, ha az azt kiváltó meg nem felelés oka valamely hatóság mulasztására vagy tévedésére vezethető vissza, és azok a mezőgazdasági termelő részére nem felróhatók.”

Törlésre került az a korlátozás, amely

· „A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség, valamint a kárenyhítő juttatás összegének kiszámításához szükséges növénykultúra igazolt károsodással érintett és nem érintett területeinek megállapítása során a július 15-ét követően az egységes kérelemben bejelentett kijavítás, részben vagy teljes egészben történő visszavonás, valamint másodvetés nem vehető figyelembe.”, valamint

· „Ha jogszabályban vagy pályázati felhívásban előírt feltétel teljesítése miatt az új bejelentéssel érintett terület nagyobb, mint a kiváltani kívánt másodvetés területe, akkor a megnövelt csere terület a vonatkozó támogatás szempontjából nem kerül elszámolásra.”

Fentiek szerint tehát, ha technológiai vagy üzemszervezési okokból egy-egy másodvetés nem ott és nem olyan méretben valósul meg, ahogyan azt a termelő eredetileg tervezte, akkor lehetőség nyílik a máshol, más méretben megvalósuló másodvetések figyelembevételére és az eredetileg tervezettnél nagyobb másodvetés is elfogadható.

Természetesen az adatváltozásra vonatkozó egyéb szabályok, amelyek a támogatás növelésre irányuló kérelemmódosításokat tiltják, továbbra is érvényesek.

További részletek a 26/2023 (VI.30.) AM rendeletben olvashatóak.

NAK / Sztahura Erzsébet

Nincs profilkép
#1101 Zoli1437
2023-07-05 18:45:36

Válasz sisu_00 #1098. hozzászólására
Szia!
Az egyeztetett táblánál megjelent a tábla módosítás sor ami szerkeszthető. Ellenőrzés után, ha biztosan jó, újra be kell adni.
Én eddig és idén is így csináltam. Eddig így rendben volt. Remélem most is az lesz.

Nincs profilkép
#1100 Zoli1437
2023-07-05 18:33:00

Válasz matarka #1099. hozzászólására
Szia!
Netnél a kuka alatti ikonra betölti a térképet és a nyilat, hogy milyen irányba mentél.
Ellenőrzésre meg szerintem le ellenőrzi, hogy minden rendben van e. Ha igen megjelenik a feltöltés az ellenőrzés helyén. Innen már csak be kell adni. Ha valami még sem jó, úgy is javítást kérnek, de akkor megindokolják, mi volt a hiba.

Nincs profilkép
#1099 matarka
2023-07-05 16:49:31

Válasz Zoli1437 #1092. hozzászólására

Szia!
Na kipróbáltam.
Valamilyen szinten működött.
Beléptem itthon és utána nem léptem ki. Ez egyébként azt jelenti, hogy egy mobilról csak egy kérelmezőnek lehet fotókat készíteni (net nélkül). Tehát a feleségem kérelméhez már egy másik mobil kellett...
Ráálltunk a traktorral és az alternáló kaszával a kaszálóm területére és lefotóztam 4-5 méterről a kaszát, hogy látszódjon a kasza felülete. A fotókészítés könnyű volt, de ez a "georeferálás"...
Utána benyomtam, hogy vonalmérés és elindultam a kasza felé. Nem tudom, hogy ez sikerült-e. EOV-koordinátát nem mutatott...
Vajon így jó?

Nincs profilkép
#1098 sisu_00
2023-07-05 16:04:56

Sziasztok! Az egységes kérelemben az egyik táblámat kijelölték egyeztetésre túligénylés miatt.
A blokkban két másik gazda egy területre rajzolt, az enyémmel nincs gond. Van-e teendőm ilyen esetben, be kell-e küldeni a kérelmet adatmódosítással vagy valami nyilatkozatot ki kell-e töltenem?

Nincs profilkép
#1096 Zoli1437
2023-07-04 12:41:40

Válasz blink #1095. hozzászólására
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/documents/d/guest/ek_2023_adatvaltozas_beadas_felh_kk
Itt elvileg leírják. Szerintem a "táblaadat módosít "-al létrehozod a módosított táblát és az már szerkeszthető.

#1095 blink
2023-07-04 08:56:56

Sziasztok!
Az egységes kérelemben hogy tudom bejelenteni az agrotechnikai műveletet? Inditottam új adatváltozás kérelmet de a táblaadatoknál nem jelenik meg a szerkesztés gomb.

Nincs profilkép
#1094 Toxi
2023-07-03 01:46:25

Válasz szikszaipeter72 #1073. hozzászólására

A tagdíjat is megemelték jócskán ,de természetesen a mi érdekünkbensmile hammersmile hammer

Nincs profilkép
#1093 Rabó001
2023-07-02 17:18:24

Válasz Praetor #1091. hozzászólására
Én is tudom hogy többféle lazító van.
Ha a törvény nem ír konkretumot a talajboritasra, akkor mi alapján dönt az ellenőrző hatóság? Saját belátása szerint? Amúgy igen, valószínűleg úgy.

Nincs profilkép
#1092 Zoli1437
2023-07-02 14:46:06

Válasz matarka #1090. hozzászólására
Kipróbáltam. Működik.
Az első belépés óta be vagyok jelentkezve. Bezártam mindent. Kikapcsoltam a netet. Indítottam a mobil gazdát. Figyelmeztetett, hogy nincs szerver, de attól még rendben megcsinálta a képeket. Kaptak egy ellenőrzésre vár címkét. Wifin megcsinálta volna, de a feltöltéshez már be kell lépni jelszóval. Itt leálltam.
Szerintem élesben is ez a célszerűbb. Kép net nélkül. Befejezés stabil nettel.

Nincs profilkép
#1091 Praetor
2023-07-02 12:35:01

Válasz Rabó001 #1089. hozzászólására

Olyan felelősségről, hogy ha megvezetünk valakit, és annak emiatt kára keletkezik. Ez alapesetben morális felelősség, de akár jogi is lehet (ilyen pl a biztatási kár).

Számszerű érték nincs a talajborításra, de vannak olyan lazítók, amik gyakorlatilag megszüntetik a takarást. Az elfogadható mértéket pedig nem te döntöd el, hanem az ellenőrző hatóság.

Nincs profilkép
#1090 matarka
2023-07-02 12:03:52

Válasz Zoli1437 #1087. hozzászólására
Köszi a tippet, kipróbálom.

Nincs profilkép
#1089 Rabó001
2023-07-02 09:24:47

Válasz Praetor #1088. hozzászólására
Milyen felelősség vállalásrol beszélsz, egy ingyenes beszélgetésben? :)

Nem láttam a szövegben számszerű értéket arra, hogy mi számít minimális talajboritasra.

Nincs profilkép
#1088 Praetor
2023-07-02 08:50:14

Válasz Rabó001 #1086. hozzászólására

Persze, csak érteni is kell a jogszabály szövegét. Addig lehet ezeket a műveleteket végezni, amíg ez megvalósul:
"4.1. Fenn kell tartani a minimális talajborítást..."

Annak a felelősségét felvállalod, hogy ellenőrzés során szankcionálják a kollégát? Én nem. smile whistling

Nincs profilkép
#1087 Zoli1437
2023-07-02 08:38:05

Válasz matarka #1084. hozzászólására
A területmérésnél azt írja netnél beállítani amihez net kell, területen csak mérni bármilyen állítgatás nélkül, majd ha van net onnan beküldeni.
Szerintem ez is így működhet. Fényképezni lehet net nélkül. Amihez meg kell a net azt ott kell csinálni ahol van. Ha jól látom van külön gomb a fényképezésre meg a beadásra is. Nem automatikusan csinálja, hanem minden lépést külön kezdeményezni kell. A fénykép meg tartalmazza a GPS adatokat is.
Én nem próbáltam, mert nincs rá szükségem. Elnézést ha tévedek. Próbáld ki. (Ha nem mered írd meg és kipróbálom én.)

Nincs profilkép
#1086 Rabó001
2023-07-01 22:49:52

Válasz Praetor #1077. hozzászólására
Ne bonyolítsátok már még jobban. Beszúrták a rendelet szövegét hogy lehet lazítani. Kész, ennyi.

Nincs profilkép
#1085 Pont
2023-07-01 22:28:21

Válasz Zoli1437 #1081. hozzászólására

Ha az emberiség kipusztul, az az olyan emberek miatt lesz, mint akik ezt kitalálták.....

Nincs profilkép
#1084 matarka
2023-07-01 21:28:56

Válasz Zoli1437 #1081. hozzászólására
Igen, ezt olvastam és pont a területmérés dolog gondolkoztatott el.
Ha az működik net nélkül, akkor ez is működhet.
Ha belépek a "mobilGazda" applikációba, akkor utána tudom használni net nélkül is? Nem dob ki a program, ha nincs net? Ugyanúgy működik tovább?

#1082 gazda.f
2023-07-01 20:21:23

Üdv! Tudna valaki ajánlani AÖP 1 pontos talajkondicionálót, amit kalászos betakarítás után ki lehet juttatni?

Nincs profilkép
#1081 Zoli1437
2023-07-01 18:36:35

Válasz matarka #1076. hozzászólására


Nekem sincs, de területet lehet mérni net nélkül. Szerintem kép is megoldható. Net nélkül elkészül a kép. Netnél meg utólag fel van töltve.
Remélem segítenek a képek, mert csak átfutottam.

#1080 Tom250
2023-07-01 18:28:45

Válasz matarka #1079. hozzászólására

Akkor kb sehogy..

Nem hiszem hogy erre gondoltak volna Brüsszeli aktakukacok...

Nincs profilkép
#1079 matarka
2023-07-01 17:37:58

Válasz Tom250 #1078. hozzászólására
Igen, ez volt a tippem nekem is.
Yettel-es előfizetésem van, elvileg mindenhol 4G... Valóságban meg örülök, ha van térerő és telefonálni tudok egy-két helyről, nemhogy internet.
Most majd a lányom Telekom előfizetéses mobiljával próbálkozom.
Nade, ha nincs egyikkel sem, akkor hogyan használjam??


#1078 Tom250
2023-07-01 17:26:19

Válasz matarka #1076. hozzászólására

Szolgáltatót kell váltani!

Nálam pl a 30-as szolgáltató volt olyan hogy keresni kellett a helyet hogy hol van rajta térerő, a 20-ason meg még a pincében is van!...smile sweatdrop

Nincs profilkép
#1077 Praetor
2023-07-01 16:02:21

Válasz Lac83 #1075. hozzászólására

Ha fent marad a szalma a föld tetején, akkor igen. De ha mondjuk egy olaszos lazító fektetére trancsírozza, akkor nem. Egy agrisemmel, vagy egyenes késes lazítóval nem lehet gond (pl fralaz).

Nincs profilkép
#1076 matarka
2023-07-01 14:27:30

Hogyan használjátok ezt a "mobilGazda" applikációt ott, ahol nincs térerő sem, nemhogy internet? Hogyan készítitek a "georeferált fotót" az alternáló kaszáról? Mindenkinek van net a kaszálókon?

Nincs profilkép
#1075 Lac83
2023-06-30 21:08:04

Válasz Praetor #1064. hozzászólására

Most akkor lehet szeptember 30 előtt lazítózni vagy sem?

Nincs profilkép
#1074 Sz Zs
2023-06-30 16:47:41

Sziasztok,
gyep kaszálását elvileg 15 napon belül be kell jelenteni. Viszont. Mi a terület több, mint 50 %-át legeltetjük, ilyenkor a fg. szerint a többi, kaszálásra bepályázott területnél nem kell bejelenteni a kaszálást, mivel 50 % alatt van.
Akárhogy keresem, nem találok ilyenre utalást sehol, már elölről-hátulról kiolvastam a NAK honlapját. Tudtok ilyesmiről?

Nincs profilkép
#1073 szikszaipeter72
2023-06-28 19:12:47

Válasz Koczka József #1072. hozzászólására Elvileg vann! Fizetjük a kamarai tagdíjat! Csak azt nem tudom minek! Mert a kamarai tag díj csak arra való,hogy egy pár ingyen élő embert eltartsunk, de busásan! Értünk akik fizetik a tag díjat nem tesznek lófaszt se!

Nincs profilkép
#1072 Koczka József
2023-06-28 18:29:07

Válasz szikszaipeter72 #1071. hozzászólására

Ilyenkor volna szükség az erdekképviselete ha lenne.

Nincs profilkép
#1071 szikszaipeter72
2023-06-28 18:02:28

Válasz falugazdász22 #1065. hozzászólásáraEz az egész szarság arra megy,hogy sokan felhagynak felhadjonak a gazdálkodással!Nemhogy egyszerüsitenék az egészet , akadájokat állítonok fel sokak számára!Sajnos elkesetítő ez az egész szarság. Van elég probléma egy gazdaságban minden nap, még plussz kíhívássok elé állítják a parasztot. Nem beszélve az időjárás kihívásának még az író asztal mellől is felesleges elvárásokat állítanak fel! Elkeserítő ez az egész!A kis gazdaságok előbb utóbb felhagynak a gazdálkodással majd csányi meg a lölő stb müveli a Magyar földet!smile cursing

Nincs profilkép
#1070 Zoli1437
2023-06-28 16:13:35

Válasz falugazdász22 #1068. hozzászólására
Azt olvastam idén még lehet választani. Mobilgazda vagy helyszíni ellenőrzés között.
Jövő évtől kötelező. Aki nem tudja használni kénytelen lesz mással csináltatni.
Másnál már most is ez a gyakorlat.

#1069 Bárány
2023-06-28 15:38:37

Válasz falugazdász22 #1068. hozzászólására

Akkor sehogy. Egyelőre én sem jelentkeztem be rajta.

Nincs profilkép
#1068 falugazdász22
2023-06-28 15:36:44

Válasz Bárány #1067. hozzászólására
Értem de Józsi bácsi hogy fogja ezt használni ha nincs okos telefonja !

Nincs profilkép
#1066 Bzsr
2023-06-28 15:07:33

Válasz falugazdász22 #1065. hozzászólására

Mi lesz benne a bukta? Egy fényképből? smile thumbdown

Nincs profilkép
#1065 falugazdász22
2023-06-28 15:03:10

Válasz Praetor #1064. hozzászólására
Most jön
az újabb fekete leves amikor a gazdát értesítik hogy a mobil gazda aplikáción belül készítsen a szántóföldön vagyis a helyszínen fényképfelvételeket és töltse fel a kérelem felületen na ez lesz az igazi bukta !!!!!!!!!!!!!!!

Nincs profilkép
#1064 Praetor
2023-06-28 14:44:00

Válasz Bárány #1063. hozzászólására

Nem kell túl sokat spekulálni, mert a rendelet szövege ezt szó szerint leírja smile wink:

"4. Minimális talajborításra vonatkozó előírások:
4.1. Fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után,
4.1.1. * őszi kultúra vetésével,
4.1.2. * másodvetésű takarónövény termesztésével, vagy
4.1.3. * a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás, illetve középmély vagy mély talajlazítás elvégzésével, valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett."

#1063 Bárány
2023-06-28 13:33:44

Válasz Tom250 #1062. hozzászólására

Az fennhagyja a tarlót, és nem is forgat, tehát mehet.

#1062 Tom250
2023-06-28 13:27:53

Válasz Bárány #1059. hozzászólására

Kérdés hogy az ellenőrző hatóság hogy fogja értelmezni. smile sweatdrop

De akkor meg a lazító érdekes mert elvileg az megengedett, pedig az nem kifejezetten mechanikai gyomirtó eszköz.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Ilyet se hallottál még: a svédektől veszik a burgonyát a hollandok
Ilyet se hallottál még: a svédektől veszik a burgonyát a hollandok
Sem a meleg, sem az eső nem tesz jót a zöldségtermesztésnek.
Génmódosított élelmiszerek, kártevőhelyzet, megtérülő megoldások
Bio zab
Bio zab

150 Ft

22 db Választási borjú
22 db Választási borjú

6.200.000 Ft

Eladó búza
Eladó búza

7.000 Ft

Eladó tritikálé
Eladó tritikálé

7.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]