Fórum
- Poénok új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Bodza ára új
- Napraforgó ára új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Kukorica várhatóan........! új
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment!
Megbízható és naprakész segítséget nyújt a gazdálkodóknak az adminisztrációs...
1873 hozzászólás
Válasz termelo #922. hozzászólásáraNekem mondtak olyan javaslatot, hogy a táblát bontsuk meg és az 50 méteres sávnak adjunk külön számot és a maradékra jelöljük a vállalást. Végül is logikus.
Meparban sajnos majdnem minden mélyedés folyóvíznek van jelölve attól függetlenül, hogy sohasem volt benne víz.
Válasz Traktoros30 #921. hozzászólásáraIsmerős a probléma, nekem azt javasolta a szaktanácsadó, hogy arra a táblára amin van vizes fed-vény ne is vállaljak ilyen szereket.
Kérdeztem tőle ,hogy lehet-e pl egy 10 ha-os táblából csak 8 ra ráírni a kondicionálót de azt mondta nem lehet csak tábla szintű vállalást...
A falugazdásznál még nem voltam ez végett, nem tudom ő mit mondana.
Sziasztok kollégák!
Sok kondicionáló, biológiai szernél a felhasználás a víztesteknél korlátozva van: "A vízi szervezetek védelme és a vízminőség biztosítása érdekében tilos a készítményt az álló- és folyóvizek partjától számított 50 m-es távolságon belül tárolni és kijuttatni"
1. Mi számít folyó és állóvíznek, amit a mepar fedvény annak jelöl?
2. Az 50 méteres zóna a folyó és állóvíz partjától számítandó, vagy a vízvédelmi sáv szélességét is bele kell számolni (5 méter) és azután kell kezdeni az 50 méteres zónát, azaz 55 métert kell elhagyni a vízparttól?
3. Ha bejelölök egy területet pl. 5 ha, hogy kezelni fogom, de el kell hagynom 50 métert és így 4,5 ha marad, akkor a 4,5 ha-t fogják majd számolni? Vagy mivel be volt jelölve az egész terület és nem kezelhettem az egészet, akkor megszegem a vállalást?
Ki hogy teljesíti az ilyen típusú vállalást?
Válasz Zoli1437 #919. hozzászólásáraköszi
Válasz Traktoros30 #917. hozzászólásáraÉn mindig azt kérdezem aki elbírálja.
Jelen esetben innen az elsőt:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/az-ugyfelszolgalat-adatai
Tisztelt Fórum Társak! Érdeklődöm tisztelettel, milyen művelet számít az AÖP-ben elfogadottan a karbamid azonnali bedolgozásának? Vetéssel egy menetben kijuttatva, sorközműveléssel? Repítőtárcsás műtrágyaszóróval teljes felületre kiszórva és bekombinátorozva úgy hallottam nem megfelelő. Válaszotokat köszönöm!
Sziasztok!
Kitő lehet hivatalos információt kérni írásban? Ti kiknek szoktatok írni?
Válasz Tom250 #915. hozzászólásáraKaszálhatod is, de a kaszáléknak fent kell maradnia.
Minap zúztam egy tar10-es szántót, a szárzúzóm támhengerét koppra letettem, hogy max legyen a kés és a talaj közti távolság, hiszen 10 cm "tarlót" kell hagyni. Namost a henger nem nézi, mindenen átgázol. Kíváncsi vagyok, ki fog-e egyenesedni a maradvány, és meg lesz-e a 10 cm tarló.
Jól értem hogy a TAR10-el jelölt parlagot csak szárzúzózni szabad?
Válasz misimokus #911. hozzászólásáraHali!
(mennyiségfüggő)-költségtől tudnak adni AÖP-be illeszthető termékeket.

Hívd fel az Attend SA területi képviselőjét kb.3500 Ft/ha
Én a szárbontót javaslom. Úgy is kell betakarítás után tárcsázni ha akarod előtte kifújod vagy az egyik szaktanácsadóm szerint beöntöd a lefolyóba és meg van a 2 pont
Válasz Tom250 #912. hozzászólásáraTaláltam egy kedvezőbbet: https://phylazonit.hu/termekek/phylazonit-trichon/
Válasz misimokus #911. hozzászólásáraTalán ez: https://phylazonit.hu/termek/phylazonit-tarlobonto/
20liter kerül 22.800-ba áfával együtt és 10 liter kell egy hektárra
Sziasztok !
Plusz kettő pontért a BACTOFIL CELL szárbontót nézegetem 1L, 17000 ft-ba kerül (1L/Ha).
Tudtok esetleg ennél kedvezőbb árú, AÖP-be beilleszthető, hasonló terméket?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Válasz Traktoros30 #908. hozzászólásáraNem, ezért kell megkérdezni a forgalmazó céget ők pontos leírást adnak (akár írásban) a felhasználás módjáról.
(Nem is tudom van-e olyan termék amit mindkét esetben "kell" használni...)
Válasz Traktoros30 #908. hozzászólásáraDettó! Nekem is ugyanez szúrt szemet!
Válasz termelo #907. hozzászólásáraCsak a jogszabályban "illetve" szó szerepel, amit azt is jelentheti, hogy vetéskor és szárbontáskor is fújni kell. Engem csak ez kavart meg.
Válasz Traktoros30 #905. hozzászólásáraA talajoltók vetéssel egybe, a szárbontók meg aratás után mennek azonnal bedolgozva.(általában, mind nem néztem...)
Válasz Batka #901. hozzászólásáraMert mi van ha utóbb kitalálják hogy csak úgy elfogadott ha vetés előtt is volt alkalmazva. Vagy bármi egyébbe belekötnek.
Ergo ha az egyik vállalás valami miatt bukik, akkor még mindig ott a másik.
Válasz kukaccsosz #883. hozzászólásáraDe ott nem arról van szó, hogy vetéskor is adni kell neki és szárbontáskor is? Hogy hogy csak egy kezelésről írtok?
Kaptunk egy új állásfoglalást az Agrárminisztériumból miszerint azok a termékek amelyek tartalmaznak karbamidot de az engedélyokiratban nem műtrágyaként hozzák őket forgalomba felhasznáhatóak a gyakorlat6 (Karbamid műtrágya környezetbarát használata szántóföldi területen) választása esetén is.

Sajnos nem tudom az állásfoglalást becsatolni mert kikötötték, hogy nyilvános közléstől védett...
Ha valakinek szüksége van rá írjon az
info@am.gov.hu-ra
Szerencsére pár nap alatt válaszolnak.
Válasz RARGAkèny #885. hozzászólásáraamúgy akg-s vagy? akg-s területen alakítanád ki a szegélyt?
Válasz lala #811. hozzászólásáraIgen a búzára tettem 2 l/ha, és még fogok is tenni, meg a kukoricára, hogy meglegyen az 50%, de arra csak sorközműveléssel.
Válasz Tom250 #898. hozzászólásáraAkkor minek szivatod magad a forgatás nélkülivel, ha eleve megvan a 2 pontod a mikrobiológiai készítménnyel?
Válasz RARGAkèny #885. hozzászólásáraJó mert van 150 tábla veti a halál körbe mindet. Így kicsi sok terület.
Válasz Traktoros30 #879. hozzászólásáraSzia! Kaptál valamiféle választ erre az 50 méteres kijuttatàsi sávra? Csak mert nálam is van ilyen az engedélyokitatban...
Egyébként érdekes hogy maximum 4 pontot szabad gyűjteni
Én vállaltam a forgatás nélkülit és a mikrobiológiai készítmény kijuttatást 2-2 pontért, viszont a termény terménydiverzifikáció kapásból megvolt 1 pontért, ez így már 5 pont lett volna összesen és ezt már nem engedte a rendszer..
A terménydiverzifikációt törölni kellett a vállalások közül, mert maximum csak 4 pontot enged..
Válasz Batka #896. hozzászólására
Válasz Vén cigány #895. hozzászólásáraHát ezekből van egy tucatra való, még én se tudom, hogy melyiket kellene használni. De aratásig van még 1 hónap....
Válasz Batka #894. hozzászólásáraOK, de konkrétan mi a termék neve?
Válasz Vén cigány #893. hozzászólására1 pontért semmit, 2 ért mikrobiológiai készítményt , tarlobontót, ez a legegyszerübb megoldás!!!
Válasz Batka #892. hozzászólásáraBúza tarlóra, mit lehet tenni, hogy meglegyen az 1 pont??
Válasz Vén cigány #891. hozzászólásáraTeljesen jól értelmezed! 3x3liter minimum, de kirakhatsz 3x5 öt is...
Válasz CirokMan #887. hozzászólásáraValami itt nem kerek!!!!!!
https://kap.mnvh.eu/sites/default/files/2023-05/4_2023_IH_kozlemeny_dozisok.pdf
A fenti okirat szerint az Amalgerolt legalább 3 alkalommal és alkalmanként 3 l/ha kell kijuttatni az 1 AÖP pontért . Vagy valamit rosszul értelmezek??????
Válasz sixx #889. hozzászólására
Válasz Josku #888. hozzászólásáraElteszed jövőre, papíron pedig kijuttatod.
Megjelentek az aöp szabályok, mivel én is 1 kezeléssel számoltam az algatartalmú készítménnyel, így most vissza kell kanyarodnom az árpára is hogy meglegyen a 2 kezelés.
Ezt már megfogja taposni, de mimást tehetnék, ha íjen gyors volt az írányító hatóság.
Válasz Vén cigány #886. hozzászólására3-5 l/ha, legfeljebb 1%-os tomenysegben kijuttatva
Válasz kukaccsosz #883. hozzászólásáraAmalgerol -nál mi a dózis????
Itt a NEBIH felhasználási engedély
Válasz Drisa #884. hozzászólásáraTáblaszegély!! az 1.5 szorzó. Itt pont kapóra is jön vadkáros területeken. Csak még nem tudom hogy azt kell-e valami takaróval bevetni? Valami lágyszárú %os arányt írnak elő ott.
Ki hogy tervezi a jövőben a HMKÁ 8. pontját teljesíteni? Ha nincs értéktelen föld parlagra akkor hogy érdemes?
Válasz misimokus #882. hozzászólásáraIgen. A kiadott listából választva az engedélyben szereplő dózisban.
Jól értelmezem ? Van 20 ha szántóm és 10,1 hektárra mikrobiológiai készítményt (szárbontót) fújok ki a búza tarlóra és utána betárcsázom, az 2 pont?
Válasz Traktoros30 #879. hozzászólásáraAz egységes kérelemben a kötelezettségvállalásra vonatkozó figyelmeztetések a vízvédelmi sávoknál már megjelennek, le is tudod vágni a tábládról azt a pár métert. Szerintem felesleges megkérdezni a kamarát de te tudod.
Válasz Traktoros30 #879. hozzászólásáraa csatornát is folyóvíznek jelöli én néztem be, mert a blokkhatár fedvény eléggé kitakarja a folyóvíz fedvényt.
Válasz termelo #878. hozzászólásáraNálunk a keleti főcsatorna a folyóvíz, a leágazó csatornák pedig vízvédelmi sávok. Megkérdezem az agrárkamarát, mert nem mindegy.
Válasz Traktoros30 #873. hozzászólásáraNekem jelölt folyóvíz mellett van csak vízvédelmi sáv ami 5-5 méter széles. Szerintem annak a szélétől indul az 50 méter.
Ez azért lehet veszélyes mert ha van egy 10 ha-s táblád vízvédelmi sáv mellett és teszel rá kondicionálót vagy mikrobiológiai készítményt 10 ha ra akkor ezt a számítógép könnyen kiszúrja...
Válasz Tom250 #875. hozzászólásáraIgen, igy meg esetleg lehet hengerezést is, ha volt
Me gmajd ha írod a gazdálkodási naplót az időpontok és műveletek stimmeljenek. Ha vmit nem jelentesz akkor egyértelműen a másik naplóba sem...
Válasz Traktoros30 #866. hozzászólásáraEz egy régi termékük, már nem gyártják.
Válasz feri6 #874. hozzászólásáraHát valóban nincs túlzottan képbe..
Szójám van meg őszi búzám forgatás nélküliben.
A szója vetés előtt kétszer volt kombinátorozva, akkor ez esetben csak a két kombinátorozást kell felvezetni? Vetést nem?
Őszi búza január óta csak permetezve meg műtrágyázva volt. Akkor oda egyenlőre nem kell beírni semmit, csak majd az aratás utáni tarlóhántást?
Válasz Tom250 #864. hozzászólásáraCsak a talajművelésre vonatkozóan kell, más nincs is a műveletek közt, direkt vetés azért van mert ott egyben müvelés, falugazdászod nem nagyon van felkészülve.