Hecci ne magyar tanárosdit játsszál,hanem mond el ennek a zs-nek h.hogy kell beállítani egy lovasekét,ha már a nevét elfelejtette,legalább szántani tudjon!!!!!!
Akkor szerintem neked is felejtős mindennemű talajmunka. Lehet őrültségnek hangzik számodra, én tapasztalatból mondom, hogy a fagy a bolygatlan talajt is tudja javítani, szóval szerintem jobban jársz, ha megvárod a tavaszt. Ha nyugodt tavaszunk lesz, akkor lehet tudsz tavasszal is jó szántást csinálni, ha meg olyan mint az idén, akkor meg kár erőlködni bármivel is, úgy is a víz lesz az úr.
Innét a gép elől megmodnom őszintén, fogalmam sincs De egyáltalán tudnád rotálni? Felétek nincs sár vagy hó vagy jég vagy ami felénk? Egyébként én sose voltam híve a szántás előtti talajbolygatásnak, úgyhogy nem tudom jobb lenne-e ha meg tudnád rotálni. Azt meg végképp nem tudom, hogy kertekben ez hogy működik, nekünk már évek óta be van parkosítva, nem szántatjuk, nem bolygatjuk.
Inkább úgy mondanám, hogy ha nem ilyen régóta lenne vizes... Ettől a qva sok esőtől már úgy össze van tömörödve agyagtalaj, vályogtalaj, homoktalaj bármilyen talaj, hogy tényleg csak kínszenvedés szántani.
Elhiheted, hogy ma Magyarországon mindenki csak szenved a szántással. Az általad belinkelt videón lévő talajállapotért nagyon sokan, nagyon sokat adnánk oda. De ha az idei viszonyok között sikerül belőnöd a gépet, akkor soha az életben nem fog több kérdésed adódni a beállításokkal kapcsolatban
Néztem videót ahol a csávó nem is tartja a gépet csak sétál utána.
Én ma próbáltam vele szántani de csak szenvedtem.
Mindig emelgetni kellet, meg tolni.
REndben.
Egyébként valaki azt tanácsolta hogy azzal a kerékkel ami a barázdába fog menni álljak rá valamire ami olyan magas mint amilyen mélyen akarok szántani.
És egyenes beton felületen állítsam be úgy az ekét hogy az a betonhoz érjen.
Nekem volt Terra gépem, de már rég. Ha jól emlékszem először csak nagyjából állítottam be ,majd mikor meghúztam az első barázdát, utána finomítottam. Az elsővel a mélységet, a hátsóval hogy egyenesen álljon a barázdába.
Válasz #425. hozzászólásra Először indits be a gépet aztán rakd le az ekét a földre és nyomjad neki majd magadtol rá fogsz jönni a beállitásra, ha mégse akkor az a legegyszerübb ha megnézed hogy más hogy csinálja.
Arra gondolt, hogy ha majd a főd' kiadta a fagyát, akkor indítsd be a gépedet, és tedd le az ekét, majd menj vele pár métert. Ez után fotózd le, töltsd fel ide, és nagyon sok hozzáértő szaki majd kielemzi neked, hogy mit hová tekerj.
SZiaszotk volna megint egy kérésem vett a barátom egy nagy lajta 3-ast de régi gazdája 2 fejjel szántott széttolta a eketesteket abba kérne segitséget hogy kellene be állitani hogy egyformát fogjanak hogy egy mtz80 kőnnyen vigye. kőszi.
a "Z" tengely egy kis segítség azért,hogy ezzel egyben tudod finomítani az ekének egy olyan síkját,amivel az eddig leírtakban nem szerepel.Méghozzá,ha felülről nézzük az ekét, és te elkezded forgatni a Z tengelyt bármelyk irányba, látható lesz,hogy az ekédnek felülről nézve elkezd nőni az ún. fogás szélessége.Továbbá, ezzel a forgatással is tudod finomítani,hogy az ekéd a szántás vagy a part fele "húzzon". DE hidd el,ha elkezded álligatni úgy ahogy mondtam,szépen sorba meglátod,hogy műxik ez a való életben is.
A legelső hozzászólásomban rosszul írtam,mert a jobb oldali lakatot (függesztő orsó) kell teljesen összetekerni.
De a többi az még mindíg áll!
Vagyis az első eke, mert nekem 2es ekém van, akkor ha sík talajon áll a traktor és hátulról nézzük akkor balra kell hogy döljön? mert nekem épp ellenkezőleg mondták és a hátsó eke nem visz így olyan mélyen mint az első...
A traktor függesztő szerkezetén van 2 orsó.Vagy a baloldalit (hátulról nézve a traktort) tekerd össze, vagy a jobboldalit hosszabbra.
Figyeld azt, hogy az eke keresztirányú síkja a trakhoz képest (persze megint hátulról figyelve) balra lejtsen.
Ezzel addig játsz,míg az eke által előidézett borozdában járó traktor után az eke keresztirányú síkja,már a talajhoz képest páhuzamos legyen.Ugye a traktor meg a barázdában ferdén fog állni.
Ahhoz,hogy a kemény földbe belekapjon az eke,ún. orron kell járatni,Tehát az eke hosszirányú tengelye (oldalról nézve a traktor felé lejtsen.Ez hosszútávon nem jó,max egy kerülő erejéig,míg belövöd az ekét.Ezt a függesztő szerkezet ún. 3. pontjának orsólyának összetekerésével éred el.
Törekedni kell arra,hogy az eke, amár említett hosszirányú és kereztirányú síkja, a termőldel (jobbesetben) párhuzamos síkot vetítsen.
A fennt említett útmutatások persze csak akkor érvényesek, ha van az ekén ekevas!
A szántási mélység változtatásánál (ekén lévő kiskerék) mindig ellenőrizni a már említett síkokat.
HELLÓ ÉRDEKLŐDNÉK TŐLETEK MERT ÉN MOST KEZDEM A SZÁNTÁSSAL ISMERKEDNI VETTEM TISZAVASVÁRIBA EGY GYÁRI ÚJ EKÉT NEM TUDOM BE ÁLLITANI MERT HA EGY KICSIT KEMÉNYEBB A FŐLD CSUSZIK A FŐLDŐN NEM MEGY BELE LEHET HOGY A Z TENGELYT NEM JOL ÁLLITOTTAM BE KÉRLEK SEGITSETEK EKE NEVE Akpil Eke 3-as
1259 hozzászólás
Válasz #453. hozzászólásra

Üdv Szeni, viszem a Zilt.
A beállításnál két dolog nagyon fontos:
-Hosszanti és keresztirányban vízszintes legyen a beállítás.
Válasz #452. hozzászólásra

Nincs leborulós smile...

kötött talajt szántottál már 2 lóval?
ebben nem művészet beállitani meg haladni.....
Ez igen, fél plató Zil sör az övé, meg a lovaké!

Le a kalappal!
Válasz #453. hozzászólásra

Hol szerzünk Zilt?

Valaki tud egyet?

Akkor a fórum találkozó nyáron is kell hogy legyen, mert én nyáron szeretem a sört.
Válasz #448. hozzászólásra

Na,ha ebből valaki megtanult ekét beállítani,annak én fizetek egy Zilplató sört.
Válasz #432. hozzászólásra
http://www.youtube.com/watch?v=spKzToKXDh4
ennek Szőlősi Tanár Úr örülne!!!

Ej azok a növénytermesztés gépei órák :)
köszi szépen
Válasz #447. hozzászólásra
EKE beállítások !!!
Üdv, ajánlom, minden benne van.
Lenne nekemís egy kérdésem hogy az első eke nem visz
semmit de a másik kettő rendesen visz.Hogy túdnám
meg oldani a gón dót 3 lajta eke
Válasz #445. hozzászólásra
minek örülsz?
Válasz #444. hozzászólásra
haha
Válasz #443. hozzászólásra
Hecci ne magyar tanárosdit játsszál,hanem mond el ennek a zs-nek h.hogy kell beállítani egy lovasekét,ha már a nevét elfelejtette,legalább szántani tudjon!!!!!!
Válasz #426. hozzászólásra

Hogy Te milyen tanult fickó vagy......
Nagyon jól lefordítottad magyarra a magyart.......
Megmarózni?????
ááááááááááááááááá
Válasz #441. hozzászólásra

Akkor szerintem neked is felejtős mindennemű talajmunka. Lehet őrültségnek hangzik számodra, én tapasztalatból mondom, hogy a fagy a bolygatlan talajt is tudja javítani, szóval szerintem jobban jársz, ha megvárod a tavaszt. Ha nyugodt tavaszunk lesz, akkor lehet tudsz tavasszal is jó szántást csinálni, ha meg olyan mint az idén, akkor meg kár erőlködni bármivel is, úgy is a víz lesz az úr.
Válasz #440. hozzászólásra
Nálunk az eső esik.
Sár van.
Na meg néha az ónőseső.
Ez van most.
Válasz #439. hozzászólásra
De egyáltalán tudnád rotálni? Felétek nincs sár vagy hó vagy jég vagy ami felénk? Egyébként én sose voltam híve a szántás előtti talajbolygatásnak, úgyhogy nem tudom jobb lenne-e ha meg tudnád rotálni. Azt meg végképp nem tudom, hogy kertekben ez hogy működik, nekünk már évek óta be van parkosítva, nem szántatjuk, nem bolygatjuk.
Innét a gép elől megmodnom őszintén, fogalmam sincs
Válasz #437. hozzászólásra
És ha előtte meg rotálnám? az segítene?
Válasz #437. hozzászólásra
Értem.
Válasz #436. hozzászólásra
Inkább úgy mondanám, hogy ha nem ilyen régóta lenne vizes... Ettől a qva sok esőtől már úgy össze van tömörödve agyagtalaj, vályogtalaj, homoktalaj bármilyen talaj, hogy tényleg csak kínszenvedés szántani.
Válasz #433. hozzászólásra
Ha nem volna ilyen vizes akkor könnyebb lenne?

gondolhatod még traktorral is szenvedés nem hogy ezzel a robikapával ne vedd megbántásnak többre mész vele ha felásod az idén

Elhiheted, hogy ma Magyarországon mindenki csak szenved a szántással. Az általad belinkelt videón lévő talajállapotért nagyon sokan, nagyon sokat adnánk oda. De ha az idei viszonyok között sikerül belőnöd a gépet, akkor soha az életben nem fog több kérdésed adódni a beállításokkal kapcsolatban

az idén nem csodálom hogy nem megy
Válasz #430. hozzászólásra
Néztem videót ahol a csávó nem is tartja a gépet csak sétál utána.
Én ma próbáltam vele szántani de csak szenvedtem.
Mindig emelgetni kellet, meg tolni.
http://www.youtube.com/watch?v=x3hTJH0Sfok&feature=related
Válasz #429. hozzászólásra
De egyébként nyitónál felesleges ilyenekkel kínlódni. Húzol egy nyitót, aztán meg majd állítgatod.
Vagyis ne azzal a kerékkel, a másikkal
Válasz #429. hozzászólásra
Kezdésnek az is jó lesz, kiindulási alapnak.
Válasz #422. hozzászólásra
REndben.
Egyébként valaki azt tanácsolta hogy azzal a kerékkel ami a barázdába fog menni álljak rá valamire ami olyan magas mint amilyen mélyen akarok szántani.
És egyenes beton felületen állítsam be úgy az ekét hogy az a betonhoz érjen.
Lehet benne valami?

Nekem volt Terra gépem, de már rég. Ha jól emlékszem először csak nagyjából állítottam be ,majd mikor meghúztam az első barázdát, utána finomítottam. Az elsővel a mélységet, a hátsóval hogy egyenesen álljon a barázdába.
Válasz #425. hozzászólásra Először indits be a gépet aztán rakd le az ekét a földre és nyomjad neki majd magadtol rá fogsz jönni a beállitásra, ha mégse akkor az a legegyszerübb ha megnézed hogy más hogy csinálja.
Válasz #424. hozzászólásra
Arra gondolt, hogy ha majd a főd' kiadta a fagyát, akkor indítsd be a gépedet, és tedd le az ekét, majd menj vele pár métert. Ez után fotózd le, töltsd fel ide, és nagyon sok hozzáértő szaki majd kielemzi neked, hogy mit hová tekerj.
Válasz #423. hozzászólásra
Hozzá tenném hogy teljesen laikus vagyok mert sosem szántottam még.
Válasz #423. hozzászólásra
Ezt most nem értem...
húzzál 1 menetet aztán tegyél be képet ha bajod van vele..........
Üdv.

Vettem egy terra kis traktort.
És szántanék vele csak hát sajnos nem tudom hogy kell beállítani az ekét.
Tudna valaki segíteni?
Raktam fel képet a gépről.:
SZiaszotk volna megint egy kérésem vett a barátom egy nagy lajta 3-ast de régi gazdája 2 fejjel szántott széttolta a eketesteket abba kérne segitséget hogy kellene be állitani hogy egyformát fogjanak hogy egy mtz80 kőnnyen vigye. kőszi.
Válasz #419. hozzászólásra
HELLÓ KŐSZI A SEGITSÉGET MINDEN RENDBEN MÜKŐDIK SZÉP MUNKÁT VÉGEZ.
Válasz #417. hozzászólásra
a "Z" tengely egy kis segítség azért,hogy ezzel egyben tudod finomítani az ekének egy olyan síkját,amivel az eddig leírtakban nem szerepel.Méghozzá,ha felülről nézzük az ekét, és te elkezded forgatni a Z tengelyt bármelyk irányba, látható lesz,hogy az ekédnek felülről nézve elkezd nőni az ún. fogás szélessége.Továbbá, ezzel a forgatással is tudod finomítani,hogy az ekéd a szántás vagy a part fele "húzzon". DE hidd el,ha elkezded álligatni úgy ahogy mondtam,szépen sorba meglátod,hogy műxik ez a való életben is.
A legelső hozzászólásomban rosszul írtam,mert a jobb oldali lakatot (függesztő orsó) kell teljesen összetekerni.
De a többi az még mindíg áll!
Azért jelentkezz,hogy mire jutottál!
Üdv
Rá lehet fogni hogy jó?

Válasz #413. hozzászólásra
NAGYON SZÉPEN KŐSZŐNŐM HOLNAP KIPROBÁLOM IGY EKÉN Z TENGELY. MIÉRT NEM EGYENES? MINT A TŐBBI EKÉN MI CÉLT SZOLGÁL?
Válasz #415. hozzászólásra
Oké értem én, köszi.
Válasz #414. hozzászólásra
Az eke keresztirányú síkját figyelve a baloldali képzeletbeli vonal vége közelebb legyen a talajhoz,mint a jobboldali vége.
Jobban nem tudom kifejezni magam.
Válasz #413. hozzászólásra
Vagyis az első eke, mert nekem 2es ekém van, akkor ha sík talajon áll a traktor és hátulról nézzük akkor balra kell hogy döljön? mert nekem épp ellenkezőleg mondták és a hátsó eke nem visz így olyan mélyen mint az első...
Válasz #412. hozzászólásra
A traktor függesztő szerkezetén van 2 orsó.Vagy a baloldalit (hátulról nézve a traktort) tekerd össze, vagy a jobboldalit hosszabbra.
Figyeld azt, hogy az eke keresztirányú síkja a trakhoz képest (persze megint hátulról figyelve) balra lejtsen.
Ezzel addig játsz,míg az eke által előidézett borozdában járó traktor után az eke keresztirányú síkja,már a talajhoz képest páhuzamos legyen.Ugye a traktor meg a barázdában ferdén fog állni.
Ahhoz,hogy a kemény földbe belekapjon az eke,ún. orron kell járatni,Tehát az eke hosszirányú tengelye (oldalról nézve a traktor felé lejtsen.Ez hosszútávon nem jó,max egy kerülő erejéig,míg belövöd az ekét.Ezt a függesztő szerkezet ún. 3. pontjának orsólyának összetekerésével éred el.
Törekedni kell arra,hogy az eke, amár említett hosszirányú és kereztirányú síkja, a termőldel (jobbesetben) párhuzamos síkot vetítsen.
A fennt említett útmutatások persze csak akkor érvényesek, ha van az ekén ekevas!
A szántási mélység változtatásánál (ekén lévő kiskerék) mindig ellenőrizni a már említett síkokat.
Remélem sikerül!
HELLÓ ÉRDEKLŐDNÉK TŐLETEK MERT ÉN MOST KEZDEM A SZÁNTÁSSAL ISMERKEDNI VETTEM TISZAVASVÁRIBA EGY GYÁRI ÚJ EKÉT NEM TUDOM BE ÁLLITANI MERT HA EGY KICSIT KEMÉNYEBB A FŐLD CSUSZIK A FŐLDŐN NEM MEGY BELE LEHET HOGY A Z TENGELYT NEM JOL ÁLLITOTTAM BE KÉRLEK SEGITSETEK EKE NEVE Akpil Eke 3-as
Válasz #410. hozzászólásra
Kell is az rájuk, h. lássad mik hullanak le róla menet közben... :-)))))))))))
Válasz #407. hozzászólásra
Gyermekeim! Ez a tükör a Valtrákon széria felszereltség!