Fórum
- CLAAS kombájncsalád új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Poénok új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kasza?! új
- Hogyan lehet 2 körös légféket egykörösre csinálni??? új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Perkins motorok - tapasztalatok és vélemények új
- Fortschritt E-514 kombájn új
Cikkajánló
Hirdetés
_fill_540x300_0.jpg)
Hárítsuk el a fertőzést még a gombák megjelenése előtt!
A modern növénytermesztésben nincs helye a kockázatnak – válassza a biztos...
938 hozzászólás
Válasz Pont #837. hozzászólásáraÉrtem köszi. Igen öcsg lettünk.
Válasz Gatti #836. hozzászólásáraTavaly át kellett alakulnotok, vagy ÖCSG-vé vagy CSMT-vé akkor is egy teljes körű leltár kellett, családi gazdaság alapító szerződéssel stb. Az ÖCSG-k pedig évente mivel tagjai őstermelők lettek , nemcsak a területeiket, de még a rajta lévő növénykultúrákat is jelentik, szerintem ráérsz akkor, legalábbis felénk as kutya se foglalkozik a 15 nappal, főleg ha kikerült a föld. Ha bekerül azt a földhivatalban viszont be kell jelenteni legegyszerűbben úgy jár rá támogatás.
Sziasztok!
2022. jan 1 el egy kis darab bérelt föld kikerült a családi gazdaságból. Gondolom 15 napon belül menni kell a járásba intézni hogy változás történt a családi gazdaság területébe.
Van esetleg valakinek valamilyen nyomtatványa erre? Legutóbb jó pár éve amikor bekerült egy terület akkor asszem egy teljes mezei leltárt kellett készíteni a gépekről és a területekről és úgy módosították.
Egy kis érdekesség:
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.elobolygonk.hu%2FKlimahirek%2FAgrarium%2F2021_09_14%2Ferdekes_tenyek_a_magyar_mezogazdasagi_teruletekrol_grafikonnal%3Ffbclid%3DIwAR3tCSLrSXW5hf2Tcas2fDdW5AsKetulgChSGJUBJmWKxh_03wfVqdNlyF4&h=AT2i9CIb16U40a5xRirQiEq6HIQFDCasLVprlAZdNzbMMVywBlj-ozDE5bj_Zx17g-JpFW4lUbn90FVPqQURok4KnuPK-J0o0Q93oOZ-i6PU-gqyTICyKVFQa0m5Hu1QdXI&__tn__=%2CmH-R&c[0]=AT2K4HkT4lbL68RVtP37ll13iHEikx751avAbJUTSMLc5EC2w2wXjC4ciXFKM_eCwZDCS8SHHE66-WRMmwSCGBs_a1y917zya1l_S1hSzeAxpMNNagqg1oZBitp1MLilxX1fb0xwYuucWaetwy8e6Shy6DohIpyZNwoY4Pdolha3aB_qsz1RwYg5xw_TiCGVoWgEve-b5gRjhU4zTaZfDAw2uQMRlTrSTkXmXD6gozX34RoTKtqi3DMurJepdX3dcLEsRQf-_Fxzj8GOKCAI6v2khK9dlSDLdTkThOHp5ZN1hCNMudH5QMjs9moKzVWAuZfM_e0

Válasz csuti0 #833. hozzászólásáraKöszi! Szerintem is mennie kell! A vevő jött hozzám, hogy az ügyvéd mondta... Na holnap lezsírozom.
Válasz kamus #829. hozzászólásáraSzia!
Szerintem ne egy válóperes ügyvédet fogadj földeladáshoz! (amúgy a vevő szokta az ügyvédet intézni)
Ha lemondod a földhasználatodat,mielőtt a vétel lezajlik kb. fél év,de van,hogy több,addig a földhivatal simán megbírságolhat mint tulajdonost be nem jegyzett fölhasználat miatt.
Üdv.: Csuti
Válasz kamus #829. hozzászólásáraEl lehet adni. Felénk minden földet bérlettel terhelten adnak el, és nyilván a földhasználó is be van jegyezve.
Hogy ha saját magad vagy a földhasználó is, akkor végülis mindegy mikor mondasz le róla. Biztos megvan a bevett eljárás erre is. Mittudom én, beleirja hogy a hatósági jóváhagyás után kerül birtokba az új tulaj, stb...
Válasz Tobszi #830. hozzászólásáraKöszi! Ügyvéd mondta neki, hogy így ne vegye meg vagy mi..
Én sem emléxem, hogy kellett volna az előző tulajjal ilyesmit intéznem. Azért majd még földhivatalt megkérdem, mi a menet.
Válasz kamus #829. hozzászólásáraSzerintem simán eladható, de amikor az új tulaj bejegyezné rá a saját földhasználatát kérni fognak tőle egy lemondó nyilatkozatot az előző földhasználótól, Vagyis Tőled.
Szántónál legalábbis így volt.
Sziasztok,
El szeretném adni külterületen lévő szőlőmet. Be vagyok jegyezve mint földhasználó, a vevőnek az ügyvéd azt mondta, hogy nem lehetséges így. Le kell mondanom a földhasználatról? Mit kell tenni? Azt látom az adatlapon, hogy nem lejáró a földhasználatom...
Köszi a segítséget!
Válasz Boldvagro #827. hozzászólásáraTe akarod megvenni? Akkor tegyél rá elfogadó nyilatkozatot! Amúgy jegyzőnél megkérdezheted, hogyan lehetett üres telken az adott helységben állandó lakcímet-tartózkodási helyet létesíteni, mert abban ő és hivatal benne van. Max a kormányhivatalhoz írhatsz, hogy tagadják meg a jóváhagyást, mert megtévesztik az üres telken létesített lakcímmel a hatóságokat! Ennyi jut eszembe hirtelen!
Üdv, az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni, ha valaki helyben lakóként kifüggesztett egy adásvételt, de tudvalévő, hogy nem ott lakik bár oda van bejelentkezve papíron?! A címen amit lakcímként használ ház sincs, egy üres telek.
Válasz én 11 #825. hozzászólásáraValamiért a jegyző kiállította az igazolást, ez már az ő felelőssége, te nyugodtan igényelheted a területalapút. A Magyar hatóságoknak is az az érdeke, hogy az Uniótól minél több pénzt kikérjenek, ezért ha bármi jog alap van igényelni, akkor azt támogatják.
Válasz Pont #824. hozzászólásáraJó köszönöm,de ebben az esetben nem kell a tulajdonosoknak beleegyezni ?.Más nem adta be .jövedékit nem akarok erre a területre.
Válasz én 11 #823. hozzászólásáraA területalapúhoz igen, ha egyedül te adtál be kérelmet arra a területre. De ha másnak rajt van a földhasználata és ő is arra igényli akkor az övé a támogatás. A gázolajtámogatáshoz már nem ilyen elnézőek, adócsalás ha nincs földhasználat bejegyezve. Szóval be kell adni a bejelentőt, ingyenes eljárás...
Válasz Pont #822. hozzászólásáraEzek szerint elég ha van a jegyzőtöl egy nyomtatványom hogy én használok az aranykorona értékben megfelelö nagyságu területet?
Válasz Selvin #821. hozzászólásáraEgy föld státusza akkor van rendezve, ha a földhasználat is be van jegyezve. Természetesen nem elég, hogy valaki tulajdonos, hisz az összes bérbe adott földnél más a földhasználó. A területalapú annyiban kivétel, alapból nem szükséges a meglévő földhasználati bejegyzés, egy ellenőrzéskor más módon is lehet igazolni a jogosultságot a támogatásra, pl. érvényes szerződéssel stb.. Ha rájelölnek egymásra, addig nem utalnak amíg nem rendezik ki meddig, ilyenkor is a döntő a bejegyzett földhasználat. Szóval be kell jelenteni, de a jóváhagyástól független lehet igényelni a területalapút, valószínűleg mire ellenőrzésre kerül sor a bejegyzés is megtörténik.
Muszáj bejelenteni a földhasználatot a földhivatalnak? A törvény szerint az az első számú igazolás, de azon kívül van még jó pár. Ha tulajdonos vagyok, akkor alapból elég, vagy nem? Sőt a tulajdonos közeli hozzátartozója is alapból lehet jogszerű földhasználó, ha van papír róla és nincs is bejelentve. Azért lenne fontos, mert egy most megvett osztatlanban nem biztos, hogy határidőig kész lesz a megosztás.
Válasz szeszko #819. hozzászólásáraEgy harmadik személy akinek nem volt rá szerződése.
Válasz antalocz #815. hozzászólásáraÜdv!
Ki használta eddig?
Válasz Nyomasek Bobo #817. hozzászólásáraértem .mert terület alaput szeretnék rá igényelni
Válasz én 11 #816. hozzászólásáraHa nincs 1000 tulaj.
Akkor csinalsz megosztási vázrajzot. Kiküldöd mindenkinek tértivevényesen az ismert címére.(a postan lehet néznek, hogy : Gipsz Jakab, cím: Ftanciaország.) Ha nem jeleznek vissza talán 30? napig, akkor hallgatólag elfogadták.
Ez a tippem. De lehet más jobban tudja.
Üdv az lenne a kérdésem,osztatlan közös legelö.A jegyzö igazolta a földhasználatot meglévö aranykoronáim arányában .egy tulaj ismert még .a többi ismeretlen helyen tartózkodik.A földhivatali bejelentéshez mi kell még? Elöre is kösz.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az egyik helyi gazdának kivan függesztve 4-5ha föld a fele legelő fele szántó.Ő őstermelők családi gazdaságában tag.Én állattartó fiatal gazdálkodó vagyok.Neki van elő haszonbérleti joga?
Srácok. Ha valaki 1 évre területet cserél, azt a földhivatalba is be kell jegyeztetni?
Szerződés az van.
Válasz TeljesenMindegy #812. hozzászólásáraNálunk csak "tisztán" lehet eladni!
Válasz medikus #808. hozzászólásáraTavaly is vettem úgy földet, hogy harmadik személy haszonbérleti joga van rajta, még jó pár évig. Nincs más eladó, így elkel az ilyen is.
Válasz medikus #804. hozzászólásáragyerekkel vigyázni kell, ő válassza ki a nyugdíjas otthont
Válasz medikus #808. hozzászólásáraÁllami földeket is megvették úgy, hogy a bérlőnek még volt hátra 18 év bérleti ideje..............

.......

)
Biztos, mert hülyék hozzá..........
Ezen röhögjél medi-kusssssss
(ember próbál segíteni, tanácsot adni és megvan a hála érte.....:
Válasz medikus #808. hozzászólásáraIgen, ez nem újdonság felénk. Ha így van eladó, akkor így is megvesszük.
Válasz Szabi. #807. hozzászólásáraTe megvennél olyan ültetvényt amit más "művel"?
Válasz medikus #806. hozzászólásáraAttól még eladható, hogy van rajta szerződés.
Válasz csontii #805. hozzászólásáraNem konkrétan az enyém!A pénzre van NAGY szükség!
Válasz medikus #804. hozzászólásáraLégy nagyvonalú és add oda a gyerekednek.
Válasz Spice007 #802. hozzászólásáraKözeli hozzátartózó!Gyerek!De a földet eladnánk!Ő meg nem tudja megvenni,nem is akarja,csak ár alatt max!
Válasz medikus #800. hozzászólásáraAz adásvételhez úgyis kell ügyvéd, az pedig a körülmények ismeretében megmondja a tutit.
Válasz medikus #800. hozzászólására2 dologtól függ szerintem:
1, határozott, vagy határozatlan idejű? A határozott idejüt csak közös megegyezéssel lehet felmondani. Viszont ha határozatlan idejű, akkor jöhet a 2, pont: a szívességi földhasználó közeli hozzátartozód? Ha nem, akkor simán bemész földhivatalba, kitöltesz egy törlés bejelntőt, írsz 2 sort, hogy nem vagytok közeli hozzátartozók, és nem akarok fenntartani így ezt a "törvénytelen" állapotot.
1. Szivességi földhasználat csak közeli hozzátartozóval lehetséges.2 .Felszólítod Ügyvéddel ,hogy eggyoldalúan felbontod a szivességi szerződést ---- ha van szerződés.Ha sajátod a terület(nem jó gazda módjára művelte) is lehet 1 ok. Tisztelettel.
Szívességi földhasználati jogot,hogy lehet visszavonni,ha nem akarják visszaadni,nekem pedig szükségem van a földre,el akarom adni!!
Válasz tothgazda #795. hozzászólásáraKöszönöm szépen!
Válasz premium 385 #796. hozzászólásáraSzia!
Valóban mindegy van-e rájelentkező, Pest megyében 10 hónap kb.
Válasz premium 385 #796. hozzászólásáraHa él hanem él szerintem ugyanannyi idő. 4-6 hónap zala-somogy.
üdv.Érdeklödnék,mennyi idő alatt szokott lefutni egy termőföld adásvétel,ha valaki közben él az elővásárlási jogával?
Válasz kristofkata #794. hozzászólásáraHa csak a Te területedet fogja a leendő bérlő használni akkor nem jogosult a terület után támogatásra(min.0,25ha)tehát megoldható szerződés nélkül is.
Amennyiben ragaszkodsz szerződéshez azt megoldhatod úgy is, hogy csak egymás között köttök egy szerződést és elteszitek a fiókba,de ez nem hivatalos.
A hivatalos út esetén a megkötött szerződést ki kell függesztetni az önkormányzatnál és ha nincs rájelentkező akkor az eredeti szerződőé a föld amit a földhivatal bejegyez az ingatlanra,ebben az esetbe viszont valami minimális bérleti díjat kell meghatározni(legfeljebb nem kéred el tőle)
Nyilván az utóbbi a tuti,mert így minden a bérlő által a területen elkövetett hibákért Ő a felelős.pl.parlagfű szankció.
Válasz tothgazda #792. hozzászólásáraA telek melletti területek is műveletlenek
Válasz tothgazda #792. hozzászólásáraKülterület szántó besorolású. Meg szeretném hirdetni, hogy ingyen kiadom hasznosításra.
Válasz kristofkata #790. hozzászólásáraTöbb infó kell! A terület,belterület,zártkert vagy külterület?A leendő használó szomszéd-e (használja-e a szomszédos területet)?
Válasz kristofkata #790. hozzászólásáraHa belterület akkor szerintem nem kell semmilyen papír max írtok egy haszonbérleti szerződést évi 5000ft-tal és elteszitek a szekrénybe, semmit nem kell vele kezdeni. De majd nálam jártasabb megerősít vagy lehü...z.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Van egy 1500 nm-es szántó besorolású földterületem, amit szeretnék ingyenes használatra ismerősnek odaadni... most csak parlagon hever évek óta.
Valamiféle szerződést szeretnék - és ahogy utána néztem kötelező is - kötni, de ha jól értelmeztem ingyeneset nem lehet, csak hozzátartozóval. De ezen kívül is elég bonyolultnak tűnik az egész hivatalos procedúra.
Egy kis földről van szó a házam mellett, amit jó lenne, ha valaki megművelne és nem a gaz nőne rajta.
Tudtok esetleg egy egyszerű, kivitelezhető formát, módot?
Minden választ köszönök!
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Van egy 1500 nm-es szántó besorolású földterületem, amit szeretnék ingyenes használatra ismerősnek odaadni... most csak parlagon hever évek óta.
Valamiféle szerződést szeretnék - és ahogy utána néztem kötelező is - kötni, de ha jól értelmeztem ingyeneset nem lehet, csak hozzátartozóval. De ezen kívül is elég bonyolultnak tűnik az egész hivatalos procedúra. smile wacko
Egy kis földről van szó a házam mellett, amit jó lenne, ha valaki megművelne és nem a gaz nőne rajta. smile rolleyes
Tudtok esetleg egy egyszerű, kivitelezhető formát, módot?
Minden választ köszönök!