Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Autók, kocsik, verdák ... paraszti harci szekerek! új
- T-16M traktor új
- Zetor traktorok új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Agroinform Fórum Találkozó 2026.01.31. Bugac új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Fórumtalálkozó az AGROmashEXPO-n! új
Cikkajánló
_fill_540x300_0.jpg)
Ökológiai szójatermesztés? Lássuk az eredményeket!
A termésátlagokat erősen befolyásolja az évjárat és az agrotechnika.
Hirdetés

926 hozzászólás
Válasz Ohaza63 #924. hozzászólásáraDobtam, imádkozok érte nektek.
Válasz mtz1221 #918. hozzászólásáraSertés véknya, dagadó, a hasfal izmai.
Válasz rtamas1976 #922. hozzászólásáraÜdv!

Remélem dobtál a perselybe, hogy Békésben is legyen eső.
Hátha Te közelebb vagy az Úrhoz, mint mi itt délen.
Válasz mtz1221 #918. hozzászólásáraDagadó a disznó rekeszizma lényegében ha nem tévedek
Válasz Ohaza63 #919. hozzászólásáraA dagadót közèpen felkell szedni, megtömni ezzel és hústűvel összevarni.
Be a sütőbe.
Szép barnára megsütni, fincsi!
Érdemes lenne eljönnöd egy borsodi és zempléni túrára!
Hiába gucsmolják zemplén csodaszép!
Az ország legszebb vidéke!
Válasz mtz1221 #920. hozzászólásáraÜdv!

De neked a magasságod is megvan a súlyodhoz!
Gondolj bele, dobod fel a 20 kg mos kisbálát a kocsira és lendület felrántana a bálával együtt ha 50-60 kg-os lennél, de így nem.
A legfontosabb, hogy a nejed is kétszer örül, először mikor rámászol, majd mikor lemászol róla és újra kap levegőt.
Meg ugye ha 50 kg lennél, akkor elgondolkodna, hogy jól megpüföljön e ha rosszat csinálsz, így pedig soha nem jut az eszébe ilyen.
Válasz Ohaza63 #916. hozzászólásáraÉn 38 éves koromig 85 kiló voltam, de minden jóból 2x annyit ettem mint bárki más. Akkor volt egy orr műtét ami előtt kaptam valami hormonos orvoságot, amitől még asszony kajájából is 100 kilósra ettem magam. Utána mondta a doki miért nem edzettem, akkor nem a hasamra ment volna.

Válasz rtamas1976 #914. hozzászólásáraÜdv Tamás!
Felénk ezt a tölteléket a sült csirkébe rakjuk és semmi másba.
Válasz ND #906. hozzászólásáraVelem megetettek 1x arabos kakakaspörköltet amiben cimet volt, később derült ki a gyerekük mikor főzték, beízesítette. Ahoz képest nem is volt rossz, hogy ki nem állom a főt életeket. Mit hívtok dagadónak ?
Válasz Ohaza63 #916. hozzászólásáraBocsi!
Nem mihaszna, hanem Gumóka barátom.
Válasz Gumóka #913. hozzászólásáraÜdv!

Meg kell nősülnöd és nem koslatni a csajok után állandóan, aztán majd nem győzöl fogyókúrázni.
Bár az is lehet, hogy gilisztás vagy!!!
Talán ha beoltanád magad az ellen lehet, hogy híznál.
De vannak ilyenek mint Te.
Nekem is volt anno egy kollégám, 50 kg volt vaságyastól, de amikor elmentünk egy tanfolyamra Budafokra vele és elmentünk vacsorázni egy étterembe és rendelt magának 4 x egymás után jó nagy adag palóc/cigánypecsenyét kakastaréjjal, meg sült krumplival és megevett hozzá 8+8+8+8 szelet kenyeret, de amikor az ötödiket akarta rendelni , akkor mondtam, hogy menjünk már, mert a szakács is őt nézi, hogy hová fér ennyi kaja egy ujjnyi vékony komába, akkor még leszaladtunk a Skálába vett még 1 kg kenyeret, 1 rúd Gyulai májas (80 dkg), meg 1 liter tejet még azt is bevágta utána.
Meg is jegyeztem neki, hogy ennyi kajával egy 15 fős kapásbrigád 2 napig elvan.
Ez színtiszta pocsékolás.
Aztán kiderült, hogy otthon a legkisebb lábasuk is 20 literes volt. Ő a neje és a 3 lányuk nem voltak összesen 200 kg, de mindenki igen étkes volt.
Na mihaszna barátom, ilyen asszonyt ne hozz a házhoz, mert kieszik a vagyonkádból.
Válasz ND #906. hozzászólásáraA cukros májas úgy születhetett, mint a mákos pacal.
Összeragadt két lap a szakácskönyvben…
Válasz Ohaza63 #912. hozzászólásáraSzikadtkenyér, tojás, petrezselyem zöld, pirított hagyma, só, bors.
Ezzelvan töltve a dagadó is, a csirke is.
Ez bevan tekerve folpakba és megfőzve.
Leveszöldséggel, hússal, vagy akár a levesbe is.
A töltelékleves az más ha gondold leírom.
De most megyek templomba.
Dicsértessék!
Válasz Ohaza63 #912. hozzászólásáraÉn meg feleszem a fél házat is, aztán nem vagyok 70 kg.

Válasz rtamas1976 #910. hozzászólásáraÜdv Tamás!
Én sem hallottam erről.
Ami ehhez hasonlít az a Stefánia szelet felénk. Kolbászhússal készítve és főtt tojással a közepén.
Egyébként a kor nálam nagyon elvette az étvágyat és a kaja mennyiséget is.
40 évesen egy nagy adag pörkölt galuskával, vagy cigány (palóc ) pecsenye 2 db tenyérnyi hússal gyorsan lement, de most már 1 adag pörkölt 3-4 evés és 1 tenyérnyi hús elfelezve ebéd+vacsora.
Igen takarékos lettem, figyelembe veszem Ursula asszony, meg apám figyelmeztetését, hogy annyit egyél, hogy ne érd el az ujjaddal.
Majd csak leszokok a kajáról és akkor jó EU-s állampolgár leszek, úgyis ez a céljuk.
Válasz rtamas1976 #908. hozzászólásáraÜdv Tamás!

Soha nem is hallottam e féléről, hogy hántolt árpa, felénk ez teljesen ismeretlen.
Igen a töltött káposzta (nálunk szármának is hívják) valóban 2-3 naposan a jó.
De az is igaz, hogy az ember anyukájának a főztje a legfinomabb.
Nekem szerencsém volt a nejemmel, mert mindent megtanult, amit Anyám tudott főzni, sütni, kivéve a hájaskiflit, meg a nyújtottrétest.
Én főleg tésztás vagyok, de abból is profi lett. Nagyon jól süt is süteményeket..
Viszont 42 év után néha ráunok a főztjére és van az utcánk végén egy kis étterem, ahol 2 féle levest és 4-6 féle másodikat csinálnak kizárólag férfi szakácsok, 1-2 hétig eszem azt, majd újra a házi kaját.
Összeházasodtunk alig voltam 70 kg egy évvel később 85 aztán 95 majd 105, aztán stop.
Anno minden második nap sütött méteres kalácsot (őzgerinc), ettem ettem, majd elkezdtem hordani a kollégáknak, azok is ették ették, majd kezdtek ők is belecsömörleni, míg végül az egyik 60 körüli kolléga szólt, hogy szóljak már az asszonyomnak, hogy ne süssön több méteres kalácsot, mert amikor meglátják a disznói a kezében beszaladnak a belső ólba és ki sem akarnak jönni onnan fél napig. Na 40 éve nem volt méteres kalács nálunk.
Válasz Ohaza63 #903. hozzászólásáraÉs a tölteléket ismeritek-e?

Húsleveshez, töltötthúshoz(dagadó, csirke)?
Pesti barátomék még nemhallottak róla.
De van olyan is, hogy töltelékleves.
Válasz rtamas1976 #908. hozzászólásáraNálunk a töltött kápi nem divat, én a disznótorossal vagyok így, frissen nem eszem, másnap már csúszik, de hidegen.
Mondjuk a torosból úgy megy minden, hurka, kolbi, pecsenye is, nem melegítem.
Válasz Ohaza63 #903. hozzászólásáraGyere kóstold meg! Én frissen megsem kóstolom, másnap vagy 2-3naposan az igazi!
Hántoltárpát minden boltban lehet kapni.
Ha leírom ide, hogy édesanyám csülkösbablevesbe is rak, lehet elsem hiszed.
Pedig finom.
Az araboknál például elképzelhetetlen a konyha árpa nélkül.
Válasz ND #906. hozzászólásáraNálunk városon belül is vannak eltérések, ilyenkor megyünk körbe a baráti/családi körön, minden hétvége erről szól kb
Válasz Gumóka #902. hozzászólásáraHát igen, disznóvágásokon is látni érdekességeket ha több felől kap kóstolót az ember.
Eddigi "extra" nekem a kapros véreshurka, meg a cukros májas - és direkt lett olyan, nem azért mert annyira bebaxtak!
Válasz Ohaza63 #903. hozzászólásáraA szomszéd faluban a svábok így csinálják mint Ti, de abból sem tudok jóízűen enni.
Viszont abból már volt úgy, hogy inkább nem kértem, annyira túl tolták a szalonnát mit, hogy nem leve volt, hanem tömény zsírban úszott...
Válasz rtamas1976 #901. hozzászólásáraJó étvágyat!
Kinézet stimmel, de nekem magával a savanyú káposztával van bajom.
Ha csak olyan van, megeszem, nem finnyázok (Kínában sem haltam éhen anno, kifejezetten kértem hogy valóban helyi ételeket együnk, és volt ott minden érdekesség), de nekem akkor is a régi, nagyanyám féle töltött káposzta az igazi.
Válasz rtamas1976 #899. hozzászólásáraÜdv Tamás!

(Itt mi ezt nem ismerjük)

Hogy miket nem esztek Ti ott északon????
Gersli az árpa, ahogy a google írja!
Itt árpát csak a disznónak adunk.
A nejem olyan töltött káposztát főz, hogy mennyországban nem ennék olyat.
Csak dagadó a darálthús, rizs, só, bors, hagyma, tojás, öklömnyi nagyságúra megcsinálva.
A fejeskáposzta levele leforrázva, abba belecsomagolva ,mellé savanyított hordós káposzta, füstölt tarja, vagy szalonna, főzés puhára, pirospaprikás lisztes rántás és ehető.
Válasz ND #900. hozzászólásáraIlletve mint a disznóvágás.
Ott se tudsz elmenni két egyformába
Válasz ND #900. hozzászólására
Válasz rtamas1976 #899. hozzászólásáraHát igen, ez is olyan "nemzeti eledel", mint a lecsó. Nincs két egyforma, csak a nevük
Válasz ND #897. hozzászólásáraÖklömnyi gombóc gerslivel, savanyú levélbe, hordóskáposztával, kevés paradicson, rántás.
Cukor, ecet kizárva, a gersli megy közé is.
A kàposzták kimosva 1x vízben, mert akkor túl savanyú!
Válasz jaromiv #888. hozzászólásáraPálházán egyszer én is lefagytam, amikor a jó töltött káposztát vastagon leborították nekem paradicsom szósszal.

Meg amikor kérdezték hányat kérek. Mondom kettő elég lesz - néztek furcsán.
Meg én is amikor megláttam hogy akkora egy töltelék mint a hüvelykujjam
Mondtam, hogy ja, ebből jöhet vagy húsz
Válasz rtamas1976 #883. hozzászólásáraÖkölnyi "gombóc" rizzsel, édes káposztába töltve, édes káposztából az apró közé.
Kaporral, kicsi paradicsom, pici cukor, ecet és rántás.
Apró közé kevés gersli
Válasz mtz1221 #895. hozzászólásáraÉn meg nem vagyok válogatós, de azért a túrós tészta után pár órával nézek valamit a spájzba

Viszont ami parázson sül, az tényleg az igazi
Válasz Gumóka #894. hozzászólásáraÉn meg nem szeretem. Olyan asszony kéne aki parázson süt nekünk minden nap. Pljeskavicát kolbászt csontozott csirke combot. Töltött dolgokban el van a hús ize rontva. Talán a karadordeva-ban nincs egyedül.
Töltsétek, amibe akarjátok, én a hasamba szoktam!
Válasz mtz1221 #892. hozzászólásáraA töltöttpaprika az egy másik műsorszám.
Válasz rtamas1976 #889. hozzászólásáraMi nyáron paprikába töltjük.
Itt is paradicsom lével van főzve !! Azt le se írtam, azt hittem alapvető .
Válasz jaromiv #888. hozzászólásáraParadicsom itt is megy és a rántás is.
És tejfölt is hozzá rakni aki szereti.
Válasz R Sándor #887. hozzászólásáraNa olyat meg nemkóstoltam!
Itt káposztalevélbe töltjük, nyáron szőlőlevélbe is láttam már viszont a tormalevelet még nemhallottam.
Válasz rtamas1976 #883. hozzászólásáraTe ott a gasztronómiai határvonalon laksz. Tőled felfelé, paradicsomosan, lefelé tejfölösen eszik a töltött káposztát. Apósomék Pálházán éltek. Elhűltem a paradicsommal nyakon öntött töltött káposztától. Egyébként sem szeretem a paradicsomos káposztát, de elrontani a jót, az gyilkosság volt ellenem. ( Később már hagytak nekem külön.)
Válasz rtamas1976 #886. hozzászólására Ezt még nem hallottam. Szabolcsban néha kukorica darával szoktuk vegyíteni a rizs , a töltött káposztában. Vagy torma levélbe van töltve a rizs + hus a káposzta helyett.
Válasz R Sándor #884. hozzászólásáraHántolt árpa, és ami kimarad a gombócból azt az apró káposztával közzérakjuk.
Persze előtte 12órát áztatjuk.
Válasz R Sándor #884. hozzászólásáraHántolt árpa
Válasz rtamas1976 #883. hozzászólásáraMi az a gersli ?
Békés Boldog karácsonyt mindenkinek!
Kérdés: ki, hol, hogycsinálják a töltöttkáposztát?
Nálunk gerslivel és félöklömnyi gombócokkal.
Békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Boldog karácsonyt!
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek.

Áldott békés ünnepeket kívánok nektek gazdatársak nektek s családtagjaitoknak!
https://www.youtube.com/watch?v=gN2sNT1BlII
Békés Boldog Karácsonyt!