Válasz kisattila1112 #26108. hozzászólásáraFogalmam sincs, az a baj hogy nekem még nagyon tejesek a szemek, szóval nem kéne még elszáradnia mert akkor semmi nem lesz csak léha.
Válasz Gatti #26104. hozzászólásáraItt már szinte lesült minden. Keményednek a szemek. 1/4, 1/3 szem nem kötött be. Ami mag van a kalászban, azok egész fickósak. A múltkori 20mm nélkül nem sok minden lett volna.
Igen. Érdekes. Pedig nem mondanám, hogy meleg, hideg meg csapadéktalan idő lett volna rá 1-2hete.
Képen kezeletlen állomány, de a kezelt is ilyen volt.
Egyébként így néz ki a vas es nehezfém szennyezés is.
Ki tudja mit tartalmaz a "keletről idefújt " levegő.
Válasz Gatti #26104. hozzászólásáraA héten a hőség miatt megszorított kalászosok ottrekedtek ahol vannak, esetükben a kifutott tenyészidő miatt már jelentősebb eső mellett sem lesz regenerálódás, fejlődés.
Válasz termelo #26098. hozzászólásáraA később virágzó állományok még mostanában fognak bekötni. Ezzel a sokáig tartó hideggel kicsit megcsúszott a fejlődés. Eddig azt gondoltam, hogy 20-án, pénteken 13.00-kor kezdjük az árpaaratást, de szerintem még átcsúszik a következő hétre a kezdés. Persze még mindenkit elengedek az utolsó szabad hétvégére és szombat délutánra látni fogok bebókólt árpákat...
Üdv észrevettétek hogy mintha meglenne perzselve a levélhegy a búzánál de valójában a kalász tövénél televan tetűvel vagy csak én vagyok ilyen szerencsés
Válasz Gatti #26090. hozzászólásáraAz árpáknál észrevettem a sarjúhajtások hiányát. Nagyon sok kalászos levele "meg van égetve", nálunk is van ilyen, pedig kétszer 10 liter nitrosolt kaptak összesen úgy, hogy gombaölővel egyszer sem kevertük. Találtam sok olyan kalászt, aminek a felső padkái nem hoztak szemet és a szálkái megcsavarodtak. Kutya egy évünk van...
Én azt vettem észre elég gyengék itt felénk a búzák. Először azt hittem csak a miénk de bele mentem máséba (persze csak a szélébe gyalog) és akkor látszott igazán milyen ritkák és látszik a soruk, pedig az útról szépnek néznek ki. Amelyik fajta nagyobb/szélesebb levelet növeszt azoknál nem olyan feltűnő de ott is látszik ha csak a kalászt nézem. Viszont a vékonyabb levelű fajtáknál, főleg melegbe amikor csavarodik, nagyon feltűnő.
Ezt észre vetted te is?
Pedig bokrosodás körül azért volt módjával csapadék, ezért nem értem mi lehet a gond. Más években be van aludva az egész most pedig mintha nem bokrosodott volna és kivehetők a sorok.
Még arra gondoltam hogy eldobták a sarjhajtást amikor bejött az aszály, mert kora tavasszal bokrosabbnak tűnt amíg kicsi volt.
Válasz szanberg #26088. hozzászólásáraRégebben vetettem a fajtákat Axis-ez nagyon jól terem, Armelis, meg még volt pár, hirtelen nem jutnak eszembe a nevek. De én már jó 10 éve nem termelek Istropol búzákat. Azoktól a vetőmagosoktól, akiktől azelőt vásároltam már vagy nem termelnek vetőmagbúzát, vagy átkerültek nemzetközi cégek alá, sok kézen megy keresztül a megrendelés, egyszerüen hiányzik a flexibilitás.
Jobban LG /Avenue, Absalon/és Satbau /Lukulus/ búzákat termelek. Itt elég egy telefon, máris rendezik a megrendelést. Jön a vetőmag, jön a számla, utalom a pénzt és mindenki elégedett.
Viszont szakma!
Az Istropol Istroseed búzái hogy szuperálnak nálatok? Volt főiskolás csoport társam ennél a cégnél dolgozik most itthon, ősszel vetek a szálkás búzájából. Itthon még nem terjedt el annyira, nálatok biztosan sokan vetik.
Válasz mtz1221 #26084. hozzászólásáraNálam a kukorica tavaly megsült. Június elején esett akkor utoljára a kukoricára, ami augusztus közepére megsült. . Viszont a búza vetése óta azért volt valami csapadék, nem panaszkodhattam ha voltak is száraz periódusok.
Válasz Sk Laci #26081. hozzászólására2 hónappal azért csak tovább szívta a kuki a vizet mint a repce ? Itt tavaly volt ilyen. Repce után 6.5 tonna lett, napra után meg 3.7. A napráé 1 hét alatt megsült.
Korai búzám így néz ki: ez kukorica utánni búza. A jövőheti kánikula azthiszem végleg kinyírja. ez a búza repce után lett vetve. Tekeredik, de a levelek nincsenek elsülve. a szemközti parton szépen lehet látni, meddig volt vetve a kukorica, és hol volt a repce /zöldebb rész/.
Nem hittem volna, hogy enyit csinál az előző évi növény......
Talajelőkészités, vetés, növényvédelem a búzában ugyan az, és ugyan azon a napon.
Jő lenne, ha nem csak aszalt szemek lennénnek a kukorica utánni részen.
Válasz szanberg #26076. hozzászólásáraHa a Gyügy /Dudince/ melletti Lišovról van szó, akkor kb 30 km lehet.
Baszus, nehogy már összetörjed magad aratás előtt !!!
Ki fog kombájnozni nyáron?.......
Tudom, hogy a motorozás a hobbid, de kell tudni nemet is mondani.
Válasz lalakbende #26075. hozzászólásáraHali!
Pár éve van, Mv Nádor , és Cameleon mellett. Nem rosszak, ha rendben van vele minden tudja a 7-8 tonnát, ja meg persze ha van eső
Egyébként jó fajta.
Válasz viktor81 #26073. hozzászólásáraKomolyabb kártétel akkor lehet ha kevés eső esett mostanság mert ugye azok szivogatják a vizet és tápanyagot,akkor szélsőséges esetben a mag nyeszlett lehet de normál vízellátottságú területen ha rengeteg is van rajta akkor se lesz komoly károd.
Az igazi károkozásuk az hogy vírusterjesztők .Nem mostanra hanem a következő kultúrát tudja majd megbetegíteni.Annyi hogyha utána megint kalászos vagy repce megy akkor ősszel már figyelni a táblát.
Felénk is sokaknak tetves de már nem mennek bele.
Én kétszer fújtam le de vetésfehérítő miatt
Válasz Sk Laci #26074. hozzászólásáraEnduro Szlovák Magyar bajnoki futam van, ma volt az első verseny nap, holnap folytatjuk. Aztán gyí haza holnap kora este.
Milyen messze van ez tőletek?
Válasz szanberg #26072. hozzászólásáraSzia!
Mit keresel Lisovon?
Hogy más felé hogyan néznek ki a növények, azt nem tudom megítélni, csak azt látom milyen a közvetlen környezetemben. Növények elég jól néznek ki, kivétel a vadkáros.
Időm se nincsen elmenni sehová se, sorközmüvelőzök. Ma is 44-45 ha napraforgót megcsináltam 12 óra alatt. Haza kellett mennem, kifogyott az adblu. Amúgy megcsináltam volna a 48 ha-os parcellát /szolgáltatok/.
Mellette még egy fürdőszobát is csinálok át komplet az egészet.
Sziasztok!
A búza kalászokon néhol (foltokban)elég sok levéltetű van.Virágzásnak lassan vége.Nagy kárt tud csinálni ,vagy ilyenkor már nincs olyan nagy jelentősége.
köszönöm
Válasz Sk Laci #26044. hozzászólásáraLaci!
Itt vagyok Lisov-on, ez felétek van nagyjából igaz?
Olyan jól néz ki a határ! Kalászosok, de a kukoricák napraforgók is mind fejlettebbek mint nálunk. Mondjuk némileg délebbre van tőlünk ez a határ, de akkor is fasza.
Válasz Ganajos #26064. hozzászólásáraTudod ezt nehéz megbecsülni.
22ben 7.6t/ha volt és kevesebb még soha!
De még igensokat alszik kint.
Ha kapnánk esőt a 9is bennelehet, de ha nem?
ATTRAKTION, korai vetés szeptember végén. A fórumon nemtaláltam róla semmit. Picit sűrűre sikerült ezért a kalászok átlagban 8emeletesek. Tegnap kapott prosarot+rovarölőt.
26112 hozzászólás
Válasz Kanegér88 #26110. hozzászólásáraNrm hinném. Múlt hónapban 40mm, D Pest.
Válasz kisattila1112 #26108. hozzászólásáraFogalmam sincs, az a baj hogy nekem még nagyon tejesek a szemek, szóval nem kéne még elszáradnia mert akkor semmi nem lesz csak léha.
Válasz Sanyee #26106. hozzászólásáranekem is hasonló, szárazság?melyik megye?
Az én kis Faladom is kiszáradt, mondjuk, tettem érte…
Válasz Gatti #26104. hozzászólásáraSajnos nálam is hasonló nekem falado van te mit vársz tőle?
Válasz Gatti #26104. hozzászólásáraItt már szinte lesült minden. Keményednek a szemek. 1/4, 1/3 szem nem kötött be. Ami mag van a kalászban, azok egész fickósak. A múltkori 20mm nélkül nem sok minden lett volna.
Válasz zsoltbohos74 #26094. hozzászólására
Igen. Érdekes. Pedig nem mondanám, hogy meleg, hideg meg csapadéktalan idő lett volna rá 1-2hete.
Képen kezeletlen állomány, de a kezelt is ilyen volt.
Egyébként így néz ki a vas es nehezfém szennyezés is.
Ki tudja mit tartalmaz a "keletről idefújt " levegő.
Válasz Gatti #26104. hozzászólásáraA héten a hőség miatt megszorított kalászosok ottrekedtek ahol vannak, esetükben a kifutott tenyészidő miatt már jelentősebb eső mellett sem lesz regenerálódás, fejlődés.
dolgozik a hőhullám

06205035580 ha valakinek kellene egy ügyes idegenelos csapat hívjon batran
Válasz Bzs2 #26100. hozzászólásáraNálunk amióta az eszem tudom mindig vasárnap délbe érik be az árpa, akkor kezdünk
Válasz zsoltbohos74 #26099. hozzászólásáraNéztem. Néhány órával később földön voltak a tetvek. Mospilan, Roslix ugyanaz a hatóanyag.
Válasz termelo #26098. hozzászólásáraA később virágzó állományok még mostanában fognak bekötni. Ezzel a sokáig tartó hideggel kicsit megcsúszott a fejlődés. Eddig azt gondoltam, hogy 20-án, pénteken 13.00-kor kezdjük az árpaaratást, de szerintem még átcsúszik a következő hétre a kezdés. Persze még mindenkit elengedek az utolsó szabad hétvégére és szombat délutánra látni fogok bebókólt árpákat...
Válasz erni #26097. hozzászólásáraMiután lefújtad nézted megsértődtek a tevek ha igen mivel fújtad???
Egyre több a piretroid rezisztencia.
Köszönöm.
Válasz Bzs2 #26091. hozzászólásáraNem tudom megítélni, ma néztem a szomszéd búzáját jól néz ki az állomány de üresek a szemek
36 fokot ír lesz abból még valami?
Válasz zsoltbohos74 #26096. hozzászólásáraTegnap meg ma fújtuk le, rengeteg volt rajta. A traktor első hídja 10 hektár után.
Válasz kukaccsosz #26095. hozzászólásáraÉs a tetűvel kell e még harcolni ebbe a stádiumban?
Válasz zsoltbohos74 #26094. hozzászólásáraFelénk rengeteg olyan van, de nem a tetű miatt. Szárazság, hideg, UV….
Üdv észrevettétek hogy mintha meglenne perzselve a levélhegy a búzánál de valójában a kalász tövénél televan tetűvel vagy csak én vagyok ilyen szerencsés
Válasz Diesel Tibor #26092. hozzászólásáraNem, Chevignon.
Azért írtam, hogy a Cameleon , és a Nádor mellett 2-3 éve van.
Lehet én fogalmaztam rosszul.
Válasz mtzfanful1 #26079. hozzászólásáraEz se nem nádor se nem caméleon,ez inkább géniusz
Válasz Gatti #26090. hozzászólásáraAz árpáknál észrevettem a sarjúhajtások hiányát. Nagyon sok kalászos levele "meg van égetve", nálunk is van ilyen, pedig kétszer 10 liter nitrosolt kaptak összesen úgy, hogy gombaölővel egyszer sem kevertük. Találtam sok olyan kalászt, aminek a felső padkái nem hoztak szemet és a szálkái megcsavarodtak. Kutya egy évünk van...
Válasz Bzs2 #26027. hozzászólásáraNem akartam már az esős topicot végig offolni, ezért itt írok.
Én azt vettem észre elég gyengék itt felénk a búzák. Először azt hittem csak a miénk de bele mentem máséba (persze csak a szélébe gyalog) és akkor látszott igazán milyen ritkák és látszik a soruk, pedig az útról szépnek néznek ki. Amelyik fajta nagyobb/szélesebb levelet növeszt azoknál nem olyan feltűnő de ott is látszik ha csak a kalászt nézem. Viszont a vékonyabb levelű fajtáknál, főleg melegbe amikor csavarodik, nagyon feltűnő.
Ezt észre vetted te is?
Pedig bokrosodás körül azért volt módjával csapadék, ezért nem értem mi lehet a gond. Más években be van aludva az egész most pedig mintha nem bokrosodott volna és kivehetők a sorok.
Még arra gondoltam hogy eldobták a sarjhajtást amikor bejött az aszály, mert kora tavasszal bokrosabbnak tűnt amíg kicsi volt.
Válasz szanberg #26088. hozzászólásáraRégebben vetettem a fajtákat Axis-ez nagyon jól terem, Armelis, meg még volt pár, hirtelen nem jutnak eszembe a nevek. De én már jó 10 éve nem termelek Istropol búzákat. Azoktól a vetőmagosoktól, akiktől azelőt vásároltam már vagy nem termelnek vetőmagbúzát, vagy átkerültek nemzetközi cégek alá, sok kézen megy keresztül a megrendelés, egyszerüen hiányzik a flexibilitás.
Jobban LG /Avenue, Absalon/és Satbau /Lukulus/ búzákat termelek. Itt elég egy telefon, máris rendezik a megrendelést. Jön a vetőmag, jön a számla, utalom a pénzt és mindenki elégedett.
Válasz Sk Laci #26085. hozzászólásáraLegközelebb!
Viszont szakma!
Az Istropol Istroseed búzái hogy szuperálnak nálatok? Volt főiskolás csoport társam ennél a cégnél dolgozik most itthon, ősszel vetek a szálkás búzájából. Itthon még nem terjedt el annyira, nálatok biztosan sokan vetik.
Válasz mtz1221 #26084. hozzászólásáraNálam a kukorica tavaly megsült. Június elején esett akkor utoljára a kukoricára, ami augusztus közepére megsült. . Viszont a búza vetése óta azért volt valami csapadék, nem panaszkodhattam ha voltak is száraz periódusok.
Válasz tomigan #26082. hozzászólásáraSzerintem is.
Lényeg, hogy a kukoricában nem hatott
Mindvégig sokkal szebb volt a búza kukorica utánn mostanáig.
Válasz szanberg #26083. hozzászólásáraMegcsörgethettél volna, ha Gyügyön voltatok.
Válasz Sk Laci #26081. hozzászólására2 hónappal azért csak tovább szívta a kuki a vizet mint a repce ? Itt tavaly volt ilyen. Repce után 6.5 tonna lett, napra után meg 3.7. A napráé 1 hét alatt megsült.
Válasz Sk Laci #26080. hozzászólásáraAzaz, ott voltunk!
Gyügyön volt a szállásunk. Minden rendben volt, készülhetek az aratásra
Búzák eredményeire kíváncsi vagyok, jobbat mutat ott a határ mint felénk, de nem kicsit.
Válasz Sk Laci #26081. hozzászólásáraEzt okozhatja gyomirtò maradvàny is a kukorica utàn mivel szàrazsàg van volt.
Korai búzám így néz ki:
ez kukorica utánni búza. A jövőheti kánikula azthiszem végleg kinyírja.
ez a búza repce után lett vetve. Tekeredik, de a levelek nincsenek elsülve.
a szemközti parton szépen lehet látni, meddig volt vetve a kukorica, és hol volt a repce /zöldebb rész/.
Nem hittem volna, hogy enyit csinál az előző évi növény......
Talajelőkészités, vetés, növényvédelem a búzában ugyan az, és ugyan azon a napon.
Jő lenne, ha nem csak aszalt szemek lennénnek a kukorica utánni részen.
Válasz szanberg #26076. hozzászólásáraHa a Gyügy /Dudince/ melletti Lišovról van szó, akkor kb 30 km lehet.
Baszus, nehogy már összetörjed magad aratás előtt !!!
Ki fog kombájnozni nyáron?.......
Tudom, hogy a motorozás a hobbid, de kell tudni nemet is mondani.
Többiektől elnézést kérek az OFF-ért.
Válasz lalakbende #26075. hozzászólásáraHali!

Pár éve van, Mv Nádor , és Cameleon mellett. Nem rosszak, ha rendben van vele minden tudja a 7-8 tonnát, ja meg persze ha van eső
Egyébként jó fajta.
Válasz viktor81 #26073. hozzászólásáraKomolyabb kártétel akkor lehet ha kevés eső esett mostanság mert ugye azok szivogatják a vizet és tápanyagot,akkor szélsőséges esetben a mag nyeszlett lehet de normál vízellátottságú területen ha rengeteg is van rajta akkor se lesz komoly károd.
Az igazi károkozásuk az hogy vírusterjesztők .Nem mostanra hanem a következő kultúrát tudja majd megbetegíteni.Annyi hogyha utána megint kalászos vagy repce megy akkor ősszel már figyelni a táblát.
Felénk is sokaknak tetves de már nem mennek bele.
Én kétszer fújtam le de vetésfehérítő miatt
Válasz viktor81 #26073. hozzászólásáraSzia,nálam is ugyanez van,ugyhogy erre én is kiváncsi vagyok.
Válasz Sk Laci #26074. hozzászólásáraEnduro Szlovák Magyar bajnoki futam van, ma volt az első verseny nap, holnap folytatjuk. Aztán gyí haza holnap kora este.
Milyen messze van ez tőletek?
Hali.
Chevignon búzafajtával valakinek tapasztalata?!
Válasz szanberg #26072. hozzászólásáraSzia!
Mit keresel Lisovon?
Hogy más felé hogyan néznek ki a növények, azt nem tudom megítélni, csak azt látom milyen a közvetlen környezetemben. Növények elég jól néznek ki, kivétel a vadkáros.
Időm se nincsen elmenni sehová se, sorközmüvelőzök. Ma is 44-45 ha napraforgót megcsináltam 12 óra alatt. Haza kellett mennem, kifogyott az adblu. Amúgy megcsináltam volna a 48 ha-os parcellát /szolgáltatok/.
Mellette még egy fürdőszobát is csinálok át komplet az egészet.
Sziasztok!
A búza kalászokon néhol (foltokban)elég sok levéltetű van.Virágzásnak lassan vége.Nagy kárt tud csinálni ,vagy ilyenkor már nincs olyan nagy jelentősége.
köszönöm
Válasz Sk Laci #26044. hozzászólásáraLaci!
Itt vagyok Lisov-on, ez felétek van nagyjából igaz?
Olyan jól néz ki a határ! Kalászosok, de a kukoricák napraforgók is mind fejlettebbek mint nálunk. Mondjuk némileg délebbre van tőlünk ez a határ, de akkor is fasza.
Repce uttán ampleur fajta

Válasz rtamas1976 #26069. hozzászólásáraEz 79es évjárat.
Válasz Gyurkesz1 #26068. hozzászólásáraAz igen!
Nekem a 82esben van 900üó
93as kiadás.
Válasz rtamas1976 #26067. hozzászólásáraOké, megköszönném.
Igen 120as, nemrég lépte át az 1000üó. Mondhatni bejáratós időkapszula .
Válasz Gyurkesz1 #26065. hozzászólásáraA cégnél ilyenvan.
Nincsróla kép de csinálokmajd!
12011?
Válasz Ganajos #26064. hozzászólásáraTudod ezt nehéz megbecsülni.
22ben 7.6t/ha volt és kevesebb még soha!
De még igensokat alszik kint.
Ha kapnánk esőt a 9is bennelehet, de ha nem?
ATTRAKTION, korai vetés szeptember végén. A fórumon nemtaláltam róla semmit. Picit sűrűre sikerült ezért a kalászok átlagban 8emeletesek. Tegnap kapott prosarot+rovarölőt.

Válasz rtamas1976 #26063. hozzászólásáraÉs mennyit vársz tőle becslésre?
Válasz Ganajos #26062. hozzászólásáraAzért mi északabbra vagyunk!
Gombaölővel megy balck mg fulvic 3l