Válasz termelo #25980. hozzászólására1. kezelés 2 nóduszos állapotban volt, 2. adag csak forgó egy részén meg kalászoláskor.
Ahogyan lejjebb írtam, csak az északi fekvésü forgón fújtam ki a maradék gombaölőt. kb 40 ár lehet.
Nincs itt semmi tuldozírozás. Két termék engedélyezett dózisban ment ki!
Az más kérdés, hogy nincs szükség ennyi hatóanyagot kiszórni.
Ez a tebukonazolos levél csúcs sárgulás már évtizedes dolog. Minden évben van ilyen itt-ott. ( tebukonazol magában kijuttatva is)
Mondjuk ez a sok generikus tebukonazol minősége megér egy misét. A glifozat is……
Boldog boldogtalan gyártja Indiában, Kínában, Lengyelországban stb. A hatóanyag csak egy dolog az adjuvansokban óriási a különbség. Ezeket az 500-as tebukat én kerülöm is. Gyakorlatilag nincs is benne értékelhető vivő anyag csak amennyiben fel tudják oldani. A kalászos gombaoloknel az emulzios formulaciok (EC, EW) a jobbak főleg a felszívódó azoloknal. Az innovatív gyártók nem véletlenül ezt használják zömmel.
Válasz Sk Laci #25975. hozzászólásáraA Mirador Forte engedélyokirata szerint az első kezelést 2-3 szárcsomós állapotban kell elvégezni és utána kalászhányáskor,hogy volt nálad?
A megengedettnél magasabb dózison kívül a nem megfelelő frenológia is lehet probléma.
Válasz Borosta #25972. hozzászólásáraPl: Falcon Pro-t szokták kb “másolni”. Vesznek tebut meg azoxit, nem nagy csoda csak “titkosítják” mások elöl….
Asszem shrada vagy adama. Tebu 500g/l, strobi 250g/l..
Válasz Borosta #25972. hozzászólásáraIgaz lenne az 500 g/l tebuconazolra és úgyszintén az 500 g/L azoxistrobinra /amiről nem tudok, hogy forgalomba lenne, vagyis SK-ban még nem találkoztam az 500 g/L azoxistrobinnal/.
250 g/L tebukonazol és 250 g/L azoxistrobin lett kezelve. SK előírásoknak teljesen megfelel. Ráadásul csomagban volt véve, és a vegyszerforgalmazó cég ajánlata szerint kevertem be a fungicídet.
Nem szeretek hazardírozni, amúgy is Szlovákiában + 30-50% a növényvédőszer ára a Magyarországihoz képest.
Válasz termelo #25974. hozzászólásáraTöblet a terület más részeihez.
Mostan fejből gyorsan meg nem mondom, de kb 6 hete gyomirtáskor volt gombaölővel is kezelve a búza.
A plusz rész jó 1 hete kapta a plusz kezelést. Az sárgította be.
Ha valami terület 5 hétre az előző kezeléstől kap még egy fungicíd kezelést, azzal nincsen túladagolva.
Főleg, hogy csepergős nedves időszak volt, ami kedvez a gomba terjedésében.
Gyerekek, ilyen még nem láttam 20 évem alatt. Hogy mi lesz belőle, lehet a kép nem adja vissza de 3 emelet magasan van kalász első az avenue utánna a basmati legfelülel meg az ingenio.
Válasz termelo #25966. hozzászólásáraNem feltétlen hibáztatom, csak néztem a lenti képeket.
Csak ha van komolyabb szer (gondolom drágábban is van), akkor azt szórnám most helyette.
Válasz Sanyee #25961. hozzászólásáraNe haragudj de nagyon igazságtalannak tartom a Tebukonazolt hibáztatni, holott tettestársa is volt és túldozírozás is.
Miért ne okozna ugyanilyen problémát a 10-15 ezres szer túltolva a 4 ezres szer helyett?
Ha nem az előírásnak megfelelően használunk valamit attól hogy drágább nem okoz kevesebb kárt...
Válasz Sk Laci #25963. hozzászólásáraA protiokonazol a legjobb fuzarium ellen. Kell mellé egy másik jó hatóanyag mert levél betegségek ellen vannak hiányosságai.
Nálunk a legjobb a Prosaro és az OsirisRevy.
Horizont vegyszernek kb 20 évvel ezelőtt volt prospektusa, ahol sárgás végü levelekkel volt búza lefényképezve. De azt sehol se írták, hogy a tebuconazoltól van.
Prothiaconozol és tebuconazol hatóanyagú gombaölőn kívül, van valamilyen hatóanyag, ami alkalmas kalászvédelemre fuzárium ellen???
Válasz Sk Laci #25949. hozzászólásáraA tebukonazol az oka!
Vannak évjáratok, fajták amikor így viselkedik.
Gyorsan felszívódik és mivel szisztémikus hatóanyag a levél csúcsa irányába szállítódik, ott felhalmozódik és toxikussá válik.
Válasz uff #25947. hozzászólásáraHa talajlakó lenne, akkor nem ette volna meg a teljes növényt? Nem tudom, hogy mi baja lehet. Tavaly előtt baromi jó napraforgó volt benne. Utánna egy beharangozott (és 20 mm bevált!) eső elé nagyon korán (szept.20.) elvetett búza került, ami az eső után gyorsan kikelt, majd mivel 50 napig nem esett rá újabb eső és az előző is szárazra esett, így eléggé alászáradt és még januárban meg is fagyott. Akkor nagy foltokban kiszáradt (lehet, hogy az talajlakó kártevő volt?!), majd gyorsan rávetettünk őszi búzát, ami nagyon alacsony lett, a kalászok sokára jöttek ki, sokára is tudtuk learatni, de így is adott 53 mázsát. Most árpa van benne úgy, hogy az egyik fele SU Jakubus, 6 soros árpa, míg a másik fele Leopard, 2 soros árpa. A Jakubus szép, de a Leopard alacsony, elég betegesen néz ki. Az a fura, hogy tőle légvonalabb legközelebb 550 méterre van egy hatalmas tábla ugyanilyen Leopardunk, amit ez előtt vetettünk (ebből maradt még mag erre a táblára, de már nem lett elég, ezért van Jakubussal befejezve), ami olyan szép, hogy nem találok rá jelzőt.(És még mi lenne, ha eső is esett volna...?)
Ha talajlakó kártevő (drótféreg, futrinka, stb.), akkor kalászosban hogy tudnék ellene valóban hatékonyan védekezni? Régen használtunk Cyren-t, de az már a múlt...
Válasz mtz1221 #25940. hozzászólásáraSzintén Avenue
Elválik a sárgulástól a forgó.
A sárga részen a forgóban kapott plussz tebuconazolt 1 L/Ha + azoxistrobin 250 g/l 0.5 L/ha. ˇArpát kezeltem vele, megmaradt, így kifújtam a búzára az északi oldalon, mondom itt több a nedvesség, így nagyobb a gomba nyomás is. Nesze neked gombaölőzés.
Pont a lekezelt rész sárgult be, holott az azoxistrobinnak zöldítő hatásának kellett volna lennie.
Válasz mtz1221 #25940. hozzászólásáraNekem volt ilyen hasonló pöttyöslevelű a genius, én is be voltam rajta tojva, aztán fajtajelleg, mint kiderült, jó termésem lett belőle.
Válasz uff #25912. hozzászólásáraSzia.200kg-al lett vetve .én is az éven probáltam ki iddáig jól néz ki.van premio is vetve az volt tavaly is és jó beltartalommal 29sikér 13.6 fehérje.
26034 hozzászólás
Válasz termelo #25980. hozzászólására1. kezelés 2 nóduszos állapotban volt, 2. adag csak forgó egy részén meg kalászoláskor.
Ahogyan lejjebb írtam, csak az északi fekvésü forgón fújtam ki a maradék gombaölőt. kb 40 ár lehet.
Válasz kukaccsosz #25981. hozzászólásáraNekem a Zantarától lett ilyen az Ampleur.Remélem termésben nem fog látszódni…
Chevignonon meg semmi sem látszik.
Nincs itt semmi tuldozírozás. Két termék engedélyezett dózisban ment ki!
Az más kérdés, hogy nincs szükség ennyi hatóanyagot kiszórni.
Ez a tebukonazolos levél csúcs sárgulás már évtizedes dolog. Minden évben van ilyen itt-ott. ( tebukonazol magában kijuttatva is)
Mondjuk ez a sok generikus tebukonazol minősége megér egy misét. A glifozat is……
Boldog boldogtalan gyártja Indiában, Kínában, Lengyelországban stb. A hatóanyag csak egy dolog az adjuvansokban óriási a különbség. Ezeket az 500-as tebukat én kerülöm is. Gyakorlatilag nincs is benne értékelhető vivő anyag csak amennyiben fel tudják oldani. A kalászos gombaoloknel az emulzios formulaciok (EC, EW) a jobbak főleg a felszívódó azoloknal. Az innovatív gyártók nem véletlenül ezt használják zömmel.
Válasz Sk Laci #25975. hozzászólásáraA Mirador Forte engedélyokirata szerint az első kezelést 2-3 szárcsomós állapotban kell elvégezni és utána kalászhányáskor,hogy volt nálad?
A megengedettnél magasabb dózison kívül a nem megfelelő frenológia is lehet probléma.
Válasz termelo #25977. hozzászólásáraYes. kb. 250gr/l x0,5 Tebu(sha) 110gr /ha + 250gr/l azoxi (Trezor,trézer..sok nevek a francba....?)x0,25 - 62 gr/ha .......
Válasz Borosta #25972. hozzászólásáraPl: Falcon Pro-t szokták kb “másolni”. Vesznek tebut meg azoxit, nem nagy csoda csak “titkosítják” mások elöl….
Asszem shrada vagy adama. Tebu 500g/l, strobi 250g/l..
Válasz Sk Laci #25976. hozzászólásáraHát ezt nagyon nem jól tudod.
Mirador Forte az amiről szó van:
100g tebu; 60g Strobl van benne
Válasz Borosta #25972. hozzászólásáraIgaz lenne az 500 g/l tebuconazolra és úgyszintén az 500 g/L azoxistrobinra /amiről nem tudok, hogy forgalomba lenne, vagyis SK-ban még nem találkoztam az 500 g/L azoxistrobinnal/.
250 g/L tebukonazol és 250 g/L azoxistrobin lett kezelve. SK előírásoknak teljesen megfelel. Ráadásul csomagban volt véve, és a vegyszerforgalmazó cég ajánlata szerint kevertem be a fungicídet.
Nem szeretek hazardírozni, amúgy is Szlovákiában + 30-50% a növényvédőszer ára a Magyarországihoz képest.
Válasz termelo #25974. hozzászólásáraTöblet a terület más részeihez.
Mostan fejből gyorsan meg nem mondom, de kb 6 hete gyomirtáskor volt gombaölővel is kezelve a búza.
A plusz rész jó 1 hete kapta a plusz kezelést. Az sárgította be.
Ha valami terület 5 hétre az előző kezeléstől kap még egy fungicíd kezelést, azzal nincsen túladagolva.
Főleg, hogy csepergős nedves időszak volt, ami kedvez a gomba terjedésében.
Válasz Sk Laci #25968. hozzászólásáraTe írtad, hogy

"A sárga részen a forgóban kapott plussz tebuconazolt 1 L/Ha + azoxistrobin 250 g/l 0.5 L/ha."
Plusz szó (melléknév) egyik jelentése:
Többlet; a szokásoson vagy a megengedetten felüli.
Válasz mtz1221 #25970. hozzászólásáraez baró :) melyiket , mennyivel vetetted?
Válasz Sk Laci #25968. hozzászólására"Gyári" keverék házi koppintásában .... 0,5 l tebu+ 0,25 l azoxi / ha Az növényvédős számítása szerint.....
Válasz mtz1221 #25970. hozzászólásáraNagyon szep!

Gyerekek, ilyen még nem láttam 20 évem alatt.
Hogy mi lesz belőle, lehet a kép nem adja vissza de 3 emelet magasan van kalász első az avenue utánna a basmati legfelülel meg az ingenio.

Válasz kukaccsosz #25964. hozzászólásáraProsaro ment ki tegnap a virágzásban levő búzára.
Válasz termelo #25966. hozzászólásáraSzeretném megkérdezni, hol volt túldozírozás???
Válasz termelo #25966. hozzászólásáraNem feltétlen hibáztatom, csak néztem a lenti képeket.
Csak ha van komolyabb szer (gondolom drágábban is van), akkor azt szórnám most helyette.
Válasz Sanyee #25961. hozzászólásáraNe haragudj de nagyon igazságtalannak tartom a Tebukonazolt hibáztatni, holott tettestársa is volt és túldozírozás is.
Miért ne okozna ugyanilyen problémát a 10-15 ezres szer túltolva a 4 ezres szer helyett?
Ha nem az előírásnak megfelelően használunk valamit attól hogy drágább nem okoz kevesebb kárt...
Válasz blsjela #25946. hozzászólásáraItt is jó lett volna.

Válasz Sk Laci #25963. hozzászólásáraA protiokonazol a legjobb fuzarium ellen. Kell mellé egy másik jó hatóanyag mert levél betegségek ellen vannak hiányosságai.
Nálunk a legjobb a Prosaro és az OsirisRevy.
Válasz kukaccsosz #25953. hozzászólásáraArra gondoltam én is.
Horizont vegyszernek kb 20 évvel ezelőtt volt prospektusa, ahol sárgás végü levelekkel volt búza lefényképezve. De azt sehol se írták, hogy a tebuconazoltól van.
Prothiaconozol és tebuconazol hatóanyagú gombaölőn kívül, van valamilyen hatóanyag, ami alkalmas kalászvédelemre fuzárium ellen???
Válasz Sanyee #25961. hozzászólásáraFalcon pro
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani kalászolásra valami jó gombaölő szert 10-15 ezres/hektárköltség kategóriában?
Tebu.... hanyagolnám a lentebb rakott képek miatt, vagy ha van helyette hosszabb hatástartamú az is jó lenne.
Nálunk még nemkalászol!

Válasz termelo #25957. hozzászólására
Válasz termelo #25957. hozzászólásárahttps://agro.bayer.co.hu/termekek/karositok/korokozok/
Válasz mtz1221 #25955. hozzászólásáraez ugrott be elsőre:
https://kwizda.hu/buza-pirenofora~d12618
https://kwizda.hu/diagnoses?cultures%5B%5D=4111&cultures%5B%5D=4110&cultures%5B%5D=4091&cultures%5B%5D=4100
Válasz Sk Laci #25948. hozzászólásáraFalado
Válasz termelo #25943. hozzászólásáraLinkkelj már egy ilyen képes oldalt.
Válasz kukaccsosz #25953. hozzászólásáraRá merjek még menni kalászvédelemreulyen tünetesre Propikonazol 150 g/l +Dienokonazol 150 g/l hatóanyag keverékkel ?
Válasz Sk Laci #25949. hozzászólásáraA tebukonazol az oka!
Vannak évjáratok, fajták amikor így viselkedik.
Gyorsan felszívódik és mivel szisztémikus hatóanyag a levél csúcsa irányába szállítódik, ott felhalmozódik és toxikussá válik.
Válasz Bzs2 #25950. hozzászólásáraTisztán csak a lejjebb leírt gomba|lő.
Válasz uff #25947. hozzászólásáraHa talajlakó lenne, akkor nem ette volna meg a teljes növényt? Nem tudom, hogy mi baja lehet. Tavaly előtt baromi jó napraforgó volt benne. Utánna egy beharangozott (és 20 mm bevált!) eső elé nagyon korán (szept.20.) elvetett búza került, ami az eső után gyorsan kikelt, majd mivel 50 napig nem esett rá újabb eső és az előző is szárazra esett, így eléggé alászáradt és még januárban meg is fagyott. Akkor nagy foltokban kiszáradt (lehet, hogy az talajlakó kártevő volt?!), majd gyorsan rávetettünk őszi búzát, ami nagyon alacsony lett, a kalászok sokára jöttek ki, sokára is tudtuk learatni, de így is adott 53 mázsát. Most árpa van benne úgy, hogy az egyik fele SU Jakubus, 6 soros árpa, míg a másik fele Leopard, 2 soros árpa. A Jakubus szép, de a Leopard alacsony, elég betegesen néz ki. Az a fura, hogy tőle légvonalabb legközelebb 550 méterre van egy hatalmas tábla ugyanilyen Leopardunk, amit ez előtt vetettünk (ebből maradt még mag erre a táblára, de már nem lett elég, ezért van Jakubussal befejezve), ami olyan szép, hogy nem találok rá jelzőt.(És még mi lenne, ha eső is esett volna...?)
Ha talajlakó kártevő (drótféreg, futrinka, stb.), akkor kalászosban hogy tudnék ellene valóban hatékonyan védekezni? Régen használtunk Cyren-t, de az már a múlt...
Válasz Sk Laci #25949. hozzászólásáraCsak gombaölőt fújtál magában vagy esetleg volt mellette olyan lombtrágya, ami tartalmazott nitrogént?
Válasz mtz1221 #25940. hozzászólásáraSzintén Avenue

Elválik a sárgulástól a forgó.
A sárga részen a forgóban kapott plussz tebuconazolt 1 L/Ha + azoxistrobin 250 g/l 0.5 L/ha. ˇArpát kezeltem vele, megmaradt, így kifújtam a búzára az északi oldalon, mondom itt több a nedvesség, így nagyobb a gomba nyomás is. Nesze neked gombaölőzés.
Pont a lekezelt rész sárgult be, holott az azoxistrobinnak zöldítő hatásának kellett volna lennie.
Válasz blsjela #25946. hozzászólásáraSzép!
Milyen fajta?
Válasz Bzs2 #25934. hozzászólásárailyen tünet van nekem is búzában, talajlakóra gondolok..
Jó volt ez a 40 mm eső.

Válasz Gatti #25937. hozzászólásáraMég nem próbáltam, de ki fogom próbálni.
Válasz mtz1221 #25940. hozzászólásáraNekem volt ilyen hasonló pöttyöslevelű a genius, én is be voltam rajta tojva, aztán fajtajelleg, mint kiderült, jó termésem lett belőle.
Válasz mtz1221 #25940. hozzászólásáraMáskor ha bizonytalan vagy a “nagy” növszeres cégek oldalán ott vannak a kalászos betegségek képekkel…
Válasz Tűzjàró #25941. hozzászólásáraNem. Ez az avunue sajátossága, egyik ismerős letudta.
Válasz mtz1221 #25940. hozzászólásáraNem bogaras?
Válasz mtz1221 #25939. hozzászólására
Mi a fac ez ???.
1 hetes eső volt, előtte semmi, most meg ez van.

Válasz uff #25912. hozzászólásáraSzia.200kg-al lett vetve .én is az éven probáltam ki iddáig jól néz ki.van premio is vetve az volt tavaly is és jó beltartalommal 29sikér 13.6 fehérje.
Válasz Bzs2 #25934. hozzászólásáraMeglátjuk melyik lesz a jobb, van mindkettőből külön táblában.
A Freneticet próbáltad? Azt is dicsérik, elvileg olyasmi termést tud mint a basilio csak jobb minőségben.
Sziasztok!
25cm-es sortávolságú búzára valakinek tapasztalata?!
Csíraszám , fajta esetleg ami jól tolerálja a szélesebb sortávot?
Nálam ilyen a korai búza nem vadkáros helyen.

Némelyik kalász már kezd virágozni.
Vadkáros helyen talán még 2 hét a kalászolásig.