Válasz vlasztika #3088. hozzászólásáraHa nincs nagy területed felesleges sietni.Napokkal később kel,lassan fejlődik,visszamarad.Én húsvét után kezdem a talajelőkészítést.
Válasz vlasztika #3088. hozzászólásáraa hideg nagyban befolyasolja a fejlodest es a termesbe is beleszol, en ezert vetem majd csak 18 utan, nem kell kapkodni.
Szevasztok!Szerintetek megsínyli a kukoricát meg a napraforgót ezek a hideg reggelek holnap elvetném őket?Hétvégére lehűlést mutat és mennyire befolyásolja szerintetek a hideg a fejlődésben őket?
Válasz A.I. #3086. hozzászólásáraKöszi a választ! Expresszes lesz vetve, remélem elbánik vele. Mindenesetre ha vetéskor sok lesz a lucerna maradék, akkor kap az alapgyomirtásba totálist is.
Válasz Selvin #3084. hozzászólásáraAzt én oda tennem, főleg, hogy írod, hogy már egy kiöregedett állomány volt!
Másik kérdés lehet majd a lucerna sarjadás kiiktatása. (Gondolok itt clearfield technológiára!)
Lucerna után érdemes tenni napra alá valamennyi nitrogént? Öreg és részben elfüvesedett volt a lucerna, szóval nem egy sűrű erős dús állomány. 100 kilóra gondoltam vetéssel együtt a gyengébb részek miatt, de lehet hogy még az sem kéne?
Válasz tarkamacska #3080. hozzászólásáraIgy van! De valamiért N nélkül mégsem megy amikor a vizsgálati eredmények alapján az N ellátottság gyenge illetve igen gyengének minősül… Tudom felétek ez szinte hihetetlen.
Válasz gyorfy10 #3078. hozzászólásáraÉrdemes lenne megnézni a nitrátrendelet mellékletét.. Elég szépen részletezve van, hogy milyen kultúrában milyen tápanyagellátottság mellett hány kg hatóanyagot szabad kijuttatni kötöttségtől függően (50 alatt/felett).
Válasz Bobo77 #3077. hozzászólásáraMár kiszórtam a műtrágyát úgyhogy meglátjuk mi lesz belőle. Nitrogénből elég gyengén ellátott talajaink vannak sajnos. 130 kg hatóanyaggal tudtam 3,5 t/ha naprát korábbi években.
Válasz tarkamacska #3075. hozzászólásáraSzerintem komoly….19 re húz lapot, ha bejön 5+ lesz megfelelő hibrid választással. Bár ez még felénk is kis túltolás műtrágyából
Válasz agrogal #3063. hozzászólásáraA 3x20(15-16 akármennyi) műtrágyák többnyire nem a granulátum mas-hoz hasonlítonak külleme szerintem!
Morzsásak, szögletesek, viszont szemcse méretben, nincsenek túl messze! Szerintem porosabbak, illetve a "morzsás szögletes" forma nem csúszik olyan jól, mint a gömbölyű granulát!
Így ugyan azzal a beállítással szerintem valamivel több MAS fogyhat!
Próba vagy leforgatás a tuti!
Jó estét kivánok.Vetőgép műtrágyaszóró rész beállitásához,csak 3x20 műtrágyához van táblázatom.Én granulált Mas t szórnék vele.Kérdésem hogy a 3x20 komplex,miben különbözik a mas tól?Szemcseméret súly hasonló vajon?Vetéskor tudom csak lehajtani,de valami nagyjából beállitás jó lenne.Aki ismeri a 3x20 műtrágyát ne tartsa magában.Köszönöm.
Válasz Bárány #3059. hozzászólásáraItt is vannak, szerintem ezek ketten együtt tervelték ki. Minden előfordulhat, de jobban tartok a kukorica búza szója korlátozásától mint a napráétól.
Válasz Bobo77 #3060. hozzászólására750+- netto eurót, de csak ígérgetik még. 4 tonnás átlagnál nincs miről beszélni, ha jövőre 30%-al kevesebbet is fognak a földek teremni.
Válasz mtz1221 #3056. hozzászólásáraNe vedd ki,vesd nyugodtan.Sok repce helyén napraforgó fog teremni honunkban,nálatok könnyebben van víz az Adria felől.
Tudja e valaki ukránoknál meddig szoktak napraforgót vetni, májusban is jó lehet feléjük ??? Egyre jobban arra gondolok idén a szóját ki kellene venni a vetésforgóból.
Helló!
JD szemenkénti vetőgéphez kb 62ezres tőszámnál, nem tud valaki beállítást a micro szóróhoz, Belem 12kg/ha-hoz? Nagyjából is segítség lenne kiindulásnak...
Köszi
3842 hozzászólás
Válasz kis Zombi #3091. hozzászólásáraEz egy terület talajmintája de a többi is ehhez hasonló.

Válasz gyorfy10 #3078. hozzászólásáraK, S, Mg, Ca, B ? Ezekből mennyi van ?
Válasz vlasztika #3088. hozzászólásáraHa nincs nagy területed felesleges sietni.Napokkal később kel,lassan fejlődik,visszamarad.Én húsvét után kezdem a talajelőkészítést.
Válasz vlasztika #3088. hozzászólásáraa hideg nagyban befolyasolja a fejlodest es a termesbe is beleszol, en ezert vetem majd csak 18 utan, nem kell kapkodni.
Szevasztok!Szerintetek megsínyli a kukoricát meg a napraforgót ezek a hideg reggelek holnap elvetném őket?Hétvégére lehűlést mutat és mennyire befolyásolja szerintetek a hideg a fejlődésben őket?
Válasz A.I. #3086. hozzászólásáraKöszi a választ! Expresszes lesz vetve, remélem elbánik vele. Mindenesetre ha vetéskor sok lesz a lucerna maradék, akkor kap az alapgyomirtásba totálist is.
Válasz Selvin #3084. hozzászólásáraAzt én oda tennem, főleg, hogy írod, hogy már egy kiöregedett állomány volt!
Másik kérdés lehet majd a lucerna sarjadás kiiktatása. (Gondolok itt clearfield technológiára!)
Válasz tarkamacska #3083. hozzászólásáraItt az a feléhez elég kb..
Lucerna után érdemes tenni napra alá valamennyi nitrogént? Öreg és részben elfüvesedett volt a lucerna, szóval nem egy sűrű erős dús állomány. 100 kilóra gondoltam vetéssel együtt a gyengébb részek miatt, de lehet hogy még az sem kéne?
Válasz Bobo77 #3082. hozzászólásáranem azt mondom hogy N nelkul kell csinalni, hanem hogy feleslegesen tulzott N kiadasa csak penzkidobas.
en kb 50-80kg nitrogent adok a napranak a 4+ tonnas termeshez.
Válasz tarkamacska #3080. hozzászólásáraIgy van! De valamiért N nélkül mégsem megy amikor a vizsgálati eredmények alapján az N ellátottság gyenge illetve igen gyengének minősül… Tudom felétek ez szinte hihetetlen.
Válasz JagroGy #3079. hozzászólásáraTermészetesen azokat nem lépi át senki!
Válasz Bobo77 #3077. hozzászólásáraez 22re lapot húzás, teljesen irreálisan felesleges és pénzkidobás, a naprának nem N kell hanem K.
így szerintem ez csak pénzkidobás
Válasz gyorfy10 #3078. hozzászólásáraÉrdemes lenne megnézni a nitrátrendelet mellékletét.. Elég szépen részletezve van, hogy milyen kultúrában milyen tápanyagellátottság mellett hány kg hatóanyagot szabad kijuttatni kötöttségtől függően (50 alatt/felett).
Válasz Bobo77 #3077. hozzászólásáraMár kiszórtam a műtrágyát úgyhogy meglátjuk mi lesz belőle. Nitrogénből elég gyengén ellátott talajaink vannak sajnos. 130 kg hatóanyaggal tudtam 3,5 t/ha naprát korábbi években.
Válasz tarkamacska #3075. hozzászólásáraSzerintem komoly….19 re húz lapot, ha bejön 5+ lesz megfelelő hibrid választással. Bár ez még felénk is kis túltolás műtrágyából
Válasz gyorfy10 #3070. hozzászólásáraSzia! Milyen vetőgéppel?
Válasz gyorfy10 #3070. hozzászólásáramost ez csak vicc volt ugye??? de komolyan.
Válasz Bigyófelügyelő #3073. hozzászólásáraMost már akkor csak a naprával kell közölni ezeket a tènyeket!
Válasz gyorfy10 #3070. hozzászólásáraEgy előadáson elmondta egy komolyabb cég szakembere hogy 75 kg N hatóanyagtól nem kíván többet a napraforgó.
Válasz gyorfy10 #3070. hozzászólásáraNaprában a sok nitrogén túlhígítja a szöveteket és ezáltal könnyebben megbetegszik!
Válasz gyorfy10 #3070. hozzászólásáraNem kicsit. Naptárak elég 50 kg N hatóanyag. Ha jó idő van rá, jó talajon tud vele 4 tonnát, homokon 3-3,5-et.
70 kg N felett inkább káros, mint hasznos.
Nekem sor mellé megy 7-20-30 175 kg. Belem+Pannon Starter 12-12 kg. És magágyba még 5-600 kg péti. Túl etetem ? :O
Válasz gyorfy10 #3065. hozzászólására310 kg/ha Pétisó magágyba dolgozva. Ez kb. a nitrát rendelet által engedélyezett maximum N.
Válasz gyorfy10 #3065. hozzászólására200 Kg NS(20/24)sor mellé,20kg amalgerol starter sorba
Válasz gyorfy10 #3065. hozzászólásáraidén a terv 2q 10x26x26 es 1q petiso majd 2x lombtragya
Válasz gyorfy10 #3065. hozzászólására250 vagy 300 kg 27-es nitrogén és ezzel vége is. Sorközművelövel már nem kap semmit
Sziasztok. Ki mennyi műtrágyát tesz ki a napraforgó alá ?
Válasz agrogal #3063. hozzászólásáraA 3x20(15-16 akármennyi) műtrágyák többnyire nem a granulátum mas-hoz hasonlítonak külleme szerintem!
Morzsásak, szögletesek, viszont szemcse méretben, nincsenek túl messze! Szerintem porosabbak, illetve a "morzsás szögletes" forma nem csúszik olyan jól, mint a gömbölyű granulát!
Így ugyan azzal a beállítással szerintem valamivel több MAS fogyhat!
Próba vagy leforgatás a tuti!
Jó estét kivánok.Vetőgép műtrágyaszóró rész beállitásához,csak 3x20 műtrágyához van táblázatom.Én granulált Mas t szórnék vele.Kérdésem hogy a 3x20 komplex,miben különbözik a mas tól?Szemcseméret súly hasonló vajon?Vetéskor tudom csak lehajtani,de valami nagyjából beállitás jó lenne.Aki ismeri a 3x20 műtrágyát ne tartsa magában.Köszönöm.
Válasz Bárány #3059. hozzászólásáraItt is vannak, szerintem ezek ketten
együtt tervelték ki. Minden előfordulhat, de jobban tartok a kukorica búza szója korlátozásától mint a napráétól.
Válasz Bobo77 #3060. hozzászólására750+- netto eurót, de csak ígérgetik még. 4 tonnás átlagnál nincs miről beszélni, ha jövőre 30%-al kevesebbet is fognak a földek teremni.
Válasz mtz1221 #3058. hozzászólásáraMilyen árakat beszélnek felétek?
Válasz mtz1221 #3058. hozzászólásáraNem számítasz nálatok piackorlátozásokra? Árstop, kiviteli stop, stb. Kb. mint amik itt vannak/lehetnek.
Válasz sanyi1965 #3057. hozzászólásáraItt is aszály van. Meg olyan árakat beszélgetnek a naprára őszre, hogy most nagyon el kell gondolkodni rajta.
Válasz mtz1221 #3056. hozzászólásáraNe vedd ki,vesd nyugodtan.Sok repce helyén napraforgó fog teremni honunkban,nálatok könnyebben van víz az Adria felől.
Tudja e valaki ukránoknál meddig szoktak napraforgót vetni, májusban is jó lehet feléjük ??? Egyre jobban arra gondolok idén a szóját ki kellene venni a vetésforgóból.
Helló!
JD szemenkénti vetőgéphez kb 62ezres tőszámnál, nem tud valaki beállítást a micro szóróhoz, Belem 12kg/ha-hoz? Nagyjából is segítség lenne kiindulásnak...
Köszi
Válasz Peti 8310 #3052. hozzászólásáraMegtudná mondani mi a pontos ára?
Válasz Peti 8310 #3052. hozzászólásáraMennyi ennek kilója? (Nettó)
Én Teflixet rendeltem, hatóanyaga ugyanaz.
Válasz istenes98 #3049. hozzászólásáraSoilGuard 1,5 GR olcsóbb.
Válasz istenes98 #3049. hozzászólásárameg
Válasz istenes98 #3049. hozzászólásáraHa tavaj is kukorica volt benne akkor igen kell ha nem akkor kihagyható
Sziasztok!
Kinek mi a tapasztalata a force talaj fertőtlenítő ről? Megéri még ilyen árak mellet?
Válasz Bárány #3047. hozzászólásáraKösz
Válasz Lac83 #3046. hozzászólásáraAdengot.
Válasz Bárány #3045. hozzászólásáraMit fújsz?
Válasz Lac83 #3044. hozzászólásáraIgen. És ami kész, holnap le is lesz fújva, remélhetőleg lesz rá bemosó.
jó
A szombati "nagy" eső előtt elkezdi valaki a kukorica vetést?
Válasz tarkamacska #3041. hozzászólására12000/ha Monosem 6 soros+mikrogranulátum