Viz nyomásos eres terűletet nem lehetet alapművelni ősszel télen.Búza árvakelés kapott totálist és tegnap direktbe megpróbáltam bevetni ,de szar lett.Tervem két hétmúlva olaszos majd kompinátor és ismét vetés ahol nem kell ki addigra.Kérdés hogy napra legyen benne mint a tábla többi részében vagy inkább kuki.Úgy gondolom nem érne össze a napra mivel alapból eres rész a többi meg dombos.
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáraNem kell ezt túlkomplikálni. Bicskával kell egy tölcsért kivágni a földből ahol vetsz. Napra 2 centivel a kukorica meg 4 centivel lentebb a nedves részbe.
Most fejeztem be a kötött földek vetését, mondom esők előt elnyomom, mert a beígért 30+ milik után pár hétig a föld közelébe se kell menni, igaz még így is voltak foltok, ahol éppen nem ragadt a vetőtárcsa, de szerencsére el tudtam húzni. Napraforgó alapgyomirtásán is gondolkoztam, de még most is olyan szél van, hogy inkább haza jöttem pihenni, igaz mindjárt kelni kell!
Jó ez az agyalás a vetésmélységről, de pl. egy ilyen nyomot hagyó vetőgép után, melyik két pont közti távolságról is beszélünk, mert jó pár centi a különbség.....?
Válasz Bálint1989 #2328. hozzászólásáraHa a naprát 3,5 cm-re teszed, nem tartasz az alapkezelésnél használt gyomirtó bemosódásától a gyökérzónába?
Általában 5-5,5 cm mélyre vetem a napraforgót, kukoricát, de idén a napraforgó 7 cm mélyre került.
Remélem az a 1,5-2 cm plussz mélység a megszokotthoz képest nem csinál gondot. De majd meglátom.
Válasz bandigh #2332. hozzászólásáraKinek a pap!Mikor mélyre nyomtuk,meg se találtam amíg ki nem kelt!Azon a nyáron a szomszédok kukoricája mind megégett,az enyém meg zöld volt!Terület válogatja!Nálunk az5cm-t elviszi róla a szél!Homokon lentebb kell azt rakni,10cm re!
Válasz agrogal #2331. hozzászólásáraTavaly én is leküldtem mélyre, ott volt stabilan nyers. Viszont most 1 centin már vizes, nem indokolt a 6,5 től ményebbre tenni. Aztán fentebb hamarabb is melegszik a talaj, nem fekszik el addig a mag.
Válasz bandigh #2330. hozzászólásáraHasonló talajaink vannak ird meg hát a frankót te hogy csinálod kuki jobb réti földbe megy a napra fehérebb szikesedő talaj
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáraÉn megvárom a keddre ígért esőt, hátha lesz belőle valami.
Ha lesz akkor a szokásost fogom vetni: kuko: 5 cm napra 3,5.
Ha nem lesz, akkor kicsit mélyebbre, de nem teszem le Kínába.
Válasz medikus #2320. hozzászólásáraakkor én mélyre vetem, mert az idei Pio magok is olyanok, mint a borsó, méretre, formára jó, ha félig van a zsák, ma meg is mérem súlyra
Biztos sokszor elhangzott már de megkérdem újra 75 cm sor távnál ki milyen tőtávot preferál kukorica és napraforgónál.Második szezonomba vetek holnaptól szemenkéntivel és a tavalyi ritka lett egy kicsitVetés mélység mennyi legyen kuki ill napra?7 illetve 4-5 cm tervezek
Válasz GREVEN #2314. hozzászólásáraJó az, nekem is azok csinálták anno.
Esetleg még a sebességgel tudsz “variálni”.
Lehet lassabban kell menned.
De egy jó tárcsaméretnek nincs párja.
Válasz Szabi. #2309. hozzászólásáraGyártatok hozzá a nagyigmánd céggel. Meg kap egy garnitúra maglesodrót is mert teljesen el van kopva. Se fog sesemmi.
Válasz Blaise79 #2312. hozzászólásáraNyugodtan elvetheted, semmi baja nem lesz. Én is holnap tervezem...De ha bármikor meg tudod oldani, várhatsz is még vele, tolhatod, de később is lehet olyan idő ami hátráltathatja. Az a 2 napos hideg nem tesz benne kárt...
Sziasztok!Szerintetek holnap vagy hétfőn elültetnénk a kukoricát mennyire károsodna mag a szerdai lehüléstől amit jósolnak?Mennyire fogná vissza a fejlődésben vagy inkább várjam meg a jövő hét végét?Nem nagy terület lenne csak 3ha!
Válasz Zoli 63 #2299. hozzászólásáraNekem ezek a gondok ki lettek küszöbölve. Ahol a "szivében a tengő forog, tojásra volt kikopva, ez ki lett fúrva nagyobb lyukkal, és müanyag "csúszócsapágy" lett bele préselve. Tapintásra olyan, mintha zsíros lenne, nem tudom, minek nevezik ezt a zsíros müanyagot.
Másik dolog a lánc. Újakat kell rárakni, nincsenek megnyúlva és nincsenek megkeményedve a kosztól. Szezon után leszedtem, egy pléhkannába raktam, és annyi naftát öntöttem rá, hogy el legyenek lepve a láncok. Következő szezonban amikor kihúzod a naftából olyanok mint az újak, nem tud megkeményedni, és szépen meg vannak "kenve".
Így nincsen láncledobálás, vákumgond, minden müködik szépen.
Amikor így kijavítottam az SPC-t és látták a kelést utána /25 Ha/, következő évben a környék gazdáinak én vetettem. Egy éveben majd 200 Ha-t. Sohase gondoltam volna, hogy egy kipofozott öreg "ócskavasra/ ilyen igény lenne. Akkoriban nagyon kevés Monosem volt, az SPC sívós technológiája meg ideális a napraforgó vetéséhez.
De a kukoricát sokkal pontosabban elvetettte, mint a napraforgót.
Természetesen a merev váz miatt gond volt közlekedni
Válasz Sk Laci #2289. hozzászólásáraFelénk is még az SPC-vel kinlódnak, vákumgond van mindig, vagy ledobja a láncokat , de félnek az ismeretlentől, vagy sajnálják megtoldani kissé az árát , mert nem vitték még el a beckeremet amit hirdetek . Pedig ennek van kocsisúlya is lerakni a magot, meg csak 0,2 bar fúvás kell ami lefújja a felesleges szemet , fentről hajt, és műtrágyát is raktam vele, közledés is jobb mert csukható, persze legalább 90 ló kell a masszív géphez .
Válasz GREVEN #2292. hozzászólásáraJegyzik a problémát jegyzőkönyvezni nem akartam.Minél több az ilyen visszajelzés annál jobban figyelnek majd.Kaptam ígéretet hogy a következő rendelés él honorálják.Én ragaszkodom a piohoz apu meg a syngentás maghoz.Ő csak egy jót mosolygott ezen a nagy kövér szemű bacardijával!:)
Válasz GREVEN #2295. hozzászólásáraHosszú, csoffadt, hegyes szemek, átszívta a vákuum a nagyobb tárcsán. Én így ismerem ezt a magot. Kisebb lyukú tárcsa, ha ragaszkodsz hozzá.
Válasz Sk Laci #2282. hozzászólásáraDe legalább akkor vetsz amikor neked optimális . Vegyél egy használt Kuhn Maximát tartós jó gépek nekem már jó pár éve megy szinte hiba nélkül és 10 évesen vettem .
3842 hozzászólás
Viz nyomásos eres terűletet nem lehetet alapművelni ősszel télen.Búza árvakelés kapott totálist és tegnap direktbe megpróbáltam bevetni ,de szar lett.Tervem két hétmúlva olaszos majd kompinátor és ismét vetés ahol nem kell ki addigra.Kérdés hogy napra legyen benne mint a tábla többi részében vagy inkább kuki.Úgy gondolom nem érne össze a napra mivel alapból eres rész a többi meg dombos.
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáraNem kell ezt túlkomplikálni. Bicskával kell egy tölcsért kivágni a földből ahol vetsz. Napra 2 centivel a kukorica meg 4 centivel lentebb a nedves részbe.
Most fejeztem be a kötött földek vetését, mondom esők előt elnyomom, mert a beígért 30+ milik után pár hétig a föld közelébe se kell menni, igaz még így is voltak foltok, ahol éppen nem ragadt a vetőtárcsa, de szerencsére el tudtam húzni. Napraforgó alapgyomirtásán is gondolkoztam, de még most is olyan szél van, hogy inkább haza jöttem pihenni, igaz mindjárt kelni kell!
válasz Pont #2338 hozzászólásáraGondolom "B" és "D"
Jó ez az agyalás a vetésmélységről, de pl. egy ilyen nyomot hagyó vetőgép után, melyik két pont közti távolságról is beszélünk, mert jó pár centi a különbség.....?
Válasz Sk Laci #2336. hozzászólásáraÉn minden évben így csináltam, még nem volt gond.
Mivel homokon vagyunk, Racerbol csak 2,2 litert adunk.
Válasz Bálint1989 #2328. hozzászólásáraHa a naprát 3,5 cm-re teszed, nem tartasz az alapkezelésnél használt gyomirtó bemosódásától a gyökérzónába?
Általában 5-5,5 cm mélyre vetem a napraforgót, kukoricát, de idén a napraforgó 7 cm mélyre került.
Remélem az a 1,5-2 cm plussz mélység a megszokotthoz képest nem csinál gondot. De majd meglátom.
Válasz bandigh #2330. hozzászólásáraén is nézem ezt a csatornát de ezt nem láttam még,
köszi, megnézem
Válasz Szabi. #2315. hozzászólására7,5 km/h-val vetek. Csak úgy száguldozok a határba.

Keddre jönnek az új tárcsák ha minden igaz,meg lehet kap egy garnitúra maglesodrót is mert hát a fogaknak se híre se hamva aminek kellene rajta lennie
Válasz bandigh #2332. hozzászólásáraKinek a pap!Mikor mélyre nyomtuk,meg se találtam amíg ki nem kelt!Azon a nyáron a szomszédok kukoricája mind megégett,az enyém meg zöld volt!Terület válogatja!Nálunk az5cm-t elviszi róla a szél!Homokon lentebb kell azt rakni,10cm re!
Válasz agrogal #2331. hozzászólásáraTavaly én is leküldtem mélyre, ott volt stabilan nyers. Viszont most 1 centin már vizes, nem indokolt a 6,5 től ményebbre tenni. Aztán fentebb hamarabb is melegszik a talaj, nem fekszik el addig a mag.
Válasz bandigh #2330. hozzászólásáraHasonló talajaink vannak ird meg hát a frankót te hogy csinálod kuki jobb réti földbe megy a napra fehérebb szikesedő talaj
Válasz horvath.agro #2329. hozzászólásáraItt
Válasz bandigh #2327. hozzászólásáraszerintem nincs semmi összefüggés a vetésmélység és a termésátlag között, de ha tévedek indokold meg miért.
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáraÉn megvárom a keddre ígért esőt, hátha lesz belőle valami.
Ha lesz akkor a szokásost fogom vetni: kuko: 5 cm napra 3,5.
Ha nem lesz, akkor kicsit mélyebbre, de nem teszem le Kínába.
Válasz horvath.agro #2322. hozzászólásáraAkkor miért annyira lentre? Bukod a tonnát
Válasz medikus #2325. hozzászólásáralehet, vagy alacsony kukorica lesz, tudom állományban permetezni a tenyészidő végéig
Válasz Gandhy #2324. hozzászólásáraAzért,mert neked a kukorica cső hegyét morzsolták le!
Válasz medikus #2320. hozzászólásáraakkor én mélyre vetem, mert az idei Pio magok is olyanok, mint a borsó, méretre, formára
jó, ha félig van a zsák, ma meg is mérem súlyra
Válasz agrogal #2319. hozzászólásáraazt nem vetek, megeszik az őzek
8-10 centire rakom én is mindkettőt. bár 2 centin már rettentő vizes.
Válasz medikus #2320 az enyém csak 8 cm tud ha igaz bár nem mértem
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáraAhány mm a mag,annyi cm a vetésmélység!10cm.
Válasz Gandhy #2317. hozzászólásáranaprát is 7-8 cm vetteted?
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáraMost a kuki 18.8 cm a napra meg22,3 cm van állitva papiron70900 és 59900 szem.
Válasz agrogal #2316. hozzászólásáranálam a 4-5 centi az puskapor száraz, én 7-8 centi mélyre(nedvesbe) 18-19-es tőtávval szoktam a kukoricát
Biztos sokszor elhangzott már de megkérdem újra 75 cm sor távnál ki milyen tőtávot preferál kukorica és napraforgónál.Második szezonomba vetek holnaptól szemenkéntivel és a tavalyi ritka lett egy kicsit
Vetés mélység mennyi legyen kuki ill napra?7 illetve 4-5 cm tervezek
Válasz GREVEN #2314. hozzászólásáraJó az, nekem is azok csinálták anno.
Esetleg még a sebességgel tudsz “variálni”.
Lehet lassabban kell menned.
De egy jó tárcsaméretnek nincs párja.
Válasz Szabi. #2309. hozzászólásáraGyártatok hozzá a nagyigmánd céggel. Meg kap egy garnitúra maglesodrót is mert teljesen el van kopva. Se fog sesemmi.
Kedden megjön. Kiderül.
Válasz Blaise79 #2312. hozzászólásáraNyugodtan elvetheted, semmi baja nem lesz. Én is holnap tervezem...De ha bármikor meg tudod oldani, várhatsz is még vele, tolhatod, de később is lehet olyan idő ami hátráltathatja. Az a 2 napos hideg nem tesz benne kárt...
Sziasztok!Szerintetek holnap vagy hétfőn elültetnénk a kukoricát mennyire károsodna mag a szerdai lehüléstől amit jósolnak?Mennyire fogná vissza a fejlődésben vagy inkább várjam meg a jövő hét végét?Nem nagy terület lenne csak 3ha!
Válasz GREVEN #2308. hozzászólásáraEsetleg itt ha megnyitod mindnek az adatlapját, itt írja a furatszámot és a furat átmérőt.
Válasz Szabi. #2309. hozzászólásáraB0(nulla) a vége.

Ezek voltak a legkevesebbet használva.
Számokból hátha bedob valamit.
Válasz GREVEN #2308. hozzászólásáraMegközelítőleg tudok csak adni, pontosat nem.
Válasz Szabi. #2306. hozzászólásáraCikkszámot tudsz esetleg? Nem boldogulok vele se én se az alkatrészek kollégám se.
Válasz Zoli 63 #2299. hozzászólásáraNekem ezek a gondok ki lettek küszöbölve. Ahol a "szivében a tengő forog, tojásra volt kikopva, ez ki lett fúrva nagyobb lyukkal, és müanyag "csúszócsapágy" lett bele préselve. Tapintásra olyan, mintha zsíros lenne, nem tudom, minek nevezik ezt a zsíros müanyagot.
Másik dolog a lánc. Újakat kell rárakni, nincsenek megnyúlva és nincsenek megkeményedve a kosztól. Szezon után leszedtem, egy pléhkannába raktam, és annyi naftát öntöttem rá, hogy el legyenek lepve a láncok. Következő szezonban amikor kihúzod a naftából olyanok mint az újak, nem tud megkeményedni, és szépen meg vannak "kenve".
Így nincsen láncledobálás, vákumgond, minden müködik szépen.
Amikor így kijavítottam az SPC-t és látták a kelést utána /25 Ha/, következő évben a környék gazdáinak én vetettem. Egy éveben majd 200 Ha-t. Sohase gondoltam volna, hogy egy kipofozott öreg "ócskavasra/ ilyen igény lenne. Akkoriban nagyon kevés Monosem volt, az SPC sívós technológiája meg ideális a napraforgó vetéséhez.
De a kukoricát sokkal pontosabban elvetettte, mint a napraforgót.
Természetesen a merev váz miatt gond volt közlekedni
Válasz GREVEN #2305. hozzászólásáraPersze hogy létezik.
Válasz Szabi. #2297. hozzászólásáraLétezik maximához ilyen gyári tárcsa?
Nem találok csak 2,5öset.
Nagyigmándon gyártatott már valaki vetőtárcsát esetleg?
Válasz Bárány #2303. hozzászólásáraÉn már lemondtam róla......sok az irigy.....
Válasz Szabi. #2302. hozzászólásáraMiért, te most nem kaptál? Nekem megint küldtek egyet.
A vashulladék átvevő már előre köszön!
Válasz 44claasgarantos #2301. hozzászólásáraNa ezt az “ingyen” pénzes, pályázatos xarokat már nem egyszer-kétszer kiveséztük.....ne keljen már még mindig itt tartani......
Nem mindenki pályázatokból él és gazdálkodik ingyen pénzel lehet feszelegni
Nem mindenkinek adnak ingyen vetögépet úgy hogy aval vet ami van van aki ásóval
Válasz Sk Laci #2289. hozzászólásáraFelénk is még az SPC-vel kinlódnak, vákumgond van mindig, vagy ledobja a láncokat , de félnek az ismeretlentől, vagy sajnálják megtoldani kissé az árát , mert nem vitték még el a beckeremet amit hirdetek . Pedig ennek van kocsisúlya is lerakni a magot, meg csak 0,2 bar fúvás kell ami lefújja a felesleges szemet , fentről hajt, és műtrágyát is raktam vele, közledés is jobb mert csukható, persze legalább 90 ló kell a masszív géphez .
Válasz GREVEN #2292. hozzászólásáraJegyzik a problémát jegyzőkönyvezni nem akartam.Minél több az ilyen visszajelzés annál jobban figyelnek majd.Kaptam ígéretet hogy a következő rendelés él honorálják.Én ragaszkodom a piohoz apu meg a syngentás maghoz.Ő csak egy jót mosolygott ezen a nagy kövér szemű bacardijával!:)
Válasz GREVEN #2291. hozzászólásáraOda kellene 2,0 - 2,2.
Válasz GREVEN #2295. hozzászólásáraHosszú, csoffadt, hegyes szemek, átszívta a vákuum a nagyobb tárcsán. Én így ismerem ezt a magot. Kisebb lyukú tárcsa, ha ragaszkodsz hozzá.
Válasz t.romsics #2293. hozzászólásáraTavaly is vetettük,semmi baj nem volt vele. Szép telt kerek szemű volt.
Válasz Sk Laci #2282. hozzászólásáraDe legalább akkor vetsz amikor neked optimális . Vegyél egy használt Kuhn Maximát tartós jó gépek nekem már jó pár éve megy szinte hiba nélkül és 10 évesen vettem .
Válasz ZuzoBayer #2290. hozzászólására2-3 éve van a piacon a mag, mindig is nehezen vethető volt. Cserébe nem terem rosszul, nálunk.