Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Milyen pótkocsit vegyek? új
- Öntözés új
- Földhasználati jog, lehet csalni? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Zöldítés, öko-célterület: 2015-ös SAPS (?) alaptámogatások új
- Cirok termesztése új
- AKG támogatás új
Cikkajánló
Hirdetés
1810 hozzászólás
Válasz DonVito #1306. hozzászólásáraOtt a válsz a 1307-es meg a 1308-as hozzászólásban is... De te csak permetezz tovább hetente minél drágább szerekkel monília ellen....
Válasz psmester #1299. hozzászólásáraMa vettem egy üveg meggyet 550 Ft-ért!!! Lehet vagy 40 dkg-os, tőletek meg kilóját veszik 150-ért! Ez brutál!!
Válasz DonVito #1306. hozzászólásáraMonilíra hideg időben fulicor solo.jobb időben systane duplo..nagyon esős időben gyümölcsrothadás ellen teldor..illetve metszéskor szellős korona hagy levegőzzön és süsse a nap
Válasz DonVito #1306. hozzászólásáramoníliás betegség tünetei
Válasz jozjoz #1304. hozzászólásárajozjoz.Te biztos kibaxottúl okos vagy!
Mi meg ostoba faxfejek!Írd már meg nekünk mit csináljunk hogy ne legyen moniliás a meggyünk.
Antraknózis a varázsszó.??Ne csak ""varázs szavakat írj.Attól még a meggyünk nem lesz jobb.Ezt is meg magyarázhatnád nekünk.Mi nem vagyunk olyan okosak mint te.
Ujra egy év, ami elvette a gazdák kedvét a meggy temesztésétől
Válasz DonVito #1284. hozzászólásáraMi bajod a moniliával?
Az a baj, hogy f...gotok sincs mi baja a meggyeteknek és permeteztek mindenféle minél drágább szerrel... minília ellen... Csak egy a bökkenő, nem az a baja.
Antraknózis a varázsszó.
Válasz DonVito #1297. hozzászólására50 ha ipari 25 ha export
Válasz Scipio #1301. hozzászólásáraVan meggyem,Nem sok, de van.De te nem válaszoltál...a kérdésre.
Válasz DonVito #1297. hozzászólására:) Ezt én kérdezhetném tőled a permetezési naplód alapján...
Válasz psmester #1299. hozzászólásáraHol 140-150 az üvegmeggy?
Válasz tomy5 #1272. hozzászólásáraMai napon:
Üvegmeggyek: 140-150Ft
Lémeggy ( üvegből kieső): 40-80Ft
Cigánymeggy: 110-130Ft
Érdekességképpen a hűtőipari kajszi ára 180Ft.
Válasz DonVito #1293. hozzászólásáraAz önköltség számítása központi probléma, és állandó vita tárgya.
A "Fruitveb" szerint 100-120Ft. //Persze ez az általuk favorizált 6x4m-es térállás mellett, és 20t/ha termésmennyiségnél.//
Azt pedig elfelejtik, hogy a K***a magyar valóság teljesen más!!
A cikkbeli ültetvény nem tükrözi az általános állapotokat.
Azt pedig el is felejtik, hogy ha van egy fagyos, vagy aszályos év, akkor annak a költségei a többire fognak rakódni (szakmaközi szervezetünk ezt nem számolja).
Ha valakinek kétszer is odatett az időjárás, akkor annak nem lesz bevétele, amiből az önerőt tudná az esetleges pályázatokhoz finanszírozni.
A mi esetünkben (rossz idő kizárva!!) évi 150-170Ft az önköltség, és nem számolom az előző évi mínuszokat sem.
Így az idei év legjobb esetben is nullás lesz.
Kevin - scipio. Nektek van meggyetek?
Válasz Scipio #1295. hozzászólásáraÍgy van. Nálunk csak a szedési költség az emberek odaszállításával együtt 100 ft/kg feletti összegre jön ki. Központi általános költséget, amortizációt stb is beleszámolva a teljes költség bizony 200 ft/kg körül van.
Válasz DonVito #1293. hozzászólásáraSzerintem semmi szakmaiatlan nincs a cikkben. Ők kézi szedésre vannak berendezkedve és ha azt jól akarod csinálni szerintem simán van 80-90 Ft/ kg a szedés.
Így pedig 110-140 Ft/ kg maga a meggy. Ami teljesen ok, ha mindent beleszámolunk.
Persze sokan úgy vannak a költségekkel, hogy idén mennyi vegyszert és műtrágyát vettek rá. A gép úgyis van (ingyen!!) ő maga úgyis dolgozik (nulla bérköltség!!) a földet se nagyon kellett venni (nulla forint!!) 6 év ápolás jövedelem nélkül (miért, amúgy is csak ültem volna otthon!!) és az egészet rávetíted a 16-18 tonna értékelhetetlen minőségű meggyre, amit már kiválogatni sem lehet akkor tényleg 100 alatt van.
A normálisan termelt meggy ára nincs 100 forint alatt.
Válasz DonVito #1293. hozzászólásáraÉn kétszer tiuramoztam,jövőre tuti 3-4.szer
Az Agroiform -on olvasható.Itt.A meggy önköltségi ára 200.-220 ft.
http://www.agroinform.com/kerteszet_szoleszet/rekord-meggytermest-hozott-a-tavaszi-fagy-bekesben-28680-001?
Szerintem ettől sokkal kevesebbért lehet meggyet elő állítani.. És nem is jó dolog ennyire szakmaiatlan cikket meg jelentetni ezen az oldalon. Ez csak arra jó, hogy a gazdákat még jobban össze zavarja.
Szerintetek kb.mennyi a meggy ön költségi ára?
Véleményem szerint 100ft. alatt van.
Válasz mukk19 #1291. hozzászólásáraRemélem ehhez a témához sokan hozzá fognak szólni.Első sorban a sok hektáros nagy gazdák-gazdaságok mérnökei azok akik ebben a témában napra készek.
Új szerek.Legalábbis én csak nem rég hallottam róluk.:
Luna Experience-Luna Privilege
Ha valaki használta, és a tapasztalatait le írja, azt köszönjük
Válasz mukk19 #1290. hozzászólásárao
Még amit elfelejtettem, igaz magam nem próbàltam, de pàran tanàcsoltàk érésben ahrol plusz egy gombaölő szerrel! Azt mondjàk az olaj lezàrja a termést és màr nem kapja el a moniliàt! Próbàlta màr valaki? Az eladhatósàg miatt kérdezem?
Válasz mukk19 #1289. hozzászólására Itt elnézem mennyi mindent szert keversz össze! Keverési próbàt szoktàl csinàlni? Mi màr hosszú évek óta termelünk meggyet, de azt el kell mondani, ha a tied beteg a màsi is az, aki most azt mondja, hogy nem beteg a meggye az hazudik! De örülök a témànak amit feldobtàl, mert mindenki màshogyan permetel.
Válasz DonVito #1288. hozzászólására
Viràgzàsban 3x folikur solo, vagy hűvösebb időben Chorus! Érésig Signum, Dithane, Topas ezeket hasznàlom! Kàlciumot ( calbit-c) a ràzott meggynek fontos a hély őrősìtése+ tàrolhatósàg! Érésben én is Teldort hasznàlok! A meggyre még nagyon jó a systan duplo, gyümölcsrothadàsra, moniliàs termésrothadàsra egy kaptàn hatóanyagú szerrel tükéletes, viszont vigyàzni kell mert meglàtszik a por alapú!
Válasz 9020 #1287. hozzászólásáraBőven túl teljesítve,Ez a leírásból látható
Válasz DonVito #1284. hozzászólásáraNe legyen agyonsűrítve, beteg fa és ágrészek eltávolítása. Lemosó permetezés tavasszal-ősszel. Virágzáskor 3x permetezni minimum.
Kedves Scipio. Ez a kommunista rendszerben biztos így volt. De jelenleg nem működik.SAJNOS....Nem vagyok nagyon amatőr.. Így aztán ettől jobb tanácsokat, recepteket várok.Kezdésnek meg osztom.De így nem volt tökéletes.
Meggy.Permetezés.:
Meggy.Permetezés.:
Április VegesolRS.
Április FolicurSolo-Topszinmetil
Április FolicurSolo-Topszinmetil
Április Signum-Merpán
Május Signum-Merpan
Május FolikurSolo –Merpán-Bistep
Május Rowral aquaflov+merpán
JúniusTopsin Metil+RowralAquaflov
Junius .Merpán+Teldor+réz
Junius .Scudo+TiuramGranuflow+KarateZeon+Signum
Válasz DonVito #1284. hozzászólásáraahogy lenin apánk mondaná:
permetezni, permetezni, permetezni.
én annyit még hozzátennék, hogy metszeni...
Tisztelt meggy termelő.gazda társak!
Kérésem van!nagyon meg köszönném, ha azoknak akiknek sikerűlt a meggyet meg védeni a moniliától, meg osztanák velem a titkot.Szerintem ennek mások is nagyon örülnének.Olyan emberek tanácsait várom, akiknek miután a meggyet lerázták, nem kellett átválogatni.Tehát:mi a titok?Rügy pattanástól be takarításig hány alkalommal?És milyen szerekkel?Szerintem a válasznak nagyon sokan örülnénk.Ha nagy tudású növény védők is olvassák írásom,Az ők hozzá szólását is jó szívvel várom.
Válasz gysebi #1275. hozzászólására Az utànam szóló irta màr, hogy sok a tràgya! Ne haragudj, de egy csmete alà az a mennyiség rengeteg, csak ki égeted a fàt!
Válasz Lurkoo #1268. hozzászólásáraNekem meg az a véleményem lenne hogy igaz nem vagyok megy-termelő, de látok ezt azt. A községünkben / Szabolcs / van egy ürge aki Tész tag, van neki 50 hektár meggy ültetvénye, van hűtőháza, és 2 naponta jön a kamion a meggyéért.... minden második nap !!!
Most akkor mi is van itt ? Ha itt forognak a kamionok és másutt meg pang a piac akkor nem értem az egészet. Aki csókos ...vagy aki a tűzhöz közel ül az el tudja most is adni a meggyét? vagy mi ?
Válasz citrox #1279. hozzászólásáraszerintem is nagyon így van
de akkor mi a megoldás mondjuk jövőre?
Válasz N.. Tamás #1278. hozzászólásáraA tagdíjat minél előbb fizessétek be!!
Moderálási elveink miatt törölve: 2016-09-14 11:39:06
Válasz jozjoz #1277. hozzászólásáraHát éppen annyi köze van, hogy nekik ki kellene állni a termelők érdekeiért.
Egyébként mást nem is nagyon tudnék felvetni minden értelme van is az egész kamerának. Azon kívül hogy a pénzt beszedik mást nem csinálnak.. .
Válasz Attikaa #1270. hozzászólásáraMi köze ehez a kamarának?
Válasz gysebi #1275. hozzászólásáraKiégeti a sok trágya.......
Válasz mukk19 #1273. hozzászólásáraKöszönöm. Az ültetési idővel tisztában vagyok, de ajándékba kaptam cserepes volt, kiültettem. Kb.70x70x70-es gödröt ástam. Aljában 45 liter érett marhatrágyát majd 2 nagy zsák fekete földet kapott, illetve természetes indítótrágyát. Be lett öntözve, de azóta elég sok csapadék volt. Lehet a sok esőtől néz így ki? Lesz ebből még jövőre fa?
Válasz tomy5 #1272. hozzászólásáraHeves megye , 100ft rázott.
Válasz gysebi #1266 Talàn az a baj, hogy nyàron ültetted! Tavasszal szokàs vagy ősszel! A màsik lehetőség, hogy a gyökérzet nem megfelelő, nem jöl ültetted! stb....
Mennyiért veszik ma a meggyet? Valami infót tud valaki?
Válasz Attikaa #1270. hozzászólásáraJól mondod, de míg nincs egy olyan összetartás az emberek, termelők között,hogy egységesen, közösen összefogjanak és pl ne fizessék be a tandíjat vagy sztrájkoljanak addig esélytelen bármiféle próbálkozás. Kicsiben elnyomnak mindenkit,mindent...
Ha mindenki össze tudna fogni akkor lehetne elérni sikereket. De sajnos a sok szervezet, szövetkezet,kamara, nem is akarja összefogni az embereket........
Válasz N.. Tamás #1269. hozzászólásáraMost kellene nem befizetni a kamarai tagdíjat arra hivatkozva hogy nem megfelelően végzik a munkájukat. Ha a munkahelyén bárki rosszul dolgozik kirúgják és nem kap bért sem....
Válasz trifti #1262. hozzászólásáraHát ez csak a kamarák, szövetkezetek, elnökök,stb...... -K szégyene.
Azzal hogy engedik az egyoldalú szerződéseket amik csak a feldolgozóknak kedveznek, ár nélküli szerződéseket kötnek, ezzel teljesen tönkre teszik a termelőket. De ez igaz minden más gyümölcsre. Pl az agrana is megköti június elején a szerződést, holott azt se tudjuk mikor lesz még szeptemberig......
Minden esetre ameddig a felvásárlók bármit megtehetnek addig a helyzet javulni nem fog. Hiába van nekünk kamaránk meg minden más szervezet ameddig nem teljesen a termelők érdekeit nézik, változás nem lesz. Elvileg nekik kellene a mi érdekeinket nézni, mert ha nem kapnak árut szépen bezárhatnak.......
Kamara meg terméktanács meg meggyszövetség, ezek mind feleslegesek szerintem az ár meghatározásában. Ebből a szempontból számomra ingyenélők, bár gyanítom, hogy más szempontból is. Én ezeket a szervezeteket feleslegesnek tartom. Nem is engedném nekik hogy nyilatkozzanak az árral kapcsolatban szezon előtt. Befolyásolhatóak ezek szervezetek akik érdekből cselekszenek és szerintem megfelelő adataik sincsenek. Itt a TÉSZ ek akik összefogják a meggytermelőket, nekik kellene összeülni és úgymond élni a hatalmukkal. Lehet nincs igazam hisz én egy egszerű halandó meggytermelő vagyok.
Nem akarok neveket írni de aki volt a meggyszövetség elnöke az egy tragédia volt az a pasi. Igaz ez tavaly volt, az idén nem tudom ki lett. Aki benne van tudja kiről beszélek. A terméktanácsból nyilatkozó L Ferenc megint egy nulla szerintem. Beszél olyan dolgokat aminek alapja nincs. Szóval felelősségteljes munkájuk nincs. Nem tudom mennyi lehet a havi nettójuk de gondolom nincsenek megélhetési gondjai vagy akár hitele. Beszélnek úgy, hogy nincs hozzáértésük. Nekem ez a véleményem az idei szezon végén. Uff :)
Bocsánat a sok képért, csak egyszer akartam. A levelei meg barnulnak.
Sziasztok, szerintetek mi lehet a gond a cseresznyefammal? Most nyáron lett ültetve, és eddig sok eső volt. Lehet az a baj. Még megmenthető? Lapunknak a levelei és hullik. Lesz ebből jövőre még fa? Köszi az ötleteket.
Kamarák,szövetkezetek hol vagytok? Rendbe teszitek a meggy piacot rendesen ezzel a 60 Ft meggyárral csak a -,-,-, Gratula!!!,
Szégyen.....!! Köszönünk mindent agràr kamara!!!!
Válasz trifti #1262. hozzászólásárasajnos ez van , nincs igazság
A településen a megbizott felvásárló a mai napon közölte, hogy a cég, melynek megbízásából átveszi a meggyet úgy döntött, hogy a múlt hét hétfő /150Ft/kg, 7napja átadva/ és a múlt hét kedd /130 Ft/kg, és 6 napja átadva/ tételeket lémeggy áron fizeti ki. Ez 40 Ft/kg-ot jelentene. Annyit tudtam mondani, hogy a pénzzel ne is keressenek. Én leadtam 15 mázsát, rajtam kívül még ki tudja hányan és mennyit. A cég a településen két helyen veszi át. Akkor mennyi haszna lenne, ha az emberek ezt elfogadják. Ja, és ezt akkor ezután bármikor megteheti?
Válasz tomy5 #1258. hozzászólásáraMajd nézzétek meg, hogy 60forintért is veszekedni, harcolni fognak a ládákért!!!!
Akkor hülyék lennének többet fizetni érte! Ameddig van olyan palimadár aki leszedi nekik 60 ft ért, nem csoda hogy csak csökkentik az árakat......