Válasz dnsv #6679. hozzászólásáraJó gondolatok! Csak a mennyiségek!
Azt mondja az ember, hogy évente 500 millió m3 földgázt használnak fel a nirtogénműveknél. Ennek a töredékének az előállításához is le kéne gázosítani a komplett kukoricatermésünket, szerintem A visszamaradó cucc meg jó a talajnak, de mire kihordod meg kiszórod, kb elhasználsz egy kisebb olajmezőre elegendő mennyiségű gázolajat
Válasz Ares 826 #6680. hozzászólásáraAzt viszont meg lehetne oldani, hogy ilyen komplexum, amit leírtam lehetne több is egy nagyváros külkerületén. Vagy akár falvanként is, ezzel munkát adva az embereknek. A szerves hulladékból amit kidobnak az emberek abból egyenesen villamos energia lehetne.
A keletkező tápanyagot pedig olcsón adhatnák a gazdáknak, hogy ne a szintetikus úton előállított trágyával szennyezzék a környezetet.
Egy helyen biztosan így megy az országban egyébként. De jó lenne ha több is lenne.
És ez termel akkor is amikor a nap éppen nem süt.
Hátha egyszer eszébe jut egy döntéshozónak is ez, hogy talán olcsóbb, mint a csúnya napelem park.
Válasz dnsv #6679. hozzászólásáraEzt pontosan így kellene csinálni ahogy írod! Ez így nagyon jól működne csak "halandó fajta ember" maga nem tudná megvalósítani!
Miért nem állítunk elő úgy biogázt, hogy a biogáz megtermeli a villamosenergiát és a fűtést (ami mindenképpen kell) a kirohadt anyagot (ami termelődik) pedig komposztálva szerves trágyát lehetne előállítani (ami olcsóbb lehetne és még a talaj is jobban érezné). Ez nem jobb? Csak kérdezem.
Szerintem ez igenzöld lenne és még nem is baromság annyira.
Itt is egyébként azért épült a biogáz üzem, hogy a nedvestörkölyt ne csak földgázzal szárítsák, mint eddig.
A technológiát annyira nem ismerem, mert biztos kellett valamit variálni a kazánokon, hogy vigyék a metánt, de teszt jelleggel már megyeget, meg gondolom nem csak vaktába dobott bele a tulaj pár milliárdot.
A mai kor fejlettsége és fejlődése mellett lenne rá esély szerintem.
Válasz ASRFeri #6655. hozzászólásáraKozvetlen hatar mellett, Romaniaban 33,5% ammonium nitratra 8700Ft-os árat kaptam. (Azomures) Az még egy realis ár…
Válasz F-A-R-M-E-R \ #6653. hozzászólásáraszerintem nem, hanem valahol ott nem vette észre az ajtót a gyerek, ahol 100 milliós előre utalásért ígért olyasmit, amiből nem lett semmi.
Válasz Földönfuto #6650. hozzászólásáraA világot gengszterek irányitják,sokba került a választás elcsalása,ezen nem kell agyalni,most feltöltik a kispárnájukat.Demokrácia,energiamegmaradás,piacgazdaság,meg sose volt,nem is lesz..
Válasz Tom250 #6645. hozzászólásáraMa kaptam egy emailt,hogy a magas árak ellenére akadozik a műtrágyaellátás,érdemes elgondolkodni a műtrágya vásárláson./szerintük/
Válasz gyorfy10 #6642. hozzászólásáraEz már brutális ár. 1 hónapja még 35 000 Ft-al volt olcsóbb, az is jövő évi fizetéssel. Akkro vettem 10 tonnát, majd utánarendeltem 5 tonna amofoszt azt is ha jól emlékszem 224 000 Ft/tonna áron. Szintén jövőre fizetendő.
Mazsolázni
Mindenki nézze meg, hogy amikor vette a MAS-t mennyi volt a gáz ára. Persze ez csak hozzávetőleges, de amikor 4,7 USD volt a gáz, akkor 71000 volt a MAS
Válasz traktorajtóhajtogató #6633. hozzászólásáragondolod hgy annyian keresik most a 230 ezres dapot?
hegyekbe állnak az eladatlan készletek, meg állnak le sorba a gyárak. az biztos nagyobb üzlet a tulajnak, mint tisztességes áron tosztességes pénzt keresni.
Válasz traktorajtóhajtogató #6636. hozzászólásáraNem nagy köze a gáz árának a műkaki árához, csak annyiban ha emelik a gázt akkor megy felfele az ár ha a gáz ára meg csökken akkor meg nem igazán csökken a műkaki ára! Azt gondolom itt a a kapitalista elmélet működik ha kell nagyon akkor drágán adjuk ha meg nem nagyon akkor valamit eresztünk kicsit az áron lefelé!
Válasz traktorajtóhajtogató #6636. hozzászólásáraNem nagy köze a gáz árának a műkaki árához, csak annyiban ha emelik a gázt akkor megy felfele az ár ha a gáz ára meg csökken akkor meg nem igazán csökken a műkaki ára! Azt gondolom itt a a kapitalista elmélet működik ha kell nagyon akkor drágán adjuk ha meg nem nagyon akkor valamit eresztünk kicsit az áron lefelé!
Válasz Praetor #6634. hozzászólásáraElméletnek egészen jó, de a gyakorlatban nincs 5 nagy műtrágyagyártó egész európában. Nehogy már ne tudnának leülni és megegyezni. Figyeld meg, hogy szinte ugynabban az órában emelik az árakat... A gáz ára meg nem befolyásolt semmit az utóbbi 4-5 évben. Soha nem követte a mótrágya ára a gázárak változásást.
Válasz Praetor #6634. hozzászólásáraHa az ötezres műtrágyán maradt nekik, akkor a 10-esen is marad. Az alapanyag csak egy része az árnak, a többi tétel is nőtt valamivel, de távolról sem 100%-al. Mindenki emelet mindent, hát ők is, úgy voltak vele.. Csak nehogy beszállító és eddig használt műtrágyák leváltása legyen az ügyből.
Egy műtrágya gyártó nem fog gyártani semmit, ha nincs rajta legalább egy minimális nyeresége. Inkább bezárja a gyárat. Ez megtámasztja a műtrágya árát. A földgáz pedig jelentősen befolyásolja a nitrogén bekerülési költségét, ezért a nitrogén jegyzési ára általában a földgáz árát szokta követni. A nemzetközi jegyzési árak pedig meghatározzák, hogy az értékesítő mennyiért kínálja neked a nitrogént.
A jelenlegi nagy kereslet szerintem csak ideiglenes, pár hónap, max egy év, és kifullad. A nitrogén műtrágya gyártó kapacitás a világon nem olyan szűk, hogy ezt indokolja.
A magasabb olaj ár magasabb termény és magasabb földgáz árakat is szokott hozni, így magasabb nitrogén árat is, bár eltérő arányban.
14182 hozzászólás
Válasz dnsv #6679. hozzászólásáraJó gondolatok! Csak a mennyiségek!
A visszamaradó cucc meg jó a talajnak, de mire kihordod meg kiszórod, kb elhasználsz egy kisebb olajmezőre elegendő mennyiségű gázolajat
Azt mondja az ember, hogy évente 500 millió m3 földgázt használnak fel a nirtogénműveknél. Ennek a töredékének az előállításához is le kéne gázosítani a komplett kukoricatermésünket, szerintem
Válasz Ares 826 #6680. hozzászólásáraAzt viszont meg lehetne oldani, hogy ilyen komplexum, amit leírtam lehetne több is egy nagyváros külkerületén. Vagy akár falvanként is, ezzel munkát adva az embereknek. A szerves hulladékból amit kidobnak az emberek abból egyenesen villamos energia lehetne.
A keletkező tápanyagot pedig olcsón adhatnák a gazdáknak, hogy ne a szintetikus úton előállított trágyával szennyezzék a környezetet.
Egy helyen biztosan így megy az országban egyébként. De jó lenne ha több is lenne.
És ez termel akkor is amikor a nap éppen nem süt.
Hátha egyszer eszébe jut egy döntéshozónak is ez, hogy talán olcsóbb, mint a csúnya napelem park.
Válasz dnsv #6679. hozzászólásáraEzt pontosan így kellene csinálni ahogy írod! Ez így nagyon jól működne csak "halandó fajta ember" maga nem tudná megvalósítani!
Válasz barazdabetyar. #6677. hozzászólásáraSzerinem kár veszteséggel biogázt előállítani, hogy majd abból veszteséggel állítsunk elő szintetikus műtrágyát.

Miért nem állítunk elő úgy biogázt, hogy a biogáz megtermeli a villamosenergiát és a fűtést (ami mindenképpen kell) a kirohadt anyagot (ami termelődik) pedig komposztálva szerves trágyát lehetne előállítani (ami olcsóbb lehetne és még a talaj is jobban érezné). Ez nem jobb? Csak kérdezem.
Szerintem ez igenzöld lenne és még nem is baromság annyira.
Válasz barazdabetyar. #6677. hozzászólásáraJa, hogy így ... Már értem.
Itt is egyébként azért épült a biogáz üzem, hogy a nedvestörkölyt ne csak földgázzal szárítsák, mint eddig.
A technológiát annyira nem ismerem, mert biztos kellett valamit variálni a kazánokon, hogy vigyék a metánt, de teszt jelleggel már megyeget, meg gondolom nem csak vaktába dobott bele a tulaj pár milliárdot.
A mai kor fejlettsége és fejlődése mellett lenne rá esély szerintem.
Válasz Gumóka #6676. hozzászólásáraItt ahogy mondja földgáz 98% metán.Ebből van a műtrágya.Tudtommal a biogáz is metán.Akkor szalmából metán gáz,abból műtrágya.
Lehet nem olyan hatékony,mert 45-70%-os.
Válasz barazdabetyar. #6675. hozzászólásáraLehet.
Nálunk is ez a terv, a kukoricarost gázosítása után a mellékterméket tápanyagnak pelletálják majd. Jövőre.
De a dunaújvárosi papírgyárban is lehet kapni valami komposztot, állítólag elég jó anyag.
Válasz kukaccsosz #6673. hozzászólásáraBio gázból nem lehet műtrágyát??
Válasz kukaccsosz #6673. hozzászólásáraNa még ez hiányzik más egyéb se. Csak leakarják nyomni a torkunkon a drága műtrágyaárakat.
Nem biztató infók:
Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában
Válasz Dns8 #6671. hozzászólásáraMiért is?
Válasz k-roy90 #6659. hozzászólásáraMI értelme van annak,hogy hülyited a népet?

Válasz galimre83 #6666. hozzászólásáraPrivatba irtam nektek.
Válasz Cafi #6668. hozzászólásáraEbből is látni, hogy az únió megint saját magát /minket/ rúgott segbe.....
Gazdákat támogató EU Bizottság:
https://fruitveb.hu/az-unios-mutragya-importvamok-eltorleset-szorgalmazza-a-copa-cogeca/
Műtrágya vámok
A német gépipari és gépjármű termékek exportjával kellene példát statuálni, ne lehessen a "lator" államok részére egy darabot se eladni. Pl.
Válasz k-roy90 #6659. hozzászólásárahát köszi :) de messze vagyok tőle, sajnos
Válasz k-roy90 #6664. hozzászólásáraÜdv. Elérhetőséget én is kérhetek?
Válasz k-roy90 #6661. hozzászólásáraÜdv ! Elérhetőségét a műtrágya kereskedőnek megtudnád adni?
Válasz kukaccsosz #6662. hozzászólásáraIgen
Válasz k-roy90 #6661. hozzászólásáraRemélem az összeset megvetted.
Válasz k-roy90 #6659. hozzászólásáraMelyik rész, Nagyvárad környéke?
Válasz ..,-:) #6660. hozzászólására87000ft/tonna
Válasz k-roy90 #6659. hozzászólásáraPer zsák……
Válasz ASRFeri #6655. hozzászólásáraKozvetlen hatar mellett, Romaniaban 33,5% ammonium nitratra 8700Ft-os árat kaptam. (Azomures) Az még egy realis ár…
Válasz F-A-R-M-E-R \ #6653. hozzászólásáraszerintem nem, hanem valahol ott nem vette észre az ajtót a gyerek, ahol 100 milliós előre utalásért ígért olyasmit, amiből nem lett semmi.
Válasz Földönfuto #6650. hozzászólásáraJól megy a paraszt váltás
Válasz ASRFeri #6655. hozzászólásáraErre én is kíváncsi vagyok hogy tud e valaki olyat
tudtok mondani vmi közel azonos hatóanyagú nitrogén /szilárd/ cuccot, ami nem kerül annyiba mint a pétisó vagy ammónia és a karbamid?
/ja és nyári marha és kacsa trágya sem játszik, mert a mostani az szalma szárazságú/
ergo mi az, amivel ezeket a drága műtrágyákat kiválthatnám?
Válasz barazdabetyar. #6649. hozzászólásáraDe, ezt valahonnan kèszletről hozták most pontosan nem tudom honnan, Karintia-tól rendeltem, ès 8-20-30 is onnan való...
Válasz envagyok2 #6652. hozzászólásáraJahhh. Az ukrán maffia leszámolt, durva

Válasz barazdabetyar. #6649. hozzászólásáracsak belement a gyerek a üvegajtóba. ütőértől verőérig.
Válasz Földönfuto #6650. hozzászólásáraA világot gengszterek irányitják,sokba került a választás elcsalása,ezen nem kell agyalni,most feltöltik a kispárnájukat.Demokrácia,energiamegmaradás,piacgazdaság,meg sose volt,nem is lesz..
Válasz Tom250 #6645. hozzászólásáraMa kaptam egy emailt,hogy a magas árak ellenére akadozik a műtrágyaellátás,érdemes elgondolkodni a műtrágya vásárláson./szerintük/
Válasz F-A-R-M-E-R \ #6648. hozzászólásáraNem ment csődbe?
Válasz gyorfy10 #6642. hozzászólásáraÉn most 220-ért vettem, keletagros cucc.
Válasz Büresz #6646. hozzászólásáraKiderül.
Válasz Tom250 #6645. hozzászólásáraÉn júliusba bevásároltam. Talán jól tettem. Tavaszra kiserül.
Kinek mi a véleménye érdemes lehet idén ősszel bevásárolni műtrágyából, mondván hogy "még" csak ennyi az ára, és tavaszra jóval drágább lesz.

Vagy itt megáll az ár, esetleg vissza is fordul??
Válasz gyorfy10 #6642. hozzászólásáraEz már brutális ár. 1 hónapja még 35 000 Ft-al volt olcsóbb, az is jövő évi fizetéssel. Akkro vettem 10 tonnát, majd utánarendeltem 5 tonna amofoszt azt is ha jól emlékszem 224 000 Ft/tonna áron. Szintén jövőre fizetendő.
Válasz envagyok2 #6640. hozzászólásáraÉn idén nem keresem......
DAP 235.000 + Áfa... Zala megye
Mazsolázni

Mindenki nézze meg, hogy amikor vette a MAS-t mennyi volt a gáz ára. Persze ez csak hozzávetőleges, de amikor 4,7 USD volt a gáz, akkor 71000 volt a MAS
Gáz árak
Válasz traktorajtóhajtogató #6633. hozzászólásáragondolod hgy annyian keresik most a 230 ezres dapot?
hegyekbe állnak az eladatlan készletek, meg állnak le sorba a gyárak. az biztos nagyobb üzlet a tulajnak, mint tisztességes áron tosztességes pénzt keresni.

Amofost a tavalyi ár duplájáért vettem. Oda sok gáz nem megy, és még a gázáremelkedés előtt volt megvéve.
Válasz Praetor #6634. hozzászólásáraElméletnek egészen jó, de a gyakorlatban nincs 5 nagy műtrágyagyártó egész európában. Nehogy már ne tudnának leülni és megegyezni. Figyeld meg, hogy szinte ugynabban az órában emelik az árakat... A gáz ára meg nem befolyásolt semmit az utóbbi 4-5 évben. Soha nem követte a mótrágya ára a gázárak változásást.
Válasz Praetor #6634. hozzászólásáraHa az ötezres műtrágyán maradt nekik, akkor a 10-esen is marad. Az alapanyag csak egy része az árnak, a többi tétel is nőtt valamivel, de távolról sem 100%-al. Mindenki emelet mindent, hát ők is, úgy voltak vele.. Csak nehogy beszállító és eddig használt műtrágyák leváltása legyen az ügyből.
Válasz traktorajtóhajtogató #6633. hozzászólásáraPontosabban kereslet-kínálat függvénye. A kínálat pont annyira meghatározó, mint a kereslet.
Egy műtrágya gyártó nem fog gyártani semmit, ha nincs rajta legalább egy minimális nyeresége. Inkább bezárja a gyárat. Ez megtámasztja a műtrágya árát. A földgáz pedig jelentősen befolyásolja a nitrogén bekerülési költségét, ezért a nitrogén jegyzési ára általában a földgáz árát szokta követni. A nemzetközi jegyzési árak pedig meghatározzák, hogy az értékesítő mennyiért kínálja neked a nitrogént.
A jelenlegi nagy kereslet szerintem csak ideiglenes, pár hónap, max egy év, és kifullad. A nitrogén műtrágya gyártó kapacitás a világon nem olyan szűk, hogy ezt indokolja.
A magasabb olaj ár magasabb termény és magasabb földgáz árakat is szokott hozni, így magasabb nitrogén árat is, bár eltérő arányban.
Válasz Praetor #6627. hozzászólásáraSzerintem egyáltalán nem fog hatni. A kereslet határozza meg az árakat...