Fórum
- Köles új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Milyen silózót vegyek? új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Direktvetés, no-till. új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica várhatóan........! új
- Reform semo vetőgépek új
- Vizet a tájba új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
Cikkajánló
Hirdetés

Mezőgazdasági túlélőstratégiák – a magyar gazdáknak cselekedniük kell
Technológiai és stratégiai válaszok kellenek a változó éghajlatra, ami teljesen...
2178 hozzászólás
Válasz Mf-es? #1677. hozzászólására25cm széles a sáv, sosem megy ki belőle!
A vetőgép kocsik beülnek a sávokban, ott puhább a talaj és ez vezeti.
Mondom, mi nem tervezetten megyünk az rtk-val, ahogy kiadja kényelmesen. A táblát sem mindig egy oldalról kezdjük, minek!?!?!?
Éppen ezért vettünk rtk rendszert hogy mindig ott menjen ahol kell, bárhonnan is kezdünk.
Válasz bandigh #1676. hozzászólásáraÉs miért kell eszt túl reagálni?Mi van,ha nem sáv középre vet?Lesz egy kis no-till benne.
Válasz Feri #1674. hozzászólásáraIgen, egyértelmű hogy az a jó módszer amikor fogásra jársz, én is úgy vetek. Csak amiatt írtam a magad mellè forgást, hogy mindig ugyanaz legyen a két munkagép menetirànya. De lehet nincs is jelentősége. Vagy ha van kedve nyomogatni a monitort, akkor vetéskor minden dőlős hegymenetnél rányomni pár centi, mondjuk 5-7,5 centi ideiglenes eltolásra, hogy a sáv közepébe vessen, akár csak az adott dőlős szakaszokon.
Válasz bandigh #1671. hozzászólásáraKormányzott vonórúddal be lehet tenni a vontatott permetezőt is a sorközbe, legalábbis az enyémen van manuális funkció.
Válasz bandigh #1669. hozzászólásáraaz a gyakorlat vált be ,hogy fogásra dolgozunk sávozóval,vetőgéppel minden 3-ik nyomra fordulok,igy a dülő taposás minimális.Kombájnt az autópilot vezeti.
Válasz Bárány #1672. hozzászólásáraNo szmájli helyett kérdőjeleket írt.
Válasz bandigh #1671. hozzászólásáraC: önjáró????
Válasz szanberg #1670. hozzászólásáraAz a pár centi mellévetés nem vészes az ódalgóson

A permetezős dolgot meg ha meg akarnám oldani elméletben, akkor vagy az van hogy legyen ott függesztett gép ami nyilván nem, vagy a b verzió, hogy ha olyan a vonórúdja mondjuk a permetezőnek, hogy nem egy csapról húzod, hanem a függesztőkarok tartják, akkor létezik hidraulikus oldalsó “feszítőlakat”, amivel menet közben el tudod tolni oldalra a farát a gépnek, és talán akkor elmenne a sorok között. Elméletben
Válasz bandigh #1669. hozzászólásáraMi sávozni is random cikkcakkba, és vetni is ugyanígy fordulunk. Nagyon minimális az elfarolás így is, sosem volt gond, nyilván jól van beállítva a gép is, valamint minden függesztett szerszám itt.
Annyit itt ott észre vettem, hogy olyankor nem teljesen a sáv közepébe vet a gép hanem mondjuk 5-8 cm-el mellé, de szépen benne marad a sávba.
Viszont ami a legnagyobb problémánk ha ódalgóson sávozunk, hogy a permetező becsúszik a puha sávokban és nem kap ki belőle, idén is Volt ilyen napraforgó táblánk, hát látszott a kitaposott sorok hiánya mikor felfelé ment a spriccelő...
Válasz Feri #1667. hozzászólásáraKicsit házi megoldás, de ha vontatottal sávozol akkor vontatottal vessèl, ha függesztettel akkor meg úgy. És ha bizonyos helyről adott irányban kezded a munkát, végig falhoz jàrsz, tehát nem fogásra, akkor a vetés is úgy zajlik, talán nem lesz nagy a hiba. Tudom ez nagy macera, de azoknál akiknél fennáll az oldaldombok problémája azoknál is csak néhàny parcella olyan ahol ez tényleg jelentős. Ott meg ki lehet bírni. A párhuzamosság meg elméletben úgyis megvan, a kombàjnt meg úgyis ottmegy ahol vezeted. Most pl ha sár van, 50 centivel arrébb megy a kombàjn mint kéne, mert farol
Válasz MrPoke #1665. hozzászólásáraMintha a Trimble-nek lenne ilyen megoldása.
Válasz szanberg #1664. hozzászólásáraMaradjunk annyiban,hogy az a biztos amikor sávozáskor a GPS szabályosan kialakitja a párhuzamos egyeneseket,amiben a traktor halad,és aratásig ezek végigkövethetőek.oldalozás esetén,permetezés,stb pontatlanná válik,aratásról nembeszélve!Tudom,hogy munkagép adatait viszűk tovább,de akkaor a fogásoknak,fordulóknak is egyezni kel.Valódi párhuzamok esetén mindegy,hogy hova állsz,permetezővel,vagy kombájnal.
Válasz MrPoke #1665. hozzászólásáraÉn mikor az első GPS-es Kite bemutatón voltam, ott is mutattak be olyat, hogy a traktoron is volt GPS meg a vontatott munkagépén is, a bemutatón is dombon húzták. A munkagépet is kormányozta a GPS.
Válasz szanberg #1664. hozzászólásáraHát én nagyon sok videón láttam olyat, hogy a munkagépre rakják a GPS-t vagy pedig a munkagépre is. És így mindenféle elcsúszás korrigálható. Kérdés mi támogatja ezt.
Válasz Feri #1663. hozzászólásáraAzok nélkül nem is lehet, nem véletlenül ezen alkatrészek minden striptill szerszámon megtalálhatóak.
Síkon nem farol el de dombon még a függesztett is mászni akar el, teljesen igazad van.
Válasz szanberg #1662. hozzászólásáraEgyébként vontatott gépek esetén,és ebben az esetben is kényes lehet a visszatérési pontosság,ha egymenetben vetsz,akkor még elmehet,de ha nem akkor a vetés,kultizás,injektálás pontossága nagyon megkérdőjelezhető.Vonólapon+csuklóponton dolgozni ezzel az eszközzel kockázatos,az oldara elhúzás miatt.Egyébként azzal,hogy akések nem oldalazó tárcsák között dolgoznak,nemtudom elképzelni a bakhátas vetéselőkészítést.
Válasz Mf-es? #1661. hozzászólásáraNekem valahogy nem bizalom gerjesztő, nem tudom miért. A sávtisztító tárcsa megoldása kifejezetten gagyi, az egy agresszívebb mulcsban kb semmit nem csinál, míg egy normális sávtisztító a kukorica tuskóit is kiszaggatja ha le van rakva.
Az előző meg egy Orthmann koppintás, de valahogyan azt sem érzem magaménak.
Mondjuk legalább színesedik a piac, mert korábban nagyon gyenge volt a sávművelők választéka.
http://agro-line.pl/corn-sowing/?lang=en
Válasz szanberg #1657. hozzászólásáraA ként olcsóbb megoldani szilárdan. Lombtrágyaként jobb kirakni a folyékony elemi ként.
Ez tetszene.
Válasz szanberg #1656. hozzászólásáraGabona direktbe megy,az működik.Idén ment elfagyó takaróba kukorica.Aszályos tavasz miatt nem mertem grúberezni.Tavaszi grúber helyett agyalok stripp till-en.De drága a cucc.
Valami vetőgépes kombináció kellene.
Válasz MrPoke #1644. hozzászólásáraNálunk viszonylag rendben van a foszfor, így nem is gondolom pótolni most, ahogy mondod inkább lombra kap majd, illetve magárokba vulkán folyékony npk amit szeretnék folyatni, lehet K helyett ként rakatok a vinaszba. Kb 30 litert kényelmesen kitudok juttatni a rendszeremmel, nem sok de már valami azért.
Válasz Mf-es? #1655. hozzászólásáraHát igen,9mft, ennyikbe kerülnek ezek a vakarók is már...
Egyébként közép ár kategória ez.
De miért gondolkodsz striptillbe?
Azt hittem totál direktvetés megy.
Milyen hibát kellene kijavítani ezzel a szerszámmal?
Válasz szanberg #1585. hozzászólásáraKértem ajánlatot ma/ag 6 soros felcsukhatós vázzal 25 ezer eur.
Válasz MrPoke #1644. hozzászólásáraismerem a liquid np-t jovore azzal akarok vetni kb 40-50 liter/ha mennyiseggel sorra csurgatva.
aztan meglatjuk mit tud.
Válasz Pilátus" #1650. hozzászólásáraAzért kis tételbe meg messze nem lehet valami olcsó.
Egyébként milyen növények alá ajánlod és mikor?
Válasz Praetor #1648. hozzászólásáraÉn saját magamnak oldottam be, oldottam fel. MAP ár alatt jött ki és huminsavval lehetett kelatizálni.
a valóságba meg az 5 éves tervben benne van.
Egy jó kis oldó gép kell, mert egyedül bajos, de lassan kész lesz az is fejbe
Én vetőgéppel sorra csorgattam.
Válasz Nyomasek Bobo #1649. hozzászólásáraEz nem Kitén keresztül megy hanem közvetlen...
Válasz Nyomasek Bobo #1649. hozzászólásáraNem de kiviszik...
Válasz Pilátus" #1647. hozzászólásáraGyőr felé árulhatnak ilyet?
Kite ár kb mennyi?
Válasz MrPoke #1644. hozzászólásáraKérdés, hogy érdemes-e hatóanyag kg-ra 2x annyit fizetni érte? Jó lenne erről független kísérleteket látni. Ha +40-50% map megy ki, és a hozamokban nincs különbség, akkor összességében ez a jobb választás, mert a talaj abszolút foszforkészletének mérlege végül is jobb lesz.
A kelátos lombtrágyáknak is erős marketingje volt, pedig ha valaki nem talajon keresztül akarja a lombtrágyát felvetetni, akkor a legtöbb esetben jobban jár az ionossal technológiailag és pénzügyileg is.
Válasz MrPoke #1644. hozzászólásáraIbc és tartálykocsival is ahogy kéred!
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1642. hozzászólásáraEz azért ott van!(ezt nem is láttam eddig)
De MF gépe valahogy barátságosabb(huu de utálom én a kukoricát!)
A folyadékot amiről itt most "szó van"
nem kell sorba csurgatni hanem egyszerűen kiszórni permetezővel...
Válasz MrPoke #1644. hozzászólásáraHa jól látom teljes felületre szórva 100-150l/ha ? Azért az 1,47 az már eléggé jó súlyban van.
Válasz horvath.agro #1636. hozzászólásáraHa esetleg halótál már a KITEstart® Liquid NP ről. Na az APP. Csak míg az APP-t megkapod 172eFt/t áron elméletileg IBC ben is szállítják de futok rajta pár kört. :)
Válasz Vinkó 75 #1641. hozzászólására"Igen ez AAZ!"
Nálam is ez lex...
De költségben ez sem olcsóbb mint a többi csak néha egyszerűbb néha meg bonyolultabb.
Attól függ mikor melyikhez kell nyúlnom...
Ha már ennyi folyadékot kell kijuttatni, akkor itt van a megoldás, csak a munkagépet kell cserélgetni mögötte! https://m.youtube.com/watch?v=1tEIet3Yxaw
Válasz Pilátus" #1640. hozzászólásáraŐk viszik fel a Limus-t a karbamidra.(Ha jól emlékszem).
Válasz Bobo77 #1638. hozzászólásáraBátaszéken...
Válasz Mf-es? #1637. hozzászólásáraKöszi...Csak látom nem frissített az oldal időben....
Válasz MrPoke #1632. hozzászólásáraHol lehet ilyent venni?
Válasz horvath.agro #1636. hozzászólásárahttps://keletiagrar.com/termekek/oldatmutragyak/phosagro-apaliqua-app-np-11-37
Válasz szatmári82 #1634. hozzászólásáraes ezt megyarorszagon be lehet szerzni? ez mehetne a vetomagra rogton kb starterkent hasznalva?
es nem kell akkor map ala csak ez es majd fejtragya?
Válasz MrPoke #1632. hozzászólásáraIgazad van. Úgy emlékeztem, hogy a map nagy része citrát oldható, de tévedtem. A nagyobb része tényleg vízoldékony.
Válasz horvath.agro #1633. hozzászólásáraEz ni.
Link
Válasz MrPoke #1632. hozzászólásárami az az APP???
Válasz Praetor #1630. hozzászólásáraEzt, holl tanítják?
A MAP vízoldékony sőt víz hatására bomlik ammonium (NH₄⁺) és phosphate (H₂PO₄⁻), ami a talaj kationjai szépen le is kötik. A MAP is csak egy drága nitrogén műtrágya. Használata csak 150 alatti P elátotságú talajon van értelme.
Ha ténylegesen hasznosuló foszfort akar valaki használni akkor használjon lombra, vagy magárokba csorgatva APP 30-50kg/ha az igazi bomba a növénynek. Magában vagy nitrosollal keverve. De csak ha a levélminta azt mondja.
Haladjunk már a preciziós gazdálkodás felé....... És az nem a robotkormánnyal kezdődik....
Válasz szatmári82 #1629. hozzászólásáraBő 200 kg. ment szóróval kénes,sorra 180 kg.ment dap.
Válasz szatmári82 #1629. hozzászólásáraHa map-ot szór, és az előművelő 17-18cm-re megy, akkor csak egy kisebb része kerül gyökérzónába. Ha szuperfoszfátot szórna, ami elvileg vízoldékony, akkor végülis tudna működni az amit mondasz, de akkor is jobb gyökérzónába tenni.
Válasz Mf-es? #1626. hozzászólásáraMivel van előművelő nem is értem minek a műtrágyával szórakozni a vetés során.

Kiszórod a tarlóra, megy ez a VT-s előművelős vetőgép és kész pont. Haladsz is, meg jó is.
Tökéletesen megértem én is amit csinálsz, de a műtrágyával együtt már nagyon lassít. Egyedül szarság ez, megértem.
Valószínű ha megöregszem én se fogok kinn a földön zsákolgatni, akkor lehet megveszem az öreg gépet tőled majd