Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megkezdődött a mezőgazdasági termelők területalapú támogatási előlegének átutalása

  2012. október 16., kedd 14:15 Gazdaság

  Egy gombnyomással jelképesen elindította az idei területalapú támogatások előlegének átutalását a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden, sajtótájékoztatón; a különleges tejtámogatás előlegeinek kifizetése szerdán kezdődik.

 • Ma kezdődik az új földtörvény tárgyalása

  2012. október 16., kedd 09:25 Gazdaság

  Ma csak miniszteri expozé és a vezérszónoki felszólalások lesznek, a többi képviselő később mondhatja el véleményét.

 • A borászati beruházások támogatására 1,1 milliárd forint jut

  2012. október 16., kedd 09:15 Kertészet és szőlészet

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 1,1 milliárd forinttal támogatja a borászati beruházásokat, ezt november 5-étől a már megvásárolt, kifizetett és üzembe helyezett gépekre lehet igényelni - közölte a szaktárca.

 • Őszi MTZ vásár az Agro-Roll 96 Kft.-nél!

  2012. október 16., kedd 09:05 Gépészet

  Az Agro-Roll 96 Kft. a Belarus MTZ típusú traktorok széles választékát forgalmazza a magyar piacon, 30 lóerőtől 150 lóerőig, valamint széles választékban forgalmaz alkatrészeket az MTZ traktorokhoz is. Igény esetén egyéni-, igényre szabott-, kedvező lízing lehetőséget kínálva az új MTZ traktorok vásárlóinak.

 • Magas hozam, szárazságtűrés és termésbiztonság a kukorica termesztésben - EURALIS hibridek minden termőhelyre

  2012. október 16., kedd 08:33 Szántóföld

  A 2012-es év rendkívül aszályos időjárása súlyos károkat okozott a kukorica termesztők jelentős része számára. Hazánkban 111 év nem volt ilyen aszály: a csapadék az ország jelentős részén a sokéves átlag felét sem érte el.

 • A kukorica felét, a napraforgó harmadát elvitte az aszály Bács-Kiskunban

  2012. október 15., hétfő 16:04 Szántóföld

  A talaj-előkészítő munkákkal jelentős mértékben lemaradtak Bács-Kiskun megyében, ahol a kukorica- és napraforgótermésben is komoly károkat okozott az aszály, a kukoricában összesen mintegy 50, míg a napraforgóban 30-40 százalékos terméskiesést eredményezett – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

 • Biogazdálkodás kiemelt szerepe

  2012. október 15., hétfő 15:25 Környezetvédelem

  A cukorrépa gyomirtása kevesebb herbiciddel, rovarkártevők elleni védekezés vegyszerek nélkül.

 • A gázolaj adóját 2014-től elektronikusan lehet visszaigényelni

  2012. október 13., szombat 06:44 Gépészet

  A külföldön, hosszú távra bérelt autó áfáját Magyarországon kell megfizetni, a mezőgazdasági termelők saját gazdaságukban előállított tiszta növényi olajat a munkagépeikben felhasználhatják, a bérszeszfőzdék jövedéki biztosítéka 200 ezer forintra csökken, a borászatok pedig évi 10 ezer liter palackos erjesztésű pezsgőt állíthatnak elő és...

 • Professzionális búza vetés

  2012. október 12., péntek 12:05 Szántóföld

  Eigner Ferenc Veszprémfajsz határában gazdálkodik 200 hektár területen. Ennek a felén búzát termeszt, hiszen a viszonylag sekély termőrétegű talajon nem érzi jól magát sem a kukorica sem a repce.

 • Augusztusban tovább nőttek a mezőgazdasági termelői árak

  2012. október 12., péntek 06:55 Terménypiacok

  Augusztusban a növényi termékek ára 22,1 százalékkal, az állatoké és állati termékeké 10,4 százalékkal nőtt, összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

 • Nem csökkennek a vidékfejlesztési támogatások forrásai

  2012. október 12., péntek 06:52 Gazdaság

  Az Európai Unió (EU) következő költségvetési időszakában sem csökkennek a Magyarországnak jutó vidékfejlesztési források - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben, az országos urbanisztikai konferencia megnyitóján.

 • K&H: a mezőgazdasági árak emelkedése világtendencia

  2012. október 12., péntek 06:49 Terménypiacok

  A mezőgazdasági árak Magyarországon is tapasztalt jelentős növekedése mögött a kedvezőtlen időjárás hatása mellett egy világtrend áll - ismerteti a K&H Bank agrárüzletága legfrissebb összegzésében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

 • 150 mezőgazdasági gép árverése Bólyon

  2012. október 11., csütörtök 11:48 Gépészet

  A Bóly Zrt. Műszaki Ágazata liciteljárás keretében Október 17-én eladásra kínálja használt gépeit. Az árverésen MTZ traktorok, ekék, bálázók, boronák, vetőgépek, pótkocsik kerülnek kalapács alá.

 • A Vogel-Noot ekék áttekintése

  2012. október 11., csütörtök 08:39 Gépészet

  A megfelelő eke kiválasztása az őszi talajmunkákra első pillantásra könnyűnek tűnik, érdemes azonban még a legnagyobb tapasztalattal rendelkezőknek is kikérni gyári szakemberek véleményét. A VOGEL-NOOT, mint Európa egyik legnagyobb ekegyártója, a magyarországi gyártói háttérrel és - mint piacvezető - a legnagyobb tapasztalattal,...

 • Az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át - Georgikon Napok Keszthelyen

  2012. október 11., csütörtök 08:16 Szántóföld

  Idén is megrendezik a Georgikon Napokat Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán: a csütörtökön kezdődő kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozáson több mint 140 előadó az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át az alternatív közgazdaságtanig mintegy 10 szekcióban tart előadást.

 • Az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át - Georgikon Napok Keszthelyen

  2012. október 11., csütörtök 08:16 Gazdaság

  Idén is megrendezik a Georgikon Napokat Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán: a csütörtökön kezdődő kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozáson több mint 140 előadó az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át az alternatív közgazdaságtanig mintegy 10 szekcióban tart előadást.

 • Újabb 10 százalékkal drágulhat a csirkehús novemberben

  2012. október 11., csütörtök 08:10 Terménypiacok

  A csirketermékeknél újabb 10 százalék körüli áremelést kívánnak végrehajtani a baromfiipari cégek novemberben - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerdán az MTI-vel.

 • Nincs föld, ha nincs mezőgazdasági szakképesítés

  2012. október 11., csütörtök 08:07 Gazdaság

  Mezőgazdasági alapismeretekhez kötné a termőföldtulajdon szerzését Turi-Kovács Béla, a Fidesz-frakcióban politizáló kisgazda képviselő.

 • Bővül a magyar élelmiszergazdasági kivitel Oroszországba

  2012. október 11., csütörtök 08:02 Terménypiacok

  Dinamikusan fejlődik a Magyarország és az Orosz Föderáció közötti agrár-együttműködés, amit az is jelez, hogy az Oroszországba irányuló élelmiszergazdasági kivitel tavaly meghaladta a 265 millió dollárt (mintegy 60 milliárd forint), ami 16 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

 • Forróság, vihar, jég és tűz tizedelte idén a mezőgazdaságot

  2012. október 10., szerda 13:47 Gazdaság

  Ebben az évben is a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták a legtöbb gondot a magyar mezőgazdaságban, és volt, ahol a tűz és a fagy tört borsot az ágazatból élők orra alá. A Generali Biztosító októberig több mint 1300 mezőgazdasági kárbejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 930 millió...

 • Güttler kultivátorok – SuperMaxx univerzális kultivátor és PrimusPlus szántóföldi kultivátor

  2012. október 10., szerda 13:19 Gépészet

  A gazdálkodók egymás közt ha beszélgetnek, a Güttler márkanév hallatán egyből a hengerezésre és a rögtörésre gondolnak. A Güttler márkanév azonban ma már ettől többet jelent.

 • Francia agrárkitüntetést kapott Fazekas Sándor és Czerván György

  2012. október 10., szerda 08:58 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Érdemrend Lovagi Fokozatával tüntette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert és Czerván Györgyöt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkárát Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete kedden Budapesten, a francia nagyköveti rezidencián.

 • Csányi Sándor: itt az ideje a mezőgazdaság fejlesztésének

  2012. október 10., szerda 08:43 Gazdaság

  Csányi Sándor szerint ha valamikor fejleszteni kell a magyar mezőgazdaságot, annak most van itt az ideje.

 • A földtörvény a hónap közepén kerül az Országgyűlés elé

  2012. október 09., kedd 12:24 Gazdaság

  A földtörvény vitája október 17-én kezdődik az Országgyűlésben - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten, miután kormányoldali képviselőkkel egyeztetett a törvényjavaslatról.

 • Az amerikai-lepkekabóca (Metcalfa pruinosa say, 1830) kártétele kukoricában

  2012. október 09., kedd 09:39 Szántóföld

  Az Észak-Amerika keleti partján honos amerikai-lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say, 1830) (Auchenorrhyncha, Flatidae) 1979-ben jelent meg először Európában (Zangheri és Donadini 1980). Olaszországba történt behurcolása után rohamosan terjedt és egyre több európai országban ütötte fel a fejét.

 • Az év rovara 2012: Az imádkozó sáska, vagy ájtatos manó

  2012. október 09., kedd 09:25 Szántóföld

  Közismert rovar, mégis ritkán látni élőben ezt a fajt. Az idén elnyerte a 2011-ben elindított Év rovara címet, nem véletlenül: hazánkban a legnagyobb termetű ragadozó rovarok közé tartozik, jól felismerhető, jól megfigyelhető.

 • A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson 1929 – Diptera: Tephritidae) megjelenése Magyarországon

  2012. október 09., kedd 09:18 Kertészet és szőlészet

  A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson 1929) már a harmadik mérsékelt égövi, inváziós fajként nyilvántartott fúrólégy faj, amely megtelepedett Magyarországon az utóbbi évtizedben. Őshazájában, Észak-Amerikában a diófélék termesztését gazdaságilag is meghatározó kártevő.

 • A Tokaj-Hétszőlő lett Magyarország legszebb szőlőbirtoka az idén

  2012. október 08., hétfő 15:03 Gazdaélet

  A Tokaj-Hétszőlő nyerte el idén a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet; a cég képviselői szombaton a tokaj-hegyaljai szüreti fesztiválon vehették át az elismeréssel járó oklevelet.

 • Duplájára nőtt tavaly a cseh agrárszektor nyeresége

  2012. október 08., hétfő 09:06 Gazdaság

  Több mint kétszeresére, 7,6 milliárd koronáról 17,1 milliárd koronára nőtt tavaly éves szinten a cseh agrárszektor nyeresége - közölte a cseh statisztikai hivatal hétfőn Prágában.

 • Káposzta-napot tartott a Syngenta Ócsán (+Videó, Képek)

  2012. október 07., 14:07 Kertészet és szőlészet

  A Syngenta zöldségvetőmag nemesítő telepe termesztéstechnológiai bemutatót és "Káposzta- napot" tartott Ócsán. A remek hangulatú rendezvényen kétszáznál is több gazda vett részt.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]