Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Mega Show 2013 - Case IH traktorok, Pöttinger munkagépek bemutatója (+ Videó)

  2013. április 09., kedd 17:22 Gépészet

  Case IH traktorok, Pöttinger munkagépek, motor fogyasztásmérés-összehasonlítás és gépkezelői ügyességi versenyek várták az érdeklődőket az Invest Kft. Mega Show rendezvényén. Érdemes megnézni videó-összeállításunkat is az izgalmas programokról!

 • A Goodyear kivonul Európából?

  2013. április 08., hétfő 22:08 Gazdaság

  Európai és latin-amerikai üzletágának mezőgazdasági gumiabroncsrészlegének egy részétől vált meg a világhíres Goodyer, hogy ezt a területet ezentúl a Titan lássa el.

 • Biotermelés Németországban

  2013. április 08., hétfő 14:50 Környezetvédelem

  Németországban az Ökológiai Élelmiszergazdasági Szövetség (BÖWL) felmérése szerint a hazai biopiac növekvő igényét nem tudja kielégíteni a jelenlegi bioterület, azaz a 23.000 körüli bioüzem. Ezek számát 10.000-rel kellene növelni a növekvő kereslet fedezésére.

 • A LEMKEN újra kétszámjegyű növekedést mutat

  2013. április 08., hétfő 11:51 Gépészet

  A Lemken a professzionális gazdálkodás szakértője, újabb rekorderedménnyel zárja a 2012-es pénzügyi évet. A Lemken csoport a múlt évben 340 millió € bevételt ért el világviszonylatban, 20 %-os növekedéssel először lépte át a 300 milliós € határt. A cég munkaerő állománya 1.070-re emelkedett.

 • CORN Starter – a piacvezető granulált starter műtrágya

  2013. április 08., hétfő 11:22 Szántóföld

  A CORN Starter (NPK 15-20-10 + 1,5 Zn) egy éve jelent meg a magyar piacon az IKR Agrár Kft. kínálatában mint speciális granulált starter műtrágya a kukoricához. Érdemes visszatekintenünk mi is történt ebben az egy évben és mi várható a termék vonatkozásában 2013-ban?

 • A Nufarmer magazin tavaszi lapszáma ingyenesen letölthető

  2013. április 08., hétfő 09:43 Gazdaság

  Ünnepi lapszámot ajánlunk olvasóink figyelmébe, hiszen idén ötéves a Nufarmer magazint kiadó Nufarm Hungária Kft. Így ebben a lapszámban eddigi eredményeikről és jövőbeni terveikről is beszámolnak. Emellett természetesen az aktuális növénytermesztési, növényvédelmi teendőkre is felhívják a figyelmet, így a kiadványban szó esik a tavaszi...

 • HATÉKONYSÁG, LOMBTRÁGYÁZÁS, YARA

  2013. április 08., hétfő 09:43 Szántóföld

  A lombtrágyázás hatékonysága az elmúlt években felértékelődött, mind felhasználói, mind gyártói oldalról. Ebben a folyamatban fontos szerep jut a Yara Hungária által forgalmazott termékeknek, amelyeket az angliai gyárunkból hozunk be a magyar piacra.

 • Mi az élelmiszerbiztonság szerepe?

  2013. április 07., 12:38 Gazdaság

  Mivel szinte naponta hallunk olyan európai élelmiszerbiztonsági botrányról (lóhús, tej, tojás), amitől egyre inkább megrendül a fogyasztás iránti bizalom, aktuálissá vált egy, a Vidékfejlesztési Minisztérium által készített stratégiai terv kidolgozása, amivel a hatóság a tisztességes termékelőállítók, kereskedők és a fogyasztók számára a...

 • Nőtt a baromfihús-termelés

  2013. április 06., szombat 10:12 Állattenyésztés

  Elkészültek a legfrissebb agrárpiaci jelentések baromfi, valamint az élőállat és hús vonatkozásában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb híreit adjuk közre.

 • Érvényben a FELIR-program

  2013. április 05., péntek 16:02 Gazdaság

  A növekvő felhasználói igények és a költséghatékonyság figyelembevételével dolgozták ki azt élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszert, ami a támogatási szerződés értelmében 2013.04.05-től érvényes.„Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) fejlesztése” elnevezésű program 398.544.526.- Ft összegű...

 • Támogathatóvá válik az ÁFA

  2013. április 05., péntek 15:11 Gazdaság

  Az előttünk álló hét évre 2014-2020 között összesen mintegy 3,4 milliárd euró vidékfejlesztési támogatás jut Magyarországnak – hangzott el a 4. HUNAGI térinformatikai konferencián, Budapesten. A jövőben nagyobb támogatásokra számíthatnak a fiatal gazdák és a rövid élelmiszerláncokat is ösztönzik majd.

 • Élelmiszerlavina a Syngentával

  2013. április 04., csütörtök 19:37 Szántóföld

  Idén már negyedik alkalommal hirdette meg az Élelmiszerlavina elnevezésű programját a Syngenta Kft. és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, mely a boldogulásukért tenni akaró közösségeket hivatott segíteni.

 • XX. Agroker Nap

  2013. április 04., csütörtök 09:47 Gépészet

  Jubileumi programokkal és újdonságokkal várja minden kedves látogatóját az idén 20. fesztiválnapját ünneplő nyíregyházi Agroker, a térség egyik kiemelkedő mezőgazdasági kereskedelmi vállalata.

 • Bobcat rakodógépek az V. Tavaszi Road Show rendezvénysorozaton (+ Videó)

  2013. április 04., csütörtök 07:53 Gépészet

  A DM-KER Kft. színvonalas bemutatókat tartott az V. Tavaszi Road Show rendezvénysorozaton. A mozgó gépbemutatón az új Bobcat teleszkópos rakodókat munkavégzés közben is szemügyre vehették a gazdák.

 • Kipróbáltam a Python technológiai csomagot - Ignáth Sándor, Hajdúnánás

  2013. április 03., szerda 14:42 Szántóföld

  Ignáth Sándor Hajdúnánás környékén gazdálkodik. Saját gazdasága mellett zöldborsó és csemegekukorica integrációt irányít összesen 600 ha területen. 70 hektáron foglalkoznak takarmánykukorica termesztésével. Az integráció miatt fontos, hogy olyan készítményt ajánljon a partnereinek, amely gyors hatású és széles hatásspektrumú, ugyanakkor...

 • DuPont Pioneer Prémium Ajánlattal realizálható a korai vetés előnye!

  2013. április 03., szerda 11:31 Szántóföld

  A tavalyi év tapasztalatai is azt mutatják érdemes volt korán vetni a kukoricát, hiszen sok minden már a kezdetekkor eldőlt. 2012-ben a tavaszi hónapok (március, április) rendkívül szárazak voltak, így a normál időben elvetett kukorica a legtöbb esetben kiszáradt talajba került. A kukorica csírázását és korai kezdeti fejlődési erélyét...

 • Väderstad Award 2013: Értékes díjakra pályázhatnak a fiatal gazdálkodók

  2013. április 02., kedd 20:28 Gazdaság

  Väderstad Award 2013 - névvel díjat alapított a svéd prémium mezőgazdasági munkagépgyártó társaság. Az értékes díjakra olyan fiatal gazdálkodók pályázhatnak, akik nem múltak el 35 évesek, rendelkeznek egy Väderstad eszközzel és aktívan részt vesznek a mezőgazdaságban.

 • Mi gyártjuk a Zetor műszerfalait

  2013. április 02., kedd 18:46 Gépészet

  Közel 300 millió forintos megbízást kapott a csehországi Zetor traktorgyártól magyarországi beszállítója, a Közlekedési Műszergyártó Zrt., amely Budapesten új üzemcsarnokot alakít ki, és új dolgozókat is felvesz. A Közlekedési Műszergyártó (KMGY) Zrt. hatezer műszerfal és más részegységek szállítására írt alá szerződést a cseh Zetor...

 • Újabb jelentős csapadék várható

  2013. április 02., kedd 09:57 Időjárás

  Még mindig nincs vége az esőzésnek, az ország több helyén várható még nagyobb mennyiségű csapadék - tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délnyugati megyékben éjfélig 20-30 milliméter esőre van kilátás, de szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. A jelentős mennyiségű csapadék miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna...

 • Traktormaffia a határmentén?

  2013. március 31., 18:44 Gazdaság

  Kilenc lopott John Deere traktorra bukkantak a Készenléti Rendőrség nyomozói Budapesten, valamint a fővárostól mintegy 70 km-re lévő Lajosmizsén. Az Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint valamennyit Nyugat-Európából lopták. Egy osztrák honlap pedig nemrég arról adott hírt, hogy Parndorf mellett két traktort loptak el,...

 • Figyelem! Képzés indul ökológiai gazdálkodást vállaló fiatal gazdák számára

  2013. március 31., 14:57 Gazdaság

  Komplex ismeretátadási programot indít az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a fiatal ökogazdáknak. A program első, „Biogazdálkodás és menedzsment” című kétnapos moduljára 2013. április 12-13-án kerül sor Gödöllőn, a Szent István Egyetemen.

 • A DERALAND Kft. gépbemutatója az V. Tavaszi Road Show-n (+ Videó)

  2013. március 31., 10:56 Gépészet

  Az V. Tavaszi Road Show gépbemutató sorozaton idén is traktor kiegészítő berendezésekkel vett részt a Deraland Kft. Az eszközök használatával időt, üzemanyagot és ezáltal költséget takaríthatnak meg a gazdálkodók.

 • Itt az első Axiálos RMH önjáró etetőkocsi

  2013. március 30., szombat 19:28 Gazdaság

  Az Agrárgépshow abszolút sztárjának szánták, de a viszontagságos időjárás miatt a tervezettnél csak pár nappal később érkezett meg, ami épp elég volt ahhoz, hogy a nagyközönség már csak a kiállításon kívül ismerhesse meg. Mi azonban már meg tudjuk mutatni olvasóinknak, hogy milyen az első Axiálos RMH önjáró takarmánykeverő kiosztókocsi.

 • Rekordokat döntött a Claas

  2013. március 30., szombat 19:05 Gazdaság

  Nagy volt az öröm a harsewinkeli központú CLAAS társaságnál, hiszen gyártásukban rekordokat döntöttek. Ráadásul kettős ünnepet is tarthattak, hiszen a 450 000. LEXION elkészülte mellett a tízezredik TUCANO is legördült.

 • Illegális zöldségfeldolgozó-telepet találtak a pénzügyőrök Csongrád megyében

  2013. március 29., péntek 18:17 Gazdaélet

  Egy illegális zöldségfeldolgozó-telepet találtak a pénzügyőrök és a hatósági állatorvosok Csongrád megyében, ahol az alkalmazottak többségét is "feketén" foglalkoztatták – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

 • Természeti értékek mezőgazdasági területeken

  2013. március 29., péntek 17:30 Környezetvédelem

  Ausztriában a magas természeti értéket képviselő mezőgazdasági területeket jól lehet jellemezni a HNVF (high nature value farmland) indikátorral. A HNVF értékek a mezőgazdasági területeken egyrészt az értékes biotópok elterjedésére, másrészt ezeken a területeken az aktuális hasznosításra vonatkozólag adnak információkat.

 • Használt sütőolajból biodízel

  2013. március 29., péntek 17:28 Környezetvédelem

  A többszörösen használt sütőzsiradék és étolaj rákkeltő hatása közismert, s azt is tudjuk, hogy a csatornarendszerbe, emésztőgödörbe, talajba jutva súlyos károkat okoz. Ezért is veszélyes hulladéknak minősül. Kézenfekvő tehát a használt étolaj megfelelő újrahasznosítása. Ennek legelterjedtebb formája biodízellé átalakítása. Az EU fokozott...

 • Energiafű biogáz-termeléshez

  2013. március 29., péntek 17:26 Szántóföld

  Németországban a Szarvasi 1 energiafű (Elymus elongatus) felhasználásának mértéke egyre nagyobb lesz a hazai biogáz-termelésben. Triesdorfban végzett 3-éves kísérletek eredményei szerint 2 vágás (kaszálás) mellett hektáronként 18 tonna száraztömeget lehet termelni. Az energiafű 1,5-2 m magasra nő meg.

 • Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb méztermelő országa

  2013. március 29., péntek 16:08 Állattenyésztés

  Magyarországon a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban: 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, így a méhpopuláció sűrűsége meghaladja 11 családot négyzetkilométerenként - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 • Fazekas Sándor: új korszak kezdődik a magyar mezőgazdaság történetében

  2013. március 29., péntek 16:05 Gazdaság

  Új korszak kezdődik a magyar mezőgazdaság történetében a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (új nemzeti agrárkamara) megalakulásával - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]