Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

 • A készülő földtörvényről egyeztet a vidékfejlesztési tárca

  2012. június 21., csütörtök 08:53 Gazdaság

  Szakmai szervezetek, szakértők részvételével folytatott egyeztetést szerdán az új földtörvény tervezetéről a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és hamarosan az ellenzéki pártokkal is egyeztetnek - közölte a tárca.

 • Megkezdődött az őszi árpa aratása

  2012. június 19., kedd 17:25 Szántóföld

  A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 • Rekordbevételt ért el tavaly a zalai agrárcég

  2012. június 19., kedd 13:40 Gazdaság

  Rekordösszegű, 9,3 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly Zala megye legnagyobb agrár cége, a Baki Agrocentrum Kft. - mondta el a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Megaberuházás: 15 Claas Lexion kombájnnal fejleszt a Gyermelyi Zrt.

  2012. június 19., kedd 06:56 Gépészet

  Két lépésben a teljes gabona betakarító kapacitását lecseréli a Gyermelyi Zrt. A megaberuházás első lépéseként az Axiál Kft. öt darab CLAAS LEXION 670-es kombájnt adott át a cégnek június 14-én.

 • CLAAS kombájn a papíron - Nemzetközi karikatúra pályázatot hirdet az Axiál

  2012. június 19., kedd 06:23 Gépészet

  A mezőgazdasági, építőipari és raktár technológiai gépek, azon belül is az Axiál Kft. által forgalmazott márkák állnak a középpontjában annak a pályázatnak, amelyet a bajai cég hirdetett meg. Karikatúra egy Landini vagy Fendt traktorról, Claas kombájnról vagy éppen egy Manitou rakodóról? Ezeket várja az Axiál Kft.

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor

  2012. június 18., hétfő 18:57 Gépészet

  A Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor a Güttler egyik idei újdonsága. Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezzel a szántóföldi kultivátorral nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön...

 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Ne késsen le a támogatásról! - Fontos határidők egy helyen

  2012. június 18., hétfő 10:02 Támogatások - pályázatok

  Több támogatás kérelmének benyújtási határideje fog lejárni július 2-án, így nem árt előre készülni. Tudja meg, milyen fontosabb határidőkre kell odafigyelni a következő hetekben!

 • Egy súlyos és egy halálos traktorbaleset a hétvégén

  2012. június 18., hétfő 08:35 Gazdaélet

  Életveszélyes sérüléseket szenvedett vasárnap délután Szécsény közelében egy férfi, amikor kerti traktora felborult. A 44-es főúton, Öcsöd és Kunszentmárton között egy lány meghalt, két másik fiatal megsérült egy szombati balesetben. Az autó az eddigi információk szerint hátulról egy rendsodrót húzó traktor vontatmányának ütközött.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Kibővítik az MFB agrárhitel programját

  2012. június 15., péntek 08:54 Gazdaság

  A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

 • Prémium kategóriás lombtrágya fél áron a Kwizdától

  2012. június 14., csütörtök 14:56 Szántóföld

  Ön tudta, hogy a cukorrépa a bórigényét csak 20%-ban fedezi a talajból még akkor is, ha a talajban a répának elegendő bór áll rendelkezésére? A lombon keresztüli bórpótlás ezért kiemelten fontos! Nem mindegy, hogy milyen termékkel és nem mindegy, hogy mikor!

 • Itt a kánikula! - Hűtse le fülkéjét az OLMO Compacttal

  2012. június 14., csütörtök 14:44 Gépészet

  Beköszöntött a nyári kánikulák ideje, ám a magas hőmérséklet ellenére ilyenkor is dolgozni kell a földeken. A legmelegebb napokban különösen hasznos az OLMO Compact fülkehűtő berendezés, amely nagyban javítja az erőgépek komfortját.

 • A búzatermesztés minősége a fémzárolt vetőmag használatával növelhető

  2012. június 14., csütörtök 09:20 Szántóföld

  A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

 • Kevesebb őszi búza terem az idén

  2012. június 13., szerda 15:58 Szántóföld

  Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 • Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

  2012. június 13., szerda 12:38 Támogatások - pályázatok

  Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben, júniusban több fontos kiírás is megjelent, illetve megjelenik - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Különleges lisztet fejlesztettek ki magyar kutatók

  2012. június 13., szerda 06:06 Gazdaság

  Ásványi anyagokban, vitaminokban, értékes fehérjékben gazdag, különleges lisztet készített egy magyar konzorcium az Akadémia, a Műszaki Egyetem és cégek összefogásával.

 • Hasonló a német és a magyar álláspont a KAP-ról, romlik a versenyképesség a gyümölcslégyártók szerint

  2012. június 13., szerda 05:56 Gazdaság

  Budai Gyula szerint hasonló a német és a magyar álláspont a közös agrárpolitikáról, a dohánytermelők pedig úgy gondolják, hogy húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata. Az üdítő- és gyümölcslégyártók romló versenyképességről és elbocsátásokról beszélnek. Az ország déli és középső részén pusztított a jég és a vihar....

 • Nem szabad a kutyát hosszú távon láncra verni

  2012. június 12., kedd 17:01 Gazdaság

  Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segíti az a kormányrendelet, amely több állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

 • Élőállat, gabona, tej és egyéb agrárpiaci jelentések (Letölthető anyagok!)

  2012. június 12., kedd 16:35 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég

  2012. június 11., hétfő 08:23 Időjárás

  Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég Békésben, fórum jött létre az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése érdekében. A SáGa Foods Zrt. árbevétele stagnált tavaly. Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért. Fazeka szerint: a helyben lakó gazdákra alapozzák a jövő birtokviszonyait....

 • Magyarország legstabilabb cégei között az Axiál

  2012. június 08., péntek 14:35 Gépészet

  A belföldi kockázatkezelési megoldásokat és nemzetközi céginformációt szolgáltató skandináv Soliditet cég 2012. június 5-ére szervezett sajtótájékoztatóján, melyen a kis és közepes hazai vállalkozások kockázat kezelési megoldásai kerültek bemutatásra, a legstabilabb cégek között vehetett át elismerést az Axiál Kft.

 • Nem adóztatnák meg a földet, a mezőgazdaság stratégiai ágazat

  2012. június 08., péntek 12:21 Gazdaság

  A VM nem készített számításokat a föld adóztatásáról, Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a mezőgazdaság stratégiai ágazat. Megkezdődött a dohány történelmi bázis alapú támogatás kifizetése, és idén is megrendezik a borvidéki települések versenyét, a Koccintást. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgy véli; a szokásosnál kevesebb bor...

 • Gazdáknak szóló ismeretterjesztő anyagokat ad ki az AKI

  2012. június 08., péntek 08:41 Gazdaság

  Megújult az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványainak arculata. Az Intézet új, átlátható struktúrában jelenteti meg szakmai anyagait, valamint a kutatás és a gyakorlat számára is olyan fontos EU-konform információs rendszereket működtet, amelyekkel az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeink is teljesíthetők.

 • Újdonságok a Manitou háza táján - hamarosan Magyarországon is!

  2012. június 06., szerda 10:13 Gépészet

  A Manitou csoport május 29. és június 1. között a tőle megszokott nagyszabású rendezvényre hívta meg a partnereit Spanyolországba. Magyarországról az Axiál Kft. is jelen volt a bemutatón, ahol sok újdonsággal is megismerkedhettek a szakemberek. Beszámolójuk alább.

 • Törvénymódosítás, visszasajtolás, piacképes termékek

  2012. június 06., szerda 10:00 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Bizottság támogatja a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, Semjén Zsolt szerint sérült emberek is tudnak piacképes terméket előállítani. Az Agrya a termálvíz-használat terheinek csökkentését javasolja, Magyarországnak lobbiznia kell a halászati uniós forrásokért. Agrárhírek az országból.

 • Meghívó a 83. Ünnepi Könyvhétre

  2012. június 05., kedd 13:15 Gazdaság

  2012. június 7–11. Minden kedves Könyvbarátot várunk standunkhoz, amely a Deák Ferenc utcában, a volt Luxus áruház oldalánál található.

 • Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

  2012. június 05., kedd 07:57 Szántóföld

  A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

 • Traktoros tréninggel indul a Vidék-Kaland, jön az új földtörvény, összefogás a tejpiaci válság ellen

  2012. június 04., hétfő 08:30 Gazdaság

  Traktoros tréninggel indul az AGRYA Vidék-Kaland akciója június 8-án. A középbirtokok, ezen belül is családi gazdaságok megerősítése a készülő földtörvény célja. Ángyán József szerint védhetetlen a földbérleti pályáztatás rendszere. A szaktárca és az üzletláncok összefognak a tejpiaci válság ellen, és eredményes volt a szombati TeSzedd!...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]