Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Decemberben tovább csökkentek az élelmiszerárak

  2013. január 11., péntek 08:40 Terménypiacok

  Decemberben tovább mérséklődtek a globális élelmiszerárak, és nyugalmasabb időszak következik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • VM: együttműködés a Kárpát-medencei magyar gazdákkal

  2013. január 11., péntek 08:38 Gazdaság

  Magyarország a kormány szándékai szerint olyan ország lesz, ahol az európai sokszínű, minőségi mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a szerbiai Bácskossuthfalván, egy szakmai konferencián.

 • Sikeres évet zárt a Hungexpo - Hamarosan AGROmashEXPO és FeHoVa

  2013. január 10., csütörtök 19:27 Gazdaság

  Sikeres évet zárt a Hungexpo Zrt. 2012-ben: árbevétele meghaladta a tervezettet és elérte a 3 milliárd forintot - mondta Ganczer Gábor, vezérigazgató csütörtökön Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

 • Kína ismét vásárol búzát Amerikából

  2013. január 10., csütörtök 09:11 Terménypiacok

  Kína ismét vásárol búzát az Egyesült Államoktól és Kanadától, miután belföldön rekord magasra emelkedett a termény ára, a globális piacokon viszont olcsóbb lett.

 • Uniós támogatást kapnak az állomány-felméréshez a méhészek

  2013. január 10., csütörtök 08:55 Támogatások - pályázatok

  A mézelőméh-kolóniák fogyásáról szóló tanulmányok elkészítéséhez az Európai Unió Magyarország számára 141 276 eurónak megfelelő forintkeretet - azaz valamivel több, mint 40 millió forintot - biztosít - tették közzé a kormányzati hírportálon szerdán.

 • AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékverseny 2013 - Eredményhirdetés!

  2013. január 09., szerda 17:22 Gépészet

  A 2013-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow alkalmából meghirdetett Termékverseny pályázatra idén rekordszámú nevezés érkezett. Az eredményekről első kézből tudósítunk!

 • NFA: az idén 4 milliárd forint fordítható földvásárlásra

  2013. január 09., szerda 13:01 Gazdaság

  Az idén a költségvetés 4 milliárd forintot biztosít földvásárlásra - közölte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerdán az MTI-vel.

 • Megkezdődött a területalapú agrártámogatások második ütemének kifizetése

  2013. január 09., szerda 12:57 Támogatások - pályázatok

  Megkezdődött az elmúlt évben esedékes területalapú agrártámogatások második ütemének kifizetése, a gazdák 140 milliárd forintot vehetnek át a következő hónapokban - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán sajtótájékoztatón Tökön.

 • Szalmabálák égtek Tiszadobon

  2013. január 09., szerda 10:12 Gazdaélet

  Több mint ötszáz szalmabála gyulladt ki szerdára virradó éjjel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

  2013. január 09., szerda 09:56 Szántóföld

  Dr. Sűrű János Agro-Bölcske Zrt. ügyvezető, címzetes egyetemi docens Bölcske Tolna megye északi részén helyezkedik el. Területe nagyjából Dunaföldvártól délre, Pakstól északra található. Az Agro-Bölcske Zrt. 1300 ha-on gazdálkodik. A talaj minősége közepes: 26 AK. Gazdálkodásunkra az jellemző, hogy rendkívülien fogékonyak vagyunk az újra....

 • Magyarország tovább tárgyal Fehéroroszországgal az élőállat-exportról

  2013. január 08., kedd 13:21 Állattenyésztés

  A Fehéroroszországba irányuló magyar élőállat-export folyamatos fenntartása érdekében a magyar és a belorusz hatóság illetékesei további tárgyalásokon tisztázzák, hogy mi okozhatta négy Fehéroroszországba szállított kérődző Schmallenberg-vírusra pozitív szerológiai eredményét - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az...

 • Startertrágyázás növényspecifikus mikrogranulátumokkal

  2013. január 08., kedd 11:37 Gazdaság

  Napjaink növénytermesztési gyakorlatában fokozódik az igény a költségtakarékos, hatékony agrotechnikai módok alkalmazására. A tápanyag visszapótlás terén egyre inkább előtérbe kerül a növény igényéhez, illetve az adott fenológiai fázishoz igazodó, a termőhely adottságait figyelembe vevő műtrágyázási technológia következetes használata.

 • Új rektora van a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolának

  2013. január 08., kedd 09:16 Gazdaság

  Két évtized után történt vezetőváltás a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. Nyugdíjba vonult Magda Sándor, az intézmény első rektora, utódja ez év elejétől Helgertné Szabó Ilona.

 • A kukorica talajlakó és fiatalkori károsítói, valamint az ellenük való védekezés irányelvei

  2013. január 07., hétfő 15:01 Szántóföld

  A klotianidin hatóanyagot tartalmazó talajfertőtlenítők köre új termékkel bővül 2013-ban. A rovarölő szert granulátum formában tartalmazó készítmény neve Cheyenne 1 G, forgalmazója pedig a Nufarm Hungária Kft.

 • Újabb mérföldkő - átadták a 20 000. Rapid vetőgépet

  2013. január 07., hétfő 13:09 Gépészet

  A dániai Agromek kiállításon a Väderstad képviselői ünnepélyes keretek között átadták a 20 000. Rapid vetőgépet új tulajdonosának, az Alslev-i Christian Lanter-Mortensen-nek. A vetőgépet a Röstofte Maskinforretning kereskedőcég alkalmazottja, Dann Nielsen értékesítette.

 • Megbízhatóság és magas hozam Syngenta kukoricahibridekkel

  2013. január 07., hétfő 12:25 Szántóföld

  Természetes igény egy vetőmagnemesítő céggel szemben, hogy kukorica hibridjei évjárattól függetlenül, minden körülmény között kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményt nyújtsanak. Megbízhatóságról egy hibrid esetében akkor beszélhetünk, ha terméshozama az esetleges negatív időjárási hatások ellenére a potenciális maximumot nyújtja. A...

 • VM: Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést

  2013. január 06., 12:37 Állattenyésztés

  Magyarországon egyetlen kérődző állatnál észleltek megbetegedést - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája arra a szombati hírre, amely szerint Fehéroroszország átmeneti korlátozásokat vezetett be Magyarországról származó kérődzők - szarvasmarha, juh, valamint kecske - importjára és tranzitjára egy Németországban...

 • Axiál különdíj a Kukorica Termésversenyen: "A követendő példát jutalmazzuk" (+ Videó)

  2013. január 04., péntek 17:17 Szántóföld

  Az Axiál Kft. különdíjjal is támogatta a IV. Kukorica Termékversenyt. Az ünnepélyes díjátadón Papp Mihály, Axiál partner vehette át az 500.000.- forint értékű ajándékutalványt 15.66 tonnás termése jutalmául.

 • Emelkedhet a sertés- és baromfitermékek ára

  2013. január 04., péntek 16:39 Állattenyésztés

  A Világgazdaság információi szerint a sertés- és baromfikészítmények esetében elkerülhetetlennek tűnik az áremelés.

 • Milyen messzire vezet az Euralis Clearfield napraforgó kínálata?

  2013. január 04., péntek 16:34 Szántóföld

  A biztos megoldás minden gyom ellen!

 • Mezőgazdasági kisgépeket loptak, de elfogták őket

  2013. január 04., péntek 11:15 Gazdaélet

  Betöréssorozat gyanúsítottjait fogta el a rendőrség Szatmárcsekén. A 17, 19 és 30 éves helyi lakosok eddig hét bűncselekmény elkövetését ismerték el - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Magas állami elismerést kapott a Hód-Mezőgazda Zrt.

  2013. január 03., csütörtök 08:27 Gazdaság

  A társadalmi felelősségvállalás keretében adományozható legmagasabb állami elismerést, Kármán Tódor-díjat kapott a részben az Axiál tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó Hód-Mezőgazda Zrt.

 • 7,8 milliárdos agrárpályázat indul februárban

  2013. január 02., szerda 09:06 Támogatások - pályázatok

  7,8 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők az agrártevékenységük diverzifikálásához (agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához). A pályázó akkor támogatható, ha az éves bruttó árbevétele legfeljebb 2 millió euró (kb. 600 millió forint), illetve 2011-ben a bruttó árbevételének több mint fele mezőgazdasági...

 • 12 vicces agáros kép év végére

  2012. december 30., 12:04 Gazdaélet

  Az Agroinform Facebook oldalán folyamatosan közzé teszünk vicces, szórakoztató képeket, fotókat. Most, hogy a 2012-es évet búcsúztatjuk, kiválogattunk 12 ilyen szórakoztató, megmosolyogtató képet.

 • A talajok károsodása

  2012. december 30., 11:56 Környezetvédelem

  Ausztráliában a sófelhalmozódás veszélyének felmerését végezték el a Sófelhalmozódás (Salinity) Veszélyfelmérés Keretmunka során.

 • Ismét a LIFE-programokról

  2012. december 29., szombat 12:11 Környezetvédelem

  Spanyolországban a LIFE társfinanszírozásában vizsgálják a Natura 2000 területeken belül a védett nedves területeken az erózió csökkentésének és a jobb környezeti feltételeknek a hatásait. Az EU környezetvédelmi programjai között a LIFE-programoknak kitüntetett szerepe van.

 • Környezetpolitikai kérdések

  2012. december 29., szombat 12:04 Környezetvédelem

  A GMO-előírások enyhítése; Gyarapodó zöld munkahelyek Kínában – az erdőgazdaságban is; „Zöld költségvetés” vitái az EU-ban - Környezetpolitikai kérdések.

 • A szélenergia növekvő fontossága

  2012. december 29., szombat 12:01 Környezetvédelem

  Növekvő kapacitás az EU-ban; Szélenergia Németországban; A szélenergia felkarolása - Rövidhírek a szélenergiáról.

 • Január hónap időjárása (az 50 éves átlagok alapján)

  2012. december 28., péntek 10:43 Időjárás

  A mezőgazdaság számára kulcsfontosságú, hogy miként alakul a tél csapadéka. Nagyon fontos lenne, hogy tavasz elejére feltöltődjenek a talajok vízzel. Mivel az előttünk álló január a sokéves átlagok alapján a leghidegebb téli hónapunk is, így különösen fontos, hogy hótakaró fedje az őszi kalászosokat.

 • Fagyvédelmi tapasztalatok 2012-ben, fejlesztési lehetőségek

  2012. december 28., péntek 10:22 Gazdaság

  Az utóbbi évek klímaváltozása (váratlan lehűlések, felmelegedések, viharos esőzések, egyre gyakrabban ismétlődő tavaszi fagyok stb.) kedvezőtlen hatással van a gyümölcstermesztésre is.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]