Az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsijának kompozíciója a romániai Kovászna megyében lévő Szent Anna-tó keletkezési mondájának hattyúit ábrázolja, amelyeket még szűzlányként fogott hintója elé az irigy Gáspár gróf, aki azt állította, hogy szebb fogatot tud előállítani, mint öccse. A legenda szerint a gróf ostorával rávágott a fogat élén levő legszebb lányra, akit Annának hívtak. Isten meghallgatta a fájdalomtól térdre rogyott Anna könyörgését, megmozdult a föld, megnyíltak az ég csatornái, s a versengő testvérek várai a várhegyekkel együtt a mélységbe zuhantak. Másnapra helyükön egy tengerszem keletkezett. A tó vizén úszó tizenkét hattyú visszaváltozott leánnyá, Anna pedig kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással.

Varga András az Alföldi Legendárium képviseletében pénteken a fesztivál sajtóbejárásán az MTI-nek elmondta, a három hónap alatt elkészült virágkocsi jól szimbolizálja azt a szövetséget, amelyet a székelyföldi Visus Kulturális Egyesület és a sárándi Alföldi Legendárium Klaszter kötött. Varga kifejtette, hogy legfontosabb céljuk a mondák és a legendák fennmaradásának segítése, hogy azok ne vesszenek ki a köztudatból. A virágkocsit nemcsak a Libamájfesztiválon, hanem a szeptember végi Nemzeti Vágtán is megtekinthetik az érdeklődők.

Pap Krisztián, a fesztivál szervezője a sajtóbejáráson elmondta, összesen 45 kiállító jelenik meg standjával a péntektől vasárnapig tartó gasztronómiai eseményen, amelyre mintegy húszezer látogatót várnak. Hozzátette: az első pár órában már nyolcszázan lépték át a fesztivál kapuit.

A Libamájfesztivál kiemelt célja, hogy újra fellendítse a kissé háttérbe szorult libamájfogyasztást. Az ide látogatók megismerkedhetnek a máj, illetve az egész liba hagyományos és rendhagyó feldolgozási és felhasználási módjaival.

A vendégeknek nem csupán olyan különleges fogásokat lesz alkalmuk megkóstolni, mint a libaburger libamájjal, lilahagyma lekvárral rusztikus lepényben, a libakolbász chilis málnamustárral, házi fehér kenyérrel, a konfitált libacomb csomboros gerslis káposztával, vagy éppen a pecsenye libamáj friss lecsóval rozmaringos parázskrumplival, de arra is lehetőségük nyílik, hogy megtanuljanak különbséget tenni a kacsa- és libamáj között, felismerjék azok egyedi ismertetőjegyeit, szakértőivé váljanak megvásárlásuknak, helyes tartásuknak, sőt akár elkészítésüknek is.

A főfogások mellé desszertként nem elhanyagolható élmény a libatepertős-zsályás csokoládé vagy a tokaji aszúba áztatott zöld dióval tálalt libamájfagylalt sem.

A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamájételeket idén is tokaji borok és egyéb magyar ínyencségek kíséretében kóstolhatják a látogatók. A gasztronómiai programok mellett egész nap zenével, kézműves játékokkal, valamint szórakoztató libaolimpiával várják a családokat.

Fotó: Magyar Nemzet Online