Az idei Furmint éve jegyében díjazták a furmint borkiválóságokat és bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét szerdán – mondta el Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos az MTI-nek. Felidézte: egész évben tematikus események keretében foglalkoznak a furminttal, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet erre az egyedülálló magyar szőlőfajtára.

Az ország legnagyobb borversenyére, a borkiválóság versenyre csaknem 1200 tételt neveztek be. Ezen belül 124 tétellel szerepelt a furmint, és ebből 85 került be a Furmintkiválóságok Könyvébe – közölte a miniszteri biztos és hozzátette, korábban nem volt példa arra, hogy a furmintokat ilyen széles körben és ilyen alaposan megismertessék.

furmint

Egész évben különböző programokkal népszerűsítik a furmintot – fotó: Shutterstock

A Furmintkiválóságok Könyve 10 ezer példányban jelent meg magyarul, illetve angolul, és a várakozások szerint eljut majd ahhoz a célközönséghez, amely a furmint iránt érdeklődik és annak potenciális fogyasztója lehet. A gasztronómiát is bevonták a Furmint évének eseményeibe, vannak például olyan partnerek, amelyek különböző kedvezményeket kínálnak azoknak, akik felmutatják a Furmintkiválóságok Könyvét – jelezte.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódnak a Furmint évének eseményei, az év végéig lesznek a tudományt, illetve a fogyasztókat is érdeklő rendezvények. A "Fogadj örökbe furmintot" kezdeményezéssel pedig elindult a fiatal agrárkutatókat ösztönző pályázati rendszer is, ősszel érkeznek majd be azok a tudományos munkák, amelyek közül a zsűri kiválasztja a díjazásra leginkább érdemeseket.