Hazánkban a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül a parlagfű áll az első helyen, megkeserítve ezzel a magyar lakosság kb. 20 %-ának életét. Jelenleg a parlagfű fejlettsége nagyon heterogén az országban, a sziklevelestől a 100 cm-es nagyságúig. A parlagfű növények döntő többsége az intenzív hajtásnövekedés fejlődési stádiumban található, de a legfejlettebb egyedeken már a virágbimbó is megjelent.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb és a környezetet leginkább kímélő védekezési mód a gyomlálás, még a virágbimbó kialakulása előtt. Gyepterületeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás javasolt. A kaszálást követően a földben maradt tövek ismét kihajtanak, ezért az időjárástól függően 3-4 alkalommal meg kell ismételni. Kiemelten fontos a virágzás és a magképződés megakadályozása, hiszen hosszú távon csak így lehet eredményt elérni!

Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt június 30. napja után indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére. A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban, és az építési területeken is!

A parlagfüves területek ellenőrzését a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei Kormányhivatalok ellenőrzik. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

A NÉBIH felhívja a földhasználók figyelmét, hogy tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek!

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljon bizalommal a megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Osztályaihoz és Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

Amennyiben parlagfüvet lát lakókörnyezetében, bejelentésével segítheti a hatóságok munkáját. Az idei évben is július 1. napjától működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel online bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. A jelzések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Ahhoz, hogy bejelentést tehessen, előzetesen regisztrálnia kell a rendszerben. A regisztrációt követően otthoni interneteléréssel, vagy akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.