Október 16-án elindult a 2017. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos előlegfizetés. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását – írja a Magyar Államkincstár közleménye.

Az Államkincstár előlegként már az első napon kifizetett területalapú támogatásként (SAPS) 64 ezer ügyfélnek, mintegy 23 milliárd forintot, míg Zöldítés jogcímén, nagyságrendileg 90 ezer ügyfélnek, több mint 20 milliárd forintot. Október 20-ig a Kincstár a több mint 100 ezer kérelemre csaknem 70 milliárd forint előleget fizetett ki az uniós és hazai agrártámogatásokból, jóval többet, mint az előző két év hasonló időszakában együttvéve.

2017-ben, 176 ezret meghaladó egységes kérelem érkezett be a területhez kötött támogatásokkal kapcsolatban, mintegy 5 millió hektárra. Idén a kifizetett előleg várhatóan rekord összegű lesz, és meghaladja majd a 200 milliárd forintot (2015-ben 122 milliárd, 2016-ban pedig 194 milliárd forint előleget fizetett ki a Kifizető Ügynökség).

A kifizetések további ütemét jelentősen gyorsíthatja az ügyfelek együttműködése (pl.: jogszerű földhasználat igazolása, a lehető leggyorsabb reagálás az adategyeztetésre felszólító végzésre, helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre, vagy az észrevételezési jogról szóló lemondás benyújtása; helyszíni szemlén való személyes részvétel stb.).

előleg

A mai napig 100 ezren kaptak támogatási előleget – fotó: Shutterstock

A Magyar Államkincstár, 2017. október 16-a és november 30-a között az ún. „előlegfizetési időszakban” összesen 27 jogcímben teljesít kifizetést, ezek egy része előlegként, de számos jogcím esetében már végkifizetésként jutnak el a támogatásra jogosult gazdálkodókhoz. Az azóta megszűnt és a Kincstárba beolvadt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 11 jogcímben kezdte meg az előlegfizetést, amelyhez további két, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedés csatlakozott 2016. novemberében. Idén a Magyar Államkincstár már nem csak 11 EMGA, illetve nemzeti jogcímben fizet előleget, hanem további 5, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedésben is.

A Kincstár a mai napon elindította a Tejhasznú tehéntartás támogatás, Termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, a Termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás és a Termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás előlegének utalását is, ami összességében mintegy 25 milliárd forintot meghaladó összegű kifizetést jelent.

Várhatóan a jövő héten kezdődik a Kistermelői támogatás, a Fiatal gazdálkodók támogatása, a Hízottbika-tartás támogatása, a Termeléshez kötött anyajuh tartás támogatása és az Átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás előlegeinek kifizetése, továbbá elindulnak a Vidékfejlesztési Program egyes intézkedéseinek is az előlegfizetései (THÉT, Natura 2000 gyep), majd ezt követően az AKG és az ÖKO támogatások előlegfizetési időszaka kezdődik el.