Két új, együttesen mintegy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, támogatás a tanyák infrastrukturális fejlesztésére, illetve a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásokra igényelhető - adta hírül a szaktárca.

Komoly előrelépést jelenthet a külterületen gazdálkodóknak. A tanyák infrastrukturális fejlesztésére 8,2 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Önerő mindenképpen kell hozzá — fotó: Shutterstock

A települési önkormányzatok legfeljebb 50 millió forint értékben, a tanyán élők pedig 6 millió forintra pályázhatnak - mondta Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Előbbi esetében az önrész 5-25 százalék között mozoghat, a tanyagazdáknak azonban 35-50 százalék önerővel kell rendelkezni az uniós jogszabályok szerint. A pályázat elsősorban a tanyavillamosítást támogatja, de felhasználható a vízellátottság kialakítására, vagy egyedi szennyvízkezelésre is.

A természeti károk megelőzésére összesen 1,8 milliárd forintos felhívás jelent meg, a támogatás 100 százalékos, amelyre a gazdák összefogásával létrejövő szervezetek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is tud pályázni.

A tervek szerint minden megyében kiépülnek majd olyan rendszerek, amelyek a jégesőkárokat tudják csökkenteni - jelezte az államtitkár.