Immár önálló kormányrendelet szabályozza az ipari célú fás szárú ültetvények telepítését. Ennek eredményeképpen napokon belül a Vidékfejlesztési Program erdősítésre szánt támogatási keretéből az erdőnek nem minősülő, ipari faültetvények telepítésére is igényelhető forrás. A vonatkozó 135/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 2017. évi 86. számában jelent meg.

A rendelet letölthető ide kattintva.

A most megjelent kormányrendelet segítségével a Vidékfejlesztési Program „Erdősítés támogatása” című, mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázata esetében nyílik lehetőség az ipari célú fás szárú ültetvények telepítésének támogatására. A források ilyen irányú felhasználásához szükséges volt az ipari ültetvények telepítésére vonatkozó jogszabályi háttér megteremtése, mely önálló rendeletként tartalmazza a részletes szabályokat.

nyár

A rendelet meghatározza az ültetvény telepítésének, nyilvántartásának, kitermelésének vagy megszüntetésének szabályait – fotó: Shutterstock

A megjelent kormányrendelethez igazodva napokon belül az említett erdősítést támogató vidékfejlesztési pályázat módosítása is megtörténik, melynek köszönhetően szélesebb körben, hatékonyabbá válik az erdősítésre szánt keretösszeg felhasználása.

Fás szárú ültetvény telepítésre használható alapfajok:

1. Nyár fajok – Populus spp.
2. Fehér fűz – Salix alba
3. Fehér akác – Robinia pseudoacacia
4. Dió fajok – Juglans spp.
5. Kosárfonó fűz – Salix viminalis
6. Mézgás éger – Alnus glutinosa
7. Magas kőris – Fraxinus excelsior
8. Magyar kőris – Fraxinus angustifolia danubialis
9. Vörös tölgy – Quercus rubra
10. Korai juhar – Acer platanoides

Az „Erdősítés támogatása” című felhívást megtekintheti a szechenyi2020.hu weboldalon.